Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2018 20:52 - Голямата война чука на вратата ни!
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 1865 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 11.04.2018 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дума 12. Април 2018 , брой: 70 Борислав Боев
Не знам колко хора ги интересува, но светът е все по-близо до сериозен военен конфликт. Вчера стана ясно, че САЩ ще търсят военен отговор на мнимата "химическа атака" в Сирия. Излиза и непотвърдена информация, че в атаката ще се включат Франция и Великобритания. Няма да напиша нищо ново като анализ, но ми се струва, че нещата трябва да се повтарят, за да не губим форма.
Сирия се намира само на 1000 километра от нас. Засяга ни пряко по всички параграфи. Който си мисли другояче, или е зле по география, или е неграмотен. След старта на руската интервенция на 30 септември 2015 г. балансът на силите в страната беше коренно променен. Сирийската армия премина от отстъпление в офанзива. Бяха освободени значителни територии, големи градове, критична инфраструктура, археологически обекти, енергийни находища. ИДИЛ беше смазана. За три години сирийското правителство увеличи териториалния си контрол над четири пъти. И съвсем естествено войната навлезе в съвършено нов етап, в който съюзниците на Сирия трябваше да консолидират военните си успехи. Тази консолидация означаваше трайно установяване на руското присъствие в страната посредством засилване на икономическото, политическото и военното влияние. Със затихването на "горещата война" трябваше да се даде път на реконструкцията и политическия процес, които поне до някаква степен да канализират турбулентните процеси в региона.
Уви, събитията след поредната провокативна "химическа атака" ще стопират този процес. Може да отидем и по-далеч - те са в състояние напълно да "рестартират" играта, да пренаредят картите, да разпарчетосат на пръв поглед железни съюзи, споразумения и намерения. Евентуален военен удар от международни сили, предвождани от САЩ, носи реалната опасност за непредвидими последствия. Не искам да звучи мелодраматично и истерично, но голямата война чука на вратата ни.
Защо си мисля така? Основните съюзници на Сирия, най-вече Русия, вече не могат да си позволят военни операции срещу Дамаск. Преди години това беше възможно по претекста, че важната битка е срещу ИДИЛ и не трябва да се разводняваме. Може да се санкционираме, може да се заплашваме, може да размятаме оръжия, зенитно-ракетни комплекси и туитове, но основната ни цел е ИДИЛ. Това работеше до края на 2017 г.
Да, но ИДИЛ вече ги няма. А напрежението, вместо да спада, избива по други направления. Евентуална военна кампания срещу Сирия ще означава пряка заплаха не само за интересите, но и за цялостното присъствие на Русия в региона. Руската военна кампания и постигнатите успехи могат да бъдат заличени, ако Дамаск бъде подложен на военни удари. За Русия дилемата е сложна. Ако руската армия реши да реагира (което е в пълното й право), тогава тя рискува горещ конфликт на терен с редица западни държави. Ако Русия реши да си затрае (което може би ще ни спаси от световна война), това ще я направи да изглежда колеблива и нерешителна.
Всъщност руснаците неколкократно заявиха, че ще бранят интересите си с всякакви средства. Тяхната решителност в Сирия е систематично тествана още от началото на военната им интервенция. Досега успяваха да избегнат горещия конфликт и дори постигнаха забележителни военни резултати. Но правилата на играта от няколко дни вече са други.

Фейсбук 



Гласувай:
5



1. haralanov - ...........
11.04.2018 21:07
Нидал Алгафари
1 час ·
Приятели,

вероятно до часове ще започне изтикването на най-грозната диктатура в света, тази в Сирия, в историята.
Цивилизованите човеци по света този път няма да търпят и да приемат използването на отровния газ зарин срещу беззащитните човеци в покрайнините на Дамаск.
Сирийският народ даде много жертви от създадената от наследственият диктатор война. Многото сирачета, вдовици, изнасилени жени и деца, изтезавани граждани и избити без съд и присъда от най-низките човешки същества, поддръжниците на диктатора ще видят едно от трите случило с подобни на този сатрап. Съден, обесен или завършилият земния си път негов побратим в Либия.
Демократичните, свободните, милеещите за човешки права САЩ, Велика Британия, Франция, Германия получиха въздушни коридори от Турция, Йордания и Ирак и сетния миг на диктатора наближава с бързи стъпки. Самият сатрап е изведен от двореца си с руски военен конвой. Семействата на висшите военни от свитата му са преминали границата с Ливан и там ще изчакат съдбата си.
За първи път от много години ливанското правителство е конфискувало камиони пренасящи оръжие на поддържаната от диктатора, Русия и Иран групировка Хизб Аллах.
Въпреки размахването на пръсти от руската дипломация, че всяка ракета срещу Сирия ще се приема от тях като военно престъпление, задвижената машина няма да бъде спряна.
Искрено се надявам лаладжиите, славещи диктатора и най-мракобесните сили, които го държат на власт все още, да се опомнят защото след дни срамът ще е по челата им.
цитирай
2. apostapostoloff - Дааааа,
11.04.2018 21:36
само в България все още има маса абдали, които така и не разбраха, че САЩ имат ДЕСЕТОКРАТНО военно превъзходство над изостаналата и западнала Русия.

Фактите говорят сами за себе си: през миналата година САЩ са похарчили за отбрана над 600 МИЛИАРДА долара! Руснаците с триста зора успяха да заделят някакви си мижави 60 милиарда за отбрана...

Затова тези арогантни и нагли типове ще отнесат сега един як пердах, а ние ще им гледаме сеира. И ще се радваме, че не сме в тяхната орбита...
цитирай
3. 1997 - Да искаш война в страната си: Алгафари простодушие или зломислие?
11.04.2018 22:38
haralanov написа:
Цивилизованите човеци по света ...

Тези, които взривяваха и окървавяваха Палмира с викове срещу Башар, те от цивилизованите ли бяха?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032704
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031