Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2014 20:40 - ЦРУ, ФБР, МИ-6 школите, протекциите и генезиса на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1470 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2014 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Със свой указ Човечето-президент Росен Плевнелиев назначи Светлозар Лазаров за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Изпълнението на решение на правителството за предложение до Човечето за освобождаване на главен комисар Калин Георгиев и за назначаване на Светлозар Лазаров става факт на 7 юни 2013.

Иначе всичко започна с предварителна и продължителна канонада при назначаването на новия Главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, преминал специализирани курсове за повишаване на квалификацията в централите на ФБР, ЦРУ, МИ-6.

image Светлозар Лазаров - най-младият главен секретар в историята на МВР 

Светлозар Лазаров е роден на 21 януари 1974 г. в Горна Оряховица. Завършил е право в ЮЗУ "Неофит Рилски". В системата на МВР започва работа през 1999 г. като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма. През 2002 г. е назначен на длъжност разузнавач в НСС, като последователно е заемал всички длъжности до началник на сектор.

От април 2008 г. до 7 юни 2013 е началник на отдел в Държавната агенция "Национална сигурност".

Преминал е специализирани курсове за повишаване на квалификацията в централите на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и др.

„Той   е изключително подготвен офицер и мисля, че ще се справи с трудната задача“,

каза първият му командир о.р. полк. Филко Славов, бивш шеф на Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ).

„А-а-а, Светлозар ли? Разбира се, че го помня, много прилежен студент беше това момче“, 

разказва бившият му преподавател проф. Иван Величков.

„Като стар контраразузнавач го насочих да продължи кариерата си в тогавашната Национална служба „Сигурност“,

 казва пак Филко Славов.

„Светлозар е професионалист. Завършил е факултет „Полиция“ в Академията на МВР, има зад гърба си спецотряда за борба с тероризма, НСС и ДАНС. Познава отлично системата. И съм сигурен, че ще се справи. Като беше в НСС, и Чобанов, и Иван Драшков, който имаше преки наблюдения върху работата му,  говореха за него само със суперлативи. Мислех, че го хвалят защото ми е зет. Но те бяха категорични, че Светлозар напредва бързо в работата и е по-добър от други с по 10 години стаж в НСС“,

разказва бившият зам.-министър на вътрешните работи Камен Пенков и тъст на Лазаров.

„Той е много отговорен човек. За разлика от неговите връстници не гледа лъскавата страна на медала. За него поемането на този висок  пост е голяма отговорност и тежък ангажимент. Но нямам притеснения, ще се справи“,

убеден е тъстът Пенков.
И дава указания. Камен Пенков:

"Да не повтаря грешките на предшествениците си

На министъра и главния секретар ще им бъде много трудно, защото към новото правителство ще има нулева толерантност. Светлозар не трябва да повтаря грешките на своите предшественици на поста.
Не бива да поема ангажименти, които не може да изпълни. И да не натоварва обществото със свръхочаквания.

Отнасям се с разбиране и съчуствие към него и министъра, защото пред тях стои изключително тежката задача да извършат реформите в МВР. Реформи, отлагани дълги години, които ще бъдат много болезнени. Но пък това им дава шанс да останат в историята на държавата и МВР като хора, положили нови основи и ново начало."

Но кой е тъста Камен Пенков?

Камен Пенков е бивш зам.-министър на МВР по времето на кабинета Станишев. Завършил е в Школата на МВР в Симеоново. От 1976 до 1990 г. е работил в системата на МВР. От 1990 до 2005 г. работи в областта на обществената сигурност и охрана. Бивш член на висшия съвет на БСП и на Комисията по политиката на БСП по националната сигурност. Негова е била скандалната охранителна фирма “Скорпио”, която е сред най-големите през 90-те в страната и ръководена от съпругата му. По време на управлението си Пенков бе обвиняван в много грехове, свързваха името му с наркотрафиканта Будимир Куйович. Камен Пенков и Бойко Борисов бяха нещо като конкуренти в охранителния бизнес с фирмите “Скорпио” и “Ипон”, които се уреждаха с държавни и обществени поръчки.
Като заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков на
3.04.2008 депозира оставката си пред министър Румен Петков и министър-председателя Сергей Станишев.

Ето какво пише тагава, септември 2010, в медиите за него:

Камен Пенков напуска страната, съпругата му опитва да "ощипе" държавата с 5 мл. лв.
image image

 

 

 

 

 

 

 

 

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Камен Пенков бил на път да се изнесе от страната (според градските легенди той вече се е установил в новия си дом в Барселона). През това време съпругата му - шефката на охранителна фирма Васка Пенкова, се опитва да "ощипе" държавата с около 5 млн. лв., като замете следите от участието си във фирма длъжник.

Схемата е отдавна в обращение (предимно от хората, работещи в сивия сектор). Фирмата, която е натрупала задължения (пасиви), се прехвърля на други физически лица, които до този момент не са имали нищо общо с дейността й, а в същото време активите си остават собственост на първоначалния й собственик, но са в нова и "чистичка" откъм ангажименти към хазната компания.

