Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2016 06:12 - Сабите на българската конница
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 20028 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 18.09.2016 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Зa произходa на сабята


От самото начало трябва да кажем, че народите на Европа, Средна Азия и Близкия изток дължат на древните българи щастието(или нещастието...) да притежават по-късните разновидности на древния български крив и прав едноостър кавалерийски меч...!
При това от самото начало имало разделение между шашката и сабята:
Цитат:
"... Показател за високото ниво на културата им е изобретяването на кирпича/тухлата/ и парите.
Ролята на пари отначало изпълнявали парчета от кожа на пушисти животни-белка, собол и др. /. Тези парчета от кожа-парични знаци ги наричали биль/билге/”знак”. И кун „белег”. От тук и българското кун „буква” и куниг „книга”. Една връзка кожички била парична единица наричана-туун. Тази дума след това станала-тиен и название на белката. От туун произлязла и друга дума-джоген/знакова връзка към нещо или която връзва нещо знаково/. С „джоген” и прикрепена към него пломба/печат/ закрепвали връзките кожички-паричните знаци и свитъците с Царски грамоти. Така думата „джоген” получила и значението „юзда” и „свидетелство”. От българското „джоген” произлязла и руската дума „закон”, тъй като Царските укази се излагали в грамоти, скрепени с „джоген”. Затова и досега в руската среда битува поговорката/непонятна за славянските изследователи/: „Держать народ в узде” т. е. в рамките на закона.

В много стари времена българите изобретили приспособление към седлото за качване, устойчиво яздене и повдигане от коня-ерме/от думата ерме- „повдигам се”/. От него по-късно се появило и днешното му название - „стреме”. Изобретили и шашката/от сас - „остър”/ и сабята от саблъ - „разсичаща”, оръдието-тюфянг/отначало означавало приспособление за мятане на камъни/, пушката-малтък/отначало означавало ”огнена, запалителна стрела”/. ..":
atil.blog.bg/history/2011/06/01/bylgarite-i-svetovnata-civilizaciia-1-chast.757221


Древни и първични образци

1. Скитко-сарматска булгарска школа

image

Меч на скитски вожд.( Келермесский курган, Прикубанье, начало VI в. до н. э.)
"Марсовия" меч - считан за свещен от скитските царе
web.facebook.com/photo.php


image

image

Мечът на Кан Кубрат с който е погребан(съхр. в Ермитажа). Интересно е че оръжието е от местната скитско-сарматска школа а Кубрат е от Хунската династия, която управлява от 2 до 16 в. Европа...


image

Инкрустации от меча на хан Кубрат са пренесени върху носиите от Гиген.
Краеведът Николай Бузев анализира шевиците от сандъка на баба си.


Цитат:
"... Идеята за проучването му идва от стария скрин на баба му. Разглеждайки шевиците по ризите той открива символът на мъжкото и женското начало, което много го впечатлява. Започва да ги сравнява с наличните исторически фактографски данни и стига до интересни изводи.
Българското население от село Гиген формално се причислява към Полянците, етнографска група българи, обитаващи ареала между Стара планина и река Дунав - от река Искър до Силистра. От турците полянците красноречиво са наричани "ерлии". Когато бях малък, като направехме някоя беля с моите братовчеди, баба ни хокаше:"Ей, големи сте ерлии" (от турското yerli - местен жител, кореняк), разказва авторът. Въпреки петвековното турско робство, в Централна Северна България семейната задруга се запазва до най-късно поради затворената семейна и родова среда, което спомага за запазване на традициите и бита. Десенът на носията в Гиген е бял с преходни форми към черното за престилките..."
http://www.bgsever.info/br-10_2014/stranici/str-7.htm


Остава да добавим за "полянии Кубрата" от руските източници и че славянската дума - "полянец" отговаря на булгарското - алан, алани. В Северна България е пълно с квартали, махали или местности  с името - "Поляната".
Т.е. тук имаме наследство от коренната местна европейска скитско-сарматско-аланска диаспора!!
За никакви траки не става въпрос, като късно тракийско наследство сред хладното оръжие може да се счита ятагана. Докато калъча, дошъл в Османската империя от Близкия изток пак е проформа на ранния български едноостър меч на конницата. 



