Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 16:11 - "Облакът" - двигателят на новата технологична индустрия за следене и шпионаж
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Новата вълна от финансови отчети в технологичната индустрия показва как две основни тенденции – облачните и мобилните услуги – стават все по-важни и носят големи печалби на компаниите, които залагат на тях.",
пише в свой анализ Wall Street Journal.

Facebook и Alphabet миналата седмица отчетоха ръст на печалбата си за последното тримесечие на 2016-та, което до голяма степен се дължи на факта, че потребителите прекарват повече време на своите смартфони, а рекламодателите харчат повече средства, за да достигат до тях.

Междувременно Amazon.com и Microsoft успяха да надминат очакванията на Wall Street, след като резултатите им бяха насърчени от представянето на бизнеса с облачни услуги.

"Големите стават все по-големи. Хората използват интернет все повече. Те винаги имат връзка благодарение на смартфоните, а скоростта се подобрява... а цялата тази информация трябва да дойде отнякъдеи идва от облака.“,

коментира Бен Шахтър, анализатор на Macquarie Group.

Силните страни на тези технологии се преплитат. Мобилните устройства все по-често стават основните компютри на хората, което увеличава търсенето на облака. При персоналните компютри данните често се съхраняват на самите устройства, но смартфоните имат по-малко памет, а потреблението на данни като цяло се е увеличило значително, което изисква повече информация да се съхранява в облака.

Тази връзка съществува от повече от десетилетие, но стана все по-важна през последните години. Бумът на свалянето на песни, често от iTunes на Apple на iPod, беше изместен от експлозия от мобилни приложения, стрийминг услуги и други мобилни приложения, които изискват използването на облачни предложения.

"Виждаме как мобилната и облачната инфраструктура вървят ръка за ръка“,

коментира Бен Стантън, анализатор на компанията за проучвания Canalys. “Облачната инфраструктура увеличава все повече и повече възможностите на мобилното устройство“. Canalys прогнозира, че корпоративните разходи за облачни услуги ще нараснат с 52% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Същевременно картината за хардуерните компании не е толкова ясна.

Насочването от персоналните компютри към смартфоните през годините донесе голяма печалба на Apple, която пусна първия си телефон iPhone преди девет години. Но сега продажбите на смартфони спират да растат в много страни, а Apple е подложена на натиск. Най-високо оценяваната компания в света миналата седмица заяви, че продажбите на iPhone са се свили за второ поредно тримесечие след осемгодишни ръстове, което е довело до 27% спад на печалбата на компанията спрямо същия период година по-рано.

И все пак някои производители на смартфони отчитат ръст на продажбите, включително Samsung Electronics и Huawei Technologies. Производителят на чипове Qualcomm се радва на 22% скок на печалбата за тримесечието, което до голяма степен се дължи на продажбите на чипове за китайски смартфони.

Като цяло мобилната ера навлиза във фаза, в която печалбата до голяма степен отива в софтуерни и интернет компании, които печелят от факта, че хората използват повече телефоните си. Едни от най-облагодетелстващите се от това са Facebook и Google, които печелят от критична маса от мобилни потребители, които привличат рекламодателите.

Facebook обяви, че мобилните реклами са донесли 84% от нейните 6,2 млрд. долара приходи от реклама през последното тримесечие, спрямо 11% през 2012 г. Печалбата на социалната мрежа се е увеличила почти тройно спрямо година по-рано до рекордните 2,1 млрд. долара.

Все по-голямото използване на мобилни услуги е довело до 21% ръст на приходите на Google за тримесечието. Нейните рекламодатели искат все повече да рекламират на телефони, отчасти защото техните мобилни уебсайтове са подобрени, но и защото технологични компании като Google предлагат по-добри формати за мобилна реклама. Освен това Google привлича рекламодателите с ефективността на своите реклами, като проследява местата, на които се намират потребители, както и дали те посещават физически магазини, след като са видели реклама на мобилно устройство.

Въпреки че продажбите на iPhone се свиват, приходите от мобилни услуги на Apple нарастват с 19% до близо 6 млрд. долара през второто тримесечие. Тези приходи включват продажбата на приложения, абонаментите за Apple Music и таксите от Apple Pay.

Същевременно приходите на Amazon от облачния ѝ бизнес са нараснали с 58% до 2,89 млрд. долара, водейки до рекордната печалба на компанията от 857 млн. долара, която е близо двойно по-голяма от предишния ѝ връх. Облачният бизнес е на път да надмине целта от 10 млрд. долара за тази година – цел, която главният изпълнителен директор Джеф Безос постави.

Microsoft, която е смятана за втория най-голям доставчик на облачни услуги след Amazon, превръща облачния си бизнес в централна част от своята стратегия за смяна на фокуса от продажбите на софтуер. Сегментът, който включва нейната облачна услуга Azure, е нараснал с 6,6% до 6,71 млрд. долара през последното тримесечие. Същевременно този, който включва Windows софтуера бележи 3,7% спад на приходите до 8,9 млрд. долара. Само приходите на Azure са нараснали близо двойно.

Google също действа агресивно в сферата на облачните услуги. Наскоро компанията нае Даян Грийн, добре познат предприемач от Силициевата долина, който пое ръководството на подразделението на компанията. Приходите на сегмента, който включва облачния бизнес на Google, са се увеличили с 33% до 2,17 млрд. долара през второто тримесечие.

Част от губещите от всичко това през последното тримесечие подчертават как смартфоните и облачните услуги заменят персоналните компютри и стават основен двигател на растежа в Силициевата долина. Производителят на чипове за компютри Intel отчете 51% спад на печалбата заради огромните си разходи за преструктуриране във връзка със стратегията на фирмата да намали зависимостта си от пазара на персонални компютри.

Други компании, свързани с този пазар, бързо се насочват към мобилния. Един от примерите за това е Logitech International, дългогодишен производител на компютърна периферия, който наскоро добави серия от устройства, свързани с телефоните, като камери и безжични слушалки.

Logitech отчете по-високи от очакваното финансови резултати за първото си фискално тримесечие, включително 7% ръст на приходите.

"Всичко, което правим, е мобилно",

обобщи главният изпълнителен директор на компанията Брейкън Дарел.

...

и так далее...
и т.н...
and so on...




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6484745
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!