Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 16:03 - 1969, САЩ: Началото на хомосексуалното сатанизиране на Човечеството – част 1
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 2345 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.06.2013 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един анализ от вчера, 29 юни, в NBC News:

Хронология на  гей правата в САЩ: Ключови дати в борбата за равенство *

От Миранда Лейтсингър , щатен кореспондент, NBC News

image сн. Fred W. McDarrah / Getty Images

Един месец след демонстрациите в механата-бар Стоунуол **, активистът Марти Робинсън говори пред тълпата преди преди започвчнето на първия (за САЩ и в Света – бел. Н.Т.) масов марш в подкрепа на правата на хомосексуалните в Ню Йорк, състоял се на 27 юли 1969 година.

От самото си начало - с бунтовете срещу полицейското насилие на гейовете в Ню Йорк повече от преди 40 години - борбата за правата на хомосексуалистите продължава и днес по нови фронтове: през искания за официални бракове, над терапии за "лечение" на хомосексуалистите и една от най-популярните младежки общности-организации в страната - Скаутите на Америка ("Тhe Boy Scouts of America").

Тази седмица Върховният съд на САЩ се произнесе по два знакови случая за еднополови бракове, проваляйки досегашния Закон за Защита на Акта за Брак и проправи пътя за еднополовите бракове в Калифорния, с решението си по
Proposition 8.

Ето един поглед към някои от ключовите моменти в американската LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender общество) история:

1. 28 юни 1969: Начало на движението за гей права
Бунтовете започват след полицейска акция срещу популярен, но нелицензиран гей бар Стоунуол в Гринуич Вилидж в Ню Йорк. Бунтовете, продължили няколко дни, бяха предизвикани от полицейския тормоз на гейовете, според съобщения в медиите. Това се счита от мнозина за предвестник на началото на движението за гей права в САЩ.

2. Юни 27-28, 1970: Първи гей-прайд паради
На годишнината от бунтовете Стоунуол, гей паради се проведени в четири града - Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско и Лос Анджелис. Сержант Фред, който присъства на NYC парада, отразен във Village Voice:

"По онова време, то бе ново усещане за дързост и смелост, за да се предприеме тази гигантска стъпка по улиците на Манхатън. ... Аз останах начело на похода през целия път, и в един момент, аз се качих върху основата на един светлинен стълб и погледнах назад. Бях учуден, доколкото мога да видя надалеч, как  ние сме се проточили, хиляди от нас."

Прайд събития сега се проврждат в света всяка година.

image гей парад в Бостън, Масачузетс1 1970

3. 1973: Хомосексуализмът вече не е класифицирано като психично разстройство
Борда на настоятелите на Американската психологическа асоциация (APA) прокламира за премахване хомосексуалността от диагностичните си наръчници на психичните разстройства, повлияни от психолога д-р Робърт Spitzer, като предоставиха данни, които показват, че няма ясна връзка между хомосексуализма и психични заболявания. Няколко години по-късно, хомосексуалните членовете на APA формира Асоциация на психиатрите гейове и лесбийки.

image

Сн. Асошиейтед прес, Сан Франциско, супервайзорът на надзорен орган Харви Милк отляво, и кмета Джордж Маскоун , април 1977

4. 27-ми ноември, 1978: Убийството на Харви Милк
Харви Милк стана първият открит гей избран за шеф на офис в голям град в САЩ, когато той спечели място в  борда на Сан Франциско на надзорните органи в началото на 1978 година. Отявлен защитник на правата на хомосексуалистите, той призова гейовете да излязат и да се борят за своите права. Харви Милк и кметът Джордж Moscone са били убити от бившия надзирател Дан Уайт. Но наследството Харви Милк е живо, а щата Калифорния е определила 22 май като ден на "особено значение" в негова чест.

5. 1981: Кризата СПИН
Гей застъпничество е форма да се справят с кризата, обхваща общността на фона на бавната реакция на правителството за СПИН-свързаните заболявания на гейовете. С течение на годините  СПИН-"култа" формира и някои добре познати фигури да заболеят от СПИН, включително актьора Рок Хъдсън, или да бъдат диагностицирани със
СПИН, като баскетболната звезда Меджик Джонсън.

image

Сн. Асошиейтед прес, Барни Франк (D-Mass.) с майка му Елси Франк, 76, от Бостън-вълната на парада във Фол Ривър, 28-ми Август,1989.

Франк тук беше добре приет от тълпа от около 100 000, три дни след като призна, че има връзка с мъжка проститутка.


6. 30 май 1987: Конгресмен излиза наяве           
Барни Франк става първият открит гей член на Конгреса. Двадесет и пет години по-късно, през юли 2012 г., той се жени за дългогодишния си партньор Джим Реди. Франк препоръчва Закон за Възбрана и Предотвратяване
    на Незаконно Освобождаване на Жилища (the American Housing Rescue and Foreclosure Prevention Act), който мина през 2008 г. и се превръща в един от акцентите на неговата кариера. Франк отново включва Закон за не-дискриминация по заетостта (the Employment Non-Discrimination Act  или още ENDA), който забранява на работодателите дискриминация въз основа на сексуална ориентация на някого или полова идентичност. Законопроектът не е минал.
Тази година законопроекта ENDA беше включен отново от различни депутати, както от Камарата на представителите, така и от Сената.
Франк се пенсионира през януари 2013, след като изкара 16 мандата като демократ от Масачузетс.

7. 1993: "Не питай, не казвай"

image 

Сн. Асошиейтед прес, Президентът Бил Клинтън отговаря на въпроси по време на пресконференция в Tейлор, Мичиган, през 1996 година.


Президент Бил Клинтън постановява "не питай, не казвай" за политиката относно предотвратяване на гейовете открито да служат в армията. Според него, около 13 000 души са били изгонени от въоръжените сили на САЩ.

Президентът Барак Обама обаче отменя тази политиката през 2011 година.

 

Следва Ч.2 ...

 

/За плевен онлайн портал:
превод - д-р инж. Никола Тодоров, доцент

*Gay rights timeline: Key dates in the fight for equality е оригиналното заглавие

** The Stonewall Inn, често съкратено Stonewall, е механа-бар и развлечения в Ню Йорк, където през 1969-та започва НАЧАЛОТО на гей освободителното движение в Света и модерната днес борба за права на гейове и лесбийки





Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6488942
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!