Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2013 19:14 - Руската VTB Bank, VTB Capital-България, оглавявана от Милен Велчев, банкови и медийни тайни спекулации
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1894 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.09.2013 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През май 2012 г., VTB Capital открива клон в Ню Йорк. Руската държава притежава 75.5% от компанията. Дъщерното дружество на VTB Capital в България се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев.

Задкулисие и гномите: Милен Велчев и брат му Георги държат ВТБ, КТБ, БТК, ВЕБ и Газпромбанк

Има ли сирийски сметки в руската банка ВТБ и бил ли е Делян Пеевски в Сирия?

Документ, публикуван от Биволъ преди година показва, че в руската банка VTB Bank (ВТБ е бившата Vneshtorgbank - Внешторгбанк) са открити сирийски сметки със значителни суми. Тогава банката не отрече тази информация, която отрича днес след изявление на американски сенатори,

пише Биволъ  от сряда, 18 Септември 2013 г.

Американски сенатори поискаха от администрацията на президента Обама да наложи санкции на руски банки, помагали на режима на Башар Асад. Според агенция "Риа Новости" в писмо на сенаторите до американския министър на финансите Джейкъб Лю се казва, че „Според многобройни съобщения, такива руски банки като ВТБ, ВЕБ и Газпромбанк правят бизнес с властите в Дамаск и по този начин нарушават санкциите, наложени от САЩ, Европейския съюз и ООН на властите в Дамаск". Писмото е подписано от сенаторите-демократи Ричард Блументал и Джин Шахин, а също така и републиканците Джон Корнин и Кели Айът.

imageСайта на амерканския евреин и сенатор от щата Кънектикът Ричард Блументал

Последва опровержение от прес-службата на банка ВТБ, цитирано от руската служба на BBC: "Заявлението на четирима американски сенатори е разпространение на абсолютно недостоверна информация. В групата ВТБ няма сметки на ръководството на Сирия. Ние оценяваме думите на сенаторите като провокационен опит да въведат в заблуждение американското общество"

Преди година, на 19 септември 2012, Биволъ публикува разследването си озаглавено МИЛИАРДИТЕ НА АСАД - ДЕПОЗИРАНИ ПРИ РУСКИЯ ПАРТНЬОР НА КТБ. За пръв път беше огласена изтекла кореспонденция между официални лица от Сирийската централна банка и ВТБ, в която се твърди, че Сирийската централна банка има депозит от 2 млрд. евро във ВТБ и възнамерява да го увеличи.

=======

На вниманието на: г-н Сергей Аваков, Управляващ директор Финансови институции към банка VTB АД·

Уважаеми г-н Аваков,·В отговор на вашето съобщение от 26/10/2011 ви уведомяваме, че след като разгледахме добрите предложения на вашата банка, които получихме по-рано, ние увеличихме общата сума на депозитите до повече от 2 млрд. евро. Моля, имайте предвид, че въпросът за удължаване на сроковете за съществуващите депозити на Централната банка на Сирия в момента все още се обсъжда. Ще ви информираме, когато стигнем до някакво решение по него.

В същото време молим да отворите сметка в руски рубли на името на нашата банка или да ни предоставите инструкции за действията, които трябва да предприемем, за да отворим такава сметка.·

Очакваме вашия отговор с нетърпение и надежда за разширяване на нашето ползотворно сътрудничество.

--- оригинал

ATTN: Mr. Sergey Avakov Managing Director Financial Institutions JSC VTB Bank Dear Mr. Avakov,

In reply to your message dated 26.10.2011 please be informed that following your good bank"s proposals, which we have received previously, we have raised the total amount of deposits up to more than EUR 2 bln. Please note that the matter of extending the terms of the Central Bank of Syria existing deposits at the moment remains under consideration. We shall inform you accordingly when any decision in this regard is taken.

Meanwhile, we kindly ask you to open an account in Russian rubles in the name of our bank or provide us with your instructions on the actions that we should take in order to open such an account.

We remain in anticipation of your reply and look forward to expanding our fruitful cooperation

=======

Биволъ се свърза по телефона със Сергей Аваков от ВТБ. Той не отрече автентичността на кореспонденцията, но отказа да отговаря на въпроси и насочи към пресслужбата на банката. Писмените въпроси изпратени на пресслужбата останаха без отговор.

