Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2023 19:14 - Защо футболът ни е под морското равнище- исторически анализ
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 9373 Коментари: 17 Гласове:
29

Последна промяна: 29.03.2023 19:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Имах две хобита  до студентските години включително -солниците и футболът!
Солниците- необичайно занимание за дете, ,дори от Поморие, но пък  футболът беше всеобща мания В него наистина можех да продължа, но взех друго решение и не съжалявам!

България обаче имаше отбор, който можеше да победи всеки!  При добра организация ,този отбор можеше да стане и световен шампион ,дори! С малко късмет, както обикновено се и  става- особено онзи отбор през 1970 г.!
Успех постигна ,след години, отбор, който реално отстъпваше по качество  на поколението от 65-70-та година! Но тези момчета от една страна имаха късмет, какъвто тези от преди 25 години нямаха,  а от друга- все пак бяха на ниво!

Сега, когато дори и среща с Лихтенщайн е рискова за нашите национали, неминуемо е да се потърсят причините? Да , посочват се, правят се внимателни опити да не се засегнат , властващите,  в опита за  изброяването им ! И  в резултат на това се избягва главната!?

Да, младото поколение, което е поне два пъти по- малобройно от това на шестдесетте години, е материално?  Футболът носи пари, но не на всеки и те са пари, добити с труд и с пот!
То иска лесни пари, не потни?  Нямало стадиони? Ами да внесат, опитни са във вноса на лук и домати, каква е пречката да внесат и стадиони Дават пари на някоя фирма и тя строи! Чужда, иначе ще потънат! В Малта или в Кипър! Знам стадион,  построен с десет пъти по- малко пари от дадените му за строежа?!

Хайде корупцията е друга тема, но няма как да се избегне! Нямало футболисти, затова внасяли от чужбина?  Момент, как идват тези футболисти у нас, като помощ от ЕС ли? Поне ,като ги взимат, да бъдат водещи,  да учат младите!
И да са двама ,максимум трима в един отбор!
Но да вдигат нивото му, а не да са на заплата?  И да се взимат с предварителен договор-девет месеца !  Достатъчен срок, за девет месеца човек се създава!
Като не може да се докаже за тях, да си ходи ! Ако е оправдал очакванията, нов договор!
И на мен, в работата, след около половин година ме привикаха?  И свалиха картите Взехме те, но очаквахме много от тебе! Засега не даваш нищо Време е да даваш! И веднага минах на други обороти!
Та и с тези какавани, вземани на килограм и вероятно- с комисионни!?  Взимат го не заради това, че е чужденец, а да даде това, което не ни достига! Да е наясно!

Така, причините- няма качествени наши футболисти, няма свестни стадиони/ знам какво е такъв стадион, играл съм и на сгур дори/, а дошлите чужди футболисти искат да играят Български  народни танци, с ръце на кръста? И да са толкова на терена, че и хоро да завихрят или ръченица!

Но, има и друга причина  И тя е основната!
На времето всеки отбор имаше школи! Не само елитните В тях децата се поемаха още в отделенията и вкупом вървяха напред!  Най- добрите ,заедно влизаха в елитните или стоящите под тях отбори. Нямаше нужда от чужденци ,за подсилване! Юношите бяха Европейски шампиони, националите спечелиха сребърни олимпийски медали, пето място на Европейско първенство-сега през крив макарон могат да гледат петото място, да не говорим за класиране на финали, редовно се класираха на Световно Първенство.........

Защо, след промяната,  поколението на 90-те години успя? И защо лебедовата му песен беше през  2000-ната  година, като смъртта  бе предизвестена още през 1998-ма?
Да ,те бяха щастливо поколение , наистина!
Подготвени от школите в Соца, не самоподготвени, дадоха им право да играят и в чужбина Там ги пипнаха сериозни треньори и ги изтискаха като лимон, за да играят!
Или играеш,  или заминаваш! Нямаш друг избор! Да стачкуваш, да манкираш, да изнудваш? Сочат ти вратата при такива капризи и толкова ! Да си търсиш отбор, който ще те търпи!
Та,  тези щастливи, добри все пак , футболисти наши, са продукт на школите, до един!
Да , но промяната първо посегна на школите Отживяла социалистическа привилегия! Школа, това, футболът,  да не е училище?
Да, ама всички западни отбори, успелите особено,  си имат школи! Сега ,дали от нас са видели, дали едновременно сме действали с тях, това е въпрос за историята!  Но са превърнали футболът в индустрия/ производство/ , именно с школите! Произвеждат футболисти, както за себе си-не се налага да купуват на килограм, а с продажбите  осигуряват и значителна част от издръжката си!

