Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2014 00:21 - Театър: След „Монолози за вагината“ следва "Диалози за пениса"
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1158 Коментари: 0 Гласове:
0



Културно-театрални събития у нас:

"The Vagina Monologues"

"The Рenis Dialogues"

"Монолози за вагината" (английски: The Vagina Monologues) e театрална пиеса във вид основно на монолог, писана от Ева Енслър, пиесата придобива популярност и е преведена на 45 езика, като е играна в 119 страни, у нас в Театър 199. По пиесата е сниман филм от HBO, където монолозите играе Ева Енслър, а участват други жени, които са междувременно интервюирани.

Няма ташак – ето и официалната обява на Театър 199: (http://www.theatre199.org/index.php?p=title&name=%CC%CE%CD%CE%CB%CE%C7%C8+%C7%C0+%C2%C0%C3%C8%CD%C0%D2%C0)


Театър 199 представя 

image
МОНОЛОЗИ ЗА ВАГИНАТА
от ЕВА ЕНСЛЪР



Американската преса определи тази пиеса като революционна, върху тема, която мнозина биха нарекли табу. Театър 199 и творческият екип на постановката искат да Ви срещнат с тази необичайна драматургия, защото сме 

убедени, че изкуството няма право свенливо да мълчи пред невежеството и лицемерния "морал", които пораждат неразбиране на интимния свят на жената и толерират насилие върху десетки хиляди жени в нашето общество и в българските семейства. В основата на високо опоетизирания текст е залегнал автентичен материал от интервюта с 200 жени от различни възрасти, социално положение, раси, националности и религии. Ще станете свидетели на драстична откровеност. Ще чуете истории, които ще Ви развеселят и такива, които ще Ви потресат. Ще научите повече за себе си и за своята сексуална идентичност.
По време на спектакъла може да изпитате притеснение, да се почувствате неудобно и да се изчервите в тъмнината на залата.
В едно сме убедени - няма да останете безразлични към съдбите на жените, които оживяват в 90-те минути на представлението.

  • режисура: ГАЛИН СТОЕВ
  • участват: ЦВЕТАНА МАНЕВА, СНЕЖИНА ПЕТРОВА и ВЯРА КОЛАРОВА
  • сценография: АЛЕКСАНДЪР СМОЛЯНОВ
  • превод: ХАРАЛАМПИ АНИЧКИН


Награди:

·  НОМИНАЦИЯ "АСКЕЕР" 2001 НА СНЕЖИНА ПЕТРОВА

·  НОМИНАЦИЯ "АСКЕЕР" 2001 НА ГАЛИН СТОЕВ ЗА РЕЖИСУРА

·  НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ НА ТРИТЕ АКТРИСИ НА ТЕАТРАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ В БЛАГОЕВГРАД 2001

Отзиви:

·  Всъщност „Монолози за вагината „ не е нито порнографски, нито кой знае колко еротичен текст и спектакълът едва ли ще шокира зрителите. Интелигентната, съвременна жена отдавна е прескочила всички табута, но те продължават да съществуват в публичното пространство и изкуството. Пиесата е по спартански откровена за всички женски мъченичества – изневерите, изнасилванията, гаврите във военно време /включително и в Босна/. Има препратки за социалното положение на жената у нас. Всичко това е поднесено с изключително чувство за хумор”.
Галина Рулева – в.”Новинар”;

·  „Съзвучността на тази постановка с актуалния тип театър в световен мащаб е чувствителността към актьора, провокацията към дълбочината и нюансите на неговата самобитна творческа природа. Както и пиететът към уникалността на думата в общия контекст на езика в спектакъла, равностойно на вниманието към визията и към богатството на театралната игра”.
Ана Топалджикова – „Литературен вестник”;

·  „ЦВЕТАНА МАНЕВА /силата на мъдростта и натрупания опит/, ВЯРА КОЛАРОВА /вечното дете/ и СНЕЖИНА ПЕТРОВА /фаталната жена/ заедно изграждат образа на истинската Жена. Трите се допълват една друга, подкрепят се на сцената, съпреживявайки текста на свой ред. Благодарение на тяхната силна индивидуалност спектакълът прехвърля документалните филми на Discovery Channel по същата тема. И замества едновременно часа при психотерапевт и разговор с близка приятелка”.
Анелия Янева – в. „Капитал”;

·  „Текстът на Ева Енслър разсмива и разтърсва с изненадваща откровеност и естетизиран натурализъм. Три блестящи актриси от различни школи и поколения: грандамата ЦВЕТАНА МАНЕВА, емблемата на авангардните спектакли СНЕЖИНА ПЕТРОВА и ВЯРА КОЛАРОВА, съвършената импровизаторка, водени умело и проницателно от режисьора ГАЛИН СТОЕВ, живеят с текст, който никога не са и сънували, че могат да произнесат от сцената. В залата ще седнат хора, които няма да могат да повярват, че чуват това, което ще чуят”.
Панайот Денев – сп. „Лик”;

·  „Монолози за вагината" постигна високите си цели. Театър без условности. Драма без драматургия. Сцена без сценография. Актьор без роля. Сериозно за смешното и комично за драматичното. Публицистика за интимното или интимно за публичното. Женско, но не феминистично. За мъжете от жените и обратно. Нещо като процес, нещо като среща, нещо като онова, което си мислим насаме и после се срамуваме. „Монолози за вагината”.
Мария Касимова – в.”Демокрация”

 

 


image Плакат на Монолози за вагината (от уикипедия)

Авторско намерение

"Диалози за пениса" (английски: The Рenis Dialogues) ще e театрална пиеса във вид основно на диалог, ще бъде написана от Методи Хъшов, пиесата ще придобие популярност и ще бъде преведена на 69 езика, като ще се играе в 225 страни, а у нас в Театър 199, Народниот театър и пр. По пиесата ще бъдат снимани филми от HBO и Холивуд., където диалозите ще играят Методи Хъшов, Арнолд Шварценегер (при взаимно изгоден договор), ще участват и други мъже, които ще са междувременно интервюирани.


Няма ташак – затова търсим ... Народен театър „Иван Вазов“ · Театър „Сълза и смях“ · Сатиричен театър „Алеко Константинов“ · Театър „Българска армия“ · Театър 199 · Театър „София“ · МГТ „Зад канала“ и пр. за осъществяване на постановката, както актьори, режисьор и художник за плаката.


Считам че, особено с втората инициатива, ще смаем не само Европа, но и Света!


За Плевен Онлайн Портал:
Методи Хъшов      

tempis@operamail.com                                                                                                                             

PR координатор:

Д-р инж. Никола Тодоров

ntodorov@plevenonline.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6486451
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!