Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 22:19 - 4 юли – Мисиите и шпионските саги "Русия-САЩ" клонят към хепи-енд
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2013 22:32


Точно преди 3 години, на 4 юли 2010, по повод посочената и набедена от САЩ за руска шпионка Анна Чапмън написах материала:

4 юли - Мисията изпълнена: Tрябва и шпионска сага *

 

Дата на публикуване: 04 Юли 2010

image  Анна Чапмън


Публикувам го със съкращения:

* „Особеното изящество” на шпионския скандал ознаменува и 4 юли (оригиналното заглавие от Любимир ЖИВКОВ - бел. Н.Т.)

 Сергей Лавров (руския външен министър
- бел. Н.Т.) изби рибата със саркастичната фраза за „особеното изящество” при избора на момента за арест на руските „нелегали” в САЩ. Знаменито словосъчетание – не че оспорваме, но моментът е гадничък. Къде е уловката? Защо външният министър почти признава, каквото дори не са го питали, а Путин громи „разпасаната полиция” на янките пред бившия американски президент Клинтън? 

Какво толкова му е на момента? „Дипломацията на хамбургерите” била паднала в канала. Обама получил „шамар в лицето”. Скандалът бил вътрешнополитическа игра, уронваща престижа на Обама пред руското ръководство, когато се заформяло позитивно „презареждане” на руско-американските отношения.

Любителите на „синхронизациите” се впечатляваха от съвпаденията – Медведев, Клинтън, Лавров. Защото всъщност най-острото съвпадение е именно с активностите на Лавров в Йерусалим, който далеч няма да получи лаврови венци от Хилари Клънтън заради руската намеса в сюжета между Турция и Израел. Хилари Клинтън е особено чувствителна по темата „Израел” по обясними причини...

И никой не отчете друго съвпадение – след медийната канонада с елементи на овладян патриотизъм в САЩ предстоеше 4 юли. Ако има пропагандни мотиви в избора на момента, които да дублират оперативните съображения заради активизирането на „Робърт Метсос” и семейство „Мърфи”, това е доста по-вероятно.

В условията на „функциониращо разделение на властите” в САЩ отговорът на Бил Клинтън на острото посрещане на Владимир Путин е показателен с безцеремонното безразличие към „монархическите” предпочитания на руския премиер. „Това си е тяхна работа. Те просто си вършат работата.”.

Хладнокръвието на Клинтън впечатлява. Защото според американски медии държавният секретар Хилари Клинтън е била потенциална мишена на „Синтия Мърфи”, доближила се опасно до финансиста Алън Патрикоф. Той е изключително близък до семейство Клинтън и е част от кръга, изграждащ „политическата им машина”. Според асистент-секретаря на Хилари Клинтън, който е и нейн говорител, П.Дж. Кроули, нямало признаци, които да дават основание да се вярва, че тя е била мишена за обработка на „нелегалите”. А кого би трябвало да обработва легалният Лавров..?

Токвил реди готин лаф в „Демокрацията в Америка” – „Сред американците може и да има заговорници, но няма конспиратори”. Хората на Путин едва ли биха търсили нюанси в тази формулировка.

Всъщност Путин играе красиво този път. Дарбата му за византийска интрига е потресаваща. Вписването му в уж вътрешна „врътка”, провокираща напрежение в лобистки клики на двупартийната „мафия” в Щатите, е убийствено за Медведев. „Тандемът” е погребан – Путин на практика обяви, че ще бъде следващият руски президент. Жертването на „нелегални” пешки, за да се дискредитира партията на Обама е част от „конспиративната теория”, която Путинови глашатаи като Арбатов пробутват. Оркестриране – какво друго. Само дето този „червен оркестър” идва малко в повече...

Така могат да се случват все още нещата в Русия. Не и в САЩ. Джордж Буш-старши загуби изборите от Клинтън, защото икономиката тръгна надолу – образът му на герой от „Пустинна буря” не го спаси.

Друга „канспиративна теория” включва в сметката и колегиалните игрички на службите, които проявявали разбиране към защитаването на орязаните си бюджети след края на Студената война. Но даже най-добре поставените руски „нелегали” дори не са се доближили до аутсорсинг-котилото на корпоративните клики от Разузнавателната общност, а са обирали остатъците от кетъринга на коктейлите на американската върхушка.

И каква потресаваща бройка – даже на Олег Калугин му идват множко десетината руски „нелегали”. Всъщност Николай Ковальов може да търси „омиров смях” в точно тази клоунада...Рисунката от съдебната зала може да послужи за начало на комикс – „Руските нелегали от съседния двор”.

