Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2013 12:57 - Чудеса пред Коледа в Русия: Осъденият за кражба на петрол и пране на милиони долари Ходорковски, Путин "изпрати" в бившия си оперативен регион
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1174 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.12.2013 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В петък, 20 декември 2013, най-неочаквано руският президент Владимир Путин помилва излежаващия 10-годишна присъда бивш петролен магнат Михаил Ходорковски. До 19 декември, най-богатият (тогава, а сега-познайте КОЙ) човек в Русия и яростен критик на Путин излежаваше наказание в сибирски затвор близо до Полярния кръг.

Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев бяха осъдени по две дела – кражба на петрол и пране на пари.

Ходорковски получи 13 години зад решетките, като миналата година присъдата му беше намалена с 2 години и 2 месеца, така че се очакваше той да излезе на свобода на 25 август 2014-та.
И замина бившият крадец и перач с хеликоптер от Полярния кръг през Москва за Германия, където го чака бившият външен министър на Ханс-Дитрих Геншер, и който лично го посрещна при пристигането му на летище Шьонефелд в Берлин.

 

 ...

Полярен кръг, губернатор на Чукотка (не беше ли Абрамович?), Ходорковски, Путин, хеликоптер, Луфтханза, Геншер, Шьонефелд, Берлин, Германия - оперативната зона на бившия резидент на КГБ - майор Путин тогава....

Какви чудеса се случват пред Коледа в Русия!

Чудеса ли?

    Досието на Путин 2013-12-27    Автор: Анастасия Кириленко, радио „Свобода“   image   Една от версиите за освобождението на Михаил Хордоковски – с когото впрочем се познавам чрез интернет – на пръв поглед граничеща с фантастиката, е следната: немските спецслужби имат скрити козове за Путин, които са използвали, за да принудят руския президент да амнистира знаковия милиардер. 

От официалните информации може да се направи изводът, че през последните две години и половина германските дипломати (и/или спецслужби) имат и са използвали някакви канали за връзка с Владимир Путин, недостъпни за американците. Които канали най-вероятно съществуват и до ден днешен.

Може само да се гадае откога датират въпросните връзки, имайки предвид „немското“ минало на Владимир Путин. Но пред биографията на Путин „Немецът в Кремъл“, написана от германския политолог Александър Рар, аз предпочитам книгата на немския журналист Юрген Рот „Гангстерите от изтока”.

Веднага след като Ходорковски бе освободен, попитах Рот: „Какво се случи с разследването на германо-руската компания SPAG, заподозряна в пране на пари?“ През 2003 г., разполагайки с отчета на германското разузнаване (1999 г.), написа цяла книга за SPAG. Според отчета на немското разузнаване, управляващият компанията от централния й офис във Франкфурт на Майн, адвокатът Рудолф Ритер, от 1990 г. се е занимавал с пране на пари на колумбийската наркомафия. Ритер е арестуван, при него в наличност са намерени милиони, а сътрудниците му – както е установила прокуратурата – са изнасяли за Лихтенщайн белязани швейцарски франкове в куфари. Подозренията са, че това са пари от наркотрафик.

Компанията SPAG е основана през 1992 г. от самия Ритер, структурите на Владимир Смирнов и Владимир Кумарин (Смирнов е бивш топ мениджър на „Росатом” и бивш шеф на кооператива „Езерото”; Кумарин – затворник от 2007 година, излежаващ присъда като лидер на организирана престъпна групировка), както и от Управлението на гражданското имущество на санктпетербургското кметство. До 2000 г. като съветник без заплата във фирмата фигурира Владимир Путин.

Според информация на „Шпигел“ от 2001 година именно благодарение на натиска на Германия в Лихтенщайн започва разследване за връзките между Ритер и парите от наркокартелите. Германците имат грандиозен успех.

„В това малко княжество, в „Рая на крадците“, подобни дела обикновено се покриват“, коментират журналистите. Публикациите, които обикновено тук са пропити от оптимизъм, в онзи момент обещават проблеми и на княжество Лихтенщайн, и на съседна Швейцария.

