Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 17:34 - Юрген Рот: "Новото българско правителство е просто един вид римейк на старите мафиотски клики"
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди няколко години той разбуни духовете с книгата си "Новите български демони", в която става дума за топлата връзка между политиката и организираната престъпност в България.

"Новото българско правителство е просто един вид римейк на старите мафиотски клики, които за последните 20 години успяха да доведат страната до пълен морален и икономически упадък.",

казва на 9 юли германският журналист Юрген Рот.

"Днешният български бунт е без аналог. Вече близо месец десетки хиляди българи излизат всеки ден на улицата. Допреди 14 юни човек трудно можеше да си представи, че подобен граждански отпор е възможен.",

посочва германският разследващ журналист Юрген Рот.

Зад събитията, принудили бившия премиер Борисов да подаде оставка, Юрген Рот вижда дългата ръка на Кремъл. 

"От една страна хората излязоха да протестират срещу неговото управление, защото вече не искаха да търпят бедността и мизерията. От друга страна Борисов беше изнудван и не му остана нищо друго, освен да подаде оставка. Думата "изнудване", която Борисов спомена и при последното си гостуване в Германия, по изключение не е пресилена. В Берлин обаче никой не обърна внимание на този факт - заради политическия опортюнизъм спрямо изнудвача Владимир Путин, който не можеше да гледа как американски компании инвестират в България, за разлика от неговия Газпром.

Оставката на Борисов предизвика нови избори, които обаче не доведоха до развръзка, а само влошиха вътрешнополитическата ситуация. Коалицията между социалистите и партията на етническите турци, сформирана с любезното съдействие на дяснорадикалната "Атака", беше искрата, която възпламени уморените от демокрацията български граждани. Защото новото българско правителство е просто един вид римейк на старите мафиотски клики, които за последните 20 години успяха да доведат страната до пълен морален и икономически упадък. Българите осъзнават това - и затова сега са на улицата. Повечето от тях вече не вярват на политическата класа. Те помнят провалите на всички управлявали досега партии, а най-пресни са спомените за управлението на Борисов, по време на което депутатите от ГЕРБ бяха заети най-вече с това да бранят властта си. Благото на народа ги интересуваше слабо. И ако сега една част от тях тръгват да правят нова партия, това си е чиста проба лицемерие. Българите едва ли ще се хванат на тази въдица.", 

посочва Юрген Рот.

"Точно поради тази причина протестиращите настояват не само за оставка на новото правителство, но и за окончателно прекъсване на топлата връзка между държавата и мафиотските структури. Те искат морал и социална отговорност в политиката, искат истинска демокрация. Това осъзнава и президентът Росен Плевнелиев, който призова управляващите да престанат да игнорират протестите. Според Плевнелиев новите избори са единственият изход от сегашната криза.

Така ли е обаче наистина - при положение, че големите партии се занимават предимно с клиентелизъм, а евентуалните алтернативни партии нямат никакъв шанс да бъдат чути? И как точно българските граждани да бъдат информирани, след като медиите са в ръцете на шепа съмнителни милионери, които нямат интерес от каквито и да било промени в българското общество?

И все пак: българското гражданско общество най-сетне се събуди. Рано или късно то ще се погрижи за това България да се превърне в истинска демокрация. Пътят дотам обаче е дълъг. Страната има нужда от дълбока реформа на властовите структури. А те от своя страна ще се съпротивляват - това е повече от ясно. Ясно е обаче и друго: въпросните властови структури може и да са разчитали, че Европа ще продължи да си затваря очите. Но не са предполагали, че българският народ е способен да се надигне по един толкова категоричен начин.", 

казва в заключение германският разследващ журналист Юрген Рот.

imageЮрген Рот


С Юрген Рот разговаря Емилиян Лилов

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6488290
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!