В случая историята по подготовката на това "изчистване" започва още преди десет години, когато собствениците на добилата известност охранителна фирма АС "Скорпио" ООД, създадена през 1991-ва от Камен и Васка Пенкови, регистрират ново дружество с почти идентично име - Агенция за сигурност "Скорпио", но в... Монтана.

Предметът на дейност и на новото формирование е детективска и охранителна, каквото е и на софийската фирма. Собствениците са същите. Като се имат предвид добрите позиции и влиянието на Пенков през последните години, няма нищо чудно, че и новата компания бързо получава лиценз от вътрешното ведомство. Във времето от регистрацията й до тази година двете дружества работят паралелно.

В началото на 2010-а обаче очевидно пасивите на софийското разклонение са нараснали доста, защото Васка Пенкова предприема продажбата на дългогодишната и утвърдена в бранша столична компания чрез доста завъртяна юридическа "хватка". На 15 март общото събрание (разбирай Пенкова и Пенкова - като пълномощник на другото си съсобствено дружество "Камен и Камен холдинг" ЕООД) взема решение да обособи самостоятелно търговско предприятие от активите на АС "Скорпио".

На 22 март пазарната оценка на търговското "Предприятие за сигурност и охрана "Скорпио" вече е готова. Тримата експерти, които са я изготвили (според документацията, с която в. "БАНКЕРЪ" разполага), са Христо Монов, Филип Стоянов и Красимир Сланчев. Всички те до един са свързани в съсобствености и в управлението на дружества от пътния холдинг на Васил Божков "Железопътна инфраструктура". Оценката, която е изготвена за стойността на "предприятието", е 32 550 евро. Само седмица по късно - на 31 март, софийското "Скорпио" взема решение за продажба на вече обособената част от дружеството. От същата дата е и решението то да бъде закупено от регистрираната в Монтана компания - Агенция за сигурност "Скорпио".

Както можем да се досетим, всички подписи под документите са на едно и също лице - на Васка Пенкова. Две седмици по-късно (на 16 април) софийската фирма вече е продадена на минималната стойност от 5 хил. лв., колкото е уставният й капитал. Купувачите са Цветанка Йонова и Мирослав Петков, които още през следващия месец сменят седалището и името й на "Комюникейшън трейд", с административен адрес в столичния квартал "Дружба". Променен е и предметът на дейност - от охранителна на търговска.

Кому е била нужна цялата тази врътка...?

Защо е било необходимо да бъде купена изпразнена от съдържание фирма и да бъде променено дори името й (ако предположим, че пазарлъкът е бил заради марката), вместо да бъде регистрирана нова...? Отговора на този въпрос се опитахме да получим от новите собственици на софийското дружество. На посочения в информационната система "Дакси" адрес и телефон на компанията отговори секретарка с дежурното, но в случая странно - "Скорпио", добър ден".

Оказа се, че според нея можем да открием новите собственици на старото дружество на телефона на "счетоводната къща", който тя услужливо ни предостави. Там обаче ударихме на камък. Първо разпитаха репортера на вестника кой е и за какво точно ги търси, а когато разбраха, че става дума за интерес от страна на медия, се оказа, че те били "извън страната" и няма начин да бъдат открити поне още..."две седмици".

Очевидно девойката, отговаряща на телефона в "счетоводната къща", не беше чувала за мобилни комуникации. Все пак след нашето настояване тя обеща да предаде на новите чорбаджии за интереса ни, а ние й предоставихме нашите телефони за обратна връзка. Такъв разговор до редакционното приключване на броя така и не се състоя.

Самата Васка Пенкова също не успяхме да открием за коментар, макар че опитвахме нееднократно. В същото време обаче се натъкнахме на възможната причина за тази малко странна, но доста експедитивно извършена юридическа еквилибристика в една доста различна институция - Националната агенция за приходите. Оказа се, че вече четвърти месец там тече ревизия на софийското дружество, и то... след сигнал от прокуратурата. Очевидно проверката е доста обемиста, защото срокът й е удължаван вече два пъти. Първоначалната ревизия е започнала на 20 май от т.нар. клон на НАП - "Средни данъкоплатци".

 Очевидно се е наложило да стане "по-задълбочена", защото и до този момент окончателен резултат от проверката няма. От пресцентъра на приходната агенция не скриха, че такава проверка има, но поради продължаващата работа не могат да ни дадат конкретните резултати. Наши източници обаче твърдят, че задълженията към държавата на ревизираното дружество са около 5 млн. лева.

Цялата тази история не е нова като схема за "изчистване" на задължения и тя едва ли ще учуди професионалистите в този вид "дейност". Все пак обаче не трябва да пропускаме факта, че става дума за фирма, собственост на един от бившите заместник-министри на вътрешните работи, който е получавал достатъчно дълго заплатата си именно от данъците на народонаселението и срещу това е трябвало да се бори именно с подобни недъзи на обществото.

