Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 20:33 - Старият нов тиквен министър: Голямата борба е България да загуби колкото може по-малко евросредства от оперативните програми
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.11.2014 21:30


image image


"Голямата борба е България да загуби колкото може по-малко евросредства от оперативните програми",

това заяви днес вицепремиерът на Тиквата по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред телевизия Bulgaria On Air.

А какво направи като

министър по управление на средствата от Европейския съюз (18 март 2010 – 13 март 2013)?

България просто загуби 3 млрд. като неусвоени евросредства!

А за успеха му тогава Главната Тиква image го направи даже министър на финансите - на 12 март 2013, ден - преди т.н. "оставка" ...
Защо ли?

Ами да ви каже това днес:

"България да загуби колкото може по-малко..."

(и електораВното Стадо да повярва...и да блее за бъдещото успешно проеврОПейско управление...)

Борбата е България да загуби колкото може по-малко от европарите
Томислав Дончев за усвояването на средствата по оперативните програми
Обновена: 22 ное 2014 19:47 | 22 ное 2014 19:29, Елка Василева
10
Борбата е България да загуби колкото може по-малко от европарите
Томислав Дончев. Снимка: Булфото

Голямата борба е България да загуби колкото може по-малко евросредства от оперативните програми. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в предаването „Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air.

Дончев каза това във връзка с усвояването на еврофондовете от изтичащия програмен период – 2007- 2013 г.

Вицепремиерът отказа да посочи сума, която страната ни би могла да загуби. „Назовавайки сума, това ще е знак за всички, че съм се примирил да изгубим точно толкова пари, което никога няма да направя“, заяви Дончев.

По повод споменавани размери на евентуални загуби от 100-200 милиона лева Дончев посочи, че „това са изключително оптимистични интерпретации“. Той заяви, че сумата е в пъти по-голяма.

„Анализът показва огромен риск от загуба на средства, огромен като обем. И до края на годината ще бъде направено всичко възможно и всичко невъзможно, за да бъде този размер намален. С болка трябва да призная, че няма как загубата да се избегне изобщо. Сумата е толкова голяма, че каквито и усилия да бъдат положени, няма как рискът да бъде съвсем нулев”, коментира Дончев.

Голямата цел по думите на Дончев е изпълнението на новия програмен период да може да започне колкото може по-рано през следващата година. Ако не бъдат предприети спешни мерки, и 2015 г. може да бъде загубена, както и настоящата 2014 година, която ще е нулева за България по отношение на усвояването на европейските фондове, посочи вицепремиерът.

До момента в Брюксел България е изпратила за одобрение ОП „Човешки ресурси“, ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, ОП „Регионално развитие“, която вече ще се казва „Региони в растеж“, и ОП „Иновации и конкурентспособност“.

Изпратената оперативна програма „Човешки ресурси“ може да бъде одобрена до края на годината, дори още до края на месеца, стана ясно от разговора с Дончев.

„До края на ноември имаме амбиция да изпратим окончателен вариант на „Околна среда“, „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Добро управление“, заяви Дончев.

Той припомни, че онези програми, които не са пратени за одобрение до края на ноември, подлежат на одобрение едва в средата на следващата година заради планирането на бюджетните ангажименти. Именно затова и премиерът Бойко Борисов е обявил мобилизацията на министрите, поясни Дончев. „В противен случай имаше риска плащанията през 2015 г. да започнат в края на годината,“ каза той.

Дончев посочи, че добрият сценарий за следващия програмен период предвижда към март месец догодина „да имаме одобрени три оперативни програми”.

Ако този добър сценарий не се изпълни, правителството има резервен вариант, стана ясно от думите на Дончев.

Вицепремиерът сподели, че се работи с финансовото министерство и с други министерства по сценарий за стартиране на авансово плащане със средства от бюджета по програми от най-спешна нужда, дори преди да е одобрена съответната оперативна програма. Той посочи, че това се прави, „разбира се, при един много детайлен анализ, това да бъде схема, която е ниско рискова”. По този начин по думите на Дончев парите по европейските програми ще бъдат задвижени по-бързо.

Целта е дори преди да бъде одобрена програмата, да бъде обявена конкретна схема, „ за да могат да кандидатстват бенефициентите, да се одобрят проекти, да се сключат договори, дори да се наредят аванси и да започне изпълнението, като в рамките на целия този процес, който кумулативно отнема месеци, се надяваме да бъде одобрена оперативната програма и извършените разходи през второто полугодие да бъдат възстановени от Брюксел. Едно авансово упражнение, което ще ни позволи парите да се движат по-рано”, коментира Дончев.

Амбицията ни е отблокирането на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие” да се случи до края на 2014 г., коментира още Томислав Дончев. По думите му обаче по-реалистичният сценарий за изпълнението на заложената цел е януари 2015 година предвид стъпките, които „трябва да се предприемат”. Той подчерта, че шансовете за отблокиране са 100%-„въпросът е кога това ще се случи”.

Томислав Дончев се обяви за изцяло нов закон за обществените поръчки. Според него са необходими по-прости и лесни за следване правила за обществените поръчки.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2014/11/22/borbata-e-bylgariia-da-zagubi-kolkoto-moje-po-malko-ot-evroparite.246174
 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6474746
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!