Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 01:50 - Розата - Кралица, Символ, Влияние и Страст
Автор: kaprizna Категория: Други   
Прочетен: 18621 Коментари: 7 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Как влияе розата на атмосферата в нашия дом?

Царицата на цветята - розата, е най-яркият представител на зодиакалния знак Лъв. Под този знак розата е преди всичко заради великолепните си цветове и любовта си към ярката светлина. В миниатюрните стайни рози стихията на огъня е и в цветовете, които управлява Слънцето, и в острите бодли, които управлява Марс.
image
Розата има силен, мъжки характер. Огънят, мъжкото начало в астрологията е преди всичко активност. Една роза в къщи е безшумен двигател, зареждащ атмосферата около себе си с действена енергия. Добре е да има роза там, където живеят хора вяли, пасивни, мечтаещи повече за почивка, които по всякакъв начин се стремят да избягат от всяка работа. Розата впива в себе си вялата енергия на леността и я превръща в съзидателна.

image


В дом, където расте роза, самата атмосфера заставя хората да станат от дивана и да правят нещо. В бодливите стъбла на розата се съединяват Сатурн и Марс. Сатурн управлява стъблата на всички растения, а Марс живее в бодлите. Сатурн е планета - дикататор, законодател, а Марс е агресор. Розата е полезна там, където хората се опитват да установят насила свои закони, където желанието на един от семейството да заповядва в дома предизвиква кавги, бурни скандали.

image


Ако в дома ви живеят или често пребивават хора, които искат да подчинят всички, посадете миниатюрен сорт роза в саксия. Това очарователно растение с мъжки характер ще неутрализира енергията на агресивния диктатор, бликаща от човека в околната атмосфера. Розата няма да позволи на тази енергия да стане причина за внезапни болки или влошаване на самочувствието на всички останали в дома.

image

image


Розата влияе и върху емоционалното ни състояние.

От всички растения на Лъва розата е най-добрият вдъхновител. Нейният огнен характер стимулира творческото начало в хората, подтиква ги към нови търсения в обикновените неща. Под финото влияние на розата човек може да промени отношението си към всекидневните грижи, може да се появи желание да върши обикновените неща по нов начин. С розата животът става по-интересен, по-разнообразен. Добре е да я имат всички, които се чувстват неудовлетворени от свършеното през деня или смятат, че нещо не им достига.

image


Розата може да бъде и отличен помощник на онзи, който желае да стане по-силен и волеви човек. Розата ще помогне на мъжа да стане истински мъж, а на жената - да стане по-независима. В най-голяма степен обаче такива свойства имат червените рози. В жълтите рози преобладава слънцето. В астрологията Слънцето се свързва с организаторските способнисти, затова жълтооките рози са добри помощници за хора на ръководни постове, хора - организатори. Жълтите рози са подходящи и за хора, неподредени, на които им е трудно да спазват определен режим, често закъсняват и забравят онова, което са искали да направят.

image


Розите с бели цветове са изпълнени с безупречно чиста енергия. Подходящи са за онези хора, които нарушават основните закони на зодиакалния знак Лъв - егоизмът им преобладава над благородството, чужда им е или не виждат смисъл в творческата работа и не познават вдъхновението. Белите рози пробуждат най-добрите качества на Лъва: снизходителност, благородство, любов, стремеж към творчество.

image

Розата влияе и на здравето ни.

Както повечето растения, отнасящи се към знака на Лъва, розата влияе на органа, който той управлява - сърцето. Благодарение на своя огнен, силен характер, розата стимулира сърдечната дейност. Затова е хубаво да има рози в дом, където живеят хора с болно сърце и хипотоници.

margaritta.dir.bg/oktom/0105roza.htm


image

image

image



Бодлива роза

От ласката на слънцето ласкана,
Със чашка ароматна във закана,
Мен брулиха ме люти ветрове,
Посегнали към мойте цветове.

Сред облаците тежки пелени
Аз вглеждах се във кротката луна,
Венчана като пленница с нощта,
Преди денят с любов да позвъни.

И още свойта хубост несъзнала,
Аз вехнех в плевелите посивяла -
Съсухрен цвят от огнени стрели,
Забравих,че съм роза със бодли.

Слана попари розовия цвят.
Израстна друг по-нежен, по-богат,
Ала прикрит със огнени бодли...
Прегръдката със розата боли!

Нина Мирославова Миндова
Из „Нежни пориви”


image

image


Легенда за розата и розовата долина

Живял в Персия богат шах. Жена му починала и останала прелестната им дъщеря, която била всичко за шаха - радост и утеха, надежда и упора. Нейно любимо занятие било отглеждането на рози. В градината на шаха растели розови храсти от всички краища на света. Те изпълвали с аромат цялото пространство около дома и прогонвали тъгата, когато бащата отсъствал от двореца, зает със своите държавни дела или със сражения, които водел с многобройните си врагове.

image


Веднъж, завръщайки се от победоносна война, довел много пленници. Поискал да увековечи победата си и решил да построи джамия толкова висока, че от нейното минаре да се обхване с поглед цялото пространство на розовата градина. Обещал на майстора, който се справи с амбициозната задача за три дни, да го възнагради богато и да изпълни три негови желания. Не се ли справи обаче - да го накаже.

Шахът бил много строг съдник и майсторите не се решавали да се заловят с трудното дело. Само един българин - изкусен строител в славянската си родина склонил да опита късмета си.

