Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 10:05 - Здравна реформа наопаки с една здравна еврейска гад напреко
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В статията си "Здравна реформа наопаки", Калоян Стайков от ИПИ пише:

Здравеопазването е особен сектор, което ясно се вижда от особеното отношение на управляващите към него. Докато всички останали реформи в държавата се правят с миши стъпки, предложенията за реконструирането на държавното здравеопазване са направо революционни. Спокойно, това не е онази революция, която въвежда реална конкуренция в сектора, а оттам – повишаване на качеството на услугите. Не, това е контрареволюцията, която, напук на реформата от 1998 г. и европейските и световни тенденции, не просто няма да даде възможност за конкуренция, но и ще ограничи дори и малкото такава.

Като се започне от изготвянето на национални здравна и аптечна карти, през измерването на пациентската удовлетвореност, та до промяна на модела за финансиране на болничната помощ, всички усилия са насочени към централизирането на властта и взимането на решенията в сектора. Остава само да се въведе задължително лечение по постоянен адрес.

Последната идея за нов модел на финансиране се различава от лансираното от години предложение за смяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи. Въпреки че идеята все още не е облечена в нормативен документ, според изказвания на зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков новият модел за финансиране ще е базиран на приходите на болниците за предходната година. На тяхна база ще се изчислява средна стойност на клинична пътека на един пациент, преминал през съответната болница, върху която ще се начисляват различни надбавки, например за 24-часово дежурство, клас на апаратура и др. Целта на този подход, обяснява министърът на здравеопазването Петър Москов, е да се плаща за лечение на пациент, а не за финансиране на структура.

Именно в това се крие и парадоксът на новата идея – тя хем цели плащането да е за лечение на пациент, хем ще постигне точно обратното. Да се финансира лечение означава, че ако един пациент е постъпил в болница за определена операция, НЗОК заплаща разходите за извършените манипулации, свързани точно с тази операция. Да се финансира структура означава да се осигурятнеобходимите средства за покриване на годишните разходи. И въпросът е: Методиката, въвеждаща „средна” клинична пътека на преминал пациент, финансира лечението или структурата?

Криейки се зад благородното обяснение, че това се прави, за да се спре нерегламентираното доплащане от пациентите и надписването на неизвършените медицински дейности, министерството на здравеопазването реално ще узакони един от наследствените дефекти в системата. Това е прехвърлянето на средства от „печеливши” клинични пътеки към „губещи” клинични пътеки. Поради силно медицинско лоби в някои сфери на здравеопазването, цените на някои клинични пътеки са силно завишени и те генерират огромна печалба за лечебните заведения. Добре, но публичните средства за здравеопазване са ограничени, и това налага орязването на средствата за други клинични пътеки, които генерират загуба за лечебните заведения. Именно в тази посока е и вопълът на Българския лекарски съюз срещу налагането на лимити за болничната дейност. Проблемът им не е, че това ограничава достъпа на пациентите до болнични услуги, а притеснението, че системата блокира, тъй като спестените средства от една пътека не могат да се прехвърлят по друга. Е, това прехвърляне вече няма да е необходимо, тъй като НЗОК ще плаща поравно за всички.

Заменянето на настоящите клинични пътеки със „средни” такива по болници реално превръща болницата в хомогенна структура, която предоставя „болнична услуга”. С други думи няма значение дали пациентът постъпва за вадене на сливици или за коремна операция, НЗОК ще заплаща една и съща цена. Като няма „цена”, няма и необходимост за ефективност, което ще стимулира още повече разхищение от страна на болниците. По този начин се дава възможност за източване на касата не само чрез привилегированите и печелившите отделения и манипулации като кардиохирургия, но и чрез „губещите” такива.

Въвеждането на допълнителни добавки над цената за „средната” клинична пътека като 24-часови дежурства, клас на апаратурата и др. засилва възможността за фаворизиране на едни болници пред други, каквото съществува и в момента. Така например държавна или общинска болница, спечелила европейско грантово финансиране, с което е закупила ново оборудване, ще е в по-изгодна позиция отколкото частна болница, която разчита на собствени или заемни средства за капиталовите си разходи и разчита на по-старо, но не по-малко надеждно оборудване. Обратно, ако частен собственик на болница е закупил ново оборудване, а държавата или общината не са осигурили необходимите капиталови разходи за държавните/общинските болници, първият ще е в по-изгодна позиция. Тази възможност, заедно с очакваната здравна карта и измерването на пациентската удовлетвореност ще се превърнат в три ефективни инструмента за оказване на политически натиск върху болничните заведения. Т.е. не е трудно да си представим ситуация, в която на „приятелските” болници (които са станали такива с помощта на корупция, покупка на влияние и прочие тъмни договорки) се плащат по-високи разходи за една и съща манипулация, а на другите – по-ниски.

