Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 23:18 - Украинско-руско-турска шизофрения относно "Южен поток"? Цакане, прецакване или маньовър за обща стратегия?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2014 23:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За седмица само три разногледи постановки.

 

1. "Газпром" започва да строи морската част на "Южен поток"
Работата да започне на 15 декември, обявиха от компанията на 23 ноември 2014

В средата на декември "Газпром" ще започне строителството на морската част на "Южен поток. Плановете са работата да започне на 15 декември, с което графикът на строителството ще изостане само с месец. За него санкциите на Запада няма да повлияят на изграждането на морската част, а газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация в срок. ",

съобщи членът на управителния съвет на руския газов гигант Владимир Марков, както пише на 24 ноември 2014 РИА Новости. 

Очакванията са пълният капацитет на газопровода да бъде постигнат през 2018 година. Тогава по газопровода ще могат да бъдат пренасяни 63 млрд. куб. метра природен газ годишно.

ЕК обаче се закани да блокира газопровода и да не допусне въвеждането му в експлоатация. Брюксел не може да спре строителството, но може да не издаде разрешението за използването на тръбите, заради неизпълнението на Третия либерализационен пакет за енергетиката.

Според руската страна обаче проектът е международен и не трябва да спазва европейските правила.

В началото на 2014 година беше създадена работна група на ниво ЕС – Русия, която да приведе
"Южен поток" в съответствие с директивите на ЕК. Заради засилването на напрежението в Украйна обаче работата на експертите беше спряна.

Строителството на сухопътната част на
"Южен поток" у нас пък е замразено заради съмненията от страна на ЕК относно прозрачността на проведените търгове за избор на изпълнител на българския участък от проекта.

Въпреки тези спънки обаче Русия не се отказва от плановете си да строи газопровода, макар и лека-полека да губи стратегически партньори. Италия например скоро може да обяви, че "Южен поток" не е приоритет за страната. В същото време Унгария категорично не се отказва от проекта с мотива, че няма по-добър вариант след като беше сложена точка на Nabucco.

и изведнъж 2. Цака ли евреинът Яценюк евреина Путин с призива: "Южен поток" е ненужен политически проект на Русия? Или какво? imageУкраинският премиер призова на 28 ноември 2014 за инвестиции в украинската газопреносна мрежа като част от енергийната сигурност на Европа

Като ненужен политически проект определи премиерът на Украйна Арсений Яценюк газопроводa „Южен поток“,

пише украинското издание РБК. По тази причина той призова европейските партньори и САЩ да инвестират в развитието на газопреносната мрежа на Украйна.

Модернизацията на газовата мрежа на Украйна ще доведе до подобряването на енергийната сигурност не само на страната, но и на Европа като цяло, допълни още той.

Изявлението си Яценюк направи по време на подписването на 28 ноември 2014 с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер финансово споразумение за кредит от 150 млн. евро за модернизиране на газопровода "Уренгой - Помари - Ужгород". Кредитът се отпуска за срок от четири години.

А още

преди броени седмици президентът Петро Порошенко, също скрит евреин, предложи да се създаде газов хъб за нуждите на Централна и Източна Европа на територията на Украйна. На среща със словашкия външен министър Мирослав Лайчак украинският лидер коментира, че "Южен поток" не е от интерес нито за Украйна, нито за Словакия. 

и пак изведнъж

3. Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит,

заяви лаконично днес на 1 декември 2014 ръководителят на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС, предаде БТА.


image

Милер, който придружава руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Турция, каза още пред журналисти, че проектът изобщо не е актуален.
Путин пристигна в Анкара, придружаван от голяма делегация, включително и от 10 министри, за официални разговори, касаещи търговията и желанието на Турция за намаляване на цените на руските газови доставки.

След срещата между двамата държавни глави Русия ще намали цените на природния газ за Турция с 6% от 2015 г. и ще й доставя още 3 млрд. кубични метра, предава Ройтерс.
Малко преди това Путин заяви, след руско-турски преговори на високо равнище, че "при сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток".

Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България.

Руският президент предложи на България да поиска обезщетения от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта.

Тръбата трябваше да мине през Черно море и България, за да снабдява Южна Европа, заобикаляйки Украйна.

Според руския държавен глава Москва трябва да увеличи газовите доставки за Турция и може да си сътрудничи със страната за строителството на газова връзка на границата с Гърция. 

Двете страни, които са основни търговски партньори, си поставят за цел повишаване на обема на двустраната търговия от 33 млрд. до 100 млрд. долара до 2020 г.

Пояснение

Проектът "Южен поток" бе роден през 2012 г. Дългият около 2400 км. тръбопровод трябваше да бъде построен под ръководството на руския енергиен концерн "Газпром" и да доставя годишно до 63 млрд. кубически метра газ през Черно море до ЕС. Проектният обем на инвестицията възлиза на около 16 млрд. евроimage 

image 

/за Плевен онлайн портал:

д-р инж. Никола Тодоров, доцент

tempis@operamail.com



Тагове:   Южен поток,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6494044
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!