Преди извода, една забавна история от седемдесетте години!
На мой приятел, известен футболист, брат му също беше футболист, доста по малък от него на години е! Даже игра в ЦСКА и в националния отбор-няколко мача!
На една среща в Ямбол, сред зрителите е и брат му. ЦСКА бие, головете вкарва малкият брат! На излизане, след срещата,  треньорът здраво го скастрил за нещо? Вместо похвала?
Големият брат изчаква и то пита, познават се, защо му се кара, той е вкарал головете?
Той рязко му отвръща, че може да му каже истината! Взел е брат му в ЦСКА, за да диша във врага на мързеливия Жеков, да го принуждава да бяга!
Да се разбира, че това е работата му, а не той  да вкарва головете!
Нарушил е тактическата дисциплина-добавката е от мен!

Та, изводът!
Незабавно, тези пари и комисионни които се дават за недоказани футболисти, да бъдат насочени към школите, каквито имаше  в  лошото Соц време!
Не повече от двама чужди, максимум трима в един отбор
!Било дискриминация? Ами ритащите от Шекер маала, не са ли и те дискриминирани? Даже ритат по- добре,  от много от чужденците? Или има и друга причина, да се предпочитат чужденците?

Ако искаме, все пак, да имаме футбол!





Гласувай:
29



1. kvg55 - leonleonovpom2,
29.03.2023 22:29
През голямото междучасие задължително се риташе в двора на училището.
Двама братовчеди, с 3 години по големи от мен, ги искаха от Локомотив Пловдив, но родителите им не ги пуснаха.
Значи е имало наблюдатели от клубовете и по селските училища.
цитирай
2. panazea - Много сериозна тема започваш ! Унищожението на Българския футбол , както беше унищожена Българската промишленост.
29.03.2023 23:26
Имаше подготовка , имаше отбори и от многото можеше да се подбере от доброто най-доброто. Времето на Котков и Гунди. Аз не бях запалянко , но гледах мачовете , защото всеки тъч беше гол. По трима противникови играчи ритаха в краката Гунди , за да няма гол.Тогава противниците играеха с трима души по-малко.
Аз бях от Левски , защото дядо и вуйчо бяха от тях. После с моята приятелка решихме да създадем дамски отбор , който да се казва червено- сините , отбор непобедим. С детското си разбиране смятах , че трябва да се помирят Левски и ЦСКА. От къде да знам , че изкуствено трябва да се създава напрежение , та да има интрига , много поклонници и пари.
Следващото поколение футболисти изгря , когато България още не беше напълно разрушена , момчетата играеха , пускаха ги в чужбина , да натрупат опит . Така се създаде четата на Пената и много емоции създаде и радост , не само на нас , но и на Балканите. Сега няма да изброявам играчите и колко гола вкараха. Важното е ,че играха с мерак , балъка вката гол , не знам как не го изключиха от неговия професионален отбор. А когато Лечков ги закла , немците не му простиха и го изгониха от Германия ! Показаха си немската почтенност и толерантност !
Тогава момчетата играеха като Българи , а не като от клубни отбори и това после повлия на кариерата им , защото Западните бизнесмени не прощават такива неща.
Затова уважавам всички , взели участие в Българската епопея , защото дадоха всичко от себе си , с риск да загубят работата си ! Кой се интересуваше тогава от малка бедна България , която даже не можеше да напълни стадионите им , а елиминира такива отбори като Мексико , Аржентина и Германия и прецакаха биснеса на щатите. Тогава бледоликият бял брат си даде дума никога повече да не допуска тази грешка .От тогава футболът вече не е игра , а гешефт. Ако някой отбор заплаши сериозно да обърне играта , веднага се намесва съдията и дава дуспа , за да им каже много много да не знаят.
Сега вече холандците не са холандци , германците не са германци и французите не са французи . Няма да видиш вече да се ветреят русите косички на холандчетата , слаби и енергични. Няма го Бекенбауер , няма го Зинадин Зидан. Сега наистина не знам какво гледат феновете. Има ли красива игра както някога ?
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
29.03.2023 23:31
1. kvg55 - leonleonovpom2,
22:29
През голямото междучасие задължително се риташе в двора на училището.
Двама братовчеди, с 3 години по големи от мен, ги искаха от Локомотив Пловдив, но родителите им не ги пуснаха.
Значи е имало наблюдатели от клубовете и по селските училища.
цитирай

