Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2013 18:30 - Иво Прокопиев, избягалият в Сингапур олигарх, се завръща
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 2865 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 16.07.2013 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Прочулият се Иво Прокопиев още от 90-те, с обръча от съвместни фирми с Росен Плевнелиев (далеч преди да стане министър на регионалното развитие и благоустройството през 2009), с тези на полузабравения друг олигарх Филип Харманджиев (помни ли го някои?), и с тези на най-новия милиардер за 2010 в България – Огнян Донев, се завърна у нас, в преносния и буквалния смисъл.

Защо?

Защото,

Think-tanks* мрежите у нас напоследък сътвориха три нови проекта само за 18 дни !!!

Think-tanks* мрежите за влияние у нас отново се активизираха, но този път много скоротечно.

Първо сътвориха на 23 юни един памфлет, обявиха го за "Харта 2013".

Второ, обявиха на 7 юли проектът "ПОДЕМ" (Платформа за Оздравяване на ДЕМокрацията).

Трето, обявиха на 11 юли третия проект - Формация "България може"(не било партия, с изричната им уговорка)

 

Т.е.:

 

Проектът "Харта 2013"

"Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава

(Независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона)"

 

Проектът "ПОДЕМ"

(Платформа за Оздравяване на ДЕМокрацията)

 

Проституиращите ни политически марионетки захапаха веднага и Проекта "Харта 2013", и Проекта "ПОДЕМ".

Вече писах в блога  си кои са авторите на  Харта 2013 и какво са Think-tanks мрежите у нас.

 

Формациите в "ПОДЕМ" са:

1.                  Демократи за силна България - Радан Кънев,

2.                  Движение България на гражданите - Меглена Кунева,

3.                  Народна партия "Свобода и достойнство" – Касим Дал,

4.                  Зелените - ??? или Капон,

5.                  Синьо единство - Христо Панчугов,

+

6.                  СДС – от 6 юли с нов лидер - Божидар Лукарски

 

Докато скудоумието вървеше по първите два, на 11 юли обявиха третия проект:

Формация "България може"

 

image

Безуханова със съратника си Иво Прокопиев преди години (След общите събрания на БИБА и СРБ Саша Безуханова и Иво Прокопиев вече ръководят една обща организация - КРИБА, май 2006)


Бизнес дамата Саша Безуханова обяви новия си политически проект "България може". Той ще стартира не като партия, а като гражданска общност. Безуханова обяви, че напуска поста си директор в "Хюлет-Пакард", за да се занимава с политика. Безуханова е директор за публичния сектор на "Хюлет-Пакард" в Централна и Източна Европа и развиващите се пазари. Саша Безуханова обяви на 11 юли, че напуска високата позиция, която заема в
 Хюлет-Пакард и създава Формация "България може".

«Платформата "България може" не е политически проект, цел на интернет платформата е дискусията в името на развитието и просперитета на България утре.»,

каза Безуханова

Според някои медии Безуханова, която беше спрягана и за евентуален служебен премиер преди няколко месеца, влиза в политиката.

Самата тя обаче твърди, че Формацията тръгва не като партия, а като гражданска общност.

"Обединението ни в отрицанието срещу поруганото ни национално достойнство трябва да роди споделеното ни разбиране за развитието на страната ни. Перспективното бъдеще на България е наша обща задача и днес тя изглежда по-лесно решима с обединения интелект, истинска експертиза и принос на всеки от нас в служба на тази кауза. Платформата "България може" не е политически проект, цел на интернет платформата, а е дискусията в името на развитието и просперитета на България утре.",

каза Саша Безуханова.

Според Безуханова "България може" е кауза, която обединява за по-доброто бъдеще на страната ни.

Още какво може "България може" MoveBG е нов граждански проект, който ще търси добрите идеи за развитието на страната

image

Отляво надясно: проф. Николай Денков, Асен Асенов, Саша Безуханова, д-р Христо Христев и Кирил Петков

Сред съмишлениците на идеята са съоснователят на Харвардския център за икономически стратегии в Софийския университет Кирил Петков, съоснователят на една от най-големите юридически кантори в страната Стефан Кючуков, основателят на независимата платформа за култура ЕДНО Асен Асенов, изпълнителният директор на фондация "Заедно в час", която работи за качествено образование, Евгения Пеева, водещият изследовател в областта на естествените науки проф. Николай Денков и преподавателят по европейско право в юридическия факултет на СУ д-р Христо Христев.

"MoveBG е платформа, която ще бъде място за среща на различни позиции и мнения на хора, обединени от общи ценности като свобода, справедливост и прозрачност",

заяви Безуханова. Тя уточни, че това не е политически проект, а средище за споделяне на идеи и концепции на активни хора отвъд техните политически пристрастия. Идеята е да съхрани гражданската енергия, която се роди на протестите през последния месец и да бъде място, където се обсъждат различните визии за развитието на България и начините те да се реализират.

"Когато потвърдиха избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, със семейството ми отидохме на площада и се озовахме до дървото, където беше палатката ни в Градът на истината. Двадесет и три години по-късно пак бяхме под същото дърво - в друг контекст, но отново на протест."

Така Саша Безуханова обясни личната си мотивация да се включи в проекта. Според нея той ще създава механизми за обществен дебат и ще помогне за изграждането на политики във важни области като образование, наука и иновации, правова държава, енергийно развитие и околна среда.

"Сега е времето да се вземе обществената енергия и чрез независим и граждански дебат да се кристализира визия напред",

заяви при представянето на проекта Кирил Петков, който е и изпълнителен директор на "Волаком".

