Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2016 22:56 - Тракийски артефакти у нас на 7 хиляди години или защо убиха Стивън Гайд?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1593 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

24.05.2015

Артефакти на 7 хиляди години стана световна сензация, но остана незабелязан у нас. Пиктографски знаци върху глинена плочка, намерена край врачанското село Градешница, бяха обявени за най-древната писменост в света от американски учен. А местните хора им издигнаха паметник.Глинената плочка с писмени знаци е открита в селище от халколита при разкопки преди половин век, но едва преди няколко години проф. Стефан Гайд сензационно обяви, че това е първата писменост. Местните побързаха да популяризират своето славно минало като издигнаха каменен мемориал на селския площад.Магдалин Сълков, кмет на с. Градешница: „По тези земи са живели племена, достатъчно развити интелектуално и са показали за първи път, че информацията може да се предава с писмени знаци.“Знаците на плочката от Градешница бяха разчетени като първообраз на тракийската писменост.Георги Ганецовски, археолог: „Начинът на мислене на създателите на тези знаци е коренно различен от нашия, които се опитваме да ги разчетем и това е големият проблем.“Може би тълкуванието на проф. Гайд е прекалено смело,  но досега никой не го е опровергал. А хората от Градешница се гордеят с най-оригиналния паметник на писмеността.

 

31 Май 2014 -Тракологът акад. Цветан Гайд: Имаше покушение срещу мен и покойния ми брат!

интервю

Академик Цветан Гайд е директор на института по Т-наука, автор на „Тракийския Орфизъм за напреднали”, брат, съавтор и сътрудник на д-р Стефан Гайд – лингвистът, разчел тракийската писменост, и автор на поредицата „Тракийското Писмо Декодирано”. Народното издание потърси скандалния траколог във връзка с твърдения в публичното пространство, че той и покойният му брат д-р Стефан Гайд са сектанти, които са извършвали подмолна религиозна дейност, а трудовете и откритията им са без никаква научна стойност и се базирали на псевдодоказателства.
За първи път пред наш репортер акад. Гайд публично оповестява съмненията си относно загадъчната смърт на брат си. Отговаря открито и на обвиненията по повод неговата дейност и научните му открития.

