Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 23:15 - ДПС е най вредната партия за България
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 2644 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Водещ на Btv: Добро утро казвам на Валери Симеонов.
Валери Симеонов, съпредседател на ПФ: Добро утро.
Водещ: Здравейте, г-н Симеонов.
Валери Симеонов: Здравейте.
Водещ: Ще се съобразите ли с предложенията на ДПС за пренаписване?
Валери Симеонов: Те не са предложение на ДПС. Всъщност, това е между 80%-90% от проекта, 1:1 с една единствена промяна в съотношението в следователската квота. Как да не го подкрепим, след като сме се подписали още в програмата за стабилно управление? Там са се подписали и реформаторите, и ГЕРБ и АБВ даже и фактически това е същият проект, който дъвкахме толкова месеци досега. Ние не сме привърженици на нещо, което до момента е постигнато да го зарежем, да го хвърлим в името на някакви дребнави политически интереси.
Водещ: Тогава реформаторите на какво казват „не“?
Валери Симеонов: Трябва да питате тях на какво казват „не“. И аз се учудвам и днес ще поискам среща с тях, за да ги попитам какво не им хареса като всичко е същото и в никакъв случай това не е предложение на ДПС, дайте да се разберем. това са предложенията, по които всички се обединиха и решиха да ги подкрепят.
Водещ: Г-н Симеонов, казвам предложенията на ДПС, защото онзи ден Лютви Местан беше в студиото и предложи точно това – пренаписване на предложенията с общ консенсус и внасянето им, за да могат да съберат поне, минимум 180 гласа, за да послужи по някакъв начин на това като ускорител.
Валери Симеонов: С други думи той не е предложил промени, а е предложил начин, по който да бъде приета някаква съдебна реформа, същата съдебна реформа. Той е предложил начин, той не е предложил нещо ново. Всички тези неща ги имаше в документа първоначално. Ние сме преговаряли, спорили сме, най-накрая се обединихме около този общ текст. Местан фактически е предложил по какъв начин да стане, но той не е открил топлата вода. То е естествено – ако няма консенсус около повечето текстове – то няма как да мине. Това е, политиката – изкуство на възможното.
Водещ: Добре де, но ако той не го беше предложил, не се стигне до това боричкане и разбъркване на ситуацията около Конституцията щяхте ли да подкрепите предложението на Реформаторския блок (РБ) такова, каквото те го внесоха и е внесено?
Валери Симеонов: Моля ви се, недейте да внушавате на хората, че едва ли не ДПС движи политиката в България – нищо подобно. Те го били предложили. Те в момента, не разбирате ли, че се опитват да се намъкнат също, да се включат към групата подкрепяща промяната на Конституцията, защото другото е изключително непопулярно и позорно пред европейските институции. Те сега просто бързат да се качат в последния момент на влака, да няма нищо лошо. Какво, да им забраним ли?
Водещ: ДПС?
Валери Симеонов: Да, ДПС.
Водещ: И те искат да участват в управлението, така ли?
Валери Симеонов: Ето, например АБВ също проявиха много голяма доза разум вчера при разговорите. Разговорите, между другото, протекоха много диалогично.
Водещ: Разум, но орязване. Излезе г-н Първанов – 2/3 били орязани сега от предложенията на реформаторите.
Валери Симеонов: Кой го казва това нещо?
Водещ: Радан Кънев вчера го каза.
Валери Симеонов: Добре, питайте го кое точно е орязано. Аз чета двата текста, нося ги и двата текста, виждам разликата каква е между двата текста.
Водещ: Няма да правим сравнително четене.
Валери Симеонов: Знаете ли кое е? Само две разлики има.
Водещ: Кои са тези две разлики?
Валери Симеонов: Сега ще ви кажа. Едното е, че мандатът вече не е 4 г., както ние го бяхме предложили и беше прието, а си остава старият 5 г. Второто е явното гласуване при заседанията на пленума.
Водещ: Това отпада?
Валери Симеонов: Те не отпадат – те просто не влизат в първоначалния текст. И ние и реформаторите ще настояваме между 1-во и 2-ро четене да влязат и те сигурно ще влязат. Неразбирате ли, че за да се присъединят към Конституцията и АБВ, и БДЦ и ДПС на тях им трябва някакъв мотив и техният мотив е такъв: приемаме 80% от нещата, 20% да ги обсъдим по-късно и се присъединяваме. Ние трябва да сме последните глупаци, извинявайте, да кажем „не“ при положение, че има шанс да съберем 180 гласа и да покажем не само на Европа, но и на българския народ, най-важното, че най-върховният закон в България се уважава и се подкрепя неговата промяна от всички.
Водещ: Добре, но отричате ли няколко съвпадения: Лютви Местан ряза лентички с Бойко Борисов, пили са чай, беше тук предложи именно ускоряване на реформата по следния начин: събиране и обсъждане, прокарване на нови идеи и нови точки. Част от нещата наистина изглеждат задвижени от ДПС.
