Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 14:22 - Тиквени замисли: Бутни колиба за Цветелина, но оставка на кабинета сега и вот през септември
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.07.2013 14:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бившият премиер Бойко Борисов на въпрос дали не знае неговата бивша приятелка Цветелина Бориславова да прави партия и дали ще стане политически опонент на ГЕРБ, ако направи партия,той отговори:

„Това е нейно право, демокрацията изисква всеки да направи това, което желае. Така че не знам за нейните намерения, дали ги има, или ги няма. По-склонен съм да мисля, че няма, но не мога да говоря от нейно име.“

И продължи:

„От поне 6-7 години не живеем заедно и това е не само неправилно, не само е лош вкус от страна на БСП и ДПС, защото всеки от нас си има своя личен живот. Обадете се, попитайте я. До този момент всички спекулации, че по някакъв начин тя влияе върху нас, не са верни. И това беше една от причините да се разделим, защото тя има бизнес, тя иска да се развива, тя иска да си има своя живот, а живеейки до мен, тя нищо не може да направи или ще бъде считано, че аз съм й помогнал да го направи. И това беше причината за раздора.“,

посочи Борисов  вчера на  6 юли 2013, пред БНТ в предаването "Животът и други неща"

През 2011 бяха уж 3 години на раздяла...


Ето част от голямото бла-бла на Юлиан Вучков при гостуването на Бойко във „Времена и нрави“ ,
08 Февруари 2011:

На въпрос откъде са парите на бившата банкерка от СИБанк, Бойко Борисов обясни, че от три години не живее с нея.

„Аз не съм получил нито един лев от нейните пари. Бъдете убедени, че в банковата система разследването е изключително строго в последните десет години",

обяви премиерът (тогава).  

Цялото предаване вижте ТУК...



А ето и нещо друго интерсно за така разминаващите се половинки:

image

Откъс от книгата:

Бойко и Цветелина – наистина ли са разделени?

       Спомня ли си някой как през 2009 г. Бойко Борисов и Цветан Цветанов обявиха шумно пред медиите, че взимат кредит от 440 000 лв., като ипотекират имотите си, за да финансират ГЕРБ за изборите? Да ги ожали човек…

       Месеци, след като Бойко Борисов става премиер на България, СИБанк удвоява сумите по сметки на държавни фирми и печели конкурса за разпространение на винетните стикери през следващите 4 години.
Започват да наричат СИБанк “Цветелинбанк”, което очевидно създава проблем на премиера Борисов. Тя постепенно се оттегля от нея и я напуска окончателно в началото на 2011 г. Около година, след като Борисов става премиер, двойката се разделя.

Поне така пишат официално.

Но дали наистина се разделя?

 

image Бойко и Цветелина през 2010 г., вече с милиони зад гърба си.
Снимка: Петя Василева

       През декември 2010 г. Цветелина се изказва неочаквано критично за Борисов в интервю във в. „Труд“.  Тя осъжда начина му на говорене: „Както един бизнесмен или банкер трябва да бъде премерен в приказките си по всеки повод, стократно повече това важи за един премиер. Всички са вторачени във всяка дума, която казват нашите ръководители на държавата. Затова е и много важно човек да премисля, преди да говори“.
И почти като представител на опозицията тя критикува непоследователните решения на Борисов: „От опита си като бизнесмен знам, че е пагубно да се взема един курс и след това в кратък период да се обръща посоката на движение, дори и да е взето не съвсем правилното решение. Много опасни са хаотичните действия, разнопосочните сигнали. Те са опасни не само за външните инвеститори, от които нашата икономика е силно зависима, защото е отворена. Опасни са и вътре за бизнеса, защото се губи сигурността, губи се стабилността. А в условията на криза е много важно хората да усетят стабилност в менажирането.“
       На пръв поглед изглежда, че връзките между двамата са прекъснати напълно – тя го критикува от вестниците.
Но малко по-късно, през март 2011 г., столичната община гласува решение, според което фондацията на Цветелина Бориславова „Кредо бонум“ трябва да получи безвъзмездна финансова помощ от 800 000 лева за провеждане на културни фестивали в столицата. Парите са от оперативна програма „Регионално развитие“. Решението е прокарано тихомълком от общинските съветници на ГЕРБ на заседание на Столичния общински съвет. Всичко  щеше да мине тихо и незабелязано, ако съветниците от групата на БСП не вдигат шум на заседанието. Финансовата помощ се дава и на още една новорегистрирана фондация „София за култура и изкуства“ на Асен Асенов. 