- С брат ви Стефан Гайд сте своего рода откриватели на т. нар. „тракийска писменост”, която твърдите, че сте разчели. Автори сте и на книгата „Тракийски послания”. Кое е революционното във вашата теория?
- Ние двамата с моя покоен брат сме не откривателите на тракийската писменост, а тези, които я разчитат, които чрез метода „Гайд” „декодират” посланията на древните знаци, оставени върху намерените артефакти, съхранявани в наши музеи. Самите артефакти са намерени отдавна и за тях и преди нас авторитетни учени са се изказвали, че знаците по тях са информационен носител и са протописменост. Но поради изключителната древност на текстовете - хилядолетия преди шумерските и египетски надписи, и липсата на подходяща методология, никой преди нас не е успял успешно да ги разчете.
От възможността да прочитаме тракийското писмо следва една нова автентична визия за траките, за техните светоглед, религиозен култ и култура.
Освен това лингвистичният сравнителен анализ на езика им, заедно с най-новите ДНК-изследвания, доказват, че генетично и езиково
ние - съвременните българи, сме наследници на траките
Фактът, че най-древната писменост е тракийската, потвърждава изводите и на мнозина изтъкнати учени и изследователи в миналото и сега, че древна Тракия е люлката на човешката цивилизация. Още повече че високоцивилизованият духовен елит на предците ни е съхранявал писмена традиция, която ние с моя брат обнародвахме в сборниците от древни документи „Тракийските Послания” и „Тракийските Хроники”. Сега можем да черпим вече сведения за предците ни от източници, написани от самите тях, а не от техните противници, чуждоземни нашественици или съседи.
От гореспоменатите древни документи става ясно, че българите нито сме тюрки, нито монголи, а сме автохтонното население, населяващо земите ни открай време, като отделни групи във времето са се преселвали и завръщали в своята прародина. Това потвърждават изводите от генетичните изследвания, така също и множеството косвени свидетелства, познати на интересуващите се по темата, включително писаното от Паисий Хилендарски.
Освен това от прочита на артефакти и свещени писания на нашите предци се изясняват връзките на духовната традиция по нашите земи и приемствеността между старата трако-българска вяра и новозаветното Богословие, между древните орфически мистерии и тайнствата в християнския култ.
- Имат ли тези ваши открития косвена връзка-заплаха към научните открития на утвърдените траколози преди вас и каква по-точно, с кои конкретно сте в открит двубой?
- Когато моят брат, идвайки от САЩ, започна своите публикации в пресата през 2006 г., заедно с нарочни пресконференции в БТА, в които обявихме сензационните резултати от своите изследвания, „добронамерени хора” ни предупредиха, че в нашата действителност „не се правело така”, а трябвало да се съобразим с „корифеите” в конкретната област, в която имат научен монопол, и първо с тях предварително насаме да обсъдим нещата и чак тогава да се излиза с общи, съгласувани компромисни становища... Това задкулисие не бе познато на брат ми д-р Стефан Гайд, който от години се подвизаваше като учен и изследовател в чужбина, където обикновено съвсем прозрачно се дискутират различните хипотези и открития и се спазва нормална етика в научните дискусии. Но тук, понеже опонентите не намериха достойни научни аргументи, се разрази истинска буря от всякакви изфабрикувани компромати, с които се целеше да се дискредитират откритията… Освен това трябва да се знае, че в науката също има чужди лобита, за които историята е инструмент на геополитиката и основателно такива се безпокоят от една чисто българска интерпретация, която издига самочувствието и ролята на българския народ. Защото очевидно има апетити към българското културно наследство и земя и за да ги присвоят, според тях е нужно да обезродят българското самосъзнание чрез една измислена нихилистична историография, в която българите сме поставени в ролята на варвари и роби.
- В едно тв интервю проф. Валерия Фол (траколог и съпруга на Александър Фол) твърди, че книгата „Тракийски послания” е спекулация без никаква научна стойност, а „откритията” ви са направени на базата на музейни копия, а не на истински тракийски оригинали! Вашият коментар?
- Не бих искал да влизам в такава риторика. Само ще спомена, че древните документи, поместени в сборника, са известни сред изследователите в чужбина, разбира се - в преводи на други езици, различни от нашия български превод, но за съжаление тези литературни извори са почти непознати за нашите учени.
Колкото до това дали изследванията ни са на базата на оригиналните артефакти, всеки може да отиде например в археологическия музей във Враца, където са изложени плочките и кивота на Орфеевия завет, заедно с лингвистичния анализ на моя брат д-р Гайд.