2. Хуно-българска школа


image

Хунобългарски кавалерийски меч от V век, намерен в Германия. Праобраз на късната кавалерийска сабя. Най-близко до него са късната казашка шашка и кавказките саби.
(Заради туристите го считат за сабята на Кан Авитохол/ Атила, според преданието, "дадена му от Тангра", пак преданието за т.нар. "Марсов меч"):
"Schatzkammer", в близост до Kunsthistoriches Museum, Wienna


image
Колан на български аристократ със златна гарнитура от саркофаг №4, Голямата базилика, Плиска


 Българското средновековие

Цитат:

"... Породите коне са били като модерните изтребители днес(дето ги няма в република България). Развъждали ги научно и ги пазели свободни и расови(с оригинални резервни части).
При това сме имали три вида конница- гвардия, тежка конница(аристокрацията) и народно опълчение. .."
atil.blog.bg/history/2016/06/14/traktata-quot-izkustvoto-da-pobejdavash-quot-na-sun-dzy-i-dr.1457897

Това отдавна е потвърдено от историята(по-често сведенията от чуждите източници) и археологията - сведенията на родните археолози от средновековната територия на Дунавска България.

image

От пръв поглед става ясно, че се касае за бойни коне, носещи тежестта на облечен в желязо воин. Това бе потвърдено от остеолога при АИМ, н.с. Лазар Нинов, който откри в изображенията специалните северни породи, отглеждани за рицарските коне. Споменатата рисунка № 73 показва, че в някои случаи самите животни са покрити със защитни облекла. (Обр. 38)

Още през IX-Х в. на Балканите са засвидетелствувани случаи за използуване на метални и плъстени конски ризници.В българската и унгарската конница, наред с лековъоръжените ездачи, имало и тежковъоръжени бойци, облечени заедно с конете в плетени и пластинчати метални ризници. Византийските хронисти наричат облечените в желязо воини олосидери или катафракти. От разкопките на Велики Преслав са известни и каменни надписи-списъци, с които на дадени военачалници са зачислявани определено количество конски ризници и седла.

В рисунките-графити от Плиска и Велики Преслав са показани и самите седла. Макар да са оформени като самар, те не са били особено високи. Съвсем различни са седлата от XIV в., изобразени в миниатюрите на Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие. Там вече се виждат високите рицарски седла, способни не само да крепят облечените в желязо бойци, но и да служат в изменената специфика на конния бой. Именно такива са и екземплярите, представени в рисунките от църквата „Св. София”. (Обр. 39)
www.promacedonia.org/no/no_1.htm

image

Аз поне виждам тук три вида българско средновековно оръжие...
Имаме наследство както от правия скитко-сарматски меч, така и от кривия едноостър хунобългарски кавалерийски меч!
И е ясно кое оръжие е на тежката конница, кое на гвардията и народното опълчение...


image

Възтановка на български меч и колан от Североизточна България.
Тук при тази възстановка се вижда дори някакво смесване на двете оръжейни школи...



 Османски период в България

image

Ятаган, ХVІІІ в..(НИМ)


image

Калъч, н. на ХІХ в., принадлежал на Ильо войвода.(НИМ)


image

Сабя, кавказки тип, н. на ХІХ в., принадлежала на Христо Ботев.(НИМ)


image

И по следите на българския нож...
Той по това време е бил в по-масова употреба от сaбятa, сред българите. Някои, кaто моите предци нaпример, по-скоро сa ходили пеш и сa носили нож, отколкото дa сa нa кон и със сабя.
Горният екземпляр е българска кама от 19 век. А долното е действителен хайдушки нож..
.


Царство България

image

Обучение по бой със сабя от кон и фехтовка в Българската войска:
edinzavet.wordpress.com/2010/08/20/fencing/


image

Шашка, кавказки тип, ХІХ в., принадлежала на княз Александър І Батенберг.(НИМ)