В разследването Биволъ припомни и публикациите свързани с тази тема във Financial Times, The Wall Street Journal, както и думите на руския външен министър Лавров казани във Владивосток на 10 септември 2012. След среща с Хилари Клинтън Лавров каза, че санкциите, наложени на Сирия от САЩ и Русия вредят на руския бизнес. Той посочи, че руските банки са особено засегнати.

ВТБ, партньор на българска банка "гнила ябълка"

Руската банка ВТБ има подразделение за инвестиционно банкиране VTB Capital (ВТБ Капитал) с офиси в много европейски страни. През май 2012 г., VTB Capital откри клон в Ню Йорк. Руската държава притежава 75.5% от компанията. Дъщерното дружество на VTB Capital в България се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев.

В края на октомври 2011 г. VTB Capital придоби срещу 100 млн евро 79,83% от акциите на Булгартабак. Според коментари и публикации в медиите, зад тази приватизационна сделка всъщност стои Корпоративна търговска банка. От имейла изпратен от сирийската банка до Аваков става ясно, че по това време депозитът от 2 млрд. евро, цитиран в писмото до Аваков, вече е бил факт.

Потърсен по телефона с въпрос относно произхода на парите за сделката с Vivacom, Велчев отказа всякакви коментари и препрати към пресофиса на VTB.

Впоследствие ВТБ и КТБ купиха и телекомуникационния оператор, Vivacom който наследи инфраструктурата на бившия български държавен телеком БТК и през неговата оптична мрежа преминава най-големият телефонен и интернет трафик. Интересът на КТБ към телекомуникационния сектор не е нов. Собственикът на банката Цветан Василев чрез свои фирми придоби мрежата за цифровизация на ефира.

Цветан Василев е известен още и като финансист на българската медийна империя на Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, които притежават голям брой проправителствени вестници и телевизионни канали. Показателно е, че през юни 2012 г., в разгара на сирийския конфликт, свръзваната с КТБ телевизия TV7 излъчи репортажи от Дамаск, които според журналиста Иво Инджев, дългогодишен кореспондент в Близкия изток, директно обслужват пропагандата на сирийския режим на Башар ал Асад.

В секретна дипломатическа грама, изпратена до Вашингтон през декември 2006 г. от бившия американски посланик в София Джон Байърли, която изтече в Уикилийкс, КТБ, заедно със седем други български банки, е описана като „гнила ябълка", чиито практики „включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми".

„Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене.

И ето днес, 20 септ. 2013, Богомил Манчев се обади в предаването „Лице в лице” по bTV. 

"Акцията на прокуратурата, МВР и ДАНС в офисите на фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене”, има политически привкус и зад нея прозират частни интереси. "

Това коментира директорът на консултантската компания „Риск Инженеринг”.

Защо ли? И то днес, и то от Истанбул?
Сами си отговорете...


Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.", пише посланик Байърли. (пълен текст на доклада на български и на английски).

Million-Dollar question: Ходил ли е Делян Пеевски в Сирия?

Преди година отчетливо формулирахме притесненията за произхода на средствата на ВТБ, инвестирани в България. Позовахме се на ограничителните мерки наложени на Сирия от страните от ЕС, които са в сила от 24-ти април 2012 г., "активите на Сирийската централна банка в рамките на ЕС са замразени и е забранено да се предоставят финансови средства или икономически ресурси."Изпратихме въпроси за произхода на парите на ВТБ до ДАНС, до Прокуратурата и до Европейската комисия. Отговор не се получи от нито една институция.

Днес отново задаваме тези въпроси, но добавяме още един въпрос, който може да хвърли светлина върху ред сенчести зависимости:

Посещавал ли е Делян Пеевски Сирия през последните години и колко пъти?

Въпрос, който е съвсем пряко свързан с наличието, или не, на сирийски сметки във ВТБ. Ако не в българските медии и служби, то в американското посолство някой може да обърне внимание на този съвсем не случаен въпрос и да провери полетите към Сирия.

