Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2018 20:10 - Историко-мистично за цар Йоаница
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 3335 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Цар Йоан (ок. 1168 - 1207 г.), останал в историята ни като „цар Калоян” (управлявал в периода 1197-1207 г.) е най – малкият брат на двамата възстановители на българската държавност след продължилото повече от 160 г. византийско иго: цар Иван Асен I и цар Теодор, който останал в историята като Петър IV (нарекъл се на Симеоновия син Петър, за да покаже приемственост между първата и втората българска държава). Рожденото име на третия Асеневец било Йоан, но на галено му викали Йоаница. Вероятно след обсадата на Ловеч от 1187 г. младият Йоан е пратен в Константинопол като заложник. Там прекарва около две години. Жените във Византия много харесвали Йоаница и започнали да му викат Калоян (в превод от гръцки „хубавия Йоан”). Калоян успява да избяга от Византия към края на 1189 г. Става цар през 1197 г., след като по – рано братята му падат жертви на заговори. Новият властелин на България си поставя за цел да обедини всички български земи под своя власт. Чрез умела дипломация и успешни военни действия, Калоян възвръща предишните територии на държавата, получава признание в Европа и утвърждава Търново като административен и културен център на второто българско царство.

В началото на 13-ти век Калоян завзема крепостта Констанция (днес близо до Симеоновград) и след това обсажда последната византийска крепост на север от Стара планина - Варна. Варна е защитавана от голям гаризон, включително от западни наемни войници, които са познати като най-смелите воини във византийската армия. За да завземат крепостта, българските инженери конструират огромна обсадна кула, която е по-широка от външния ров на крепостта. С помощта на обсадни съоръжения българската армия успява да премине над рова и достига до стените на града. На третия ден от обсадата, 24 март 1201, българските войници правят пробив. Според византийския историк Никита Хониат, Калоян не се поколебал да убие всички защитници, въпреки факта, че било Великден. По думите му, оцелелите от сраженията византийци били хвърлени в рова и заровени живи. След този случай, българският цар получил прозвището „Ромеоубиец”. Поне така гласи една от версиите за случилото се. Според тази версия, която подлагам на съмнение - първо всички били убити. После оцелелите били заровени живи. След това, въпреки че всички били убити, някой разказал на Хониат за станалото. Според друга версия Калоян сам се нарекъл "Ромеоубиец", докато бил византийски пленник и слушал за Василий II Българоубиец. Каквото и да се е случило, не е без значение фактът, че тогава хората като цяло са били по - жестоки.
Но дали Калоян наистина е извършил такава жестокост? Вярно ли е това, което му приписва Хониат?!
Българската историческа наука се е развила главно на базата на чужди извори за нашата история. Гръцките хронисти може понякога да са лъгали съвсем умишлено за някои неща от историята ни, а в други случаи просто да са записвали освен информации отговарящи на действителността, също така и достигнали до тях неверни слухове, които днес ние приемаме за истини. За съжаление, турците не само че избиват, поробват, отвличат и потурчват много българи през вековете, но и унищожават много родни сведения за българската история (намиращи се в манастири, в жилищата на аристократи). Интересно ми е какво ли щяхме да знаем днес за историята ни, ако не беше падането под турско иго. Навярно много повече! Спорните въпроси щяха да са по - малко. Гръцки духовници също унищожават ценни ръкописи за българската история. Ако не бяха турското владичество и гръцките посегателства над историческите ни извори, днес щяхме да имаме много повече източници за историята ни и представата ни за едни или други личности и събития щеше да е по – пълна и по – достоверна със сигурност. В историите на западноевропейските държави например, нерядко се знае управлението на един крал буквално по часове и дати. Но да се върна на темата.
Пловдивският писател и езотерик Христо Нанев провежда регресии (връщане чрез хипноза в спомени от предишни животи на душите с цел решаване на едни или други проблеми от настоящето). Преди 3 г., в предаването „Въпрос на гледна точка” по несъществуващата днес телевизия NEWS7, г-н Нанев разказва за случай от своята практика, който хвърля светлина върху това дали Калоян наистина е заровил живи ромеи след битката за Варна. (През 1205 г., след битката при Одрин, в която Калоян разгромява латинските рицари, българската армия напредва към Тракия и Македония. Това всява смут във византийската аристокрация. Тя се отказва от съюза си с българския владетел. Разгневен от това, Калоян прониква в Пловдив със съдействието на пловдивските павликяни и избива отстъпниците. Темата за превземането на Пловдив също е засегната във въпросната регресия.) 
Пред водещия Стойчо Керев (
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1425&v=1Rv9AdbjVXw), Нанев разказва за жена на име Милена, която в свой предишен свой живот е била роднина на цар Калоян. Регресията на Милена била направена заради болка в гърба и в кръста и я отвела в Търново, във времето на царя. Жената била близка на Асеневци по майчина линия и живеела в царския дворец в столицата.