Изтрий

Футболът беше религия!
Игрището на училището беше с осветление Играехме да полунощ, какви дискотеки, какви кръчми? Връщах се в къщи мокър, все едно ,че съм се къпал в морето! Идваха и футболисти и треньори от местния отбор, да наблюдават и да играят с нас Мен ме хареса централният нападател Десетина години по- голям от мен, явно искаше да съм му бъдещ заместник! Винаги бях в неговия отбор, искаше от мен извеждащи пасове, да съм втори централен нападател, зад него! Бях бог в пасовете, но и всичко друго можех! Дори и зад него, вкарвах повече голове Е, имаше заслуга в това Смятаха ,че ще му подам, пазеха него и тогава аз си показвах майсторството!
Не исках да го разочаровам лично, казах на другите, че ще играя само за развлечение и за разтоварване!
В момента, в който разбра това, спря да идва! Обиграваше мен, но разбра че няма смисъл!

Тогава имахме футболисти за четири национални отбора Сега, за един не могат да съберат
Имахме предимството, през лятото да играем футбол на плажа с елитни футболисти, дори с национали на Полша, които по-късно спечелиха бронзови медали на Световно Първенство! На пясък е по- различно, голям зор видяха с нас Спомням си, че се изредиха да ме поздравяват, пред завистливите погледи на зрителите? Една тогава разбрах, кои са?
Хубави години бяха!

Лека нощ!
цитирай
4. leonleonovpom2 - 2. panazea - Много сериозна тема ...
29.03.2023 23:56
2. panazea - Много сериозна тема започваш ! Унищожението на Българския футбол , както беше унищожена Българската промишленост.
23:26
Имаше подготовка , имаше отбори и от многото можеше да се подбере от доброто най-доброто. Времето на Котков и Гунди. Аз не бях запалянко , но гледах мачовете , защото всеки тъч беше гол. По трима противникови играчи ритаха в краката Гунди , за да няма гол.Тогава противниците играеха с трима души по-малко.
Аз бях от Левски , защото дядо и вуйчо бяха от тях. После с моята приятелка решихме да създадем дамски отбор , който да се казва червено- сините , отбор непобедим. С детското си разбиране смятах , че трябва да се помирят Левски и ЦСКА. От къде да знам , че изкуствено трябва да се създава напрежение , та да има интрига , много поклонници и пари. .........

Да, знаех за запалеността ти по футбола, но все пак ме изненада с допълнителната информация!
Футболистите от края на 60-те години, бяха по- добри Съвършени!
Първенството презз 68- година беше невероятно! Осем отбора се наредиха през точка! Локо се бореше за златните медали Гледах мача им с Черноморец , тогава Ботев! Беше станало убийство в Пловдив и родителите склониха да ме пуснат с придружител футболист !
Присъствах на невероятен спектакъл Бургас го организира в чест на Локо и Котков Парашутни скокове на стадиона преди мача! Футболистите бяха на терена и наблюдавапаЕИдна жена се приземи в центъра, с огромен букет? Огледа се и се насочи към Котков Поднесе му го, той слисан, чудеше се какво да прави? Притича човек от отбора и го взе!
Черноморец, Ботев тогава, загубеше ли мача, почти сигурно отпадаше Локо също трябваше да бие ,за да стане шампион!