Ако проблемът в модела за финансиране е наличието на „печеливши” и „губещи” клинични пътеки, решението е преоценка на заплащаните от НЗОК средства за тях. Но тъй като опитът на България с административно определяните цени е плачевен (пример – сектор „Електроенергетика”), това вероятно не е добра новина. Ако проблемът е в наличието на злоупотреби от страна на болниците, решението е по-ефективен контрол. Опитът и тук е плачевен, което се отнася до всички, уж независими, регулатори в страната. Това, което се предлага е безсмислено, тъй като не само че няма да реши проблемите в системата, но и ще създаде нови възможности за злоупотреби (източване на касата), включително политически натиск.

Практиката в България е показала, че административното определяне на цени, условия, качество на услугите и т.н. е, меко казано, лоша идея. Най-добрият вариант е да бъде приета нормативна уредба, в рамката на която да се създаде конкуренция и тези цени, условия, качество на услугите и т.н. да се определят от търсенето на съответните услуги и изборът на ползвателите им – пациентите. В противен случай ще продължим да се люшкаме от „либерализация” до „централизация” на здравното осигуряване и обратно, понеже управляващите ни се опитват да познаят какво искат и от какво имат нужда пациентите. Това може и да е добра идея при избиране на коледен подарък, но е доказано неработещо по отношение на социално-икономическите предпочитания на населението и фирмите.

Още по темата

Здравна реформа с лимит

Болници ще бъдат санкционирани при неудовлетвореност на пациентите

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

 

Иначе:

Здравната ни еврейска гад Петър Москов внася ваксина за деца срещу хепатити В с недопустимо съдържание на живак.

Жельо Бойчев: Въпросът за ваксините се оказа най-пазената тайна в държавата http://glasove.com

Жельо Бойчев: Въпросът за ваксините се оказа най-пазената тайна в държавата

04.12.2015

"Цялата ситуация с дарените от Турция ваксини за деца е много странна. Това е един от ясните ангажименти, които има здравното министерство. Първо, за мен е непонятно защо обезпечаването на ваксините е минало като бартер между България и Турция. Те ни дават петвалентна ваксина и такава срещу хепатит В, а ние в замяна на това им предоставяме ваксини срещу туберкулоза."

Това коментира депутатът от БСП Жельо Бойчев по повод вноса на ваксина срещу хепатити В с недопустимо съдържание на живак.

"Ако беше станало ясно какво всъщност се случва с ваксините, аз нямаше да задам въпроси към министър Петър Москов. - казва пред Фрог нюз Бойчев, провокиран от направеното от сайта разследване по случая - Провокиран съм от информацията в медиите, че внесените лекарствени продукти не отговарят на изискванията за ползване в страната и част от компонентите едва ли не представляват риск. За това използвам възможността като народен представител да изясним тези въпроси, за да могат българските родители да бъдат спокойни.

 И аз като родител съм притеснен. Въпросът за ваксините се оказа най-пазената тайна в момента. Това е странно. Министър Петър Москов два пъти отлага моя въпрос. Виждате, че в писмения му отговор няма нищо в тази посока. Там твърди, че износ от България към Турция не е осъществен. Гледам журналистически разследвания по този въпрос, в които се твърди точно обратното. За това днес по този случай съм направил запитване към министерство на финансите и лично към министър Владислав Горанов, да да се види какви ваксини са внесени и какви изнесени, за да съпоставим информациите. Искам да установя кой казва истината и кой лъже, анализира Жельо Бойчев.

 Прекалено много въпроси без отговори има по тази тема. Искам министър Москов да отговори на всички. ",

настоява той.

 По думите на депутата министър Москов ежедневно участва в различни предавания, но този въпрос услужливо не му се задава от никого.

"И ми се иска да спрем със спекулации. За нас няма по-важно нещо от здравето на децата ни. Ако проследите кратките му отговори по темата се вижда, че веднъж ваксините няма да се ползват за деца в рамките на имунизационния календар. В доклада му до МС пише, че ваксините ще се ползват именно за деца в рамките на имунизационния календар. На кое да вярваме?! България е правова държава и има регламент, по който един лекарствен продукт може да бъде внесен и ползван",

категоричен е Жельо Бойчев.

 "Какво означава, че на едни хора може да се постави ваксината, а на други не. Не е в интерес нито на министъра, нито на министерство на здравеопазването тази тема да се държи толкова дълго време без отговор. Ако няма нищо притеснително, излиза и се казва. посочва народният представител - Когато седмици наред това нещо не се прави, нормално е да си зададем въпроси: Защо?

Бих искал да задам и друг въпрос. Поемала ли е България други ангажименти , подписвайки Споразумението за ваксините с Турция? Виждате, че по тази тема също се мълчи. Хубаво е, че има регламент на писмените въпроси на депутатите да се отговаря в срок. Отговорните институции не могат да се крият много",

заключава Бойчев.