Според д-р Христо Христев трябва да бъдат стимулирани гражданските форми за участие, защото

"не е възможно да има ефективна и работеща система без ефективно гражданско общество".

"България се намира в един исторически момент, свързан с осъзнаване и обединение",

смята пък Асен Асенов.

А проф. Николай Денков обясни защо се е включил към проекта с това, че е лесно да назовеш проблема, но е трудно да намериш решението и да продължиш напред.

Засега
MoveBG ще бъде само онлайн платформа за дебат - в нея всеки ще може да влезе, да сподели и аргументира мнението си по даден проблем, да предложи решение и т.н. Създателите на проекта обаче споделят, че в следващ етап той може да се разгърне под формата и на офлайн срещи и събития или обществени кампании за популяризиране и подкрепа на най-сполучливите идеи. 

 

Иначе, Иво Прокопиев беше явния пиар на Росен Плевнелиев. Още преди 2009 му създава име на “ново лице” на неопетнен честен частник. Изданията тогава на Прокопиев “Капитал” посвещавят поне 10 статии за “честния частник” Плевнелиев. После за “най-честния министър” (само с две спретнати къщурки - едната в Черноморец, другата в гръцкия Халкидики) и так далее..

Сега, Иво Прокопиев днес е крипто-съгласуващия пиар (и с финансови средства) на горните проекти особено на Безухановата Формация.

Това е разликата тогава и сега.

Но винаги плод на think-tanks мрежите на влияния и под контрола на Соросовото Отворено общество!

Кои са think-tanks у нас, както Достена Лаверн – една млада достойна българка - ги описва?

"Мозъчните тръстове think-tanks се занимават и със скрита дипломация, като канят правителствени лица на своите работни срещи и конференции и така им организират неформални срещи. Прякото лобиране за срещи с държавни лица също се практикува. Още преди кризата от 1997-ма Световната Банка и Международния валутен фонд са натискали правителството на Жан Виденов да въведе валутен борд. По този повод Евгени Дайнов е опитвал да организира среща на Джордж Сорос с Жан Виденов, като паралелно се оказвал натиск със заплахи, че чужденците ще си изтеглят капитала и ще предизвикат криза. Жан Виденов не се съгласява на среща със Сорос …",

и ги посочва поименно: 

Иван Кръстев, черният кардинал на българския преход, основател и ръководител на мозъчния тръст "Център за либерални стратегии" (бел. Н.Т. – гл. тартор, отдавна живеещ постоянно в баровски квартал на Виена и от там дирижира нещата на тези по-долу)

"Професор" Евгени Дайнов основател и шеф на мозъчния тръст "Център за социални практики".

Политологът Огнян Минчев, създател на мозъчния тръст Институт за регионални и международни изследвания

Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика

Огнян Шентов, основател на мозъчния тръст "Център за изследване на демокрацията"

Александър Кьосев, "Център за академични изследвания"

Всеизвестният специалист по всичко, Георги Ангелов, старши икономист в "Институт Отворено общество - София". Наскоро този "специалист" измисли нова история на Аржентина

 

Часовете на Орешарски са преброени!

Нищо чудно следващия премиер да се казва Огнян Донев или Саша Безуханова...

 

 

 

/за Плевен Онлайн Портал:

 

Д-р инж. Никола Тодоров, доцент

Пояснения:

*think -tanks е понятие от книгата: „Експертите на прехода. Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние" на Достена Лаверн. Тя е българка, родена на 18 декември 1974 г. в  Пловдив. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а след това и американски колеж "Гладстоун" в Портланд, САЩ. Магистър по съвременна история от Академията за социални изследвания в Париж. Доктор по политическа антропология. От дълги  години живее в Страсбург. Журналист в списанието за култура на френския всекидневник "Ле Дерниер Нувел д’Алзас". Президент е на Националния Делфийски комитет във Франция, програмен директор на няколко международни програми и фестивали за литература. Автор на книгата: „Експертите на прехода. Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние".

 

от Интервю с Достена Лаверн:

Г-жо Лаверн, книгата ви „Експертите на прехода” разбуни духовете, а и, както изглежда, тепърва ще отключва дебат за ролята на неправителствения сектор в България. Може ли първо да определим какво е thinktank?

Става дума за неправителствени изследователски институти, които се занимават с производство на експертни доклади, организиране на политически и икономически лобинг в полза на публични, а също така и частни интереси. Think tanks действат като медиатори между академични, бизнес, медийни и политически елити, но също така и между различни нива на управление и суверенитет. В крайна сметка те допринасят за заличаването на границите между публичните и частните, извъннационалните и националните интереси.

Тази форма на експертиза и лобиране се появява за първи път в САЩ в края на ХIХ век и получава силен тласък на разпространение в света след неоконсервативната революция през осемдесетте. От падането на Берлинската стена насам eкспертния модел на намеса на think tanks в политическите процеси, извън процедурите на представителната демокрация, се явява нещо като износен продукт на САЩ за Европа и света.

 





Гласувай:
7


Вълнообразно


1. injir - Пак олигарси. Нямат свършване. . .
16.07.2013 18:48
Пак олигарси. Нямат свършване...
цитирай
2. danailvdimitrov - Тази г-жа Лаверн
16.07.2013 19:08
"Доктор по политическа антропология" е изкопала едни политически трупове и им е определила правилно диагнозата за причинената смърт.

Обаче някоя от мумийте може и да я глътне...тея работи не са безопасни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473592
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!