Но след такова шоу в тяхна чест, моралът взе връх Дадоха победата на Черноморец Котков вкара един гол, можеше веднага след това, да вкара и втори, но умишлено би покрай гредата ,навън! Останаха трети!
По- късно, негов съотборник ,вратар, ми стана приятел Разправяше ми как вкарал три гола в един мач за купата, нямали полеви играч, поради наказани и контузени, играл крило Похвалих го!
Скромно каза, че заслугата е на Котков Топка в периметъра му, дори и във въздуха е негова, сваля я на земята, с финтове разхвърля защитата и като му пусне топката, остава му само да я вкара!
Маскаряха го, но беше невероятен футболист! И спортсмен, скромен, не беше надут!
Искали са го през 65 година германците -от ГФР, когато като шампиони са били на турне в ГФР и той още в първия мач е обрал овациите им с играта си Предлагали от раз невероятната тогава сума от 300 хиляди долара, казвали, като не отговорил на офертата ,че ще я повишат, ако смята ,че е малко! Но Бързо разбрали, че това няма как да стане!
Ако ги бяха пуснали навън тогава, можеха и световни шампиони да станат Имаха качествата!

Лека нощ!
цитирай
5. shtaparov - Аз имам отговор за себе си- защото ...
30.03.2023 06:35
Аз имам отговор за себе си- защото цялото общество се реформира,а във футболната ни централа още грам реформи не е имало освен камуфлажните ежегодни промени в правилата,които могат да заблудят само слепите!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
30.03.2023 09:00
5. shtaparov - Аз имам отговор за себе си- защото ...
06:35
Аз имам отговор за себе си- защото цялото общество се реформира,а във футболната ни централа още грам реформи не е имало освен камуфлажните ежегодни промени в правилата,които могат да заблудят само слепите!
цитирай

Изтрий

Какво да кажа? Разстоянието между демокрацията и псевдодемокрацията е само крачка Ако си лек, като Б.М. правиш я и си свиркаш
Какви реформи да правиш с такива като него и Н.С-затрил милиони в хазарта Каквито и реформи да правиш, крайният резултат е ,че те ще киснат по дискотеки и игрални домове Ако си самарянин, гласувай им милиони
Спомням си, какво котило от прависти влезе във Великото Народно събрание, да прави съдебна реформа Даже главният прокурор тогава , един комита,Татарчев беше се така развилнял, че нагло твърдеше, каквото и да прави, с топ не могат да го гърмят и свалят? Само Бог е над него ? Да ,Бог наистина, не след дълго, се погрижи за разпасалия се съвсем главен прокурор
Та, председатели на НС, министър- председатели или предатели, все едно, една влакова композиция, все юристи бяха? На всеки три месеца си повишаваха парсата, заработката по реформата И сега се оказва ,че трябва да се прави реформа на реформата ? Защото не са си свършели работата ?Ами да върнат неправомерно получените пари за несвършена работа!
Седнал Б.Б. да брои парите на пенсионерите, чийто законно изчислени възнаграждения беше блокирал с таван и с години не се индексираха! От неговите правителства В същото време- къщи , имения в Барцелона ,Калифорния пачки, кюлчета!? Фиктивният развод беше хватка отработена още в Соца, парите са над нормалното семейство! Безккраен празник, като при горните двама юнака
Да се Бръкне в това ,което е в зжоба му и с него да оправи поне фалшивите магистрали! Защото те , би трябвало не да се оправят, а да се правят отново! Което е по- трудно от правенето им на чисто!
Не са много като километраж, въпреки всикедневните рязания на ленти Само седемстотитн километра били? По осем милиона, какъвто е масрафът им -пет , шест милиарда! Нищо работа!
Е ,тогава с две ръще ще се гласува за него!

Хубав ден, приятелю!