English version here

За късата памет на един банкер

Как Цветан Василев финансира медиите на Кръстева-Пеевски и се скри в офшорки,

пише пак Биволъ от четвъртък, 12 Септември 2013 г.

Благочестивият Цветан Василев - изографисан като ктитор и първи епитроп на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян",

English version here: "About the Short Memory of a Banker" 

На запитване на OFFNews от 11 септември 2013 г., Корпоративна търговска банка изпрати следния отговор:

"КТБ АД не притежава нито чрез свое дружество, нито директно проценти от собствеността на бТВ, както и на нито една друга медия".

Дали това твърдение е вярно към момента е трудно да се провери, тъй като собствеността на някои свързвани с КТБ медии като телевизията ТВ7 тъне в офшорки. В миналото обаче, в периода когато Ирена Кръстева (майката на Делян Пеевски) изкупи и почти монополизира печатната преса, дружества на КТБ и лично на банкера Цветан Василев са притежавали директно фирмите от нейната пресгрупа. А някои лица свързани с дружества на КТБ и в момента са в управата на тези медии.

Връзката с медийната собственост се проследява през фирмата ВИВЕС АД, която е съсобственик в новия мол "Странд" в Бургас, построен изцяло със заем от Корпоративна Търговаска Банка и ипотекиран там. Представител на ВИВЕС АД и член на борда на директорите е Венета Николова. Тя е също така в борда на СТРАНД БУРГАС АД, дружеството управляващо мола.

Свързаността на ВИВЕС и КТБ е трудно да се отрече. Мажоритарният акционер на ВИВЕС АД Александър Цветков (4500 дяла) до края на 2011 г. е собственик и управител на фирмата КЕМИРА ЕООД. В момента КЕМИРА е собственост на ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ, в която акционери са Бисер Лазов и Корпоративна Търговска Банка, заедно с офшорката И ЕФ ВИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ФАЙНАНШЪЛ, представлявана от Венета Николова. Миноритарният акционер на ВИВЕС АД Бисер Лазов (500 дяла) e в борда на директорите на БРОМАК ФИНАНС, собственост на БРОМАК ЕООД. Последната фирма е еднолична собственост на банкера Цветан Василев и чрез нея той държи контролния пакет акции на КТБ. Самото дружество ВИВЕС АД притежава 69218 акции в капитала на КТБ.

Я, Ирена Кръстева!

Ирена Кръстева, майката на скандалния Делян Пеевски, купи вестниците Монитор, Телеграф и Политика в края на юли 2007 г. с НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ ЕООД, регистрирано на 4 юли 2007 г. На 27 август 2007 г. дружеството се преобразува в АД и акции записват БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ, собственост на Ирена Кръстева, и ВИВЕС ЕАД, всяка по 50%.

До края на 2007 г. ВИВЕС ЕАД има едноличен собственик - Венета Николова. Тя влиза и в борда на НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ АД, където остава до 16 октомври 2008.

В края на декември 2008 г. акциите на ВИВЕС АД в НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ са вече собственост на ТЕХНОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР - ИНСТИТУТ ПО МИКРОЕЛЕКТРОНИКА - (ТЦ-ИМЕ). Към този момент това дружество притежава 24% от капитала на Корпоративна Търговска Банка, сочи регистърът Булстат.

image

Акционерната книга на НБМГХ, в която са записани акциите притежавани от ВИВЕС и ТЦ-ИМЕ

Тук става интересно, защото както отбелязва Mediapool в свое разследване, собственици на ТЦ-ИМЕ са БРОМАК ЕООД на Цветан Василев с 49% от акциите и КЕН ТРЕЙД с 51%, като КЕН ТРЕЙД също е собственост на БРОМАК.

Проверка на прокуратурата по искане на депутата Милко Димитров през 2009 трябваше да осветли откъде са средствата на бившата шефка на тотото, с които тя купува медии. Оказа се, че кредитор на Ирена Кръстева е именно КТБ. Залог за кредита стават 51.11% от дяловете във всяко от дружествата, предмет на покупката.

