Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2015 21:51 - Колко прави са Норман Дейвис и Арнолд Тойнби! И кво оттва, ще кажат много идиоти ...има ги и тук в блога
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.07.2015 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Европа е ходела права под масата", когато България е била империя още през X век."

...

"Около 1265-та година понятия като Англия, Франция, Германия, Испания и много други са доста далеч от днешния им смисъл."

(Проф. Норман Дейвис в неговия труд „Европа. История”, изд. на англ. 1996 и 1998, на бълг. 2005)

image Двете оригинални издания - Europe: A History, Oxford: Oxford University Press, 1996 и Europe: A History, New York: HarperCollins, 1998

imageБългарското издание
Основни тези:

През девети век в Европа има само три истински държави – Западната Римска империя или Франкската държава, Източната римска империя или Византия и България.

Първата и втората са държави от унитарен тип – империи, в които живеят различни народи.

Другият тип държава – националната, не е била позната за други освен за българите. Те живеят в Първото българско царство в рамките на народността и формират за първи път нещо коренно ново – национална, а не унитарна държава.

Оксфордският професор Норман Дейвис е човекът, който може би за първи път в западната историография отделя подобаващо място на България в своя  впечатляващ труд "История на Европа". Той е един от малкото, които пишат без предубеждение за нашата страна.

Любопитно е, че,  за разлика от много други, професорът се отнася към нашата страна и нейния народ с голяма симпатия. Според Дейвис около 1265-а година, понятия като Англия, Франция, Германия, Испания и много други са доста далеч от днешния им смисъл. Според него,  през цялото 13-то столетие, в Европа изобщо не може да се говори за национални държави. И,  ако  по онова време някъде в Европа наистина се е развивала национална самоличност, то би имало смисъл само по отношение на някои малки страни, които действително успяват да се обособят от своите съседи.

Тези страни биха могли да бъдат Португалия и Дания, а на Балканите - Сърбия и България.
През 80-те години на 12-ти век и Сърбия, и България утвърждават своята независимост от Византия. И,   което е по-важно, и двете страни създават собствени православни църкви със свои патриарси. Именно това дава мощно оръжие на тези държави в борбата им за собствена самоличност, позволява им да изградят собствени национални елити, прави възможно създаването на национални институции.  

Според професорът, това е крачка, която не успява да направи нито една страна от християнския свят,  чак до епохата на Реформацията, т.е. до 15-16-ти век.

Професор Дейвис обаче обяснява, че през 13-то столетие, България е много по-напреднала и от Сърбия, и от Португалия, и от Дания,. По онова време сръбската държава е била само кралство, докато България е международно признато царство (т.е. империя) още о 10-ти век.

Същото се отнася и за църковната организация. Почти през цялото Средновековие сръбската църква е на подчинение на Цариград, а българският народ има своя независима международно призната  институция, още от времето на цар Петър I.

Всъщност,  в  книгата си професор Дейвис  твърди, че още с основаването си , Аспарухова България  е включвала и цяла Румъния. С много факти, той доказва, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, според него, когато България е била държава, Европа е  ‘ходела права под масата’. 

 

А и сериала "Викингите" го доказва!

В днешната поредна серия на "Викингите" по БНТ - една иначе сериална eкстраполация на импотенти с корави сърца  и смели жени, способни да ги разтопят - се показва това.

В началото на ІХ в. при управлението на викинга Егберт Уесекс успява да подчини с огън и меч Мерсия (825 г.) и с това и нейните васални Кент и Съсекс признават неговата власт. В последствие същото се случва и с Източна Англия и Нортумбрия. Като към края на управлението си подчинява окончателно и келтите превземайки Честър и о. Ангълси (най-големият център на келтската религия на британските острови), налагайки християнството и практически установява контрол над почти цяла Британия.



History - историчиска справка

image

 


 

И Арнолд Тойнби, както и Норман Дейвис за тракийската цивилизация и Българските империи

 

"... В СВЕТА Е ИМАЛО 21 ЦИВИЛИЗАЦИИ. ЕДНА ОТ ТЯХ Е БЪЛГАРСКАТА. РАЗШИРЯВАЛА ГРАНИЦИТЕ СИ ПОСРЕДСТВОМ СВОЕТО СИЛНО КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло Море, наричано в древността Тракийско." 

(Английският изследовател, Арнолд Тойнби в 12-томното си издание за историята на народите)



Оставам настрана казионните ни историци и платените журналисти-проститути!

---

Арнолд Джоузеф Тойнби (1889 -1975) е британски историк и културен антрополог. Автор на фундаментално изследване върху раждането и упадъка на цивилизациите — „Изследване на историята“. „Изследването на историята“ на Тойнби е в 12 тома и е завършено през 1961 г.

Проф. Норман Дейвис е роден през 1939 г. в Болтън, Великобритания. Следва в Оксфорд, Гренобъл, Перуджа, Съсекс и Краков, където защитава докторска степен. Професор е в Лондонския университет и е член на Английската академия на науките, автор на множество значими монографии, посветени на историята на Европа, Полша и Великобритания.

 

/

за Плевен онлайн портал

преводи: д-р инж. Никола Тодоров, доцент

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6475384
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!