Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 15:19 - Закуската при Митеран преди 25 г. § Десиденти, Горбачовисти, Наивници, Предатели или @12 мухи в супата
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1142 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2014 15:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Срещата тази сутрин, Сн: БТА


Среща по повод 25-ата годишнина от емблематичната закуска на президента на Франция Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци се  състоя тази сутрин във резиденцията на френския посланик. Присъстват трима български президенти - настоящият Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев -участник в закуската, други двама участници в закуската - Анжел Вагенщайн и Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси, който е в София специално за на годишнината.

Т.е.:

Една закуска преди 25 г., обвита в митове и неистини, с която се опитват вече 24 и кусур години от преврата на горбачовистите на 10 ноември 1989 г., да потопят в лъжа и измама истината за началото на българския преход към демокрация и опитът на обществото да се събуди от зловещия кошмар на комунистическия сън.

На 19 януари 1989 г. френският президент Фарнсоа Митеран пристига в най-верния сателит на Москва – София и беседва с 12 български интелектуалци със знанието на ДС и Политбюро на ЦК на БКП, of course.

На френската закуска присъстват:

1.      Стефан Продев,
2.      Копринка Червенкова,
3.      Барух Шамлиев,
4.      Светлин Русев,
5.      акад. Алексей Желудко,
6.      проф. Николай Василев,
7.      Желю Желев,
8.      Анжел Вагенщайн,
9.      Йордан Радичков,
10. Ивайло Петров,
11. Радой Ралин,
12. Блага Димитрова.

Оценката на историците е, че това са предимно хора, писали и главно приказвали за необходимост от промени по горбачовски, повечето от тях заемат постове в държавни структури и са членове на БКП. Но мисията им с  Митеран остава обвита с тайнственост и героичност на дисиденти.

Едва през 1994 годинa в Бюлетинът „Дати и събития“ се публикува стенограма от срещата. Ето извадки:

Анжел Вагенщайн е използвал образното сравнение, че съвремието ни се крепи върху „трите кита“ – Партията, обективната действителност и българската интелигенция, която „винаги е жадувала да получи свобода“.

Желю Желев е резюмирал програмата на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, като се е оплакал, че от страна на властите срещат „необоснована съпротива“.

Акад. Алексей Желудко изразил надеждата, че освен получената морална подкрепа, мосю Митеран ще им окаже и политическа.

Барух Шамлиев заявил, че се чувства „унизен пред себе си“ заради принудата да прави компромиси в журналистиката, която пише. Казал още, че е необходима борба за „истински социализъм“, такъв какъвто го виждали „светите жертви на свободата“.

Блага Димитрова изтълкувала поклонението на френския президент пред гроба на Вазов като жест на човек, умело съчетаващ културата с политиката, и му се оплакала за наложените от правителството репресии върху членовете на клуба.

Копринка Червенкова разглеждала своите недоразумения с партията БКП като показател, че страната ни има „нужда от дълбоки промени“.

Радой Ралин споделил, че идеалите на социализма, за които са се борили, не са осъществени, и предложил да се създаде Европейска асоциация за защита на творческата свобода.

От думите на Ивайло Петров струел странен оптимизъм по отношение на преустройството в България.

Николай Василев споделил, че е изключен от партията, но още се „чувствал комунист“. Вярвал в „здравите сили“, които щели да оправят нещата.

Светлин Русев нямал оплаквания (но пък за какво е бил извикан : бел. Н.Т.) и подчертал добрите българо-френски отношения в областта на изобразителното изкуство.

Мъдрецът Радичков в своя си метафоричен стил отбелязал, че „нещо тропа по покрива на общия европейски дом“ и накрая споделил, че се чувства „омерзен“ от някои оплаквания на колегите му, превърнали срещата в „оплаквателно бюро“. Казал, че се чувства не дисидент, а нещо като муха в супа

Стефан Продев не дал никаква възможност да бъдат дискутирани личните му проблеми и изразил своето недоволство от френската преса, която необективно и тенденциозно представя българската действителност.

Така 12 мухи в супата на готвещата се от ДС и БКП нова  „демокрация” обясниха проблемите на родината си. Никой от тях обаче не посмя да каже на Митеран, че истината е друга, стотици други борци за свобода са в лагерите и затворите, така мисията им вероятно щеше да изглежда истинска. 

Затова българските участници във френската закуска  оставиха лош дъх, който вече четвърт век не може да се проветри от усещането ни за свобода. Неволно, но френският президент на практика легитимира като дисиденти и борци за граждански свободи 12 български интелектуалци, но всъщност те бяха допуснатите, а по-късно се оказаха назначените от режима на Живков да осъществят „промяната.

След четвърт век измама трябва да спрем да се лъжем, закусвалите през 1989 г. с Митеран са били близки и удобни за режима на Живков.

В измамата с българските мухи, накацали по масата на френската закуска, българите могат да разчетат и заразата, която отрови надеждите на ВСИЧКИ ни, прокуди два милиона в чужбина, а другите превърна в наи-беден в ЕС и бързо изчезващ вид в света.

По материали на www.faktor.bg

Просто:

25 г. митове и лъжи възпират българите от събуждането ни от зловещия сън на комунизма и закуската беше един/една от тях!

И да сме в една България, каквато е днес...

/
за Плевен онлайн портал:
д-р инж. Никола Тодоров, доцент




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. fascindoo - колко точно е предугадил нещата,
19.01.2014 16:47
големият ни белетрист Радичков, за
супата,
мухите и
европейския покрив!

Лека му пръст!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6488304
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!