Под прикритие

В периода 2007 - 2009 Цветан Василев и Ирена Кръстева не крият особено общите си интереси. Двамата например съвсем публично са в борда на ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИЦИ АД, създадена за приватизацията на ИПК Родина. Няколко дни преди изборите през юли 2009 г. банкерът-вестникар решава да се скрие*. На 19 юни 2009 той излиза от борда на ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИЦИ АД, а на негово място влиза... ТЦ-ИМЕ.

image

За да е пълно прикритието, към момента на горепосочените събития акциите на БРОМАК ЕООД в ТЦ-ИМЕ вече са прехвърлени на офшорката И ЕФ ВИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ФАЙНАНШЪЛ, представлявана от Венета Николова.

Междувременно Кръстева вече е станала едноличен собственик на НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ. На 13 март 2009 тя изкупува всички акции на ТЦ-ИМЕ и връзката към Василев е скъсана. В края на март 2009 Кръстева проявява на свой ред свенливост и напуска позицията на управител в ТВ СЕДЕМ ЕАД, както и в нейния собственик КРАУН МЕДИА ЕАД. Кръстева влиза в борда на телевизията година по-рано след като кипърската офшорка КРАУН МЕДИА сменя собствеността си.

"Скриването" на Цветан Василев и оттеглянето на Ирена Кръстева съвпадат с предизборния период, когато медиите на Кръстева истерично подкрепяха Тройната коалиция. В нощта на изборите редакционната политика беше рязко променена и вестниците на Кръстева осъмнаха с лакейски хвалби към победителя Бойко Борисов. Това продължи през целия мандат на ГЕРБ до изборите през май 2013, когато медиите свързани с Кръстева и Пеевски отново рязко "обърнаха палачинката".

"Клонираният" Цветан Василев

Цветан Василев явно има услужлива памет. През октомври 2011 г. той дава интеревю на английски език за списанието Leaders Magazine, в което не отрича инвестициите на КТБ в медиите и се оплаква от негативното влияние на кризата, както и от "социалната и политическа чувствителност" на тези вложения.

Три месеца по-късно, в интервю за Росен Петров в "Нека говорят" от декември 2011, Василев не си спомня да е правил инвестиции в медиите на Кръстева.

"- Друг голям въпрос е търговията с влияние. Защо един банкер реши да инвестира в медии, и то в много медии, всъщност вие инвестирали ли сте в медии, или това са слухове?

- По-скоро ми се приписват такива инвестиции.

- И то огромни.

- Няма как да съм инвестирал в медиите на г-жа Кръстева, защото би трябвало да съм я клонирал или да съм се клонирал аз. Аз имам единствено интерес в ТВ 7, защото представлявам интересите на няколко инвеститора. И това е единствената ми инвестиция. Друг е въпросът, че медиите на г-жа Кръстева на практика, като приятелски медии, подпомагат и защитават моите позиции."

Документите обаче сочат друго. Въпреки офшорното потапяне и замитането на следите, в един момент от съществуването на медийната империя на Ирена Кръстева се вижда документално, че банкерът Цветан Василев чрез своите дружества БРОМАК, КЕН ТРЕЙД и ТЦ-ИМЕ е притежавал 50% от нейната издателска група НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ АД. Това става в края на декември 2008 г. И точно тогава някой вади едни 5,8 млн лева и се прави опит за вдигане на капитала на дружеството, за което има съответното решение на акционерите. Опитът изглежда е неуспешен, защото не е отбелязан в Агенцията по вписванията.

Отделно от това проверката на прокуратурата от 2009 г. недвусмислено показва, че през 2007-2008 г. КТБ е дала заеми на Ирена Кръстева и свързаните с нея дружества, за да купуват медии. Остава неясно как тези заеми са изплатени за кратко време от не особено печелившите вестници на пресгрупата.

Впрочем, позициите на Василев се защитават и в момента не само на абстрактна приятелска основа, а и от конкретни свързани лица. Освен националните вестници Ирена Кръстева изкупи и най-големите регионални вестници: пловдивския Марица, благоевградския Струма, бургаските Черноморски фар и Фактор и великотърновския Борба.