- Някогашни писания в интернет, а оттам - и в някои медии, сочат, че вие и покойният ви брат сте се опитвали да се легитимирате чрез сдружение "Академия Орфика", но всъщност сте извършвали подмолна религиозна дейност и сте били част от секта, в която вашият брат е бил идеолог, а вие - основната движеща сила…?
- Това е част от тази кампания, която целеше да изхвърли дебата от научната сфера и нейните аргументи, за да дискредитира изобщо темата. Това, че моят брат освен като доктор-психиатър има и богословско образование и поради личните си контакти с високопоставени духовници е имал достъп до определени библиотеки и хранилища на религиозни институции и мистични общности, го прави много повече като енциклопедист, подготвен, информиран и способен за такива сложни изследвания, каквито са разчитането на древните послания на предците ни. Още повече че светогледът на траките предполага да бъде разбран от хора с подобно мислене, а именно - вярващи в безсмъртието. Несериозно е да се мисли, че само атеистите могат да правят коректна наука. Коректното изследване на духовността на предците ни може да бъде постигнато само от духовни хора, познаващи мистерийните и литературни традиции, съхранени в духовните общности, които се явяват техни наследници и пазители.
В декларации, изпратени до медиите на 19. 04. 2006 г., с моя брат заявяваме категорично, че сме православни вярващи и опровергаваме всички изфабрикувани компромати.
- В Интернет още се твърди, че в средата на 90-те вие сте били главен пастор в сектата "Нови Иерусалим", а след това започвате да действате и чрез различни сектантски поделения в страната – вярно ли е?
- Всеки духовен човек има правото на свой духовен път и израстване, както и свободно да изразява и споделя своите виждания с приятели. Но в годините на прехода се създадоха умишлено понятия в публичното пространство, които да програмират и контролират мисленето на хората, така че всеки инакомислещ или задълбочен в духовната сфера да бъде заклеймен и низвергнат чрез готови клишета - етикети. Така например ако си патриот, те обявяват за нацист, ако си духовен, значи си сектант…
Но въпреки нашата дискретност и търпение през всичките тези дълги години не престанаха клеветите и хулите. Създаваше се един фалшив изкривен образ на нашата дейност. Затова след като почина моят брат д-р Гайд, с цел да съхраня и защитя от поругаване неговата памет и дело, които освен в областта на лингвистиката и историята са и в богословската наука, реших да регистрирам като вероизповедание Тракийската църква, като подадох документи за това в съда на 18. 02. 2014 г. И без това нарочват всички наше симпатизанти, съидейници и сподвижници от изследователските ни и творчески екипи за езичници или сектанти, въпреки че по изповед-символ верую, и по култ към Христос и светиите ние сме православни.
- Твърди се още и че със свои приятели и съмишленици сте гравитирали около сектата на Георги Бакалов "Слово на живот" и активно сте участвали в процесите, свързани с оформянето и разпадането на най-различни групи от протестантски тип. Какви са отношенията ви със „Слово на живот”?
- Това са пълни измислици! Нямам честта да познавам въпросното лице и никога, по никакъв повод досега не сме имали общи проекти или каквито и да е общи дейности.
Тези нарочни слухове са по друг повод. И преди, и след Освобождението моите предци са били кметове на Троян, също така и братята Стефан и Калчо Гайдарски са близки с княз Батенберг, а моят дядо Ангел Гайдарски е бил кмет на Троян като представител на демократическата партия. Негов кум и приятел е бил Александър Малинов. Но родът на моята майка е свързан с навлизането на евангелисткото движение преди 9 септември в България, като първата църква от този тип в София е била в дома на нейните родители. Поради това от ранно детство познавам, а и досега имам приятелски контакти с някои протестантски дейци. Преди време помогнах на един музикант-цигулар от Бургас, работещ в Софийското радио, който беше изгонен от една петдесятна църква, понеже се бе себеобявил за пастор, останал сам без контакти и приятели в София. Когато реши набързо да се ожени за една вдовица, го отхвърлиха и нейните, и неговите родители и роднини. Буквално аз му платих и организирах сватбата и всичко по нея. След това използвах контактите си, за да го свържа с протестантски деноминации и така да се развива като пастор, какъвто мечтаеше да бъде. Но не остава ненаказано добро - след време неговият фанатизъм прерасна в преследване на всичко различно от неговата изкривена вяра. Иконите, които почитах в дома си, обяви за идоли, започна да досажда на съседи и наши съмишленици, като им представяше всякаква компилация - каша от събрани по интернет материали за всякакви и разни култове и секти по света, проектирайки своите болни фантазии върху нашата с брат ми дейност.
Вижте, лъжата има свое битие само като паразитира върху истината. Затова казах, че се реших на тази стъпка да регистрирам вероизповедание, за да спрат инсинуациите и фалшификациите. А въпросният „цигулар”, който отдавна се препитава от фирмата на жена си за изучаване на чужди езици, нека продължава с несполучливите си опити да зарибява с фанатична вяра деца и родителите им, които учат там…
