Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 10:54 - Накъде си Орешарски щом и Боко Тиквата проумя: "На Орешарски му дърпат конците"
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На Орешарски му дърпат конците, заяви ББ. 

Лидерът на ГЕРБ ББ в Сливен остро разкритикува властта и настоя, че всъщност не премиерът Пламен Орешарски управлява.

"Вместо полицията да охранява районите в София, където са настанени над 70 процента от бежанците в София, стотици полицаи са заети, за да пазят всички задни входове, където Орешарски трябва да се появи.

Очевидно Орешарски е забравил, че има централни входове, парадни входове, откъдето трябва да влизат управляващите. Всъщност това, откъде влиза Орешарски, показва, че той не е никакъв премиер. На него му дърпат конците. Всъщност държавата я управляват Станишев и Местан. След комунистите винаги идва катастрофа и няма кой да я оправя.",

коментира той вчера в Сливен.

 

Накъде си с  глЪвЪта Орешарския? Щом и Боко Тиквата проумя: "На Орешарски му дърпат конците"

11.10.2013, МС, Пламен Орешарски на среща с неправителствени организации

"Не е реалистично да удължим мораториума върху изкупуване на земеделска земя от чужденци.",

заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с неправителствени организации. В разговора, посветен на земеделието, участваха и тримата ресорни заместник-министри.

Премиерът припомни, че през 2005 година беше подписан договор за присъединяване на страната ни към ЕС с мораториум за продажба на земя на чуждестранни физически лица за срок от 7 години. Срокът изтича до края на тази година и за да се промени договорът, е необходима нова ратификация от останалите страни-членки.

Според Орешарски удължаването на мораториума теоретично е възможно, но на практика не е реалистично да стане. По думите му не бихме могли да очакваме, че всичките 27 страни ще ратифицират евентуално наше предложение за удължаване на договора.

Премиерът добави, че това е урок за всички нас като общество, когато поемаме ангажименти, да мислим върху характера на ангажимента, а в конкретния случай и върху срока.

Орешарски посочи, че няма да бъдем разбрани от нашите партньори заради обстоятелството, че мораториумът засяга физически, но не и юридически лица. По закон и сега е достатъчно да се регистрира фирма, за да се придобие собственост.

Министър-председателят допусна, че става дума повече за психологически страхове.

"За радост земята не може да се изнесе (велика мисъл, казана още през 2001от Сакскобурггота  - бел. Н.Т.). Бих предприел необходимите действия, ако процедурата беше лесна, но когато сте убеден може би на 99,9 процента, че процедурата е трудна и практически невъзможно да стане, не си струва да се оспорва договор",

коментира премиерът.

Представители на неправителствените организации опонираха, че страни като Унгария са се справили със Парламентарната комисия по европейските фондове прецени, че е по-разумно да отложи решението относно искането на „Атака” чужденци да не могат да купуват земеделски земи поне до 2020-та г.

От партията внесоха предложение за налагане на мораториум, който да е в сила до края на десетилетието.

Според договора за присъединяване на България забраната трябва да отпадне в началото на следващата година, което според националистите ще доведе вълна от чужденци, които ще изкупят земите ни на безценица.

 

Притеснението ни наистина е много сериозно, защити позицията на партията си депутатът от „Атака” Илиян Тодоров по време на заседанието на комисията. 

 

Червеният депутат Димчо Михалевскки обаче предупреди, че всъщност не е толкова лесно да се промени договорът ни за присъединяване. 

 

Според него е по-разумно да се върне положението до 2000 година, когато държавата е водила баланс на земята и така контролът е бил силен. 

 

Томислав Дончев от ГЕРБ също предупреди, че  преговорите с партньорите не са приятелска беседа и човек трябва да влиза подготвен в тях. 

 

Той смята, че първо трябва да се провери практиката на останалите страни от ЕС, преди да се водят каквито и да било преговори. 

Въпреки настояванията на Илиян Тодоров и предупрежденията му, че имаме два месеца до крайния срок, комисията реши да отложи решението си за срок от две седмици. Дотогава ще има становища на останалите парламентарни комисии и най-вече на тази по земеделие, която в случая ще е водеща.