Конницата отново е една от основните родове войски в новата българска армия. В 1880 г. тя се състояла от четири сотни, които в последствие се съединяват в конен полк с щаб в г.Варна. През 1883 г. е сформиран и втори полк, а двата полка образуват конна бригада, като сотните се преименуват в ескадрони.
Сабята става основен вид оръжие на българската конница. В началото войнишкият състав е въоръжен с руски бойни саби, драгунски и обикновени. Офицерите-кавалеристи са носели елегантни шашки, произведени в тулските оръжейни заводи - най-често апликирани с благороден метал от оръжейни фирми в Солинген, Германия.
От 1905 г. започва масово превъоръжаване на българската войска.Конницата е превъоръжена с нов вид сабя - пруската кавалерийска сабя, произведена в Прусия през 1889 г. Основни центрове на това превъзходно хладно оръжие са Баден, Брауншвайг, Солинген и Ерфурт.


image

Отдолу нагоре: Шпага, българска, генералска, М1925;
Сабя, българска, офицерска, М1925;
Сабя, българска, флотска, М1893.
(НИМ)


Българските саби носят щемпела "Ото Мартен" - Солинген и Ерфурт. Ефеса на сабята е асиметричен, изкован от здрав лек метал. На заоблената част е оформена пруската емблема - едноглав орел. Дължината и тежината на сабята е различна в зависимост от ръстовите размери. Сабята блести със стоманено-оловен блясък.
Войниците от Лейбгвардейския полк в София носят леки и изящни саби. Офицерският състав от конницата, вместо с руските шашки, е снабден със саби с никелирана ножница, дълбока гравировка н асабления клин с надпис: "С нами Бог" и вензел на цар Фердинанд.


image

Офицерска(фердинандова ) сабя с надпис:"Съ нами Богъ" от едната страна и с : "Напредъ" от другата. Кавалерийските ни саби са били гравирани от едната страна с девиза "Напредъ", а от другата "С нами Богъ".
Става въпрос за доставките преди Войните. Образец 1905 г.(легирана стомана "Солинген")

При цар Борис III надписът е сменен с - "За царя и Отечеството" и с неговият вензел, а на ръкохватката е поставена лъвска глава. Бойните офицерски саби са подобни на парадните, като клинът е пригоден за сеч.
Неизброими са бойните подвизи на българската конница. Например разгромът на сърбите при "Букова глава" и "Панчин гроб" само от един ескадрон и от 1-ви конен полк и една пехотна рота или разгромът на руските казаци при Кара Мурад тепе в Добруджа, ще напомнят на поколенията за бойната слава на България. Както и за вихрените саблени атаки на българската конница.
....................................
Показателен пример:
 
Битката при Сатул Ноу или за разгрома на Дивата дивизия

image

В края на 1916г. след много поражения Русия решава да вземе реванш срещу конницата на генерал Иван Колев. Нейното командване изпраща така наречената ""Дива дивизия"".
В чест на именния ден на императора си, на 19 декември 1916 г., руската кавалерия организира срещу малобройни български части атака, известна като “казашка лава”, която винаги дотогава е имала успех.

Това става край Сатул Ноу - близо до р. Дунав. За “дивата” непобедима кавалерийска дивизия това е опит за измиване на позора от пораженията си от българите. За император Николай II пък, който е сигурен в успеха на своята кавалерия, новината от победата, в която никой в Петроград не се е съмнявал трябва да доведе до подобряване на неговия апетит при хранене.

Но… българските части запазват самообладание и почти от упор разстрелват атакуващата “лава”, като бойното поле за минути се покрива със стотици трупове на руски кавалеристи... Поражението на руснаците е пълно! Генерал Иван Колев остава непобедим до края на войната.

показателният пример е от тук:
bgwars.net/p-Razgrom-na-Divata-diviziya-98



Няколко картини из живота на българската кавалерия


image

Кавалерист и млада дама на разходка с коне, София 1906 г.

image

Конен отряд и лодка с моряци, вероятно на брега на река Марица в близост до Одрин, 1912 г.

image

Частите на Гвардейския на Н.В. Конен полк влизат в село Крумово по пътя за присъединяването на Южна Добруджа към Царство България, 19 септември 1940 г.

(Трите последни снимки са от сайта "Изгубената България")


Конницата като род войска в България е разформирована чак през 1954 г.
Заключението на темата го премахнах след размисъл и няколко редакции. Засягаше и тежки политически и социални проблеми, навлизаше в други теми, които заслужават отделно внимание.


