Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.08.2017 18:06 - Атентатът в Барселона и поуките, които никой не си взима
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 886 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 18.08.2017 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Поредния кървав атентат в един от големите европейски градове, този път в Испания. И отново познатият почерк и обичайните заподозрени. 

Да, светът изказва съболезнования на испанците и жертвите, призовава за единство, всички говорят, че с терорирзма трябва да се води решителна борба. Действително, това са правилни думи, но доколкото думите се съчетават с реални действия?

Западните политици казват, че на тероризма трябва да се сложи край, но в същото време предупреждават, че терористичната заплаха в европейските градове ще се съхрани още доста дълго.

Ще се съхрани още дълго защото европейските служби не могат да се справят с тероризма или защото нямат интерес в това? Засега еднозначен отговор на въпроса няма. 

Що се отнася до последния атентат в Барселона, то тук събитията повтарят като по шаблон ситуацията от Британия, Франция и Германия:

– за атентата е използван товарен автомобил. Този тип атентати станаха популярни, защото са лесни са изпълнение и не изискват специална подготовка.

– на мястото на престъплението отново "случайно" са открити документите на извършителя (същото беше в Британия и Франция). Вероятно и в този случай ще се окаже, че местните служби познават извършителите и имената им фигурират в базата данни. Тук възниква закономерния въпрос защо службите не са предприели превантивни мерки и защо терористите са били наблюдавани, но против тях не са били предприети никакви действия. 

– атентата е извършен от радикална група, действаща едновременно в няколко населени места. Тоест проблема не е някъде в Сирия или Ирак, ами в самата Испания. Тук пак възниква въпрос – как испанските служби смятат да се борят с терористичните мрежи на собствена територия. Или пак борбата ще е само на думи? На всичкото отгоре медиите пишат, че щатското разузнаване е било предупреждавало испанците, че се подготвя атентат в Барселона, при това дори са посочили улицата, на която ще се случи трагедията! 

Като говорим за усилената борба на членките на НАТО с тероризма, тук отново възниква сериозно противоречие. Американците и европейските им колеги едновременно твърдят, че се борят с ислямските радикали, но в същото време спонсорират ислямските радикали в Сирия и Ирак. Същите радикали бяха използвани за свалянето на Кадафи в Либия. А какво стана после? В Европа започнаха да прииждат африкански мигранти, които Кадафи преди това сдържаше. Освен това част от джихадистите от Сирия и Ирак после се връщат в Европа, където извършват престъпления. Както виждаме, този факт явно не е достатъчно силен аргумент, за да спре Запада от използването на ислямския радикализъм. Геополитическите ползи от Ал-Кайда и терористите засега са прекалено големи, че от тяха току-така да се откажат.

Тези дни например сирийските власти заявиха, че в Алепо и край Дамаск са открили складове на ислямистите, в които са се съхранявали бойни химически вещества включително печално известния зарин, за който все пищят либералните западни медии. При това веществата идват от... САЩ и Британия! Сирийците посочиха и производителите на химикалите – щатските US Federal Laboratories и NonLethal Technologies и британската Cherming Defence. Между другото и Саудитска Арабия и Турция по-рано бяха уличавани в предоставяне на химически вещества на ислямистите, но „международна общественост” не се възмути от този факт.

Тук пак виждаме лицемерно противоречие – американците и британците обвиняваха Асад в чудовищни химически престъпления и даже искаха да го бомбардират, а в същото време се оказва, че самите британци и американци доставят химическо оръжие на терористите, с които уж се борят. Общо взето с терористичната заплаха в Европа се случва същия парадокс.

В този смисъл западните разузнавачи трябва да се поучат от руските си колеги, които реално се борят с тероризма. Практически всяка седмица в Москва и другите руски градове има задържани терористи (много от тях са свързани с ИДИЛ и терористични мрежи в Близкия Изток) и предотвратени терористични нападения. Ето това се нарича реални действия и ефективност, благодарение на което на ислямистите е крайно трудно да извършват атаки на територията на  Русия. Ако руснаците действаха като европейските служби и деляха терористите на правилни и неправилни, то в Москва и Петербург всяка седмица щеше да има кървави атентати със стотици жертви.  

За съжаление тероризма ще продължи да заплашва Европа и атентата в Барселона няма да е последния такъв случай именно поради йезуитската политика на западноевропейските елити и САЩ. Да, европейците трябва да са единни срещу терористичната заплаха, но те също така трябва да проявят и единство срещу политиката на собствените си правителства, които умишлено ги превръщат в мишена за терористите.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Невежеството е по-страшно от те...
18.08.2017 18:50
Невежеството е по-страшно от тероризма. Още по-страшно е невежеството, което не иска да се учи.

Елеазар Хараш - Тероризмът като предвестие за катаклизми (ВИДЕО)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216268
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031