Започнал да изгражда темелите на джамията, но с всеки поставен основен камък усещал, че силите му намаляват и в отчаянието си виждал призрака на смъртта. Все пак не се отпуснал - през първия ден издигнал стените толкова високо, че до него достигнал благоуханният аромат на розите. Вдъхнал дълбоко и това го изпълнило с неподозирана сила. А когато на втория ден видял и девойката сред разцъфналите рози и чул песента й, вече не се съмнявал, че трябва да преодолее умората си и да победи. На третия ден джамията била готова и от нейното минаре се виждала цялата прелест на розовата градина. Но момъкът търсел очите на девойката, която му вдъхнала сили. Те говорели повече от това, което могат да кажат устата.

image


Шахът бил много доволен и попитал майстора кои са трите му желания.
- Първото - рекъл твърдо чернокосият българин - е да освободиш моите пленени сънародници.
- Да бъде! - отвърнал шахът и наредил тозчас да ги пуснат на свобода.

- Второто ми желание е да раздадеш толкова пари на сиромасите, колкото струва строителството на тази джамия.
- И това може - казал шахът и бил готов цялата хазна да изпразни, но да задоволи желанието на изкусния майстор.

- А третото ми желание - вече по-нерешително и със стеснение заявил момъкът - е да ми дадеш за невеста момичето, което съзрях между розовите храсти в градината...
- Това не! Само това не! - извикал шахът, защото тази девойка била единствената му възлюблена дъщеря. - Хвърлете го в тъмница и го бийте, докато забрави това свое трето желание! - заповядал разгневеният баща.

Волята на шаха се изпълнявала безпрекословно. За всички подчинени тя била закон, но не и за дъщеря му. Не че била разглезена или непокорна. Тя просто била влюбена. За първи път и много силно.

image


Вечерта тя тайно се промъкнала в тъмното, отворила портите й и заедно с любимия човек побягнала далеко, далеко към слънчевата родина на избраника си. Пътят им минавал през пустиня - препятствие, което не било по силите на нежната девойка. Почувствала безсилието си, тя помолила напетия българин да вземе розовия храст, който взела със себе си  да го занесе в своята страна. Напразно момъкът я молел да не го изоставя. Носел я на ръце, галел косите й, целувал ръцете й, но не могъл да я спаси от ледената целувка на смъртта. После плакал така искрено и жално, че розата се разлистила, за да прогони мъката, а нейните разцъфнали пъпки подканяли момъка да бърза и да я посади в своя роден край, като го превърне в розова градина.

image

Така и станало. Между Стара планина и Средна гора момъкът засадил розата, а тя изпълнила цялото пространство на долината. Нарекли я Розовата долина. Там и по цялата страна розата цъфти, прекрасно благоухае и гони скръбта, а с красотата си радва влюбените.

Сутрин рано по цветчетата и листенцата на розата се появяват капки роса. Не, това не е роса, това са капките сълзи на двамата влюбени, които не могли да живеят под мирното небе на слънчева България.

Автор - Христина Стоева
Из "Легенди и предания за Българското Черноморие"

http://www.pozitivnoto.info/

image


РОЗАТА е най-подаряваното цвете за св. Валентин.
Ето какво означава цвета на розата:


кремава роза --- желание
бледо лилава роза --- прелест, уникалност
оранжева роза --- очарование
роза с цвят на праскова --- скромност, признателност, възхищение, симпатия
бледо розова роза--- изящество, радост, щастие
тъмно розова роза --- благодарност, приятелство, уважение
червена роза --- любов, внимание
тъмно червена роза --- красота, страст
бяла роза --- невинност, чистота, тайна, страхопочитание, смирение, истинска любов
жълта роза --- радост, приятелство, ревност, надежда, свобода
черна роза --- сбогуване
комбинация от червени и бели рози --- единство, задължения
комбинация от жълти и оранжеви рози --- страстни мисли
комбинация от жълти и червени рози --- поздравления
розова пъпка --- красота, младост, невинност
червена пъпка --- непорочност, прелест
бяла пъпка --- младост
една червена разцъфнала роза или 12 червени рози --- "Обичам те "


image








Гласувай:
23



1. stela50 - Красиво ,интересно ,хубаво поднесено ...
06.01.2011 07:04
Много ми харесва .Утрото ухае на рози ...
Поздравления ,Капризна !
цитирай
2. magicktarot - Благодаря ти за прекрасния постинг!
06.01.2011 10:53
Розата ми е най- най- най- любимото растение, садя и други цветя, но рози най-много, невероятни са! Освен това цъфтят цял сезон при подходящо поддържане. Много от нещата, които си писала не ги знаех. Поздрави!
цитирай
3. demidin - Хубав постинг за Царицата на Цве...
06.01.2011 11:23
Хубав постинг за Царицата на Цветята!:)
http://vbox7.com/play:ea3542a3
цитирай
4. iliada - Красиво като на празник!
06.01.2011 14:05
Честит празник на твоята именница!Да е жива и здрава!
Прекрасна празнична вечер Ви желая ,Цвети!
цитирай
5. kaprizna - Благодаря ви!
06.01.2011 16:17
Постинга е посветен на дъщеря ми, която днес има празник!
Пожелавам й да е здрава като скала и красива като цвете (не е лошо да има и бодли).
цитирай
6. monaliza121 - Да цъфти с красотата и уханието на роза, твоята дъщеря!
06.01.2011 22:07
ППоздрав!
цитирай
7. simpa - Итересна легенда, благодаря!!!
13.01.2011 13:00
Итересна легенда, благодаря!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3337396
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031