В Борба отново изскача Венета Николова, представител на СТРАНД, ВИВЕС и на офшорката И ЕФ ВИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ФАЙНАНШЪЛ. Оказва се, че тя и до момента управлява "Издателска къща Борба", която е наполовина собстевност на НБМГХ на Ирена Кръстева.

КТБ: "Гнила ябълка", захаросана с държавни пари

Фирмата ТЦ-ИМЕ е замесена в скандал с придобиването през 2004 г. за 9,1 млн. лева на земи на "Железопътен завод София" за 18 евро на квадрат. Три години по-късно, на 17 май 2007 г. земята е препродадена с печалба от 978 евро на кв.м. на испанската фирма УРБАС. По-подробно за ТЦ-ИМЕ може да се прочете в разследване на в. 24 часа.

Скандалът с тази сделка е цитиран в американски дипломатически доклад за банките "гнили ябълки", в който КТБ е поставена в сред банките практикуващи "пране на пари от престъпна дейност и раздаване на заеми на свързани лица, което ощетява нормалните вложители". Освен КТБ, в документа от 2006 г. са цитирани ПИБ на Цеко Минев, СИБАНК на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова, ЦКБ на варненската групировка ТИМ, ДЗИ на убития Емил Кюлев, Интернешънъл Асет Банк (банката на СИК) и Софийска общинска банка на Христо Ковачки.

ПИБ, КТБ, ЦКБ и Инвестбанк реагираха нервно на публикацията и се опитаха да окажат финансов и юридически натиск над Биволъ чрез БНБ. Този опит беше осъден от международната правозащитна организация "Репортери без граници". БНБ така и не отговори на неколкократните покани от Биволъ да предостави текста на жалбата на "гнилите ябълки", за да подготви своята защита. В крайна сметка случаят остана да виси като пример за институционален натиск и сплашване над медиите в България, която от години заема последно място сред страните в ЕС в класациите за свобода на словото.

КТБ, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк са също така предпочитаните банки на властта. И при Тройната коалиция и при ГЕРБ властта ги "напомпваше" със средствата на държавни предприятия. През пролетта на 2010 издателите на Труд и 24 часа изискаха справка от МИЕТ, от която стана ясно, че КТБ държи 54% от парите на държавните дружества. Последваха закани на бившия финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков да въведе правила в разпределението на държавните пари, но те останаха само на думи. Нещо повече, вложенията на държавата в КТБ продължиха да растат и достигнаха абсолютен връх. През есента на 2010 вестник Сега получи справка по ЗДОИ, от която стана ясно, че към 31.10.2010 г.70% от парите на държавните дружества под шапката на МИЕТ са именно в КТБ.

В замяна всички медии свързвани с КТБ се държаха изключително сервилно към управлението на ГЕРБ и лично към Бойко Борисов. И обратното: опитът на кабинета Райков да въведе ред и да намали концентрацията на държавните пари в няколко банки беше посрещнат на нож от медиите на Кръстева, които атакуваха фронтално президента Росен Плевнелиев, назначил служебното правителство.

Цикълът "държавни пари - медии - политическо влияние - държавни пари прим", поддържан от КТБ  със съучастието на Държавата не остана незабелязан и в Европа. На изслушване в Европейския парламент през юни 2012 г. директорът на "Репортери без Граници" Оливие Базил ясно очерта тези зависимости като фактор, изкривяващ свободния медиен пазар и ограничаващ свободата на пресата.

Българският клон на ВТБ се управлява от бившия финансов министър в правителството на Сакскобургготски – Милен Велчев, брат му Георги Велчев и някогашният заместник на финансовия министър Красимир Катев.


В нашия портал отдавна са изнесени факти за Велчеви (ако има съмняващи се):

Бизнесът на клана "Велчеви" (10 August, 2009)

Българските юпита (мупита) от щата "Ню Джипси"  (03 Ноември 2010)

Банки, банки, банки, ... вкупом сключили сделка с дявола  (23 Март 2013)

Финансовата пица "Брейди-кънекшън" - трипълa Велчев-Орешарски-Дянков (12 January, 2013)

 

/

ЗА ПЛЕВЕН ОНЛАЙН ПОРТАЛ:

д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6489003
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!