Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 10:09 - Борисов не сака да биде во центарот на вниманието на Груевски и бидејќи како американски измекярин Борисов веќе отпиша Груевски
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1172 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В публикацията под заглавие: "Долу ръцете от Македония!" се казва, че за разлика от останалите съседи - Гърция, Албания и Косово - представители на Бойко Борисов били предложили "спасение" на Македония чрез конфедерация с България. Само че такава "подкрепа", както и в миналото, ще бъде, за да заграби територията на цяла Македония. Или "... ако не може цялата, поне източната част", и че.

"Американският измекярин Борисов вече е отписал Груевски"

("Американскиот измекярин Борисов веќе отпиша Груевски")

В тази връзка не е случайно изявлението на премиера Борисов:

"На Груевски не искам дори "Добър ден" да кажа, избягвам всякаква среща с него",

твърди публикацията на Стефан Влахов-Мицов. 

Пази, боже, българин на „македонски” да „прозборува”

image Стефан Влахов-Мицов

Едно лице, именуващо се Стефан Влахов-Мицов, се изтъпани тези дни пред българската аудитория и с чудовищни по своята несъстоятелност брътвежи, артикулирани на югозападнобългарски диалект от географската област Македония, ни припомни индиректно сюжета на един от най-емблематичните Алекови разкази „Пази боже сляпо да прогледа”.

Ако се чудите за кого точно става дума, ще помогнем, защото и ние не бяхме съвсем наясно КОЙ е въпросният субект и за какво се бори, затова направихме кратка справка в мрежата и ето какво научихме:

 "Стефан Влахов-Мицов е български писател и общественик, македонист и преподавател в частен университет в Република Македония. Роден е през 1956 година в Габрово, където учи в математическата гимназия. Има редица публикации и участия в българския печат и електроните медии и е автор на много книги. Председател е на Съюза на свободните писатели в България. Член e на Съюза на българските журналисти и на Международната организация на журналистите. Дългогодишен главен секретар на Дружеството за българо-македонско приятелство от 1995 г. насам. Пръв ръководител е на Културно-информационния център на Република Македония в София”. През 2006 година името му се свърза със скандала около учредителното събрание на македонистката партия ОМО „Илинден – Пирин“. Един ден след събранието – на 26 юни 2006 година, Влахов официално заявява, че не е присъствал на учредителния конгрес и няма участие в основаването на партията. Често публикува статии в печата в Република Македония по македонския въпрос, в които открито защитава македонистки тези." (Уикипедия)

И така въпросният Влахов-Мицов заяви по БТВ, че всъщност бил "от смесено потекло. В потеклото ми има нещо българско, нещо влашко, но повече македонско. Винаги съм знаел македонския език, но мисля, че българският език го знам по-добре от Александър Йорданов, независимо, че той е учил в училище в Шумен".
Тъй рече новоизлюпеният македонец от Габрово. Където впрочем през 1835 г. е открито Първото българско светско училище от Васил Априлов и още неколцина родоблюци-габровци. Дали ги знае и помни тези „маловажни” факти Влахов-Мицов, не смее да гадаем, но се изкушаваме да смятаме, че макар и да бил немного българин (според него си), той все пак би трябвало да се гордее със своя род и език, пък и град, защото от него са родом, освен него самият, още Иван Колчев Калпазанов (родоначалник на модерната индустрия у нас); Пенчо Иванов Семов (друг известен габровски индустриалец), Илия Габровски (един от най-известните краеведи в Габровски окръг); Илия Кожухаров (първият областен управител на Беломорието);  Дамаскин Габровски (Св. свещеномъченик за православната вяра); Димитър Тодоров - Димитрото (революционер); Иван Гюзелев (учител, учен, общественик, политик); Иван Донков (художник), Ран Босилек (писател); Христо Бурмов (генерал)... и още десетки родолюбци и радетели на българщината.