Или ще предпочете онзи мил шпионски спомен на един от емблематичните шефове на направление „Нелегали” в ПГУ на КГБ – ген Юрий Дроздов, разказващ за сладка раздумка с „големия бос” Владимир Крючков в Кабул в края на 80-те години. Гореща нощ край басейна. Крючков коментира работата на един от „нелегалите” и пита Дроздов – „А колко изобщо агенти трябва да имаме, за да знаем какво се случва в света?”. „Не толкова много, отговаря Дроздов, назовавайки няколко имена – пет-шест човека, а цялата останала агентурна мрежа трябва да ги обезпечава, отвличайки вниманието от тях.”.

Пет-шест за целия свят... А тук десетина само по Източното крайбрежие. Апропо. Защо янките не удариха руски „нелегали” от резидентурата им по Западното крайбрежие – нали там шеташе Медведев, ако са искали да раздават плесници по президентски бузи. Всички „конспиративни теории” са спасени от историческата приказка на прословутия „ловец на шпиони” Питър Райт, откриващ „заблуждаващи операции” почти винаги и навсякъде. Райт прогласява с примирен тон – „Отсъствието на яснота е същностна черта на разузнавателната дейност...”.

Но руснаците одма поискаха „обяснения” – като за посветени, защото за тях „публиката” е масовка, за да могат героите на историята да нагъват „хамбургерите на дипломацията”. Американците оспорват подобно разбиране.

Особено изящен играч като Путин отлично знае това, помнейки историите с Никсън и Хелмс, когато Публиката в САЩ разтерза една конспиративно консолидирана клика на „елита”, напъваща се да съчини злокобно „имперско президентство”. Но се включи в скандала по начин, който означава само едно в конспиративно-ироничния подтекст – на бивш президент като Клинтън може да му се наложи да разглежда полярните мечки с експрезидент на Русия като Медведев.

Карамболът с руските „нелегали” даде на всекиго по нещичко. Ценителите на Анна (Кущенко) Чапман дори откриваха в прословутия рекламен ролик съвпадения с мимиките и придиханията на Путин. Оценяваха Школата, докато се наслаждаваха на последните гръмки фойерверки от един шпионски скандал, роден с „особено изящество” в навечерието на 4 юли. Янките трябва да поканят Сергей Лавров за особено изящната заря.


Историята за „шпионската група на Москва“ е съчинена от ФБР, за да осуети „рестартирането“ на отношенията между Белия дом и Кремъл *

* Are the Russians Really Coming? (оригиналното заглавие - Дали наистина руснаците пристигат? от Джъстин Реймондо - бел. Н.Т., превода мой)

Последните дни ни пренесоха в най-черния период на Студената война. Сякаш с машината на времето сме се върнали в дните, когато вестниците излизаха със заглавия от типа "Арестувана руска шпионска шайка!" и "Разкошна руска Мата Хари, достойна за Агент 007, изпращала шифровани съобщения". Става дума за ареста на 11, на пръв поглед най-обикновени - много обикновени! - американци, за които знаем само, че са задържани заради едно от онези невероятни подозрения, които винаги звучат налудничаво. Шпионаж в полза на Москва. Едно от кодираните съобщения, които Цeнтърът изпращал до "шайката", а ФБР разшифровало, звучи така: 

"Ти си изпратен в САЩ за дълга служебна командировка. Твоето образование, банкови сметки, кола, къща и пр., служи на една цел - да изпълниш поверената ти мисия, т.е. да изнамериш хора в политическите кръгове на САЩ, да завържеш с тях връзки и да изпращаш разузнавателна информация на Ц(ентъра)."

(“You were sent to USA for long-term service trip. Your education, bank accounts, car, house etc. – all these serve one goal: fulfill your main mission, i.e. to search and develop ties in policymaking circles in US and send intels (intelligence reports) to C[enter].” - оригиналния текст - бел. Н.Т.)

Прилича на лоша имитация на Ян Флеминг. Очевидно "шпионската шайка" от 11 души е била инструктирана да имитира живота и стила на най-обикновени американци, за да може да се инфилтрира в политическите кръгове на САЩ. Членовете й е трябвало да живеят живота на средностатистическия американец - консултант, агент за недвижими имоти със съпруга, деца, майка и ипотека. И докато ние, нищо неподозиращите, сме се срещали и разговаряли с тях, тези отвратителни руснаци са плетели Бог знае какви козни, за да откраднат държавните ни тайни, да влияят на решенията на нашето правителство и да подриват самите основи на американския начин на живот.

Без майтап! 