През 1972 г. в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, археологът Въло Вълов открива гроба на висш аристократ от Второто българско царство. Въпреки нестихналите и до днес научни спорове дали това погребение може да се отнесе към личността на цар Калоян, мощите биват пренесени с държавни почести до реставрираната църква „Свети Четиридесет мъченици“. Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст. Хипнотизираната Милена потвърдила, че цар Калоян е бил много висок за времето си мъж. Определила го като същински исполин. От намерения скелет в гроб №39, излиза че царят е бил с височина 1,88-1,90 см. По онова време средният ръст на мъжете е бил около 150-160 см.!

„Как изглеждат Асеневци?”, попитал я регресионистът Христо Нанев. Милена му отговорила, че Асен е висок с оловно-сиви очи и силно въздействащ поглед – дързък, рязък. Брат му Теодор-Петър бил определен като смирен и кротък. Сравнила го със Свети Петър. За Калоян казала, че е най-могъщият от тримата. Определила го и като човек с остро и дръзко поведение, който увлича след себе си хората. Благочестив християнин, за когото ромеите измислили, че е накарал хората си живи да заровят ромейски войници в рова около Варна. По думите и, Калоян всъщност е заповядал загиналите да бъдат погребани в ров и опети по християнски.
„Как е превзет Пловдив?”, попитал я Христо Нанев. Това се случило през таен проход откъм река Марица. След сеанса с Милена, Нанев се срещал с археолози и научил от тях, че някога Марица е минавала до Трихълмието и че има стъпала на прохода, който бил ограден със свод.
От регресията станало ясно и че цар Калоян не е преследвал богомилите. Калоян казвал, че богомилите са част от неговия народ и са свободни от византийско владичество. Царят казвал още, че дава пълна свобода на своя народ да изповядва онова, в което вярва. Богомилите били предани на Калоян. Някои от тях воювали в армията му. Калоян участвал в сраженията лично. Воювал, заедно с воините си и така ги вдъхновявал.
На най – високата част от черепа на царя са открити следи от 2 заздравели костни рани. „Има ли рани?”, я попитал Христо Нанев. Милена отговорила, че Калоян има рана от секира на главата и от стрели на рамото и в коляното. 
И според астроложката Алена, изявяваща се и като ясновидка в своя сайт, намереният в благородническия гроб в Търново скелет наистина е на Калоян. Според нея пълната история за управлението на този български самодържец (както и за много други неща от родната история) е много по – различна от онова което знаем! В своята статия "Скрита памет" от 19 юни 2013 г. тя твърди, че след немалък престой в затворническата кула плененият латински император Балдуин е бил освободен и е живял дълги години. Както и че след десетилетия алтернативните и твърдения за българската история ще бъдат подкрепени с доказателства открити на българска територия (
https://www.karm-krag.com/19/06/2013/alena-otgovariya/skrita-pamet.html).




Гласувай:
4



1. barin - Здравей, hranislav. Цар Калоян е ...
22.06.2018 12:13
Здравей, hranislav. Цар Калоян е сред най-даровитите ни владетели и политици в Средновековна България. Името му е Йоан, а Калоян е прякор, който се е разпространил, защото е на силен, способен български цар. Сега името Калоян се среща. Цар Калоян е имал идеи да ни откъсне от православието и да ни обвърже с католицизма. Дали е бил прав? Има различни мнения и тълкуване на неговите постъпки. Ние може само да анализираме и предполагаме какво би се случило в този вариант.
Поздрави!
цитирай
2. hranislav - Цар Калоян
22.06.2018 19:27
Цар Калоян е търсел международно признание и както знаеш папата е бил готов да му го даде. Българската църква е преминала под върховната власт на Рим, но запазвайки обрядите си.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравейте!
22.06.2018 20:26
Калоян е признат от папата!
Получил е от него корона и църковно знаме!
Блестящ дипломатически ход!
Впрочем Калоян е невероятно съчетание на политик, военен и дипломат!
С буен характер, като Ботев!
Не цепи басма на никой
На искането на Бодуен, да му сдаде властта отговаря, че тези земи са на предците му и му принадлежат по право, че е получил корона от папата, че не е узурпатор!
Такъв е Бодуен, който владее чужди земи Затова няма да му се подчини !
Така започва войната, в която самият Бодуен е пленен Печели и последвалите битки!....
Така ,че преди загадъчната му смърт от латинската империя остават само Цариград и Солун!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 638421
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031