Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 20:56 - до въздишащите още по бай Тошово време в РъБъ:Тодор Живков продаде българския златен резерв на СССР
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.11.2014 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тодор Живков продаде българския златен резерв на СССР Само на Съветския съюз България дължи над 3 млрд. лв., а за спешни плащания по лихви и кредити на стойност 50 млн. долара правителството прибягва до този ход Публикувано: 1 апр. 2010, 12:13   image Тато често откриваше промишлени обекти, но те гълтаха огромни средства, които изпразваха държавната хазна.
През 1960 г. тогавашният първи секретар на БКП и държавен лидер Тодор Живков предприема един много отчаян ход, за да спаси България от фалит. Вестник „Над 55” стигна до много интересни факти от тези времена, говорещи за политиката на червените лидери по отношение на държавните златни резерви.

В края на 50-те години на миналия век страната ни е изправена реално пред банкрут. Първите години на комунистическо управление са унищожили селското стопанство и не са осигурили икономическа база за възстановяване след годините на Втората световна война. Държавата е принудена да получава кредити, за да финансира дейността си. Три европейски банки са отпуснали заеми на България през периода 1955-1960 г.


Ойро банка, Банк комерсиал дю Норд - Париж и Дойче банк отпуснали на страната кредит от 135 млн. долара

Сумата е доста голяма за онова време и почти равна на целия износ, който осъществява държавата през този период.

Отделно страната ни е задлъжняла на СССР чрез стоки, продукция и пари на стойност 3 млрд. лв. Тази сума се натрупва за 7- 8 г. и отразява невъзможността на държавното ръководство да реализира балансиран бюджет и да покрие всички насрещни разходи.

Голямо перо в държавните разходи по това време са и начеващите строежи на големи промишлени предприятия, които гълтат огромни средства. Този ресурс е осигурен от СССР във формата на заеми и п
омощи.

В началото на 1960 г. дълговете на България към съветската страна достигат близо 3 млрд. лв.,

преизчислени по курсови разлики. Сумите се отпускат основно от Московската народна банка. През април 1960 г. Тодор Живков търси спешно кредит от ФРГ, за да може да покрие старите задължения. Оттам обаче му отпускат унизителната сума от 2 млн. долара.

За това свидетелстват спомените на тогавашния шеф на БНБ Кирил Несторов. ”През първата половина на 1960 г. имахме нужда от 50 млн. долара, за да посрещнем плащанията по лихви и главници по кредитите. Освен сумата от 2 млн. долара от ФРГ обаче други пари не успяхме да заемем”. Това са думите на управителя на БНБ, написани в отчета му.

Тогава партийното ръководство прибягва до отчаян ход. То решава да


продаде на СССР целия златен резерв

и така да отсрочи плащанията си към руските банки. Започват и преговори със западните банки да се получи поне година отсрочка на плащанията към тях. По това време

стратегическият златен резерв на България е около 24 тона злато

Той е формиран основно преди 9 септември 1944 г. Тодор Живков решава да продаде златото на руснаците, за да получи отсрочка за кредитите. Това става в пълна секретност. В операцията са посветени малцина партийни ръководители. Оперативен изпълнител е началникът на УБО Димитър Гръбчев.

Всъщност Живков е много улеснен от един прост факт в своето изпълнение. Още през 1958 г. той е прехвърлил цялото злато на съхранение в Госбанк. Така реално държавният златен резерв е вече в СССР. Решението било взето, защото според партийните лидери сградата на БНБ не била достатъчно надеждна при бомбена атака или опит за терористично нападение. Транспортирането става в началото на 1959 г. на пункта Унгени.


Златото е претеглено в присъствието на тогавашната шефка на БНБ Вела Луканова, леля на Андрей Луканов

По протокол златото е измерено на 20 153 479,84 грама. Година по-късно Луканова е сменена от Кирил Несторов начело на БНБ. През май 1960 г. Живков се среща със съветския лидер Никита Хрушчов. Той моли СССР да купи златния резерв и освен това да отпусне нови спасителни кредити за България и да отложи с 5 години плащането на старите. Хрушчов се съгласява да купи златото, но не дава повече пари. Той остро критикува Живков за неразумната политика във финансите и големите харчове. По това време обаче на Хрушчов въобще не му е до българските харчове. Той е силно притеснен от масовото забягване на източногерманци във ФРГ. Година по-късно по негово нареждане ще бъде издигната Берлинската стена. Операцията с продажбата на златния резерв е извършена на 11 юли 1960 г.

Българското злато е подложено на рафиниране в Новосибирск за привеждане към изискванията на международните златни борси в Цюрих и Лондон. При рафинацията златото е намаляло с 14 кг. Така на 11 юли е продадено българското злато на цена за тройунция по 35,10 щатски долара. Общо за целия резерв е платена сумата от 123 млн. долара.

Тайната сделка е осчетоводена чак през 1964 г. По този начин с продажбата българският лев губи всякакво златно покритие и става просто една хартийка

Разбира се, партийното ръководство крие в дълбока тайна тази операция. По-късно държавата започва отново да формира златен резерв, който достига в края на 80-те години близо 200 тона.

През 60-те години обаче страната ни е била в много тежко състояние и партийците са се чудили как да спасят положението. Любопитен е и фактът, че

през 1963 г. България продава 5878 кг злато, което преди това е дадено като залог срещу кредит от 20 млн. долара


През 1964 г. е създадена Българската външнотърговска банка, която е натоварена да извършва всички валутни операции и сделки със злато и ценни метали в чужбина. По-късно тя прехвърля други златни резерви на страната в банки в Цюрих и Лондон.

Всъщност лошото икономическо положение в началото на 60-те години е главната причина Живков да иска България да стане 16-а република на СССР. Той е убеден, че ако се влеем в съветската икономика, ще успеем бързо да излезем от дупката. Така или иначе неговата идея е отхвърлена от Никита Хрушчов.


Станислав КОЕВ



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6472392
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!