      Фондацията на Бориславова „Кредо Бонум“ пък до момента се е проявила само в предизборната кампания на ГЕРБ, когато е организирала дискусии за управленската платформа на партията. Същата фондация притежава 1% от инвестициионния фонд на Бориславова Си Ес Ай Еф (CSIF) и тя лично й е председател.
Но още 2 месеца по-късно се случва нещо далеч по-съществено от някакви общински пари за някаква фондация.

Бойко ли помогна на Цветелина да си купи нова банка?

       През май 2011 г. дойде новината, че Цветелина Бориславова е купила половината акции на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) от закъсалите й ирландски собственици. На пръв поглед няма нищо чудно – банкерката, която продаде дяловете си в СИБанк, купува нова банка. Пари има. Както се оказва, обаче, пари не са й били нужни, а по-скоро политическа или друга задкулисна подкрепа…
Около месец след сделката стана ясно, че Цветелина Бориславова е купила 49,99% от Българо-американска кредитна банка за …100 000 евро (сто хиляди) – на цената на един приличен апартамент. Това се разбира от съобщение на новия собственик на дела от банката до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса.        Любопитната новина съобщиха само в. “Дневник”, в. “Пари” и два сайта за икономически и финансови новини.
Делът, който е придобила Бориславова, е купен през 2008 г. от Ирландската “Алайд айриш банк” за 216 млн. евро! Защо сега е продаден за 100 000 евро?
       Активите на банката към момента на сделката се оценяват на 737 млн. лева или около 376 млн. евро. За 2010 г. БАКБ е раздала кредити за над 500 млн. лева и има депозити за над 300 млн. лева. Лошите кредити съвсем не са в застрашителен размер, а в напълно допустимите граници. Всичко това е описано в новини в икономическите и финансови сайтове месеци преди сделката.
       Да, ирландските банки са го закъсали и това притиска основните собственици на БАКБ. Да, банката има задължения, но далеч не толкова големи – трябва да изплати в рамките на година към 60 млн. евро. Защо трябва да продава за 100 хил. евро нещо, което е струвало 216 млн. евро и зад него седят още по-големи активи?
Някои предполагат, че цената може да е фиктивна, а да е осъществено някакво плащане извън пределите на България или незнайно как. В това се упражняват всички купувачи и продавачи на недвижими имоти у нас – пишат една цена на сделката, а реално тя е за други пари. Това е само хипотеза. Но при всички случаи сделката е любопитна за финансовия надзор и др. институции на държавата. Любопитна е и за медиите, а те замълчаха.
       Но най-интересното не е цената, за която Цветелина купува новата си банка. Такава сделка нямам как да се осъществи без БНБ и нечия подкрепа. Първо, БНБ трябва да одобри купувача и сделката. Второ, оказва се, че за дела на ирландците в БАКБ са кандидатствали общо 5 фонда и банки, някои от които са предлагали много по-висока цена. За мажоритарния пакет от акции в банката, освен фондът на Цветелина Бориславова “Си Ес Ай Еф” АД (CSIF), са подали оферти още – американският инвестиционен фонд “Грамърси”, който е другият голям акционер в БАКБ, “Експат Капитал” (фонд на бившия министър Николай Василев и съдружници), и Първа инвестиционна банка. Преди преговорите за продажба, потенциалният купувач трябва да получи разрешение от БНБ. По неочакван начин сред кандидатите се явява и Централна кооперативна банка (ЦКБ) – банката на ТИМ. Тя не искала да наддава за БАКБ, нито да купува акции на борсата, а да я вземе с пряко договаряне.
       Всичко сигурно щеше да мине без въпросителни, ако германския журналист Юрген Рот, който се интересува от българската престъпност, не беше разказал в блога си нещо любопитно (фивруари 2011 г.). Фондът “Експат кепитъл”, зад който седи бившият министър Николай Василев, получил одобрение от БНБ да купи дела на ирландците от банката. Предлагал 7 млн. евро. Но изненадващо шефът на БНБ Иван Искров се срещнал с ирландците и ги посъветвал да се откажат от 7-те милиона и да продадат дела си в банката за …1 лв. на ЦКБ – банката на ТИМ. Ирландците останали потресени.
       Ето какво разказва Юрген Рот в блога си по случая:
“Наскоро получих притеснителни новини от високопоставен банкер в БНБ. Историята е невероятна, но след запитване до засегнатите банкери беше потвърдена. Става въпрос за държавна подкрепа за спорната групировка ТИМ (медиите я свързват с организираната престъпност) с много странни действия.
През януари тази година инвестиционният фонд “Експат Кепитъл” София се обръща към БНБ за разрешение да купи 50% от Българо–американската кредитна банка (БАКБ). Тези 50% са собственост на ирландска банка, Allied Irish Banks (AIB), която иска да ги продаде поради финансови причини заради катастрофалната ситуация в Ирландия.