На практика обаче се получава нещо още по-любопитно. Регистрираното в Монтана дружество, което всъщност ползва името (чрез инициалите) и историята на наложената вече охранителна компания, продължава да се явява на нови търгове в институциите, като представя именно историята си от 1991 година.

 Нещо повече - в официалната интернет страница на "Скорпио" изрично е записано, че компанията е създадена именно тогава и професионалната й история и авторитет следва да се отнасят и към монтанската фирма. А когато става дума за конкурси за големи обекти, това никак не е маловажно. В крайна сметка охранителите трупат точки именно от историята си.

 Такъв е случаят и с последния търг, обявен от Министерството на транспорта, който вече е приключил, но резултати от него все още не са обявени. В същото време на официалния интернет сайт на охранителната фирма гордо е записано, че тя охранява почти всички министерства. Информацията за това беше потвърдена както от транспортното ведомство, така и от Министерството на благоустройството и регионалното развитие. Става въпрос за стари договори, които са сключени по времето на управлението на кабинета "Станишев" точно когато самият Камен Пенков беше част от него като заместник-министър. Дали това е конфликт на интереси, остава да установят органите, които имат това задължение...

По това време оправната му съпруга - Васка Пенкова, успява да спечели де-що има държавна поръчка за охрана.
Още преди три години в. "БАНКЕРЪ" под заглавие "Заместник-министерша печели конкурси на кило" (брой 40 от 6 октомври 2007-а) информира, че тя е неизменният фаворит в "състезанията" за охрана в държавни предприятия.
Тогава разказахме и за схемата, по която фирмата успява винаги да предостави оферта с най-атрактивните цени и да убеди комисиите, че може да охранява обекти (в някои случаи от национално значение) от рода на РВД например (само този договор беше за около 3 млн. лв.) със "санитарен минимум" охранители (в повечето случаи на преклонна възраст).

Беше любопитно защо повечето подобни фирми, в които има назначен изряден персонал, не могат да стигнат подобни "промоции". Попаднахме на списъците с целия охранителен състав на компанията, които ни показаха и как точно се заплаща трудът в тази компания. Оказа се, че повечето хора са назначени на половин работен ден и естествено осигуровките им са наполовина.

А в случай че "неинструктиран" инспектор от агенцията по труда прояви любопитство защо някой от дежурните "доработва допълнителни часове" извън графика по назначение, и за това е намерен чалъм. Почти всички служители на Пенкова са член-кооператори в регистрираното за тази цел по закона за кооперациите сдружение "Скорпио - 2002", чийто изричен предмет на дейност според информационната система "Дакси" е "посредничество при осигуряване на работа на кооператорите в страната и в чужбина в областта на... охранителната дейност".
Между впрочем на посочения в регистрите телефон на кооперацията се включва автоматичен глас, който обявява, че такъв номер не съществува.

Та въпросните член-кооператори, за които осигурителната ставка е 1.80 лв. на месец, просто са се "споразумели" да подпомагат дейността на охранителната компания със същото име и на добра воля. Естествено, така финансовата тежест на държавното осигуряване е лесна за заобикаляне...

 Разбира се, на всички тях при започване на работа са им предоставяни за подпис два договора - единия с охранителната фирма и другия - за член-кооператори. Лошото е, че тези, които дълго са заработвали пълното си работно време, при проверка в службата за социалното осигуряване установяват, че са "изпържени" от работодателката си и ставката им за пенсиониране е наполовина. Инспекцията по труда би трябвало да се заеме с проверка на случая. Вестник "БАНКЕРЪ" разполага с абсолютно всички документи за подобна проверка, но на институционално ниво.

Естествено, при всички тези врътки не е трудно да се поддържа "конкурентоспособността" на ръководената от Пенкова компания, нито да предлага най-атрактивни цени. А фирмата, почистена откъм задължения към държавата, отново ще бъде в състояние да се яви като кандидат за поредното парче от баницата за охрана на големи държавни обекти. Не е лошо обаче историята й действително да бъде проследена за фирмата участник в тези състезания, защото най-малкото има съществена разлика в Булстат-регистрацията на двете дружества. Каквото и да кажем още за тези машинации, ще бъде малко.

 И не само дето работата е на ръба на закона, но когато всичко това се прави именно от съпругата на човека, който е бил на висш държавен пост, и то със задължението да го охранява, коментарът става повече от излишен...



Източник:
Банкеръ

А сега няколко думи за тъщата.
От едно интервю на Катерина Запрянова в сп. Тема:

Вася, на 39 години ти си начело на охранителната фирма "Скорпио", управляваш 1800 човека. Кога си позволяваш да бъдеш слаба?

- Когато се кача на кантара - тогава държа да бъда слаба!

...

и так далее...

 

И така, през школите на ЦРУ, ФБР, МИ-6, а защо не и на МУСАД, през тъщената охранителна фирма "Скорпио" и осигуряващите бъдещо спокойствие имоти на тъста в Барселона, защо не и Главен секретар на МВР!!!

/за Плевен Онлайн Портал:

Д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473199
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!