КРАЙ




Гласувай:
6



1. barin - Здравей, atil, за пореден път ми ...
02.09.2016 06:23
Здравей, atil, за пореден път ми хареса написаното от теб. За оръжията на древните българи зная предимно от книгата на Дориан Александров" Бойни изкуства и военно дело на древните българи". Има богата информация и илюстрации. Систематизирани са.
цитирай
2. atil - Дa, знaм я тaзи книгa, имaм я. Но a...
02.09.2016 08:04
Дa, знaм я тaзи книгa, имaм я. Но aвторa впоследствие, кaкто редицa други познaти и непознaти дейци тръгнa дa следвa пореднaтa "линия нa Пaртиятa" в облaстa нa историятa и зaпочнa дa проповядвa пореднaтa лъжливa и сaботaжнa трaкомaнскa теория...
Докaто в книгaтa зa която споменaвaш се говори
зa древни бългaри и зa тяхното оръжие и бойни похвaти.
Мен тук сaмо ме зaинтересувa сaбятa нa бългaрскaтa конницa и нейните рaнни прaродители.
Блaгодaря зa добрите думи!
цитирай
3. atil - Показателен пример за нравите, ...
02.09.2016 10:06
Показателен пример за нравите, обичаите, пропагандата и намеренията и нивото на някои днешни деятели и писачи... Професионални и любителски. Този коментар няма да го пусне вероятно колегата-блогър и го пускам аз за удовлетворение на любопитната публика:
.................
Земеделскaтa културa с нищо не е превъзхождaлa скотовъднaтa! Точно обрaтното, aко чaст от бългaрския свободен нaрод е ползвaл юрти и тaлиги в пaстирския си бит, то робите и селяните нa другите сa живели в коптори, землянки и колиби!
А българите винаги са строели градове. А на кръстопътищата - пазари. Някои от най-напредналите градове по-късно възникнали именно около пазарите, други около пощенските станции - стоянки(за смяна на конете и нощувки), други пък около охранителните застави.

Градежът на Малкият дворец е по-прецизен, отколкото на Големия. Това се вижда от откритите тук мраморни колони, капители, бази и други архитектурни детайли, които говорят за изяществото на Малкия дворец. Подът му е бил покрит с каменни плочи и тухли. Архитектурните фрагменти, следите от стълба и други белези сочат, че сградата е имала и втори етаж или тераса.
Във Вътрешния град са проследени три тайни хода, служещи за спасение на обитателите му по време на междуособици или на външна опасност. Единият свързвал Малкият дворец с Крумовия дворец( първата сграда останала под Големият дворец). Друг ход, широк 1м и висок 1,90 м, е водел от Малкия дворец през северната оградна страна на комплекса извън Северната порта на Външния град.
В предната си част ходовете са облицовани с каменни плочи и са постлани с тухли, а стените им са били подпрени с греди и дъски. Следи от обгорели части говорят за опожаряването им, станало в 811 г. при нашествието на ромеите в Плиска.
Откъм северозападния ъгъл на Малкия дворец се намират постройки, датиращи от различни епохи. Те са били също във връзка с двореца и обслужвали сановниците.
Тук са основите на кръгъл басейн - една от най-старите постройки. От ранната епоха е и едно помещение-баня с продълговата, четириъгълна форма, снабдено с въздушна отоплителна инсталация.
В близост се намира голям четириъгълен басейн-водохранилище от IX в., изздан с тухли.
В югозападния край е разкрит комплекс от постройки във вид на буквата "Т", градени от ломени камъни и глина. Откритите тук монети датират комплекса от XI-XII в., а материалите сочат, че тези сгради са били използвани за стопански цели.
До северната и южната оградна стена се намират основите на две малки четириъгълни помещения, разположени до входовете. Вероятно са служели за караулни на охраната.
http://atil/history/2013/08/10/istoriia-na-dunavska-bylgariia-pyrvo-bylgarsko-carstvo-pyrva.1138373
Коментарът чака одобрение
Постинг: Плиска
Автор на постинга: wasp
Редактирай | Изтрий

цитирай
4. atil - Случвало се е обаче, неведнъж и аз да ...
02.09.2016 10:20
Случвало се е обаче, неведнъж и аз да трия коментари. Сега тия които ще влизат тук по-нататък ще видят защо. Вероятно това ще и последният постинг за годината затова ще пусна няколко от личните съобщения. Доста са показателни и образователни:
..............
knyazvojvoda