Да вземем една от арестуваните - Синтия Мърфи, Съседите й мислели, че тя е най-обикновена майка на две малки момиченца, която обича да копае в градината и да си полива цветята. "Те мислели, че Ричард Мърфи е таткото. Семейството имало даже кучета и хонда".

И какво точно е направило това семейство за подкопаване на националната сигурност на САЩ?

Ами, Синтия "е използвала познанствата си в Ню Йорк за да предава информация до Центъра относно перспективите на глобалния пазар на злато". 

Айде, бе! 

"Семейството не е търсило работа в държавните институции на САЩ, защото са се опасявали, че не са добре легендирани и при проучването им преди назначаването могат да бъдат разкрити".
Аха, значи все пак не са инфилтрирали американското правителство. Типичен трик на руските шпиони!

Тук следва зловеща забележка" "ФБР е установило, че Синтия се е срещала с изтъкнат финансист от Ню Йорк, чието име не е упоменато в обвинителния акт.

Шефовете на Синтия в Москва са я инструктирали да завърже връзки с този човек, да изтръгне информация за американската външна политика и да получи достъп до политически събития в САЩ".

Ах, колко подло! Това е вече връх на коварството!

"Синтия е добре облечена семейна жена, която работи в една нюйоркска банка, а съпругът й не работи", е установило ФБР.

И още, че през пролетта на 2009 г. Москва е попитала семейство Мърфи какви възгледи е изразил президентът Барак Обама на една международна среща". 

А къде, освен в британския "Дейли мейл" можеш да прочетеш заглавие като "Огненокосата красавица Анна Чапмън е звено в руски шпионски обръч".

От него разбираме, че "разкошната Анна Чапмън (28 г.) се яви в съда по обвинения в шпионаж, във връзка с установения от Министерството за вътрешна сигурност факт, че един от заподозрените е пътувал до Москва с фалшив британски паспорт".

В действителност на нито един от задържаните не е предявено обвинение в шпионаж. Някои от тях са обвинени в това, че не са се регистрирали като чужди граждани, други - в пране на пари, трети в- в използване на фалшиви паспорти.

Какво е "престъплението" на Чапмън?

Това, че докато пиела кафе в "Старбъкс", е разговаряла по затворена мрежа в интернет с лице, за което се смята, че е руски държавен чиновник.

Това е "Разкошната агентка в съседство" - заглавие, което трябва да внуши на американците страх от руснаци. Знае ли човек дали оня отсреща случайно не е прикрит руснак?!

Тук моят шпионометър регистрира фалшива тревога, не знам за вашия.

Обвиненията приличат на лош филмов сценарии, пълен с машинации, включващи симпатично мастило (в 21-ви век!), високотехнологични телефони и лаптопи, закодирани съобщения. Но не казват каква е била целта. Какво са откраднали тези хора? Какъв ущърб са нанесли и на кого?

Обвиненията не казват нищо по тези въпроси. 

Това, че шпионският кьорфишек съвпадна с посещението на руския президент Дмитрий Медведев във Вашингтон, е просто "случайност".

Двамата с Обама "рестартираха" двустранните отношения, което със сигурност е вгорчило настроението на много хора в администрацията.

Кой знае?

Може пък по този начин Обама да си отмъщава на Кремъл заради нежеланието на последния да "сътрудничи" на САЩ при налагане на санкциите върху Иран? Или пък целта е да се отклони вниманието на обществото от някоя друга, но автентична и важна шпионска мрежа? 

Всеки ден слушаме как Ал Кайда и нейните съюзници се опитват неуморно да пробият системите за сигурност на американската държава, за да взривят поне няколко града с портативни ядрени бомби или някое друго от техните ужасни оръжия. И накрая ФБР ни сервира 11 руски "къртици", останали от епохата на Студената война, които не са откраднали нито една държавна тайна на САЩ, но безжалостно дерат своите задгранични шефове. Примерно сем. Мърфи е получило 400 хиляди долара от руските данъкоплатци и с тях изплатило къщата си.

Повечето хора в САЩ няма да обърнат внимание на тази история, нито ще се замислят върху абсурдите в нея. Те ще запомнят само израза "руски шпиони" в заглавията и ще запазят впечатление за "руската злоба" към Америка. Това е резултатът от всяка добра пропаганда. Това е и целият смисъл на кьорфишека с 11 -те руски "шпиони".

Мисията е изпълнена.