П.П.А реформата във футбола ще я има ,когато такива като Б.М и Н.С. си вземат партакешите и не се занимават повече с неща, които не са във възможностите им!
Доказано! С резултатите!
цитирай
7. katan - Хубав пост, Иване!
30.03.2023 10:37
Аз съм от поколението, което помни най-добрите ни футболисти.
В 5-ти клас бях през 1965 год.
Тогава нямаше равнодушен човек към спорта, особено към футбола.
Чичовците ми бяха запалени фенове на "Ботев" - естествено:).
Аз изневерих:). Станах левскарка:).
Същата година се запознахме лично с Аспарухов/Гунди!/.
По това време ми се струва, че нямаше недостойни футболисти.
Имаше силни отбори. Имаше силен Национален отбор!
Сега? Какво?!
Не е носталгия по отминалото време.
Загледах се в една тренировка на "националите" ни. По ТВ.
Всички до един бяха епилирани и си подаваха топката като начинаещи. По-скоро като скучаещи...
Няма плам, няма енергия, няма ентусиазъм. Има само пари и желание да бъдат "продадени".
Национален отбор!!!
Имам приятелка, чиято дъщеря е в 5-ти клас и играе футбол в една школа /плащат си, естествено за подготовката/ с момчетата, защото няма момичета. Те се "кифлеят".
Темата Български футбол е голяма, занемарена и ... болна!
Шефовете на БФС са се окопали и нищо не правят!
Надявам се един ден да имаме такъв отбор като 1965-1970!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Катя!
30.03.2023 20:03
7. katan - Хубав пост, Иване!
10:37
Аз съм от поколението, което помни най-добрите ни футболисти.
В 5-ти клас бях през 1965 год.
Тогава нямаше равнодушен човек към спорта, особено към футбола.
Чичовците ми бяха запалени фенове на "Ботев" - естествено:).
Аз изневерих:). Станах левскарка:).
Същата година се запознахме лично с Аспарухов/Гунди!/.
По това време ми се струва, че нямаше недостойни футболисти.
Имаше силни отбори. Имаше силен Национален отбор!
Сега? Какво?!
Не е носталгия по отминалото време.
Загледах се в една тренировка на "националите" ни. По ТВ.
Всички до един бяха епилирани и си подаваха топката като начинаещи. По-скоро като скучаещи...
Няма плам, няма енергия, няма ентусиазъм. Има само пари и желание да бъдат "продадени".
Национален отбор!!!
Имам приятелка, чиято дъщеря е в 5-ти клас и играе футбол в една школа /плащат си, естествено за подготовката/ с момчетата, защото няма момичета. Те се "кифлеят".
Темата Български футбол е голяма, занемарена и ... болна!
Шефовете на БФС са се окопали и нищо не правят!
Надявам се един ден да имаме такъв отбор като 1965-1970!
цитирай

Изтрий

Поздравления!
Ти си мой съмишленик, за онези години! Хубави години, бяхме един голям колектив Не бяхме богати, но имахме друго богатство! Имахме човечност, бяхме хора!
Какво ще ми сочат за пример някакви говеда сега, че били богати!
Крали, мамили, като хищници!
Че , аз носих в годините, преди 90- те, печапби на зържавата с милиони! И не търсех мръсни пари, това ми беше наградата, удовлетворението от ползотворната работа
Познавам лично много футболисти от онези години Бяха артисти във футбола!Един от тях, не беше учен, но ме наблюдаваше внимателно, не само как играя, но и поведението ми извън футбола И ми даде мъдър съвет!
Гледай си учението, там ще успееш ! Иначе, техничар си, безспорно, но нямаш спортната злоба, нямаш хъса, да изядеш тревата, да размажеш другите ! Ще ти е много трудно, въпреки качествата!
Гледай си учението, то ти е бъдещето!
Освен прекрасни футболисти,бяха и хора, имаха човечност!
Тези, за да играят ги зобят, те не знаят къде се намират? Ще направи два финта, единственото за цял мач, за целия отбор, не само за него , красиво и няма да може да стане от тревата, каквато и да е тя?
Не ми се говори!

