Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2013 22:58 - САЩ настаняват 3000 терористи в Румъния, до град Крайова - на 50 км от Видин
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 833 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Воини на "Муджахидин-е-халк" на парад



Както става ясно от диалога на служителите на румънското външно министерство в социалната мрежа "Wordpress" http://danamarca70.wordpress.com/2013/12/18/48875763/), в момента правителството на Румъния и САЩ водят преговори за разполагане на територията на Румъния около 3000 представители на терористичната организация "Муджахидин-е-халк".
Предполага се, че в случай на одобрение от страна на румънските управници, членовете на групата ще бъдат компактно настанени до град Крайова - на 50 км от Видин.

Според служителите на външното министерство Йоана Раичиу и Дана Марка (http://ioraiciu.wordpress.com/2013/12/16/intalnire-kerry-corlatean-la-ministeriala-nato/), министрите на външните работи на Румъния и Съединените щати са обсъдили темата за презаселване на екстремистите по време на среща в Брюксел в началото на декември. Със същата цел в Румъния е ходил и Джонатан Уайнър, съветник на държавния секретар Джон Кери, който се занимава с проблема за миграцията на "Муджахидин-е-халк".

За потвърждение на тези данни, потърсих пресслужбата на външното министерство в Букурещ на официалните телефони, публикувани на интернет страницата на ведомството. Оттам обаче отказаха да коментират, като заявиха, че темата е твърде чувствителна.

Наистина, разкриването на информацията за преместване в страната около 3000 терористи, въпреки че официално те вече не са такива, ще предизвика бурна реакция на обществото срещу правителството. В същото време чрез подобно изъчване на информация в интернет ръководството на Румъния ще се опитва да проучи почвата преди да направи официални изявления.

Какво всъщност е "Муджахидин-е-халк"?

"Муджахидин-е-халк" (МЕК) е иранска ислямистка терористична организация в изгнание, която се бори по опеката на САЩ за събарянето на Ислямска република Иран. От създаването си в средата на 60-те години тази група е замесвана в покушения срещу ирански ръководители, организирала е убийството на военнослужещи и граждански лица от САЩ, подкрепила е  завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г., призовававайки към убийство на персонала на посолството.

През 1981 г. членове на MEK убиха 70 ирански официални лица, включително и премиера, президента и ръководителя на съдебната власт. Едно десетилетие по-късно, те организираха координирана атака срещу иранските посолства в 13 страни. По време на войната между Иран и Ирак през 1980-1988 групата воюваше срещу Иран на страната на Саддам Хюсеин. Общо взето организацията е замесена в убийството на над 50 хиляди души.

През 1997 г. Държавният департамент вписа MEK в списъка на терористична организация. През 2002 г. същото направи и Европейския съюз. По-късно, през 2009 г. ЕС извади групата от списъка без поробни обяснения. И през 2012 г. примера на европейците последва и САЩ. В същото време организацията все още е смятана за терористична в Иран и Ирак.

Трудно може да се каже, че МЕК е изоставила изцяло идеите на терора. През последните години, според съобщенията на американски телевизионен канал Ен Би Си и други медии, МЕК е била замесена в убийството на ирански ядрени учени. Според някои доклади, организацията също е участвала в убийството на началника на генералния щаб на киберсигурността на гвардейците на иранската революция Моджтаба Ахмади и в сериозен инцидент в завода за производство на тежка вода в Арак през есента на 2013 година.

Според американския телевизионен канал Си Ен Ен, терористична организация не е сбирщина от дрипльовци, а стройна военна структура. Основната база и щаба на MEK отдавна се намира в така наричания "бежанския лагер" Ашраф в Ирак (CNN: ttp://www.youtube.com/watch?v=wSm24lSrvNA).

На записа, може да се видят стройните колони в синя и бяла парадна и защитна униформа, влизайки в просторен площад за паради, декориран със от скулптури на лъвове. През 2007 г., като твърди авторът на филма Майкъл Уеър, лагерът Ашраф, който е населяван от 4000 бойци, е бил една от най-добрите военни бази в Ирак. MEK е въоръжен с повече от 2000 танкове, артилерия, бронирани превозни средства и противовъздушна отбрана. Територията е малък град с молове и болници, красиви градини, паметници и фонтани, каето е необичайна гледка за съсипания от войната Ирак.

Някои изтоници твърдят, че иранските муджахидини са замесени във взривяването на автобуса с израелски туристи в Бургас през лятото на 2012 година. Независимо от факта, че българските тайни служби твърдят, че организаторът на терористичната атака е ливанската "Хизбула", групата, която преди това приемаше отговорността за много атаки, категорично отхвърля всички обвинения.

Не е известно при какви условия румэнците ще приемат муджахидините. Сигурно е обаче, че САЩ вероятно ще използват целия наличен арсенал от методи за натиск и убеждаване, за да принудят Траян Бъсеску да вземе удобното за тях решение. Интересите на Румъния и на съседните страни очевидно не са на дневен ред.


Делян Мартов




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6494151
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!