Валери Симеонов: Ние, ако вземем да гледаме между редовете и кой с кого е пил кафе, извинявайте те за мен не са ми любимите политици и двамата, особено Местан. Да ги гледам кой с кого си пие – няма никакво значение. Важното е това, което ние ще направим, когато хората са ни избрали, са ни вкарали вътре и са казали: вашата основна задача е да подобрите живота в България, хайде да ви видим сега. Ние сега ще гледаме кой с кого е говорил. Задкулисие, внушение, пр. – последното нещо, което ме интересува. Ние сме практични, прагматични хора. Ето го текстът. Искам някой да каже по какво се различава този текст от предния текст – две работи. И двете работи могат да бъдат поправени и съм сигурен, че ще бъдат поправени.
Водещ: Изброени са и други неща, по които се изброяват, но това, за което реформаторите настояват е явното гласуване. Несмятате ли, че ще бъде по-прозрачно, ако се случва явно гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС)?
Валери Симеонов: Да, смятаме да подкрепяме и между 1-во и 2-ро четене ние ще го внесем, ако го не направят реформаторите, но сега да се опитват да си приписват авторски права върху Конституцията – най-малкото е дребнаво.
Водещ: Една от основните теми в поправките в Конституцията за това, че отделните колегии да избират сами ръководителите си – съдиите-съдиите.
Валери Симеонов: Да, ето го, има го всичко вътре.
Водещ: ДПС като че ли се е съгласило и с това нещо, макар че бяха против.
Валери Симеонов: На всичко се съгласи ДПС. Пак ви казвам: те в момента гледат да се набутат.
Водещ: ДПС искаха дори и след изборите да се гледат тези промени в Конституцията, изведнъж се забързаха. От къде идва това?
Валери Симеонов: Ето, виждате как те се опитват да се включат в групата, която ще приеме Конституцията.
Водещ: И на вас това не ви е съмнително, не ви е…
Валери Симеонов: Какво да ме съмнява? Аз гледам текстът. Какво да ме съмнява? Да търся какви са техните подбуди? На мен са ми ясни техните подбуди – абсолютно популистки с оглед на предстоящите избори и те гледат да натрупат по-малко негативи, иначе щяха да бъдат упрекнати, че са против реформата.
Водещ: Излиза така, че всичко е заради изборите.
Валери Симеонов: Малко натам отиват работите. Това не е хубаво. Не бива с Конституцията да си правим предизборна кампания, а напоследък като че ли само това се прави. От сутрин до вечер в студиата обикалят едни и същи хора, пишат се активи. В края на краищата искам да ви кажа, че работата трябва да се свърши.
Водещ: Всеки иска да си припише активите на себе си.
Валери Симеонов: Ето, ние не искаме да се припишем никакви активи.
Водещ: Но ще седнете на една маса, бихте седнали на една маса с ДПС.
Валери Симеонов: Точно затова пак казвам: ние сме прагматични, отговорни политици. За нас интересите на България, доброто на България е над всичко. Ние не можем да продължаваме да заблуждаваме хората, че правим съдебна реформа и да я отлагаме след изборите за не знам си кога и да се правим на нацупени деца. Хората чакат промяна.
Водещ: Имаше, обаче един ултиматум за подкрепата на тази съдебна реформа, имаше ултиматум поставен от ДПС – Патриотичният фронт (ПФ) да не е част от…
Валери Симеонов: И какво стана с този ултиматум?
Водещ: Нека да чуем какво каза Местан.
Валери Симеонов: Изчезна, забравиха го.
Водещ: Да, много ми е интересно.
Валери Симеонов: Много ясно.
Лютви Местан: Аз бих искал това да бъдат системните български партии. Бих искал това да бъдат… Да дам ли дефиниция за системна партия? ГЕРБ, РБ, ДПС, БСП, АБВ, ако щете и други партии, които биха се присъединили. В това число и Български демократичен център.
Водещ: Ще преглътнете ли ПФ, например?
Лютви Местан: Позицията ни по отношение на ПФ е абсолютно непроменима. Ние имаме категорична позиция против участието на ПФ в управлението на страната, защото се явяваме един от гарантите на либералната демокрация, а там място за националпопулисти няма. Тази позиция на ДПС не може да се промени или с други думи: днес ДПС излиза с идея за ускоряване на реформата около консенсусните предложения, които чуваме от г-н Борисов и от г-н президента, напоследък.

Водещ: Вие сте националпопулисти.
Валери Симеонов: Чухте ли го – той бил гарант на либералното. Той е гарант само на присъствието на Турция в българската политика, никакъв друг гарант не е. на всички мероприятия на Ердоган е на първа линия нареден. Какъв гарант е той на либералното? Виждате колко си държат на думите. И те се въртят като чамова дъска през два дена.
Водещ: Значи, не им пречи да седнат заедно с вас, така ли?
Валери Симеонов: Вижте какво, вие страшно много съдействате да се създава впечатлението, че едва ли не ДПС е изключително важен фактор в политиката. Не – ДПС е една партия с 36 народни представители и нищо повече.
