Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2016 08:35 - ЧНГ 2017, но пак да дойде селянчето от Банкя и пак да изтегли каруцата "България"!
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1462 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2016 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата" –

така Борисов говори за самия себе си. Звучи симпатично, но в същото време разкрива светоглед, в който гнезди поне един проблем.

Коментар на Александър Андреев в "Дойче веле"


image

 

Международни журналисти, които не следят внимателно българската политика, на няколко пъти са ме питали защо Бойко Борисов води последователен проевропейски курс и не се държи опърничаво и късогледо като някои други средно- и източноевропейски лидери. Отговорът ми е пригоден към равнището на тяхната информираност и гласи приблизително следното:

Бойко, момчето от махалата

Българският премиер поддържа имиджа си със стилистични средства, които на Запад биха предизвикали известно недоумение. „Държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата" - така той описа самия себе си и състоянието на поверената му държава, след като пое втория си мандат. Разбира се, това със „селянчето” е кокетството на един самоуверен управленец. От друга страна на Борисов това си му идва и отвътре. По време на първия му мандат се сблъскахме в преддверието на едно радиостудио в София. „Здравейте, вече сме се запознавали, но ако не помните: аз съм Александър Андреев от Дойче Веле”, представих му се официално. Премиерът крепко ме ръкостисна и се представи на свой ред така: „Аз съм Бойко Борисов, от Банкя”. И после си поговорихме - на „ти”, разбира се.

Бойко, приятелчето от махалата: това е ключов елемент от саморазбирането и от управленската философия на Борисов. Звучи симпатично - и донякъде наистина е симпатично. Макар че в същото време говори за светоглед, в който гнезди поне един проблем. Защото „в махалата”, на улицата - там важи само правото на силния. Там силните командват слабите, пък ако се налага - ги и бият. А слабите мълчат, свиват се - и се подчиняват. Отвъд границите на България Борисов добре знае къде седят „силните”: в Брюксел, в Берлин (фотографията на Меркел на писалището му), във Вашингтон, че дори във Ватикана („Три папи са ме галили по главата”). Легендарни са и целувките по челото, с които председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ощастливява българския премиер.

Тайната на неговия успех

„Моето златно момче” го нарича Юнкер. И действително: Борисов е отличникът сред източно- и средноевропейските лидери. В Брюксел оценяват високо българската бюджетна стабилност, България не създава ядове и по въпроса за бежанците, а в същото време укрепва южните си граници и преследва нелегалните мигранти - къде с ресурса на държавата, къде с помощта на съмнителни доброволци. Борисов поддържа и санкциите срещу Русия, макар че много българи искрено симпатизират на Москва. Правителството в София дори се отказа от на пръв поглед много привлекателния проект „Южен поток”, само защото той не получи одобрението на Брюксел. А Юнкер си сложи в рамка чертежа на „Южен поток”, нахвърлян от одарения художник Борисов, и го окачи в кабинета си.

„Големите началници” да отменят санкциите срещу Русия, „големите началници” да седнат и да се разберат за бежанците - такива изказвания са показателни за логиката на Борисов. Защото сравнително малка България е един от най-големите получатели на европейски пари, сиреч - големите началници трябва да се слушат, в Брюксел и Вашингтон да се козирува, а целувките по челото са безплатен бонус.

У дома обаче Борисов се държи другояче. Централният нападател на „Бистришките тигри” често вкарва решителни голове, а да направиш шпагат срещу него сигурно изисква известна политическа смелост. И правителството си той ръководи с желязна ръка - вярно, възраженията са позволени, но последното решение винаги взима премиерът. Стилът понякога си е направо махленски: "Молбата ми е, когато си давате оставки, давайте ги накуп, защото виждате какъв панаир е в парламента". Тази реплика към министрите е многозначителна. Когато се налага, Борисов подменя хората в кабинета си по свое усмотрение, като винаги особено внимава за ресорите, където влизат европейски пари.

Борисов и парите

Защото стабилността му у дома се дължи до голяма степен тъкмо на европейските пари, които той управлява ръчно и по свое усмотрение, твърдят запознати. Благодарение на тези пари Борисов не само се профилира като щедър „баща на нацията”, който почти всекидневно ощастливява поданиците си с нови магистрали и метро-станции, но успява да влияе и върху медиите, изпаднали в зависимост тъкмо от финансиране по европейски проекти и от правителствени рекламни кампании. Чудно ли е при това положение, че за закуска българите дълго време получаваха Бойко Борисов по всички канали, при това едновременно и на живо?

Европейските пари са важен инструмент на властта, който (както твърдят пак същите запознати) Борисов използва и далеч от погледа на обществеността - във взаимодействието си с политици и бизнесмени. За това обаче рядко се говори или пише, навярно защото не е съвсем безопасно. Преди няколко години в „Уикилийкс” бяха публикувани поверителни грами на американското посолство в София, в които се твърдеше, че премиерът има стари връзки с престъпния свят.

Въпреки всичко това - а може би тъкмо поради него - много българи си харесват „Бойко”. Онова "селянче", което с филия с мас в ръка рита топка по ливадата.


Редакцията препоръчва

Шестте урока, които Борисов е научил от Живков

Не очаквах, че управляващата коалиция в България ще оцелее толкова дълго. Сбърках, защото не се бях замислял за шестте ценни урока, които Бойко Борисов е научил от Тодор Живков, пише Александър Андреев в блога си. (17.09.2015)

"Въпросът е: кой управлява Борисов?"


  • image Автор Александър Андреев





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. schumpov - Когато трябва да дам оценка на Бо...
31.12.2016 08:52
Когато трябва да дам оценка на Борисов, винаги го сравнявам с Първанов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473109
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!