 

А кой владее земята ни? – въпрос поставен в http://saprotiva.org

 

Автор: nikikm Категория: Политика   

 

Кой владее земята ни?

Българските ниви масово се изкупуват от големи инвеститори, които на всичко отгоре прибират и огромни субсидии. Така е всъщност в цяла Европа. Което означава, че Старият континент започва да прилича на Латинска Америка.

Знаете ли колко са били малките селски стопанства в Германия през 2010 година? Близо 300 000 – това звучи доста добре, но не и ако знаем, че през 60-те години на миналия век е имало четири пъти повече – 1,25 милиона. В началото на 1990-те години малките стопанства са обработвали близо 124 000 хектара земеделски земи, а през 2007 – едва 20 000 хектара. Затова пък земите, притежавани от големите ферми, са се увеличили от 9,2 млн. на 12,6 млн. хектара.

 

Истински скандал

От всички тези цифри става ясно, че уедряването на земеделски земи напредва все повече. Не само в Германия, а и в цяла Европа. До този извод стига едно изследване, публикувано наскоро от амстердамския Transnational Institute. В него се казва, че в някои европейски държави земята е също толкова неравномерно разпределена, колкото и в Бразилия, Филипините и Колумбия – все страни, в които въпросът за земята предизвиква конфликти, които нерядко прерастват в насилие. Половината от аграрната земя в Европа междувременно е в ръцете на три процента от селскостопанските фирми, а това е истински скандал, смятат авторите на изследването.

Включително и поради това, че този нов „аграрен елит“ получава огромни финансови инжекции под формата публични средства – и то във време, когато всички останали държавни разходи са подложени на масивни съкращения. На всичко отгоре авторите на изследването установяват, че голяма част от тези инвеститори не само имат връзки с глобалната търговия на земеделски стоки, но и се стремят да извлекат печалби от спекулата със земи.

 

Голямото заграбване на земи

Как се отразяват аграрните субсидии от Брюксел, може да се види много добре в Източна Европа, където уедряването на земеделски земи се засили много през последните години. Когато бившите социалистически страни влязоха в ЕС, тамошните селски стопани бързо фалираха, тъй като нямаха никакви шансове срещу субсидираната от Запада конкуренция. Фактът, че европейските субсидии бяха изплащани предимно на големите ферми, допълнително засили тази концентрация на земи.

В изследването се твърди, че голяма група елитни спекуланти и инвеститори успели да сложат ръка върху земите на тези фалирали земеделци. Любопитното в случая е, че става дума за нов тип инвеститори – например китайски фирми, които отглеждат царевица в България, или пък фирми от Средния Изток, които са засели огромни площи със зърнени култури в Румъния.

 

За да не се превърне земята в стока

Следователно онова, което в Африка, Латинска Америка и Азия от години насам е познато под наименованието „Land Grabbing“ /заграбване на земи/, сега вече се случва и в Европа. Инвеститорите са предимно големи агро-холдинги или финансови фирми, някои от които са от самите страни, а други – от чужбина. Бизнесът им е също толкова непрозрачен, колкото и този на фирми, които инвестират в страни като Етиопия или Камбоджа, се казва още в изследването.

Достъпът до земя е основна предпоставка за осигуряването на европейския суверенитет по отношение на храните, констатират авторите на изследването. Под суверенитет на храните се разбира правото на народите сами да взимат решение за това как да си осигуряват прехраната. Според учените от амстердамския Transnational Institute, земите трябва да са в ръцете на онези, които ги обработват. За да не се превръща земята в стока, държавата би следвало активно да се намеси. Нужна е „политика за преразпределение“, заключават учените. А думите им звучат така, сякаш са по адрес не на Европа, а на Бразилия или Колумбия…

(АГ, ДПА, ДЦ, АЕ, Б. Узунова; Редактор: Д. Попова-Витцел)

 

Днес да си идиот, спуснат от НС в МС не е никак трудна работа. Доказват го и двамата!

Те ли са идиоти или ние, които ги търпим!

 

 

/за Плевен онлайн портал:

д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 

 


Тагове:   пор,   ББ,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6483911
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!