Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2015 15:13 - O, йе! От КНСБ! За Международния ден на Труда на Световното гойско стадо!!!
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.05.2015 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обръщение на КС на КНСБ по случай 1 май

30 Април 2015

 

Скъпи братя и сестри синдикалисти,

На 1-ви май работещите по целия свят честват Международния ден на труда и на международната работническа солидарност. Той се роди през 1886 г. от вопъла, страданието и смъртта по улиците на Чикаго в името на хляба и правата ни.

1 май е официален празник и на КНСБ. В годината, когато отбелязваме 25-годишния си юбилей и 110 години от организираното работническо движение в България, ние се обединяваме в общ призив с Международната конфедерация на профсъюзите за „борба с бедността и край на корпоративната алчност!”. От началото на 80-те години досега произведеният брутен вътрешен продукт в света се е утроил, а в същото време неравенството и поляризацията в доходите са достигнали невиждани размери. Огромната пропаст между бедни и богати днес е предизвикателство пред човечеството и набираща все по-голям размах заплаха за социалния мир.

Старата демокрация „Европа”, която доскоро беше символ на благоденствие, трудов и правов ред, социален и икономически просперитет, също е в плен на разрастващата се бедност и неравенства. Политиката на строги икономии, в отговор на икономическата, финансовата и дълговата криза, се провали и задълбочи проблемите. Безкрайните съкращения и реформите на пазара на труда не дадоха прокламираните решения. Резултатът е – нисък икономически ръст, дефлация, висока безработица, по-несигурна работа, нарастваща бедност, неравенства и обществено недоволство.

Европейският съюз рискува да заплати много висока политическа цена за провалените политики. Има алтернатива и тя се базира на публичните инвестиции, нарастване на заплатите като фактор за икономически растеж и справедливото преразпределение на благата. Средната ставка на корпоративния данък в ЕС-28 падна от 35% през 1995 г. до 22.9% през 2014 г. Трудът плати висока социална цена. Крайно време е корпорациите да поемат своя дял от трудностите и ограниченията. Хората имат нужда от данъчни системи, които справедливо преразпределят общественото богатство и не правят богатите по-богати, а бедните – по-бедни и безпризорни.

Новата Европейска комисия, водена от Жан-Клод Юнкер, предложи инвестиционен план за 315 млрд. евро. Това е стъпка в правилната посока. Но тя не е достатъчна да възстанови загубените от 2008 г. досега инвестиции. А освен това – малка е вероятността значими директни инвестиции да се насочат в държавите, които най-много се нуждаят от тях.

България е изправена пред един от най-трудните и отговорни етапи от своето развитие. Когато в Европа се предприемат, макар и все още начални, но позитивни стъпки към инвестиции и нова заетост, у нас все още се робува на „фискалната консолидация”. Продължават да се лансират „структурни реформи”, които най-често означават либерализация, защита на корпоративни и лични интереси, загуба на работни места, несигурни договори за работа, свити заплати и все по-малко колективно договаряне.

КНСБ иска и подкрепя реформи, които създават икономически ръст и качествени работни места, а не такива, които максимизират печалбите за сметка на работещите семейства. Създаването и поддържането на достойни работни места за всички никога не е било по-важно, защото разделението на имащи и нямащи, на бедни и богати става все по-драстично.
- 48% от българското население е в риск от бедност и социално изключване;
- 27% от наетите са „ниско платени работници” и основен източник за попълване контингента на „работещите бедни”;
- 25% от младите хора, които са завършили образованието си, се борят да намерят достоен труд;
- 2/3 от нашите майки и бащи мизерстват с пенсии около и под официалната линия на бедност.

Картината се допълва от безнаказани нарушения от страна на работодатели и правителства на основни права на работниците – на сдружаване, на колективно трудово договаряне. Нерядко самите синдикалисти са подложени на огромен натиск.

В навечерието на празника – символ на трудовата солидарност и борбата за справедливост на трудовите хора по целия свят – КНСБ за пореден път заявява категорично, че ще се бори за социална пазарна икономика, за капитализъм „с човешко лице”, за утвърждаване в българската реалност на ценностите свобода, солидарност, справедливост и достоен труд. Ще ги защитаваме докрай, мотивирани, единни, непреклонни и ще ги отстоим!

Трудови хора на България,

Днес страната ни е изправена пред поредица предизвикателства. Те са изпитание и за нас, хората на труда, и за предприятията – техните собственици и управители, и за властите в страната. В навечерието на този знаков за работеща България празник – Първи май – призоваваме всички трудещи се, техните работодатели, парламент и правителство – нека заедно, с обединени усилия и споделена отговорност, да намерим верните решения – през диалог, експертност и надеждни аргументи. За да я има България! За да живеем и работим тук ние, децата ни и идните поколения!

Честит празник, приятели, синдикалисти, трудови хора, граждани на България!


отзвукът не закъсня от Позитано 20 днес:
image

image - М-е-е-е!

image - М-у-у-у!!



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6474579
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!