Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2016 22:12 - Алоу, Тиквенски,
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 922 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Минава ли трафикът на антики от ИД през България?

В. "Ню Йорк таймс": Страната е известна като контрабанден канал

image


Ислямска държава печели от трафика на антични предмети, пише в. "Ню Йорк таймс", който описва полицейска акция срещу този трафик в България.

Кореспонденцията от Шумен започва с полицейска акция в този град през март 2015 г., където при обиск на четири помещения са конфискувани над 9000 антични предмета, включително статуетки, накити и монети на 2000 години, както и калъпи за отливане и други материали, които навеждат на мисълта, че поне някои от тези предмети може да са фалшификати. Арестувани са трима души, които са пуснати под гаранция, докато тече разследването.

Законите по света са слаби и непоследователни, а митническите служители могат да проверят само част от преминаващите границите стоки, отбелязва вестникът.

Трафикантските организации са развили добър опит при набавянето на стоки на хора, които са готови да платят за тях, а и са достатъчно търпеливи да укриват древни предмети по складове докато отминат проверките.

Трафикът на древни предмети достигна нови равнища, след като радикалната групировка "Ислямска държава" превзе части от Сирия и Ирак и разруши и ограби древни градове. Въпреки почти единодушното осъждане на действията на ИД обаче малко са държавите, които са проявили интерес в налагането на нови ограничения срещу разрастващия се трафик на антични предмети, чиито печалби се оценяват на милиарди долари годишно, пише "Ню Йорк таймс".

Официалните лица все още не знаят как древните предмети са стигнали до Шумен или дали са минали през територия под контрола на ИД. Смята се, че колкото и антични предмети да са заловени, още повече са стигнали до купувачи и търговци във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк. Търговците се възползват от законната търговия с антични предмети, за да пласират артефакти, които от години са грабени при конфликтите в Сирия и Ирак, както и в Либия, Йемен и Египет, пише вестникът.

Засега съвсем малък брой такива предмети са свързани с грабежите на ИД. Макар и групировката да е относително нова в тези мародерства, тя ги допуска в индустриални равнища на контролираните от нея територии, като облага с данъци изкопните дейности, за да получи приходи за обявения от нея през 2013 г. халифат, отбелязва изданието.

Ето защо конфискуваните в България древни предмети, заедно със стотици други, хванати в Турция близо до границата със Сирия и най-малко един заловен предмет в Лондон, се възприемат като част от вълна, която според експерти ще залее европейските и северноамериканските пазари в следващите години, пише "Ню Йорк таймс".

Мащабите на грабежа под контрола на ИД накара много държави да се опитат да ограничат потока от предмети и получаваните от този трафик приходи, макар и те да не са най-големият източник на финанси за групировката, предвид търговията й с петрол.

Миналия месец 15-те финансови министри на страните от Съвета за сигурност се ангажираха да вземат мерки за блокиране на трафика с петрол и антични предмети, а през септември Държавният департамент на САЩ обяви 5 милиона долара награда за информация, която осуетява такъв трафик.

България, където има десетки древни обекти, е печално известна като контрабанден канал, казват пред вестника официални лица. След като незаконно придобити антични предмети стигнат Европа, за трафикантите става по-лесно да създадат документи, че те са автентични открития, които може да се купуват и продават.

"Ние сме най-прекият път от Турция и Близкия изток", казва директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Наблюдаващият прокурор по случая в Шумен Маргарита Георгиева заявява, че конфискуваните предмети са дошли от Турция, но следователите не са успели да установят откъде произхождат, нито за къде са били предназначени, което затруднява постигането на присъди срещу извършители на такъв трафик.

9 яну 2016 20:01, Анисия Иванова


image Алоу!

 

 



Тагове:   антики,   боко тиквата,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6487364
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!