- Според вас кой има полза да отправя тези обвинения, доноси, негативни изказвания на ваши бивши последователи? Дори видях, че има отпечатани „позиви” срещу вашата дейност…
- Това не са мои последователи, нито са били някога такива. Всеки може да си пише или говори каквото си иска, но отсега нататък, за да защитя името, паметта и делото на моя брат, ще използвам всички позволени от закона средства, както и ще изобличавам всеки лъжец и клеветник. Стига да съм жив и здрав, естествено - казвам го предвид създалите се обстоятелства, но ако ли не, ще продължат това дело моите синове и приятели.
- Кой стои в основата на похищенията спрямо него и вас през изминалите години и в какво се състоят те?
- Сега ще споделя неща от кухнята, за които винаги сме пазили дискретност с моя брат, но с оглед на създалите се наскоро обстоятелства около дъщерите му съм длъжен да ги споделя.
Съпругата на моя брат д-р Гайд е била негова пациентка през целия им съвместен живот
Една от основните причини да замине през 89 г. за САЩ с жена си е тази – да я отдели от болестотворната среда на нейното семейство, която е генерирала психическите отклонения на снаха ми. Брат ми имаше постоянен тлеещ конфликт със своите тъст и тъща Георги и Ваня Спасови поради обсебващата им роля спрямо дъщеря им, което давление по-късно се прехвърли и към внуците им. Когато през 2004 г. се завърнаха в България с децата си, семейството на моя брат бе подложено на постоянен натиск и тормоз от страна на Спасови, особено след издаването на откритията на моя брат. Всичко това е документирано, включително в писма на моята снаха към родителите й, където тя сама свидетелства за психическото насилие към нея от страна на нейните родители и нейния зет - съпруг на сестра й. Както и съществува заведено прокурорско разследване от 01. 08. 2005 г. по повод заплахи за умъртвяване на мен и моя брат от страна на Георги Спасов, с документирани свидетелства, включително на моята снаха.
Нека да уточня, че в рода на съпругата на моя брат - Ралица, се гордеят с нейния дядо, който е изпращал на смърт свещеници по време на „народния съд”, сам се е хвалил с тяхното умъртвяване. Баща й Георги, винаги пред много свидетели, включително своите внуци и внучки е декларирал своето презрение и омраза към вярата. Това семейство и род са инициаторите на злостната кампания, целяща да очерни брат ми и неговите съподвижници, като в това им помагат вероятно приятели - бивши агенти от службите на стария тоталитарен режим, както и всякакви заинтересовани от това групички и кръгове. Въпреки стремежите на брат ми за нормализиране на взаимоотношенията през 2010 г. и 2011 г. имаше покушение срещу мен и него, за което по-подробно можете да прочетете на сайта
www.trakia.org
Дискретността по тези семейно-родови конфликти, която пазехме с брат ми заради децата и лабилното психично състояние на жена му, вече не помага, но пречи, защото след като почина, вече липсва терапевтичният фактор на присъствието му в семейството и неговата експертна психологична и психиатрична помощ към жена му. След засилената обсебваща роля и доминация на родителите й нейното състояние рязко се влоши. Но най-притеснителното е, че след физическата смърт на брат ми психологическият, а сега и физически тормоз се прехвърли върху децата му - момичета на 11 и 15 години. Освен постоянното хулене на покойния им баща психично болната им майка постоянно ги заплашва, унижава, потъпква самочувствието и достойнството им,
бие ги, скубе, щипе, дере, като даже им посяга да ги замеря с чаши, чинии, вази
С фрази от типа: „Трябваше да те абортирам!” и „Като пораснете, не трябва да имате деца, трябва да абортирате, за да няма повече такива като вас и баща ви!” и други подобни, които ми разказват децата, се посяга на тяхната самоличност и самосъзнание! При майка си нямат нормална среда за нищо, камо ли за учене, но са под постоянен словесен и физически тормоз. Освен това децата споделят, че майка им постоянно им говори, че ще продава имотите, които са тяхно наследство от баща им по линия на нашия род, и ги заплашва, че ако не подпишат документи за тяхната продажба, ще ги остави в сиропиталище, ще се откаже от тях и тем подобни глупости, които обаче ги стресират и плашат. Очевидно става въпрос и за имотни интереси на родителите на снаха ми, които искат да живеят на гърба на наследството на моя брат, когото иначе приживе толкова мразеха и презираха.
След поредната истерия-скандал и последвало насилие над децата, за да съхраня застрашеното им здраве, се наложи да извикаме полицията, която изведе моите племеннички и ги настанихме у дома, при моята съпруга и другите ми деца вкъщи. Освен показанията на децата и съдебно-медицинската експертиза социалните работници към Агенцията за закрила на децата назначиха работа на психолози с децата и експертиза за психическото състояние на майката и евентуално й лечение и психологическа помощ, за да се осигури нормалното им развитие и тяхното психично и физическо здраве.
