Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2018 17:57 - Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург Заради показния арест и униженията в центъра на София
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Пo жалбата работи профилиран екип от експерти по европейско право, в който влизат юристи с научни титли от България, Германия и Франция

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще изпрати жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради показния арест през април и последвалите го съдебни заседания, съобщи defakto.bg. Преди време стана известно, че и другата задържана с нея - Биляна Петрова, е сезирала съда в Страсбург. Това стана чрез кантората в Прага на адвоката на Петрова - Ирен Савова.


По време на задържането им двете жени стояха в часове с белезници в центъра на София. На разследващите се наложи да извикат линейка, защото на Петрова й прилоша. На снимка пък се виждаше как полицай запушва устата й с ръка в един момент.


Евросъдът ще преценява както ареста на двете жени, така и съдебните заседания по постоянното им задържане под стража и отстраняването им от длъжност. Пo жалбите в офиса в Прага работи профилиран екип от експерти по европейско право, в който влизат юристи с научни титли от България, Германия и Франция. Основното оплакване в жалбите е за нарушаване правото на справедлив процес. От една стана, се споменава унизителното и нечовешко отношение по време на показния арест, неспазване на правото на ефективна защита и "закъснелия" достъп на адвокати до Иванчева и Петрова при задържането им, публичните изказвания на длъжностни лица, предварително внушаващи вината им, и др.

Друг пример е уволнението на Петрова като зам.-кмет на столичната община в съдебната зала, където течеше делото по прокурорското искане за временното отстраняване на двете жени. На 7 юни съдебният състав прекъсна заседанието, за да може юрисконсултът на общината да дойде и да връчи на Петрова заповедта за уволнението й, издадена от временния кмет на района Румен Русев. Въпреки възражението на Петрова, че тя е в отпуск и не може да бъде уволнена, съдът прие това за факт и я насочи към административен съд, пред който може да оспори уволнението. Двете жени бяха с белезници в съдебната зала, където бяха вкарани по-рано - преди съдебния състав, за да говорят пред журналисти. След това белезниците им бяха махнати. Но този факт ще стане част от жалбите на двете жени до Страсбург. На 7 юни двете обвиняеми се оплакаха и че властите ги държали без храна и вода.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов e отправил питане до шефа на апелативния спецсъд, където бе заседанието на 7 юни, за поставените на двете жени белезници в различни периоди, докато са били в съдебната зала. Панов посочва, че поставянето на белезници на обвиняеми и подсъдими се регламентира в закон и това са случаите, при които съществува сериозни рискове за сигурността.

 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073569
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031