22.11 15:40 - Скандалът с ваксините се разраства... На този етап здравната еврейска гад Москов отказва да отговори на въпроси за ваксините срещу хепатит В с живак

Автор: fascindoo Категория: Политика  

image

image

20 Ноември 2015, Петък


И другата ваксина от Турция не е разрешена у нас

Скандалът с ваксините се разраства, след като Фрог нюз в свое разследване установи, че у нас са внесени 100 000 ваксини срещу хепатит В "Еувакс" от Турция, които съдържат недопустимо количество живак. Същите са абсолютно забранени за употреба в цяла Европа заради опасността от тежки и неизлечими заболявания.

Друго журналистическо разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването
Открито на БНТ показва, че новородените деца масово се имунизират с ваксина, която не е разрешена за употреба в България. Става въпрос за 100 000 дози от  петвалентната ваксина "Пентаксим", за която здравният министър Петър Москов увери, че с нея всичко е наред и майките могат да бъдат напълно спокойни.

Справка в документите, свързани с вноса на Пентаксима, показват, че нещата изобщо не стоят така. Според разследването на БНТ, ваксината "Пентаксим", която  се поставя в момента, не е разрешена за употреба не само в България, но и в целия  ЕС. Петвалентната ваксина е предназначена за пеленачета.

image
здравната ни еврейска гад

20.11 21:14 - И Валя Ахчиева доказва, че Петър Москов - здравната ни еврейска гад - работи яко по здравния ГЕНОЦИД над българите!

Автор: fascindoo Категория: Политика   

Още на 15.03.2015 написах:

-          Здравната еврейска гад Петър Москов, отново бе съкрушен тази вечер от ДикоOFF ( по NOVA ТиВи)

image

И стана ясен веднага - ин прима виста - за здравния ГЕНОЦИД над българите!

Ясен, дано!

... гледайте го по YouTube…, вероятно още го има.

 

А на

13.03 2015, написах:

Как лъсна днес - в парламентарния контрол - скрития евреин Петър Москов, за здравния ГЕНОЦИД над българите!

Министър Москов е син на Емма Москова с еврейски корени.Така че смелост едва ли му липсва на министъра. Единствено което притеснява е, че майка му Е. Москова беше на времето дясната ръка на Иван Костов - един особено непочтен човек и необявен все още агент на ..., и ясен вече, след 25 години на всички ни....

Ясен, дано!

Мая Манолова го каза днес от трибуната – “Моделът Москов”

(... парламентарния контрол тече и в момента...)

гледайте го утре по YouTube

 

Но Валя Ахчиева на 19.11.2015 окончателно го разобличи (ин прима виста) като здравна еврейска гад: за детските ваксини, внесени незаконно от Турция

И още - Преценете сами :
По пътя на ваксината “Пентаксим”

bnt.bgПредавания › Открито с Валя Ахчиева

Преди 1 ден - Открито с Валя Ахчиева strelka По пътя на ваксината “Пентаксим” ... Илиянци ваксините са стъпили на територията на Европейския ...

Българска Национална Телевизия: Открито с Валя Ахчиева

bnt.bg › Предавания

Каква е цялата истина за ваксините – тези, които Турция дари на България и тези, ..... "Otkrito" with Valya Ahchieva is an investigative journalism series.

Открито с Валя Ахчиева

bnt.bg/predavanyia/otkrito-s-valya-ahchieva//

Каква е цялата истина за ваксините – тези, които Турция дари на България и тези, ... Документален филм на Валя Ахчиева за контрабандата на н.

Вяра Анкова свали поръчково предаване на Валя Ахчиева

pik.bg/вяра-анкова-свали-поръчково-предаване-на-валя-ахчиева-news...

22.03.2014 г. - Шефката на БНТ Вяра Анкова е свалила поръчково предаване, което е било подготвено от Валя Ахчиева.Силната дама в държавната ...

Скандалът с ваксините се разраства! И другата ваксина ...

bultimes.com/skandalat-s-vaksinite-se-razrastva-i-drugata-vaksina-ot-turt...

Преди 4 часа - Скандалът с ваксините се разраства, след като Фрог нюз в свое ... Друго журналистическо разследване на Валя Ахчиева, излъчено в ...

Скандалът с ваксините се разраства! И другата ваксина ...

https://frognews.bg/.../Skandalat-s-vaksinite-se-razrastva!-I-drugata-vaksi...

Преди 5 часа - И другата ваксина от Турция не е разрешена у нас frognews.bg ... Друго журналистическо разследване на Валя Ахчиева, излъчено в ...

Скандалът с ваксините се разраства! - Vlastta.com

www.vlastta.com/displaynews/97743

Преди 4 часа - Скандалът с ваксините се разраства, след като Фрог нюз в свое ... Опитите на Валя Ахчиева да се добере до Петър Москов удариха на ...

Българска национална телевизия - Каритас България

caritas.bg/bg/parthner/bnt

В "Открито с Валя Ахчиева". По пътя на ваксината “Пентаксим”. Каква е цялата истина за ваксините – тези, които Турция дари на България и тези, ...




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473180
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!