Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2013 13:31 - Голямото енергийно блеене продължава с нови копнежи по "Белене", гарнирани с нови мощности за "Козлодуй" с технология от САЩ
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 2075 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Голямото енергийно блеене: От АЕЦ "Белене" до новия-стар газопровод "Южен поток" и до "Westinghouse" за "Козлодуй", но през турската банка "Ексимбанк", за да продължим да бъдем... вечните губещи.

 

Нови копнежи по "Белене": "Атака" иска да я строим нови мощности за АЕЦ "Белене".

Според националистите спирането на проекта било грешка

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на  строителството на АЕЦ "Белене". Проектът е внесен на 21 ноември в деловодството на парламента.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Проектът е подписан от 13 депутати от „Атака”.

На 29 март 2012 година мнозинството в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене".

 

Нов референдум "Дум-дум"

 

В отговор от БСП започнаха подписка за провеждане на референдум за изграждане на атомната централа. Зададеният въпрос бе: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?

Първият референдум в най-новата история на България се проведе на 27 януари 2013 година по темата за развитието на ядрената енергетика чрез евентуално строителство на нова ядрена централа.

Животът на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде продължен

Референдумът обаче се оказа невалиден, защото в него гласуваха по-малко български граждани, отколкото на последните парламентарни избори - 1 405 463 избиратели срещу 4 345 450.

В началото на тази година, през февруари, дни преди да се разпусне 41-то НС, с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати проектът АЕЦ "Белене" беше спрян окончателно.

Ядреният проект бе прекратен с мотива, че държавата не разполага със средства, с които да го финансира, а не са се появили стратегически инвеститори, които да се включат в строежа.

Според мотивите на вносителите от "Атака" обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта. Те припомнят, че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" "Белене".

Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака", цитирани от БТА.

Проекторешението на националистите предвижда да се задължи МС да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

Припомням, че в плана „Орешарски“ е заложен рестарт на проекта АЕЦ "Белене" в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики, посочи премиерът Пламен Орешарски при представянето на програмата "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП.

 

Нови мощности за "Козлодуй" с технология от САЩ

 

image

България ще строи нови ядрени мощности за АЕЦ "Козлодуй" с американска технология, ако правителството приеме предложението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той е на посещение в Съединените щати, където разгледа най-модерната технология на ядрения гигант Westinghouse, съобщи bTV.

Реакторът AP1000 е известен с мерките си за сигурност и по думите на компанията, ако в японската АЕЦ „Фукушима” е имало този тип реактори, аварията не би се случила. Реакторът би допълнил мощностите на „Козлодуй", когато бъдат спрени пети и шести блок.

В интервю пък за БНР енергийният министър заяви, че предстои започването на преговори с американския енергиен гигант "Уестингхауз" и при добро развитие на нещата през 2016 г. строителството може да започне.

 

«Ще подготвя доклад, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерския съвет, и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с "Уестингхауз" и ако всичко върви, до шест месеца трябва да имаме изграден и финансов модел.»,

обясни министърът.

И най-важното:

Стойнев съобщи, че от турската банка "Ексимбанк" са изразили готовност за финансиране на проекта за Седми блок в АЕЦ Козлодуй и при добра подготовка до 2016 г. може да започне строителството. 

 

"Смятам, че договорът ще може да бъде подписан в края на следващата година, което означава в началото на 2016-а да бъде направена първа копка. Това е възможно най-краткият срок, за който може да бъде даден старт на строителството.", 

уточни министърът на икономиката и енергетиката. 

Той увери, че изграждането на този реактор от най-ново поколение може да стане за четири години и ще работи успоредно с Пети и Шести блок в АЕЦ "Козлодуй".  , добави Стойнев. 

По думите му представители на бизнес средите в Америка са заявили конкретни инвестиционни намерения към България. Драгомир Стойнев съобщи още, че е бил приет в Съвета по национална сигурност на Съединените щати и е договорил сътрудничество с икономическите съветници на президента Обама. 

 

"Единственият проблем ще бъде в горивото. "Уестингхауз" е най-големият производител в света на ядрено гориво и съответно реакторът на "Уестингхауз" ще работи с гориво на "Уестингхауз". От тук нататък нашите взаимоотношения тръгват по един нов път, фокусиран главно в сферата на икономиката. Всеки един инвестиционен проект, който е изгоден за българската страна, ще бъде изцяло подкрепен от нас, във финансовата сфера, в сферата на здравеопазването, в земеделието, в информационните и комуникационни технологии и разбира се, в сферата на енергетиката. Те са достатъчно гъвкави да преценят дали да инвестират в една страна или друга, но личните контакти за тях са най-важни и считам, че бизнес форумът на тях до такава степен не им е необходим, колкото желанието им още от следващата година да пристъпят към реални инвестиционни намерения.",

каза достойния продължител на Р. Овч., полупелтекът-министър Стойнев.

 

Така че, освен "Дум-дум", очаквайте новото и гoлямo енергийно "Бла-бла" и през 2014 г.!

Again!!!

 

/За Плевен онлайн портал:

 д-р инж. Никола Тодоров, доцент




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. olivie - ???
23.11.2013 16:03
Тоя Стойнев иска да ни изработи по схемата на мариците - и да не ползваме ток, да го плащаме. А "стратегическия инвеститор" в случая да забогатее от ефира. Нали знаете как: Сключва договор за 15 години напред с правителството, ипотекира договора в Ексимбанк, с парите построява енергоблока и след това го продава на друг "инвеститор". А къде остана въпроса дали имаме нужда от електроенергия? Да не сме почнали да светим? И дали ако го построим, ще закрием мариците, като неекологични?
цитирай
2. fascindoo - точно така 1. olivie,
23.11.2013 20:33
за да продължим да бъдем... вечните губещи!!
Дали е Р.Овч. или това тепкащо министърче с шефа си П.Ор. - все тая...
Както виждаш и Ердоган, и турската банка са на линия като "инвеститори"...
цитирай
3. nikikm - Полека
24.11.2013 18:55
лека,завладяват България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6472740
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!