Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2014 20:51 - Как американските корпорации завладяват света http://www.epochtimes-bg.com, Автор: nikikm
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.09.2014 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как американските корпорации завладяват света ...
 
 

Не бива да забравяме, че тайното, засекретено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, което се подготвя за подпис, е стартирано по инициатива на американската страна.

В документите на Държавния департамент съвсем едностранно е обяснено какви ще са ползите за американците, но нищо не се казва за преимуществата за другия партньор - европейците. Нямаме никакви основания да смятаме, че двете страни по този документ са с еднакво защитени интереси, на базата на оскъдната информация, която имаме за него. Напротив, забелязва се един много враждебен, изискващ тон и в Европа вече има термин за това, чийто смисъл е - даване на твърде широки права за корпорациите.

Имаме интересна аналогия и тя е в историята на NAFTA /Северноамериканско споразумение за свободна Търговия /, сключено между САЩ, Канада и Мексико през 1994 г.

Днес 96 % от благата на канадците са съсредоточени в 4% от населението. Малко хора знаят това. Приблизително 4 фамилии са най-богатите в тази страна. Канада също е една от най-богатите държави на водни ресурси, на нефт, трета е в света по добив на мед и по добив и на диаманти, първа по износ на дървен материал.

Статистиката за последствията от споразумението NAFTA, 20 години след действието му за Канада, е безпощадна.

В допитване, направено 17 години след влизането на договора в действие, на въпроса: "Кой има най-голяма полза от NAFTA?", 46% от канадците казват – САЩ, 30% - Мексико, 17% не са сигурни и само 7% - Канада.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт на Канада преди влизането в сила на споразумението е бил 3.66%, а след влизането – 2.63%.

Темпът на покачване на доходите е бил 7.4% годишно преди и 3.25% - след това, а новите работни места са нараствали с 4.43% на годишна база преди и 4.16% - след това. Личните спестявания са се покачвали с 14.4% преди и със 7.28% по време на действието на споразумението.

Експортът е нараствал с 13.4% преди подписване на документа и със 7.2% след това.

Само за първите 3 години от действието на споразумението са загубени 1.4 милиона работни места на фона на 33 милиона жители на Канада, за същия период са фалирали 24% от компаниите. А за 20 години от подписването на споразумението над 11 000 канадски компании са закупени от чуждестранни инвеститори, което прави смяна на собствеността на повече от 40 компании на месец!

Тези цифри показват, че това не е търговско споразумение, това е разпродажба на Канада. Не го твърдя само аз, а и редица анализатори.

Ще си позволя да продължа с данните за последствията от свободната търговия със САЩ. Вече 97% от основните сектори в Канада, без финансовия, са собственост на чуждестранни компании, а само 2.4% са от стартиращия бизнес е с канадска собственост. В същото време процентът на чуждестранна собственост в САЩ в същите сфери е 0. Да - нула процента! Думата "инвестиции" в Канада отдавна се е превърнала в синоним на "враждебно поглъщане".

Всъщност, какво става, когато една национална компания е закупена от чуждестранен инвеститор? Въпросът е валиден не само за Канада, а за целия свят. Всички най-важни дейности по управлението на компанията се извършват извън страната. Към тях спадат: мениджмънтът и решенията за покупки на стоки, суровини, материали и др., научното осигуряване, контролът върху данните, решенията за заплатите - появява се "трансфер на цени", тоест фирмите плащат необосновано високи хонорари на свързани дружества под формата на консултантски, юридически, технически и други услуги, какъвто например у нас е в случаите с ЕРП-та, компаниите за мобилни услуги и др. Иначе казано печалбите се изнасят от държавата и по този начин не представляват стимул за развитие на икономиката, а се осъществява нейно източване.

Канада е крупен производител на петрол и се намира на 6-то място в световната класация преди такива страни като Ирак, ОАЕ, Кувейт и др. В договора за NAFTA е заложена клаузата 65% от добива да отива за САЩ, като този процент не може да се ревизира. Ако канадците поискат да намалят износа, трябва да намалят и собствената си консумация. Освен това не могат да искат и цент повече, отколкото вземат от канадските консуматори. Да се чуди човек как са се съгласили канадците на подобни условия. Но наглостта не спира дотук: тръбите за нефта вървят на юг, тръби от провинция Алберта, където се добиват основните количества, към Източна Канада няма! От дневната продукция, възлизаща на 1.25 милиона барела, износът за Америка е един милион. Същевременно Източна Канада е принудена да внася петрол за собствените си нужди. Абсурдът е грандиозен и очевидно всичко е за сметка на благоденствието на канадците.

Но сега стигаме до основното. В глава 11 на споразумението пише, че американските компании могат да съдят Канада, ако не харесват какво прави държавата. Ако Канада си промени политиката, поради желанието на хората или заради околната среда, и това намали печалбите на корпорациите, те могат да съдят държавата и канадския данъкоплатец ще бъде длъжен да плати. Ще го кажа и по друг начин, ако политиката се промени в полза на хората и чрез демократични методи, данъкоплатецът ще бъде принуден да плаща на корпорациите колосални компенсации.

Друга интересна подробност - NAFTA е била изтъквана като необходимост, за да бъде Северна Америка конкурентна на Европейския съюз и развиващия се с бързи темпове Китай. Тайните клаузи в договора са били сложени под грифа "търговска тайна", като в случай на затруднения са оставени възможности за допълнения.

Цялата операция по договарянето е протекла в пълна тайна от обществото. Основна полза от търговските споразумения, сключени така, че да защитават интересите само на едната страна, разбира се имат корпорациите. Затова преговорите обикновено са тайни.

Корпорациите плащат за сбирки на най-закътани места, грижат се за секретността им, а ако по някакъв начин се стигне до отразяването им в медиите, поемат контрола върху разпространяваната информация. Доказателство за това е съдбата на протоколите от тайните срещи, довели до NAFTA. Никоя медия не е искала да ги отрази. Трябва ли да се учудваме на това, след като собственици на най-важните медии са отново въпросните корпорации?

Крайният резултат от действието на NAFTA? Канада губи лидерски позиции, губи суверенитет, страната се въвлича в конфликтите на САЩ, в противоречие със собствените ѝ интереси.

Днес абсолютно всички преговори между САЩ и ЕС се водят тайно, някои от клаузите на са засекретени за 30 г. Те се крият под термина "търговска защита", като търговска тайна.

При сключване на споразумението NAFTA водните ресурси са били напълно изключени от този договор. Но за да може нефтът да тече към САЩ, a за добива на един барел нефт са необходими до 7 барела вода, са подписани допълнителни споразумения.

С други думи - ако използването на определени ресурси не е било дискутирано, то се отварят юридически вратички как после може да се постигне нужния на инвеститора резултат. /Петър Клисаров, политолог/ БГНЕС/ darikfinance.bg


Четете още на: http://www.epochtimes-bg.com/201403/140803640.html#ixzz3Cvwewftc
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6492767
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!