Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2017 22:18 - КОЕ НИ ПРАВИ ХОРА ли? Ами да, освен ако не сме скрити юдеи!
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2017 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОЕ НИ ПРАВИ ХОРА?  
Автор:
Виктор Кордон

Една виртуална разходка из интернет пространството може да ни даде отговор на въпроса защо изчезват доброто, човечността, взаимопомощта, милосърдието, справедливостта, честността, сърдечността, достойнството. Причините аз виждам в това, че тия добротетели живеят събрани заедно само у Човека и са характерни единствено за него в цялата си гама. Но в днешно време този вид се среща все по-рядко, изместен от нова порода човекоподобни, на които споменатите качества са чужди и непривични. Вторите приличат само външно на хора, но отвътре им липсва човешкото съдържание. Ето защо човешки достойнства у тях няма да намерим така, както няма да ги намерим и у останалите твари. Защото човекът е човек не заради това как изглежда, а заради духовните черти, които обладава, заради това, което наричаме съвест, чест, благородство. Без тях той е една празна коруба, едно животно с човешки черти, но без онова, което прави човека – човешкия дух.

И сега, стоейки пред огледалото, се питам дали у този, който ме гледа отсреща, я има онази искра, която поддържа човешкия огън, или тя е изгаснала безвъзвратно. Това, обаче, може да бъде видяно и потвърдено само от другите, защото човешкото си проличава само в отношенията с околните, то не е самоцел и не е нещо, което можем да пазим в себе си и да не го показваме, а да твърдим, че го имаме. Човекът е човек само когато постъпва човешки с останалите, т.е. когато е добър с тях, когато им помага в нужда, когато е честен с тях, когато страда заради техните нещастия, когато постъпва отговорно, когато е толерантен спрямо тях (при положение, че и те са толерантни с него), когато зачита техните права, чувства, убеждения и достойнство. Ето в това се състои човекът, а не в материалните придобивки – маркови дрехи, скъпи коли, бижута, най-нови телефони, имоти, пари, ценни метали и прочие. Някой може да има от всичко това по много, но пак да не бъде човек, ако му липсват човешките атрибути, които изброихме. Защото не материалните, а духовните ценности разграничават човека от животното и ако не следваме тези ценности, ние сме просто зверове в човешки образ и нищо повече. 

        Сходството с  физическите особености на вида хомо сапиенс не е достатъчно условие да бъдем човеци. Днес има роботи, които поразително приличат на хора. Но те никога няма да бъдат такива, защото им липсват характерните само за Човека чувствителност, съпричастност, емпатия, състрадание, безкористност, алтруизъм, жертвоготовност. При някои животни също могат да се наблюдават отделни прояви, които можем да оприличим на някои от горните качества. Но те са инстинктивни, а не осъзнати, те са само рефлексия, те са инцидентни случаи, а не модел на поведение, основано на разбирането, че да бъдеш добър е задължение на всеки, който иска да се нарече човек. Това обаче е категория, към която не можем сами да се причислим, която не можем сами да си припишем, а зависи изцяло от нашето поведение и от отношението ни към другите. Следователно, за да бъдем истински хора, трябва да се държим като такива, а именно да бъдем добри!




Точно така, ако сме хомо сапиенси... , и от тогава, и сега !!!

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6496252
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!