Хубава вечер, Катя!
цитирай
9. donchevav - Здравей, Лео! Извинявай, че пак ...
30.03.2023 21:06
Здравей, Лео!
Извинявай, че пак ще взема по твоя тема отношение неподготвена, но сега поне знам, че имам някакво отношение:)))
С футбола не ме свързват някакви мили спомени или знойни страсти, но затова пък съм била два пъти класна на футболисти в общообразователна паралелка, синът ми е бил президент на местния отбор в годините, когато той беше в А група:))), а внучка ми, ненавършила 4 години, е вече от една година в секция по футбол – и толкова й харесва!:)
Детско-юношеските школи по футбол. Подкрепям те напълно – те бяха неизчерпаем ресурс в развитието на родния футбол.
В нашия град имаше такава, мисля, до 2013 година. Знам колко престижно беше да попаднеш в школата, колко трудно беше в нея – тренировки, режим, правилници, колко строги бяха треньорите. Ако някой футболист изкараше ниска оценка, викахме в училище треньора – момчето мига-мига, обещае – и нещата по предмета тръгват веднага нагоре.
А какви момчета бяха! Една година, помня, че беше на 16 септември, за един час трябваше да приема в моя клас – няма как, само тази паралелка беше непрофилирана – 17 души наведнъж от цяла Северна България – от Видин, Плевен, Троян, Горна Оряховица, Търговище, Шумен, Силистра. Нарочно изреждам градовете – някои от момчетата сега са в основните отбори на националното първенството, може и да ги познаеш, двама са в националния отбор – няма да ги цитирам, мисля, че не е редно.
Откъснали се от семействата си по на 10-12 години, тези момчета имаха един бог – футбола – и само на него се кланяха. Бяха от цяла България, понякога идваха от високи школи като тия на Стоичков, на Лудогорец, на Нефтохимик (или Черноморец, не помня вече:)), имаха свои интереси, свой свят. Живееха в общежитие, тренираха по 5-6-8 часа на ден, не знаеха събота и неделя, не знаеха ученически ваканции – за тях животът течеше по други правила. Хранеха се заедно, тренираха заедно, спяха заедно – и се държаха един за друг като съзаклятници.
цитирай
10. donchevav - И родителите им, надигнали се от 300 ...
30.03.2023 21:09
И родителите им, надигнали се от 300 километра да дойдат на нашите училищни родителски срещи, бяха по-особени – тревожеха се за децата си, за техния успех и възпитание – но успехът им на терена беше над всичко. Ходеха на всичките им мачове, контактуваха ежедневно с треньорите – бяха обрекли децата си на тази религия – футбола – и се държаха и те като съзаклятници, като фанатици.
Честно казано, на учителите им беше трудно да влизат в час в паралелката на футболистите. А на мене ми беше омръзнало всяко междучасие да се оправдавам за „моите ученици, моя клас“. И на мене ми беше трудно с тях – но и супер интересно. Всеки един беше личност, не можеше да го залъжеш, нито да го подчиниш. Впрочем можеше – но то си беше висш пилотаж.
Помня как приеха новината, че детско-юношеските школи се закриват. Помня сълзите им, отчаянието. Помня радостта на колегите си:))) И колко тиха беше красната стая в деня, когато си отидоха – кой откъдето е. Останаха 5 местни. На следващата есен и аз напуснах – не беше протест, бърнаут му казват сега.
Но футболът в града ни замря. Никой не се интересува, никой не инвестира. Всъщност не – появи се „Лейдис“ – и чувам, местният ни женски футбол набирал популярност, печелел успехи. Дано!
Но през умаления модел на моите впечатления за футбола на новото време мисля, че почувствах голямото, за което говориш. Сгрешихме, като закрихме школите – кой и защо го направи, е без значение – беше грешка. Поне в нашия град преди това можехме да си позволим да имаме капацитет в излишък, да продаваме, да печелим – например като дадем поле за по-добро развитие на такива като Пламен Илиев (все пак се изкуших:))). А днес се чудим как, откъде и с какви пари да купим някой външен – и все не уцелваме с чужденците.
Благодаря за търпението, Лео!:)))
Знаеш, чета с удоволствие твоите постинги, независимо дали съм съгласна или не с написаното в тях:), но с този ме върна в един много мой свят. Благодаря ти!
Поздрави, Лео!

цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Венета!
30.03.2023 23:38
Здравей, Лео!
Извинявай, че пак ще взема по твоя тема отношение неподготвена, но сега поне знам, че имам някакво отношение:)))
С футбола не ме свързват някакви мили спомени или знойни страсти, но затова пък съм била два пъти класна на футболисти в общообразователна паралелка, синът ми е бил президент на местния отбор в годините, когато той беше в А група:))), а внучка ми, ненавършила 4 години, е вече от една година в секция по футбол – и толкова й харесва!:)
Детско-юношеските школи по футбол. Подкрепям те напълно – те бяха неизчерпаем ресурс в развитието на родния футбол.
В нашия град имаше такава, мисля, до 2013 година. Знам колко престижно беше да попаднеш в школата, колко трудно беше в нея – тренировки, режим, правилници, колко строги бяха треньорите. Ако някой футболист изкараше ниска оценка, викахме в училище треньора – момчето мига-мига, обещае – и нещата по предмета тръгват веднага нагоре.........

