Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2017 09:09 - ЗА ФИЛИБЕЛИЙСКОТО КОЛЕЛО -ЕДНА ЗЛАТНА МИНА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 1720 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2017 16:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Туристите обичат уникалните неща - Великата китайска стена, Айфеловата кула,  Ниагарския водопад...

Всичко уникално привлича като магнит туристите и ги кара да си изпразват джобовете.

Пловдив има няколко уникални неща. Например, че е признат за най-стария жив европейски град.

От години повтарям, че на входовете на града трябва да се сложат надписи "ВИЕ ВЛИЗАТЕ В НАЙ-СТАРИЯ ЖИВ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД".

През годините някакви експерти изсмукват от пръсти рекламни слоугъни, които могат да се пришият към който и да е град по света, но думичката "НАЙ" като че ли ни притеснява. А тя продава.

Трябва да е ясно, че             локации, както  е модно да се казва днес, като Стария град и Капана има на сто места в света. Има и амфитеатри, и музеи на мозайките  - е, сигурно на по-малко места.

Уникални са "седемте тепета", но е най-добре да не ги пипаме, докато не поумнеем. Защото за да сме интересни  веднъж сложихме Альоша и този паметник, станал символ на града, май така ще си остане во веки веков. Тези дни русисти от Пловдивския университет тръгнаха даже да го възпяват - така, както правихме преди 30 години. Впрочем паметникът  наистина е уникален - замислен като фигурата на един чужд вожд - Сталин, след това прекроен...

Това са стари истории. Нещо ново. Скоро един пловдивчанин ни поднесе на тепсия една уникална идея. Божидар Тотев издаде "Енциклопедия на Пловдив". На пресконференцията по този случай той разказа, че прочутото Виенско колело всъщност било Пловдивско.

За медиите това беше "сочна новина", както се казва, по тази тема се написа на доста места. Изчаках малко, предполагах, че някой ще реагира. Защото този познат в цял свят образ може моментално да се включи във визитната картичка на града.

Май никой не се заинтересува какъв е първоизточникът на това откритие. А то е на  Иво Георгиев - писател, поет с китара, изследовател, който живее в Кърджали. Та като се ровел в търсене на някаква историческа информация,  намерил една книга от англйския пътешественик Питър Манди, който минал през Филибето през 1620 година по време на накакъв празник и видял високо десетина метра отвесно колело , задвижвано ръчно, разбира се. Столчетата на децата даже били с обезопасителни прегради отпред.

Иво Георгиев привежда още доказателства, че на база написаното в тази книга, която я има даже в интернет, и в други книги и справочници се говори за това първо ПЛОВДИВСКО колело, преименувано много по-късно на Виенско, макар в днешния си вид то да се появява за пръв път в Чикаго на онова изложение, което описва Алеко Константинов.

Та за това откритие Иво Георгиев би трябвало да получи поне Почетния знак на Пловдив. Подаръкът на кърджалията може би е съизмерим с подаръка на фрпанцузите, подарили на Ню Йорк Статуята на свободата, станала символ на града.

Повече от ясно е, че легендата за колелото може да се  "продава" по света. Да се  направи макет на лично място, да се изработят сувенири - този образ си е направо златна мина. И т.н.

Одрин например се продава като "град на лалето", вдигнали са паметници на цветето и разказват легенди на туристите. След това ги хранят с другата легенда "едирне тава джигер".

Има още нещо - в Пловдив първото желязно виенско колело се появява между двете войни миналия век, то не е внесено готово, а е изработено от голям пловдивски майстор в Капана.  Може би още може да се намери мястото на работилницата, сега там сигурно има кафене, но може да се сложи една табела: "Тук е изработено първото желязно Филибелийско колело. А първото дървено в света..."

Няма грешка - колелото не е Пловдивско, тъй като по онова време такова име не е имало. А Филибелийско  не звучи патриотично. Протурски и малко сепаратистки.

Така че - ресто идеята...

Да живеят фестовете и арт инсталациите - единствени в света!

 

 

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226596
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031