Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2017 15:14 - Макрон, Макрон, светът не се гледа през крив макарон
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите

Силви Корбе, Асошиейтед прес

08 авг 

image

© Wolfgang Rattay, Reuters 

Меденият месец на Еманюел Макрон не трая дълго. По-малко от три месеца след като беше избран, енергичният и загрижен за образа си френски президент вижда как популярността му намалява, след като обяви бюджетни съкращения, предприе оспорвана трудова реформа и влезе в спор в армията.

Редица социологически проучвания миналата седмица показаха, че делът на френските граждани, които са доволни от политиките на Макрон и му вярват, рязко намалява. Тази промяна може да не засегне международния образ, който той си изгражда, откакто встъпи в длъжност, но да навреди на осъществяването на амбициозните му вътрешни планове.

Френският институт за проучване на общественото мнение (ФИПОМ) заяви направо: "Популярността на никой друг новоизбран президент, с изключение на Жак Ширак през юли 1995 г., не е намалявала толкова бързо през лятото след изборите."

Четири проучвания през последната седмица показаха, че подкрепата за Макрон рязко е спаднала в сравнение с предишни анкети, въпреки че всяко от тях представи различни данни за популярността му. Допитванията на ФИПОМ, "Харис интерактив", "Югав" и "Елаб" показаха, че между 36 и 54% от анкетираните се отнасят положително към президентството на Макрон - спад в сравнение с предишни проучвания на общественото мнение, които също бяха показали, че одобрението за него е намаляло, откакто спечели 66% от гласовете на изборите през май.

Спадът е смайващ, като се има предвид, че преди два месеца Макрон беше хвален, че засилва увереността на Франция, така необходима след години на опасения за сигурността и икономически застой. Вместо това той все повече е представян като жаден за власт и неопитен.

Френските медии започват да наричат Макрон "Юпитер", имайки предвид митологичния цар на римските богове и усещането, че президентът изпитва чувство за превъзходство, след като разтърси политическата система във Франция и се изстреля от положение на сравнителна неизвестност до най-висшия пост в страната на 39-годишна възраст.

Макар да изпитва трудности у дома, Макрон успява да издигне дипломатическия образ на Франция, като беше домакин на срещи с руския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп и на мирни преговори за Либия в Париж.

© Philippe Wojazer, Reuters

Директорът на отдела по политика и изследване на мненията към социологическия институт "Харис интерактив" Жан-Даниел Леви свързва спадането на популярността на президента с плановете на правителството да намали жилищната помощ за студентите и да предприеме данъчна реформа. Реформата има за цел да помогне на работниците с по-ниски доходи, но може да натовари пенсионерите.

Образът на Макрон бе засегнат и от конфронтацията му с началника на генералния щаб на френската армия заради бюджетните съкращения. Генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка и беше набързо заменен, но някои видяха спора миналия месец като доказателство за авторитарните наклонности на президента.

Макрон обещава да увеличи разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт до 2025 г. като част от ангажиментите на Франция към НАТО, но правителството обяви намаляване на военния бюджет за тази година с 870 милиона евро.

Кабинетът също така предприе трудовите реформи, които бяха основен елемент от предизборното обещание на Макрон да подсили изоставащата икономика на Франция чрез ориентирани към свободния пазар политики. Предвижда се промените да включват таван за възможните финансови наказания за компании, съдени за уволняване на работници, и по-голяма свобода на действие на фирмите да определят правилата на работното място, вместо да разчитат на колективни трудови договори.

Профсъюзите и крайнолевите партии във Франция се борят срещу реформите, като казват, че те ще отслабят трудно извоюваните права за работниците. Критиците също така недоволстват от начина, по който Макрон се опитва да ускори тяхното одобрение. Правителството разчита на специална процедура, с която да избегне продължително обсъждане в парламента.

Депутатът от консервативната партия "Републиканците" Даниел Фаскел порица Макрон заради "волята да отслаби всяка съпротива" и за това, че отказва да дава интервюта. С изключение на внимателно режисирани фотосесии, президентът се дистанцира от медиите.

Той отмени традиционното интервю за Деня на превземането на Бастилията. "Това са изхвърляния, които французите съдят по-сурово - и са прави", каза Фаскел по радио "Франс енфо". "Това просто означава, че президентът не е подготвен за тази задача... Той си плаща за липсата на опит. Може би твърде бързо, твърде скоро пое отговорности, с които не може да се справи."

Макрон многократно предупреди, че обещаните от него съкращения на разходите и трудови реформи ще бъдат трудни в началото, и намекна, че критиците просто се страхуват от промяната. Президентските сътрудници отказаха да коментират социологическите данни от миналата седмица, както правеха по време на предизборната кампания на Макрон.

Правителственият говорител Кристоф Кастанер призна, че Макрон е в безизходица с медиите, но предложи друго обяснение, което не е свързано с липса на опит или неспособност за справяне.

"Никой не може да го обвинява за това, че рядко говори", каза Кастанер пред репортери. "Разбирам, че това може да е малко дразнещо. Разбирам, че може да бъде поставяно под въпрос. Но мисля, че вие и аз би трябвало да свикнем с това, защото президентът е решил да бъде действащо лице, а не коментатор (на новините)."

Очаква се, че след като се върне от почивката си през август, Макрон ще има тежък септември - профсъюзите и крайнолевите партии призовават за улични протести срещу предложените от него трудови реформи.



Тагове:   Макрон,   крив макарон,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6498718
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!