Информацията е, че за периода 1993-1998 г. „огромна сума” в злато е изнесена от Санкт Петербург в швейцарския град Лугано. Ето какво пише „Шпигел”, позовавайки се на материали от съда: „Създадената от Путин и Ритер фирма надвишава правата си. Нека не забравяме да споменем и името на г-н Хофен, бизнес партньор на Ритер. На 23 април 1999 г. тези господа са придобили 30 000 акции в SPAG, заобикаляйки фондовата борса с 15 евро на акция (при цена на борсата - 10 евро). Те разпределят акциите в клиентските портфейли на фирми със странните имена „Бонбоненият фонд“ и „Плик фонд“ („Конфетный фонд”, 4Конвертный фонд”. ) Парите, както твърди следствието, са мръсни“.

Друга дъщерна фирма на SPAG под наименованието Rif Security GmbH се занимава с охраната на т.нар. комплекс „Езерото“ – нещо като вилна зона, където е и дачата на Путин, намираща се недалеч от град Пиозерск. Бившият ръководител на това „вилно съобщество“ Владимир Смирнов (днес вероятно се намира в Монако) през 2000 г. признава във в. „Санктпетербургски ведомости”, че се е запознал с бъдещия президент на Русия през 1991 г. във Франкфурт на Майн.

Според това, което чух от Юрген Рот – а той продължава да следи делата на Ритер за SPAG, разследването и до този момент е в задънена улица. Самата аз проучих интернет сайта на тази фирма през април 2010 г., когато той все още съществуваше. Наистина, извършени са определени кадрови промени в ръководството й, но сега – според информациите в немските финансови сайтове – акциите й не се котират на фондовите борси.

Случайно ли е участието на съветника Владимир Путин в тази фирма, която е попаднала в полезрението на германските спецслужби във връзка наркотрафика? Или е просто съвпадение? Възможно е. Както обичат да се изразяват германските и швейцарските журналисти, „по този повод присъди няма“ и „липсват преки доказателства“.

Само че много от следите, свързани с миналото на Путин, водят именно към Германия. Например една от фирмите, участваща в бартерни сделки със стоки от Санкт Петербург, е регистрирана в Мюнхен на името на немски гражданин. (Това подробно е описано от Марина Салье, бивш депутат в градския съвет на Петербург, която през 2009 г. след 10-годишно мълчание дава пространно интервю за радио „Свобода“, разкривайки схеми, ползвани от Владимир Путин и заместника му Александър Аникин, докато бъдещият руски президент е председател на комитета за външни връзки на територията на Петербургска губерния – бел. ред.) Още по-странни са преговорите, водени от граждани на Петербург (не е известно кои точно) за бартерни сделки с някоя си г-жа Рудолф от източногерманската секция на ЩАЗИ.

Други съвпадения засягат най-вече наркотрафика и Русия. Така според съобщения в петербургската преса в началото на 90-те години на миналия век някъде в Източна Европа се осъществява среща между представители на италианската и санктпетербургската мафии, в която участват и „бивши кадри на КГБ“. По този повод италианският парламент дори изслушва доклад за Русия, в който се казва, че двете мафии са се договорили за съвместна контрабанда на радиоактивни изотопи и наркотици.

Пак по странно съвпадение, през февруари 1993 г. край град Виборг е задържан контейнер с консерви колумбийска яхния, в който са открити тонове кокаин. По делото за виборгския кокаин в Израел, наред с други, е арестуван белгиецът Оскар Донат. Едно от неговите предприятия в Питер е търговският дом „Алиса”. Истината е, че разследването много бързо потъва в забрава. Според информация от медиите кокаинът не е унищожен, а „изпратен за преработка в Москва“.

В края на септември – началото на октомври 1993 г. на руско-финската граница заради опит за контрабанда на изотопи на химическия елемент осмий е арестуван предприемачът Матвеев. Само няколко дни по-късно във връзка със същото разследване е задържан Лев Савенков, зам.-кмет на Петербург по времето на близкия до Путин Анатолий Собчак . Към онзи момент Савенков работи като директор на търговския център „Алиса“.