Първият отговор на БНБ е положителен. По тази причина “Експат” поръчва проверка Due Dilligence на КПМГ. След като докладът е задоволителен, “Експат” праща оферта на ирландската банка да купи пакета за 7 млн евро. Заедно с това в София са поканени представители на ирландската банка, за да се договорят за продажбата. Те идват в средата на февруари. Но това, което очаква ирландските банкери и представителите на “Експат” в БНБ, надали те са могли да си представят. Те са приети лично от шефа на БНБ Иван Искров. И той им обяснява, според участници в разговора, че ги съветва да се откажат от 7-те милиона и да предложат дела си на Централна кооперативна банка (ЦКБ), при това за 1 лев. Това са приблизително 50 евроцента.
Това е представено дори в писмен вид още веднъж на представителите на ирландската банка на 23 февруари. ЦКБ е собственост на ТИМ. А тя редовно се споменава от медиите във връзка с най-висшите нива на организираната престъпност. Какво може да е обяснението, че ирландските банкери и представителите на “Експат” получават “ексклузивната” оферта да се откажат от предложените 7 милиона евро?
Очевидно ТИМ се радва на покровителството на премиера Бойко Борисов, който със сигурност е наясно с лошия им имидж.

Във финансовите кръгове в София е публична тайна, че директорът на БНБ беше избран за втори мандат със съществената подкрепа именно на ТИМ.”

(край на цитата от Юрген Рот)


       Оттук нататък обаче развитието е неочаквано. ЦКБ на ТИМ оттегля офертата си. Изглежда в някакъв момент Бориславова се е оказала по-силна от ТИМ (защо ли?) и е предложила повече – не 50 евроцента, а цели 100 000 евро. И ирландците склонили и й продали изгодно половин банка, вместо да я дадат на “Експат кепитъл” за 7 млн. евро. Дали Искров пак е обсъждал с ирландците кой да е купувачът? Той не само одобрява купувача, той е длъжен да санкционира сделката.
       Навсякъде в медиите изтъкват, че БНБ е независима държавна институция. В нея обаче на практика всички шефове се назначават от политически кръгове и обикновено постовете на управител и подуправители се разпределят между основните партии.
       Ако читателите си спомнят, когато правителството на Борисов дойде на власт, поиска да смени новоизбрания от предишния парламент управител на БНБ Иван Искров – човек на НДСВ, избран в парламента от тройната коалиция, но с подуправители, посочени от БСП. След около един месец напрежение Искров беше оставен на поста с неясни задкулисни пазарлъци. Същият Искров, който е бил директор на банката на Кюлев, който го вкарва в политиката.        Оказва се, че той е свързан и с ТИМ. Момчета от спортните зали и банкери се преплитат отново на очаквани и неочаквани места.
       След изборите Искров първо подаде оставка под натиска на новото правителство, а после мнозинството на Бойко Борисов в парламента с гласуване го остави на поста. Но ГЕРБ махна единия подуправител на БНБ само два месеца след като беше избран и го смени с 38-годишния Калин Христов. Какви са били пазарлъците да остане Искров, не се знае, но нещо е клекнал на ГЕРБ.
       Читателят трябва да е наясно, че щом става дума за БНБ, става дума за пари. БНБ е тази, която контролира банките. БНБ може да оказва натиск върху тях, може да прикрива нарушенията им (а много от тях имат нарушения, които се прикриват пред обществото). БНБ има право да вкара квестори във всяка банка, да я управлява и, ако трябва, да я обяви в ликвидация. БНБ издава или отнема лиценз за банкова дейност. БНБ дори издава лиценз на всеки конкретен банков директор, за да бъде назначен за такъв.
Властта й е сериозна и на всички близо до политиката е ясно, че за да остане Искров като шеф на БНБ, е поел някакви ангажименти пред правителството на Борисов.
       Дали сделката, при която Бориславова надделява над 4 други кандидати за Българо-американската кредитна банка, е в резултат на някакви ангажименти, никой няма да може да докаже. Но фактите са си факти.
В случая Бориславова придобива за 100 хиляди евро банка с активи за над 700 милиона лева. Със сигурност е въпрос на време да придобие още акции от банката. И със сигурност при следващата класация на най-богатите българи ще се изкачи още нагоре.

(край на откъса)


И пак от вчера, 6 юли 2013, в предаването "Животът и други неща" по БНТ бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов:

"ГЕРБ иска незабавна оставка на това правителство, а изборите трябва да са през септември, за да може хората да се приберат от улицата."

 

Каква раздяла в личен и емоционален план (нищо лошо в това) и каква неистова жажда отново за власт, а това е лошо за България!

 

 

/За плевен онлайн портал:

д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473691
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!