Благодаря за чудесните коментари!
Впечатли ме особено малката красавица, внучката ти, че и тя рита топка! А няма и четири години! Тя е бъдещ талант на женския ни футбол!
И нашата има данни за футболистка, играем с нея, но нагледно ми демонстрира ,че не съм това, което съм бил и не мога да съм и конкуренция Бърза като стрела, а за рязката смяна на посоките да не говорим, щеше да ме счупи в кръста!

Има и интелигентни момчета сред футболистите както и ти ги описваш, но явно, след промяната особено , не се работи с тях?
А и преди! Бъркаха!
Имах братовчед, доста по- малък от мен, взимах и него на игрището, включвах го в играта Разви се , разбираше играта, четеше я! Препоръчах го на местния треньор, да го вземе в отбора Каза ,че обикновено не прави това, но ще го вземе, клед като го препоръчвам!
Дръпна напред в развитието си, висок , атлетичен, бърз! Сложи в в центъра на защита!
Не му вървеше учението ,смятах ,че ще му провърви в спорта , там му беше спасението И така-няколко години
Но един ден го мярнах в кръчма? Помислих ,че е с компания, хайде, нека се почерпи Но ,след няколко такива "срещи" , реших да проверя ,как стоят нещата?
Попитах го, какво прави в кръчмата ? Защо не е на тренировка?
Виждал съм, какво прави, защо съм питал!
И аз се впрегнах, това беше шансът му!
Треньорът го освободил, защото не спазвал тактическата дисциплина! Е, тук вече ми кипна
Намерих треньора Попитах го ,вярно ли е ,че заради тактическата дисциплина по време на игра го е осввободил? Потвърди
Е, повиших тон и аз, намерил си му точното място ,но той е бърз, висок, защо да не се включва в атака, това е нормално! Защо ще стои само като пирон пред вратата? Разбирам ,да поговори с него, да стиковат нещата, да се включва, когато е подходящо, но освобождаване за това не приемам!
Съгласи се, каза ,че е сгрешил, нека му кажа ,че ще го приеме, да отиде на стадиона
Намерих го, казах му, треньорът смята ,че е сгрешил, зарязвай кръчмата и отивай!
Обеща!
Да, но след време срещам треньорът и преди да попитам, той ме изпревари-Защо твоят човек не идва?Нужен ми е!
Кипна ми, намерих го, знаех вече къде е!
Захапах го в движение!
Но той апатично ме изслуша и каза ,че вече е убито желанието му за игра Да не опитвам повече, няма смисъл!
Е, талант беше, но сбъркани разбирания за играта го погубиха в истинския смисъл Защото подмени футбола с чашката
Така е във всичко , като вкараш вагонът в релси, може ли да очакваш друго ,освен да се движи по тях За таланта релси няма!
Забил го пред вратата, да чака да му дойдат с топката? Какво пречи ,при организирана атака , да се включи, паниката отсреща става голяма тогава , не е предвиден и като приключи или види ,че тя се проваля, бързо да се върне назад?
Така и треньорите с погрешни схеми, провалят таланти!
С тъста, малко след сватбата бяхме спрели в крайпътно заведение Спря рейс и от него наизкачаха познати момчета от града Видяха ме и вкупом се насочиха към мен -Бати, еди кой си, днес бихме Карнобат?
Тъстът се слиса? Откъде ме познават тези футболисти?
Казах му, че реално, аз ги направих футболисти, учеха се от мен, а Вратарят тренирах индивидулно! И да се похваля и аз, един стигна и до ЦСКА!
Благодаря още веднъж, Венета!