През 1994 г. под медиен натиск (журналисти са публикували документи, уличаващи в съучастие към описаната по-горе афера Комитета по външни връзки на петербургското кметство, чийто ръководител е самият Владимир Путин. Самите документи обаче не са публикувани в пресата, а Путин решава да се застъпи за Савенков. По думите му, казани тогава, „кметство Петербург е търсело нестандартни начини за финансиране на градската собственост, на първо място – снабдяването на града с храна“.

Затова Савенков предложил на Запад да се продава свръхчист осмий, получен от петербургски самоук талант (въпросният учен се оказва съденият по-късно заради измами Виктор Петрик.)

„Печалбите ще постъпват в градския бюджет”, казва тогава Путин. А контрабандата, тоест тайният превоз и т.н., както личи от следващи интервюта – в частност на самия Савенков, би трябвало да са похарчени, за да бъдат защитени интересите на Петрик. По онова време изявленията на зам.-кмета на Петербург, който се опитва да „нахрани“ града по доста нестандартни начини, биват коментирани различно от различните издания и журналисти. Ако обаче се върнем към фактите, Лев Савенков все пак е осъден за контрабанда – макар и при закрит процес.

Незнайно защо, Районният петербургски съд отказва на радио „Свобода“ възможността да се запознае с документите по това отдавна потънало в плесен дело. Но се знае, че то е било разисквано, за което има доказателства. За разлика от делото за „виборгския кокаин“.

С какво разполага немското разузнаване относно Путин и евентуалното му участие в тези мафиотски игри, засега няма как да знаем – сравнени с информацията на други разузнавателни служби. Остава ни само да гадаем и да сравняваме с „базата данни“, които са ни известни.

Можем и да предположим, че е твърде възможно немското разузнаване да има повече информация от други разузнавателни служби по чисто исторически причини.

 

Робърт Еринджър, бившият съветник на княза на Монако Алберт II, с когото съм се срещала лично, за да говорим за връзките на Путин с Монако, изрично каза пред мен, че по време на съвещания със спецслужбите на други държави (по думите му те се пазят като аудиозаписи) той категорично е препоръчвал на княза да не се сближава с Путин, изтъквайки следния мотив: връзките на главата на руската държава с бизнесмени, перящи пари – в частност в Монако, са твърде подозрителни и непрозрачни. Еринджър твърди, че княз Алберт не се е вслушал в думите му и не се е съобразил със съвета му.

Вероятно всичко това изглежда несравнимо с „търговете“ в навечерието на олимпиадата в Сочи и интригите, свързани с това дали, примерно, Ангела Меркел ще присъства на тях. Проблемът е, че е твърде късно имиджът на Путин във връзка със зимните олимпийски игри да бъде подобрен, че е отчайващо късно да бъде реабилитиран.

Нека приключим с репортажите за проблемите на хомосексуалистите и техните съобщества. За имигрантите и разбира се, за политическите затворници в Русия. По всичко личи, че западните журналисти са нетърпеливи да изяснят миналато на Путин, (вторачвайки се в „Бандитския Петеррбург – имаше такъв знаков руски сериал – бел. ред.). Репортажите се въртят в омагьосания кръг между делото „Досието на Салье“ – делото SPAG –„Путинското казино”. Всичките тези дела са минали срока на „важност“ и вече не могат да бъдат подновени.

Ако преди 10 години – когато Ходорковски влезе в затвора – можеше да се говори за „кремълски олигарси“, днес ситуациятаа е коренно променена. „Крепостните на Дерипаска”, миньорите на Абрамович, а дори и работниците от „Роснефт” вече не са безусловен електорат на Путин. А шегата на един колега журналист по повод на развода на Путин: „А ако изведнъж и всичко останало се окаже истина?“, стана легендарна…  

Превод от руски език: Елена Дюлгерова

  /за Плевен онлайн портал:
д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6474306
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!