Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 23:38 - Върхът на Америка: Нов Буш от еврейския нафталин за президентските избори-2016 в САЩ
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

61 годишният Джеб Буш току-що се е включил, а 67-годишната Хилари Клинтън щяла да  го направи скоро в надпреварата за Белия дом през 2016 г.

image 61 годишният Джеб тръгвал по стъпките на баща си и батко си


image


 

Буш, Буш... и пак Буш
пише Александър Томов в свой анализ
 
Преди известно време Джеб Буш каза, че би се замислил за Белия дом при условие, че президентският му мандат бъде “изпълнен с радост”. След месеци на спекулации през тази седмица бившият губернатор на Флорида и син на един президент и брат на друг обяви, че би се кандидатирал на изборите през 2016-а година.

Вече започнаха и анализите дали Джеб ше получи подкрепата на своята Републиканска партия и евентуална номинация, посочва “Икономист”. От изданието припомнят, че докато управлява Флорида в периода 1999-2007-ма г., той залага на строга фискална и социално-консервативна политика – орязани са милиарди долари от данъчни постъпления.

Наскоро Джеб Буш се изявява като лидер на прагматичното, про-бизнес ориентирано крило на Републиканската партия. Отстоява две идеи, които разгневяват особено много силно консервативните му съпартийци – подкрепата за налагане на общонационален стандарт в обучението (считан от крайните републиканци за заговор на либералите) и убеждението му, че републиканците трябва да прегърнат имиграционната реформа на Обама с ентусиазъм и състрадение, за да избегнат липсата на връзка с тази голяма част от избирателите в близкото бъдеще.

Разбира се, фамилията на потенциалния кандидат ще е основната тема на коментари при евентуална официална кандидатура – немалка част от републиканските избиратели гледат на династията Буш като на изменници на “чистата” дясна идея, докато в ляво последният президент Буш често е определян за нещо близко до военнопрестъпник.

“Икономист” отбелязва, че всъщност Джеб Буш следва една и съща политика през цялата си кариера – промяната е в самата партия, която залитна към крайния консерватизъм (“Чаената партия”). По отношение на фамилията също няма особен избор.

Ексгубернаторът на Флорида често се обръща към републиканците с призив за спорадични компромиси, ако искат отново да си върнат Белия дом. Няколко седмици преди Коледа във Вашингтон Джеб Буш негласно даде очерк на евентуалната си стратегия. Според него трябва да се работи изцяло за печелене на изборите срещу съперника-демократ, а не да се мисли за първичния вот в Републиканската партия. 

Явлението не е ново в САЩ, където са многобройни примерите за политически династии, особено в Конгреса. Кланът Кенеди, най-известен от всички, е тема на безброй книги. Но ако Хилари или Джеб спечелят следващите президентски избори, американската демокрация ще напише неиздавана досега глава, пише Жером Картийе от Франс прес.

Числата ни оставят без думи: евентуално идване в Белия дом през 2017 г. на Джеб Буш (син и брат на президенти) или на Хилари Клинтън (съпруга на президент) би означавало, че след 1989 г. две семейства ще са обсебили властта в продължение на 24 от 32 години, през които Барак Обама ще е единственото изключение.

Има, разбира се, още много вода да изтече и много игри да се разиграят до изборите на 8 ноември 2016 година. Първичните избори в Демократическата партия, изглежда, са обещаващи за Клинтън, която създаде вакуум около себе си. Далеч по-люта обаче се очертава битката за Буш при републиканците.

Дебатът обаче е открит. В интервю по темата, взето в началото на юли, бившата първа дама, която познава наизуст Белия дом, където живя от 1993 до 2001 г. с Бил Клинтън, отхвърли твърдението, че това монотонно редуване на имена в Овалния кабинет може да бъде лош знак за американската демокрация.

"Имаме двама Рузвелт, двама Адамс. Може би просто някои семейства имат чувство за ангажимент или са предразположени да влизат в политиката?", каза тя.

Шестият президент на САЩ Джон Куинси Адамс (1825-1829 г.) е синът на втория президент Джон Адамс (1797-1801 г.), приемник на Джордж Вашингтон. Теодор Рузвелт (1901-1909 г.) и Франклин Делано Рузвелт (1933-1945 г.) пък са далечни братовчеди.

Но бившият държавен секретар увери, че известната фамилия не е гаранция за успех в политиката. "Бях кандидатка (на първичните избори през 2008 г.) и загубих срещу човек на име Барак Обама", припомни тя. "Системата ни е отворена за всички. Това не е монархия, в която някой става сутринта и абдикира в полза на сина си".

Но тази гледна точка не се споделя от всички. Според Роб Гудман, анализатор политолог в Колумбийския университет в Ню Йорк, това преди всичко е "лоша новина". Могъществото на тези политически династии, които се опират на име, но също така и на стабилна мрежа дарители, работи срещу "гъвкавостта на демокрацията, срещу идеята, че следващото поколение управници може да изникне отвсякъде".

"Политическите династии са хубави истории", подчерта той. "Но политиката не може да почива само на очарователни истории. Тя е направена също от обществени движения, обикновени хора, от борби между различни интереси и от куп други неща".

Вчера във Вашингтон конгресмени бяха разделени по въпроса за предимствата и ограниченията, които предполага това човек да носи известно име, за да се впусне в надпреварата за президентския пост в САЩ.

А
съпругата на Джордж Х. У. Буш, който бе президент само един мандат и майка на  Джордж У. Буш, който пък бе президент два мандата, Барбара, каза преди няколко месеца, че е абсурдно голяма страна като САЩ да не може да намери

"повече от 2-3 семейства",

които да се кандидатират за президентския пост.

Както виждате, мозъци и половина, нали?



Тагове:   САЩ,   Буш,   бушови,   избори 2016,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6493681
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!