Днес, 3 години по-късно, пак точно на 4 юли, същата Анна Чапман предложи брак на бившия агент на ЦРУ Сноудън, криещ се в Русия, пише БТА

 image  image

Руската шпионка Анна Чапман, която беше главно действащо лице в руско-американски шпионски скандал през юни 2010 г., предложи брак на бившия консултант на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, съобщава британският в. "Дейли мейл". Офертата за брак беше отправена в акаунта на Чапман в Туитър.

 "Сноудън, ще се ожениш ли за мен?",

пита 31-годишната красавица.

Вестникът прави паралел между рускинята и бившата приятелка на Сноудън - танцьорката на пилон Линдзи Милс, която той изостави заради скандала с изнасянето на секретни информации за американските програми за следене на комуникациите.

След като Сноудън разкри първите поверителни данни, 18-годишната Линдзи се оплака пред американски медии, че не е знаела нищо за случая и че Сноудън я зарязал без предупреждение. Тя призна, че се чувства много самотна без него.

Анна Чапман днес е телевизионна водеща и консултант към банка. Тя участва в модни ревюта, фотосесии и дори получи оферти за снимки в порно филм и в сп. "Плейбой", които отхвърли.

 

 

Превод и редакция за Плевен Онлайн Портал:

д-р инж. Никола И. Тодоров, доцент

 

 Допълнение:


бел.Н.Т. Още за чаровната украинка Анна Крушченко- била е женена за британеца Алекс Чапмън


Руските шпиони - смях в къщи
За да предават информация, те са си служели с морзовата азбука. Предавали информация, която е била публично достояние, а снимките им се мъдрели във Фейсбук - така руските медии иронизират шпионите, арестувани в края на юни в САЩ и разменени миналата седмица срещу четирима руснаци, осъдени в родината си за шпионаж в полза на САЩ и Великобритания.

"Аз съм в ужас от станалото. Това ми прилича на фарс. То или не е шпионаж, или агентите са работили през куп за грош", заявява в "Комсомолская правда" Михаил Любимов, полковник от външното разузнаване.

Руските медии описват със сарказъм подробности от дейността на десетте агенти на Кремъл в САЩ. Така например, когато "Хуан Ласаро", т.е. Михаил Васенков веднъж се оплакал на съпругата си, журналистката Вики Пелаес, че Центърът не се доверявал на тяхната информация, защото те не посочвали източника й, тя го посъветвала да се позовава на кой да е американски политик.
 

Някои от тях говорели английски с руски акцент, прилагали архаични средства за комуникация като морзовата азбука или симпатично мастило, използвали все едни и същи оранжеви чанти за предаване на фалшиви паспорти или заравяли пари в парк, маркирайки мястото с бутилка.
 

Агентите организирали срещите си по такъв начин, че ФБР, което ги следяло денонощно, правело аудио и видеозаписи на тези контакти. Коментаторката на радио "Ехото на Москва" Юлия Латинина без задръжки описва групата като "мрежа от международни мошеници, които са точили пари от руския бюджет под претекста, че вършат шпионаж".

Сред агентите имало журналисти, домакини, но и сексапилната 28-годишна Анна Чапман с огненочервена коса, чиито снимки, качени във Фейсбук, обиколиха света, придавайки малко пикантност на случая.


Не е известно до какъв тип секретна информация е могла да има достъп младата руско-британка, но затова пък има предостатъчно детайли за сексуалния й живот, включително със снимки, което подлуди международните медии.

"Снимки в социални мрежи, интервюта - все странни (за агенти) неща - е най-малкото, което може да се каже" заявява в интервю за в. "Труд" Геворг Вартанян, шпионин и Герой на Съветския съюз.

"В този скандал има прекалено много фарс. Историята с момичето на Джеймс Бонд е смешна, напълно очевидно е, че тя не е била резидент, а може би търсачка на сладък живот в Америка", подчертава Игор Атаманенко, агент от контраразузнаването, в интервю за "Комсомолская правда".

Според него тази "боливудска група" може да е била "прикритие", за да се отвлича вниманието на контраразузнаването от друга, по-сериозна мрежа.

Според бившия агент от военното разузнаване Владимир Ефимович може би става въпрос за предумишлена акция, за да злепоставят руските специални служби. "Такива шпиони са смешни, но съществуват.

Доказва го фактът, че бяха разменени. Работили са зле и ще падат глави" в Службата за външно разузнаване, заяви Павел Фелгенхауер, независим експерт по въпросите на отбраната.

Николай Петров от московския център "Карнеги" пък посочва, че този "сюрреалистичен" случай е доказателство за криза в специалните служби.

Източник: http://kafene.net/gossip.html?fb_1127242_anch=12497057


Май че прилича на тотално американо-руско "шменти-капели" в чест на 4 юли ...

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473015
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!