Впрочем умозаключението на Влахов-Мицов, че в потеклото му имало „нещо българско, нещо влашко, но повече македонско”, на практика не говори за смесен произход, нищо че звучи като „нещо като нищо на света”. Тъкмо обратното – излиза, че роденият габровец си е чист българин, амалгама от предци от различни краища на българската езикова територия. Защото, както добре знаем, българският диалектен език днес, поради промени от извънезиков характер, се открива във и извън държавните граници на Република България в трите историко-географски области: Мизия, Тракия и Македония.

Тъй като лицето Влахов-Мицов не пожела да проговори на книжовен български, така и не можахме да разберем дали си го спомня и знае ли го в достатъчна степен. Владеенето му по правило е белег за образованост, интелигентност, езикова култура... Но пък станахме свидетели, че човекът що-годе прилично „зборува” на скопската норма, което не бива да ни изненадва чак толкова, щом си вади хляба (сигурно и сиренето, че и други екстри) оттатък границата. Той ни осветли още, че „когато една държава признае друга държава, тя автоматично признава нейния народ и език, защото държава без народ и език не съществува - това е само една виртуална държава. Държава без народ не съществува, а този народ комуникира помежду си”. Ти да видиш!

Сега, с риск да досадим на читателя, ще му припомним, че въпросният коминтерновски „език”, който всъщност представлява писмено-регионална норма на български, се появява по силата на политически декрет на 2 август 1945 година. Че това е комунистическа креатура, напомни тези дни и гръцкият премиер Андонис Самарас, който сложи пръст в раната и  заяви: „Има много неща, които бяха измислени от комунистите и изобщо не искам да говоря за тях. Не бях наясно със съществуването на македонския език.”

E, точно "език" е създаден в манастира „Прохор Пчински” с декрет, което превръща македонците в единствените хора на света, които знаят кога, къде и кой им го е създал. Но, като се има предвид, че и в много други отношения, те са първи и единствени, нищо не би следвало да ни изненадва.

А що се отнася до диалектите в разглежданата област, по своя лингвистичен характер те са български и са естествено продължение на говорите в границите на България, с които образуват неразкъсваема езикова цялост. Усилията за утвърждаване на тази писмено-регионална норма на основата на нейното изкуствено противопоставяне на българския книжовен език и на базата на преиначаването на неговата история, които са в разрез с вековните културни и просветни традиции, нито са намерили, нито пък има изгледи да намерят положителна оценка в българското езикознание. Просто защото научната истина има само едно измерение и то не кореспондира със скопските фантасмагории.

Така наречената македонска идентичност впрочем също е продукт на македонизма. С една дума, той е политическата и научна доктрина, обосноваваща съществуването на "самостоятелна македонска нация, език и култура", различни от българските. Македонизмът е официална идеология в Р Македония, независимо от формалните й щения скоро да стане член на ЕС. В действителност в югозападната ни съседка още не са разбрали, че историческите, културни и всякакви духовни посегателства към съседите не строят, а горят мостовете, които са най-голямото европейско достояние.  А лица като Влахов-Мицов раздухват огъня, подобно на онази средновековна бабичка, която угоднически добавяла съчки към кладата, на която Светата инквизиция изгаряла бавно и мъчително Ян Хус.

Ние пък искаме да ви припомним един нашенски сюжет, този с който започнахме. Дано и Влахов-Мицов си го препрочете, нищо че е на книжовен български!!!

 

Пази боже сляпо да прогледа

 

Алеко Константинов

 

Синът служеше в едно от чуждестранните агентства в Цариград. Бащата, дядо Петко Белокръвчанина, живееше в едно село в Северна България; ако и стар, неволята го нудеше да пори с ралото гърдите на майка България, за да поддържа бабичката си и своето бедно, жалко съществувание...

Докрай дочетете разказа ТУК.

 

Фрогнюз. бг

08.07.2014




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. fascindoo - и ето, Тиквата пак води с 1:0
29.04.2016 15:50
"На Груевски не искам дори "Добър ден" да кажа, избягвам всякаква среща с него"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6486471
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!