Лека нощ!
цитирай
12. shtaparov - Не много различна е историческата ...
31.03.2023 01:28
Не много различна е историческата "маука" за Българите- тя не само е под морското,но даже и под магменото равнище ти да видиш,прогорена и удавена от всякъде, превърната в кръчма и сатиричен театър за всичките ни врагове!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей отново, Венета!
31.03.2023 09:44
Аз се сещам за един друг футболист от Севлиево, от моето поколение, Пламен Марков Играл в ЦСКА е в националния отбор......
Е, не беше всичко идеално, но школите бълваха футболисти!
После, при военната служба, минаваха през филтър-ЦСКА и военните отбори Те обираха каймака Другите , обикновено двегодишната служба ги затриваше за нещо повече Станах свидетел в Ямбол, как затриха едно момче от " Дунав", за футбола Две години да не играе, повече не го чух! А беше титуляр в Дунав някаква мръсна играси направиха с него!
Иначе създаваха фалшива представа за себе си, колко резултатно работят и даваха лош пример с подобен род кражба! Че не е нужно да се трудиш, след като наготово може да го получиш
А това е заразително, футболът е витрина и ставащото в него прониква навсякъде!?
Аз не мога да забравя приказката- Защо работиш, нали получаваш заплата?В мътните години на"демокра/да/цията!?
Проумях истината ! Като не работя, създавам спокойствие на далавераджиите! Не само те не работят истински!
Всички!

Хубав ден, Венета!

П.П- В Севлиево съм бил един път в командировка- във "Видима", но ми се губи причината за нея
Спомням си едно кошмарно връщане от Троян през зимата, продължило едно денонощие
С мъка се добрах до Севлиево После до Габрово Затвориха пътищата С влак отидох до Плачковци Оттам, през Балканската линия- до Тулово Но спря токът и в един тунел престояхме един час! Е, изкарах акълът на близките, нямаше и телефони, като сега!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
31.03.2023 10:08
shtaparov написа:
Не много различна е историческата "маука" за Българите- тя не само е под морското,но даже и под магменото равнище ти да видиш,прогорена и удавена от всякъде, превърната в кръчма и сатиричен театър за всичките ни врагове!


Картинно и точно си се произнесъл относно съвременното ниво на историческата ни наука!
Лошото е, че някои, наивно се доверяват на казаното и посочват
"документи"!? Те са щит, удобен, наистина, за доверяващи се сляпо!Не си мърдаш пръста дори, повтаряш папагалски!
Да, но работата ми ме научи ,да не се доверявам сляпо на всичко, да проверявам отвсякъде И се оказа -с право!
И тези ,около мен , заработиха истински Знаеха ,че винаги мога да проверя и ментето-резултат, ще бъде хванато!
Та не е трудно да се хванат основните ментета в историята, ако разбира се има желание за това Особено обидните и злепоставящите
Как няма да може да се направи точен извод от едно изречение -Че азбуката е създадена за словените? То никого не прикрива ,достатъчно ясно е ,за кого става дума! Първо си задай въпроса, защо не е за Българите? Защо липсват?Ввъзможно ли е да не е за тях, техният цар е в основата на това дело! И сам ще си го изясниш, кои са словените/ не е славяни, коренът е друг/
Величието на Велика Елада, нямаща дори държава и нищожеството на България, два века Велика сила, това е историята, която се учи?
Знам умственият капацитет на среден грък, за 10 такива не се давам и се вбесявам от изопачаването и клакьорството, неосъзнато на някои, които го превъзнасят незаслужено!
те са щит, документите-Ама ,този
цитирай
15. blagovesteliseev - още един фактор - няма достатъчно млади хора
01.04.2023 20:12
Тоест кризата във футбола е отчасти резултат от демографската катастрофа
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Благовест!
02.04.2023 00:04
15. blagovesteliseev - още един фактор - няма достатъчно млади хора
20:12
Тоест кризата във футбола е отчасти резултат от демографската катастрофа
цитирай

Изтрий

Да, разбира се , че и тя влияе!
И тя расте в геометрична прогресия Младите ги няма, техните деща също са навън?
Едно време е било гордост да си Българин, чуждите народи са се стремели да се приобщат към нас!
Сега е обратното Пълно израждане на Българина!
Необяснима е липсата на обикновен патриотизъм?

Лека нощ!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Parisinfo
04.04.2023 09:37
17. parisinfo - На мен ми викаха Желязната стомана.
03:53
Ни топка, ни противник, ни съдия!
цитирай

Изтрий

Съгласен съм!
Противникът трябва да изпитва респект, съчетан със страх от тебе, за да имаш успех!!!
Казано просто, бий, за да те уважават!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138565
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031