- При какви обстоятелства почина брат ви? Каква е официалната версия за смъртта му, каква е вашата и имате ли съмнения за покушение?
- В смъртния акт е записана като причина за смъртта „сърдечна недостатъчност”, но поради странните обстоятелства около кончината му самите деца многократно са ми казвали, че се съмняват в естествената причина за смъртта на баща им. Стефан и пред мен, и пред децата никога не е крил, че се страхува, когато сяда на една маса с тъста си, защото Георги Спасов е пенсиониран биохимик към БАН и като имащ достъп до определени лаборатории, вероятно би могъл да провокира смъртоносна криза. Разбира се, не мога да твърдя нищо повече от това, че моят брат имаше опасение по отношение на своя тъст, още повече че имаше документирани преди време такива заплахи от типа: „Няма да се успокоя, докато не видя вас двамата с брат ви във формалин в моргата!”… Децата помнят и това, че преди години, през май 2005 г., когато Спасови ги скриват от баща им, им дават „нещо”, което ги унася и прави неадекватни според собствените им разкази.
Също така буди съмнения и крие неясноти фактът, че според единствения очевидец на смъртта - неговата съпруга Ралица, сърдечният пристъп на Стефан е продължавал с часове, докато децата са на училище, където ги е изпратил здрав баща, а аз съм в своя дом, само на 3 минути път до техния апартамент! Не е ясно защо тя ми се обажда постфактум, часове след това, само за да ми връчи вече готовия смъртен акт над вече старателно облеченото тяло на покойника. Необяснимо е и как самият той не ми се е обадил, щом кризата е продължила дълго, при положение че винаги сме се търсили при нужда, особено в такива случаи, както и при предишните произшествия с мен и него.
Самите ми племеннички забелязват и споделят за объркаността, противоречията в разказите и различните версии на майка им, както и за непрестанното себеоправдание и гузност. Всичко това, разбира се, може да се обясни психологически, не мога да отправя директни обвинения към никого, напротив - обяснявам на децата, че е важно да гледат напред като наследници на баща си и въпреки всичко да обичат болната си майка, но и да се пазят от всякакви посегателства върху самоличността им. Но за мен най-тревожни са опасенията, които малко преди да почине брат ми сподели - за предстоящи според него
опити да се стопира и прекъсне дело му
Мислехме, че най-вероятно става въпрос за пореден компромат или нещо подобно, но... И ето – сега, след като почина, понеже книгите му, на някои от които сме заедно съавтори, са почти изчерпани на пазара и затова има нужда от тяхното допечатване, Георги Спасов ми заяви в прав текст да „забравя” за това. Внушил е на дъщеря си – моята снаха, която сега държи наследените авторски права върху трудовете му, понеже дъщерите му са непълнолетни, да спре книгите, въпреки че е и в неин интерес да получава доходите от книгите. Но тя, под чуждо влияние, отказва да се преиздават, въпреки че във всички открития и изследвания съм участвал аз заедно с моя брат, а тя не е имала никакво отношение освен негативното такова на родителите й. Дял в труда по издаване на книгите има и екипа ни от Института по Т-наука, участвал в изготвяне на шрифтовете, компютърните обработки и дизайна на книгите. От цялата страна и чужбина ми се обаждат да питат защо са изчезнали от пазара книгите на д-р Стефан Гайд - какво да им обясня?...

Плочка от Градешница

от Уикипедия, свободната енциклопедия

image image

Лицева и обратна страна на копие на плочката от Градешница

Плочката от Градешница е открита през 1969 г. в северозападна България (с. Градешница, област Враца). Заедно с плочките от Тартария тя е важен източник за историята на Европа в края на неолита и за пра-писмото, познато като дунавска протописменост.

Находката е датирана около 5-то хилядолетие пр.н.е. и в момента се съхранява в Регионалния исторически музей в град Враца.  Открита е при археологически разкопки, водени от Богдан Николов, който публикува първото съобщение за нея.Знаците върху нея се приемат за писмесност от палео-езиковеда Владимир Георгиев. От самото начало се прави хипотеза, че символиката на обратната страна е свързана с луната и нейните промени и това води голяма част от опитите за интерпретация. В 2005 г. експертът Марко Меpлини, който е създателят на базата данни за Дунавската писменост DatDas, публикува обстойна статия с разнообразни аргументи за прочити в тази насока.

През 2006 г. тези плочки са обект на внимание в българските медии поради претенциите на Стивън Гайд (Стефан Гайдаров) от „Института за интуитивен анализ“, Лонг Бийч, Калифорния, който твърди, че е дешифрирал плочките.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6496759
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!