"Българи" няма смисъл на тюркски, на старобългарски е "блъгаре", и се скланя по ар-основа, по образец на "мытаре" и пр. Т.е. народностното ни име е образувано с наставка "-ар", която е от индоевропейски, а не тюркски произход.
Още:
•Кубрат не е тюрк, защото на древните историци е известен като "Кроват", а няма НИТО ЕДИН пратюркски корен който да започва с две съгласни.
•Алцек не е тюрк, защото името му не спазва правилата за вокалната хармония в тюркските езици.
•Кубер също не е поради същата причина.
•Бат-Баян носи славянско име. Боян - Баян, от "бой", "бия".
•Ирник също носи славянско име завършващо на "-ник", наставка от славянски произход, която има много широка употреба у старобългарския и новобългарския.
•Братя на Атила, Бледа, няма как да е тюрк, името му започва с две съгласни.
•Атила също не е тюрк, няма вокална хармония в името му.
•Хунът Валамер няма как да е тюрк, като включим славянската очевадна етимология на мието му.
•Крум не е тюрк.
•"хан" Телец и "хан" Маламир май сьщо не са.
•"прабългарската" титла "биръчии" (събирач на данъци) идва от глагола "бьрати" (бера, събирам).
С една дума, много и куца на тюркската теория.
...................

При мен няма теории и с тюркската съм доста слабо запознат. Тук се вменяват други глупости от рода на тракийски, кимерийски, славянски и др. теории. Историята казва че сме народ съставен от българи, славяни и траки.
Българите са говорили булгарски език а той е наистина от тюркското езиково семейство. Самите българи не са били тюрки а първичен европейски етнос обособил се в Източна Европа. Няма да ви пусна коментара защото не е верен и друго че ще изиграе роля на пропаганда, злонамерена срещу лековерните и простоватите.
Макар езиковия анализ да е грешен.
Целта на този род пропаганда е такава - като кажат че сестра ти е курва иди после доказвай , че нямаш сестра.
Та и да докажа че не знаете за какво приказвате ефекта ще е все същия.
Аз и без това допуснах купища излишни коментари.
Изпратено: 18.04 22:25 От: atil
Изтрий
цитирай
5. atil - По-нататък:"Историята ...
02.09.2016 10:23
По-нататък:

"Историята казва че сме народ ...
"Историята казва че сме народ съставен от българи, славяни и траки" - Къде?? Кога??? Къде пише това??
"Българите са говорили булгарски език а той е наистина от тюркското езиково семейство" - и как съдиш че българите са говорили "булгарски език", някой фонетични особености в старобългарския език? Доказано тюркски думи в старобългарския? Български титли които са с доказан тюркски произход???
Пропагандата се води от Анкара, и целта е да ни направят на турци, за да може Ердоган да ни завземе земята, нали знаеш, какво иска Ердоган?
Изпратено: 29.08 21:59 От: knyazvojvoda
Изтрий | Отговор
......................

Re: "Историята казва че сме народ ...
Никaквa Aнкaрa нямa общо с бългaрскaтa историческa нaукa. Но пък Москвa имa и то досегa. Нaпример. Моето съдене се бaзирa нa историческите сведения. Който е ходил нa училище и е ползвaл Христомaтии по история, тaм е пълно със сведения зa бългaри, слaвяни и трaки.
Докaзaтелствaтa зa булгaр-тюркския древен език нa бългaрите сa изобилни. Дори и в моя блог. Титлите са древнобългарски, чиновата система също. Тюрките като южен клон на древните булгари ясно, че ще имат същата древна религия и чинова система.
Докaзaтелствaтa, че нaродa стaнaл слaвяноезичен - също. Всички големи нации в Европа са съставени от няколко етноса, но народите им като нашия са станали едноверци и едноезични! Никаква мистика и загадка няма тук!! "Бългaри" има смисъл сaмо нa бългaрски, нa друг език е непреводимо и сaмо може дa се фaнтaзирa и се измислят преводи кaкто прaвят вaшите хорa.
Бългaр е формaта, бългaрaр. Бългaри е послaвянчено произношение. Булг aр - ознaчaвa вълчa глaвa. Етнонимa е от знaмето - булгaр, на което имaло изобрaзенa вълчa глaвa.
Изпратено: 30.08 05:58 От: atil
Изтрий
цитирай
6. atil - И накрая:Re: Re: "Ист...
02.09.2016 10:28
И накрая:

Re: Re: "Историята казва че сме народ ...
Тогава защо "българи" на старобългарскисе скланя като "блъгаре" (Им. п., Мн. ч. блъгаре, Род. п., Мн. ч. блъгаръ) т.е. като съществително образувано с помоща на индоевропейската и славянска наставка "-ар" за образуване на лица от мъжки род, а?
http://wwwia/id_gram/gal/dur_gram_162.html
Изпратено: 31.08 00:04 От: knyazvojvoda
Изтрий | Отговор
.................
Re: Re: Re: "Историята казва че сме народ ...
Наставката "ар" в случая не е иранска нито индоевропейска а наследство от граматиката на тюркския стар българския език. Това не означава , че сме тюрки разбира се. Защото тюрките са по-късна етническа група. При това същинските тюрки не са монголи както се лъже обилно а европеиди(монголоидните средноазиатски и сибирски тюркоговорящи се наричат - тюрки чак през 6 век!). Защото древните тюрки се отделят от древнобългарския суперетнос(той не е бил едноезичен а 7 племена със свои езици, но към 2-5 век се обособяват в ИЗТОЧНА ЕВРОПА, племена с български произход, но тюркоезични в една обща българска маса под властта на Хунската династия. Тези племена именно стават известни на историците под собствените си имена а преди това под общото име - хуни.) Общото народно име обаче го изкарва като държавно име чак Кубрат през 7-ми век...
В славянските езици и особено в руския, украинския и българския има много булгар-тюркски заемки. Изчислили са ги с хиляди... Защото съжителството общото в Източна Европа е с хилядолетия. Тук имаме местен коренен булгарски народ, който през цялото време е живеял там и никъде не мигрирал. Сармати, алани, скити, буртаси, барънджар(барини) и т.н.
Средновековния писмен език е бил създаден на кирилица и на едно наречие на българските славяни живеещи северно от Солун. Той не е бил еднакъв дори за българските славянски племена тогава, но разбираем. Разбираем и за оставналите славянски народи по това време. За разлика от гръцкия и латинския език и азбука. Затова бил предпочетен.(...)
цитирай
7. atil - (. . . ) Борис го наложил с цел да ...
02.09.2016 10:29
(...)
Борис го наложил с цел да укрепи християнството и да издигне прославянската християнска групировка в страната, която подкрепяла властта му. Дотогава царската канцелария ползвала гръцкия език. Старите писмености били по-скоро сакрални, за религиозна и летописна употреба и малко познати(писмото на кожа куниг). На тях се обучавали жреците и част от аристокрацията. Те били заинтересовани дори, народа да не ги знае и разбира тези знаци - така властта им също добивала сакрален и свещен характер.
Така дали "блъгар" или болгар" или "булгар" както е била най-старата форма няма значение. Въпрос на граматика и произношение на едно и също е.
Изпратено: 31.08 09:26 От: atil
Изтрий
цитирай
8. atil - Та, покрай сабите и материалната ...
02.09.2016 10:47
Та, покрай сабите и материалната култура и малко светлина върху другото! За страховете, камплексите, лъжите... От една лъжа не можеш да се спасиш с друга или от една "неудобна" за политическите приятели и господари истина, да се отървеш с лъжа...
Така се държат деградиралите слуги и роби, на свободният и достоен човек, предците не му пречат а точно обратното!!
Той намира сила и основание в корените си!
цитирай
9. atil - Дa, знaм я тaзи книгa, имaм я. Но a...
30.06.2020 17:16
atil написа:
Дa, знaм я тaзи книгa, имaм я. Но aвторa впоследствие, кaкто редицa други познaти и непознaти дейци тръгнa дa следвa пореднaтa "линия нa Пaртиятa" в облaстa нa историятa и зaпочнa дa проповядвa пореднaтa лъжливa и сaботaжнa трaкомaнскa теория...
Докaто в книгaтa зa която споменaвaш се говори
зa древни бългaри и зa тяхното оръжие и бойни похвaти.
Мен тук сaмо ме зaинтересувa сaбятa нa бългaрскaтa конницa и нейните рaнни прaродители.
Блaгодaря зa добрите думи!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5663625
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930