Водещ: Не тръгна ли цялото това разбъркване около Конституцията, като че ли изглеждаше, че всички бяха готови, съгласни, поти бяхте събрали 160 гласа и изведнъж Местан предложи това нещо и всичко тръгна отначало, да не кажем, че дори не се забърза, а се забави?
Валери Симеонов: Пак ви казвам: този се опита да се метне на влака в последния момент. Освен това 160 гласа по никакъв начин не ги бяхме събрали. Сега, примерно, ако не се приеме този вариант около, който сме обединени близо 180 народни представители и се отиде на първия вариант в петък, утре знаете ли колко – ще съберем около сто тридесет и няколко гласа. Никога не е ставало въпрос, че ще се събират 160 и това е трагедията. Сега, след като не можем да съберем 160 гласа, дайте да се цупим и да кажем: нищо друго няма да приемем. То това е същото, няма промяна.
Водещ: Значи, все пак бихте подписали с ДПС, в един документ?
Валери Симеонов: Стига сте ме слагали с ДПС. Вие да не сте телевизия на ДПС? Поставяте ми непрекъснато въпроса от гледна точка на ДПС. ДПС е вредна за България, най-вредната за България партия, а дали ще се подпише, дали няма да се подпише си е неин проблем. Нашият проблем е да направим някаква сериозна промяна в съдебната система и ако трябва да стане чрез Конституцията ще стане чрез Конституцията.
Водещ: Добре, реформаторите, когато казват „не“, днес пишеше някъде, че до 09:00 ч. ще се решава това – на кой вариант ще се отиде и до кой вариант ще се стигне, според вас в петък?
Валери Симеонов: Вариантът е един, няма два варианта. Първият вариант, който е, при който няма подкрепата на още три партии, не само на ДПС това означава, че оставаме със сто тридесет и няколко гласа, нищо не става и губим още 6 м. Разберете – това е много дълъг период. Сега излизаме 1 м. в отпуска, след което 3 м. не може да се входира същият законопроект, разглеждане през комисии. Отидоха още 6 м. Разбирате ли – защо да ги губим? За какво толкова време, близо 8 м. работим?
Водещ: /…/ в едно управление.
Валери Симеонов: Ето, знаете ли чия беше инициативата за вчерашната сбирка? – наша беше, след като всички се бяха отказали, премиерът също. Ние настояхме, събрахме се като колеги да обсъдим какво можем да направим.
Водещ: Сбирката на лидерите – да. Между другото, не отпадна ли още една от идеите на реформаторите за по-голям контрол върху главния прокурор?
Валери Симеонов: Не, такава нямаше в първоначалния текст.
Водещ: Нямало е такава?
Валери Симеонов: Не, никога е нямало такъв изричен текст.
Водещ: Макар че те са искали така.
Валери Симеонов: Между другото, съотношението за прокурорския състав го продължихме ние, още в началото. То е наше предложение, но не се прие.
Водещ: АБВ казват: ние предложихме това и вие и ГЕРБ.
Валери Симеонов: То си има хронология на преговорите, може да питате и АБВ.
Водещ: Защо беше толкова важно Бойко Борисов да вземе инициативата, според вас, за да тръгнат нанякъде всичките реформи?
Валери Симеонов: Все пак е министър-председател, освен това лично…
Водещ: Той обаче се усъмни в свършената работа до този момент на Христо Иванов. Бойко Борисов вчера се усъмни в работата свършена до този момент от Христо Иванов.
Валери Симеонов: Не мога да коментирам, питайте си го Борисов. Нашата работа каква беше?
Водещ: А вие как коментирате работа на Христо Иванов – правосъдният министър?
Валери Симеонов: Мисля, че това е много положително, което се опитва да прокара тази съдебна реформа и че е основният двигател. Това е добре, така трябва да бъде – правосъдният министър трябва да има перспективен поглед, не само за момента да се решават проблемите. Цялата съдебна система, усещането на всички български граждани е, че е прогнила и корумпирана. Нали така? И сега какво става – изведнъж да кажем: хайде сега няма да гледаме промените, след 6 м. ще тръгнем да променяме съдебната система? Хората, извинете, но с основание ще ни изритат.
Водещ: Изглежда, обаче изключително лесно да се случи това, ако има воля.
Валери Симеонов: Точно така, точно така, пак повтарям: вчера всичко беше просто приключило след разговорите на Борисов с Миков, след това той отиде на разговори с БДЦ, дойде и при нас на разговори. Той беше, да не кажа думата отчаян, но се беше отказал. Ние казахме: дайте да направим един последен опит, толкова време загубихме, толкова хартии изписахме, толкова преговори, съгласувахме текст, дайте да се съберем на един Председателски съвет и да опитаме да направим нещо. Той се съгласи и излязохме пред нашата стая, обявихме го, дойдоха всички колеги, за което им благодаря, и стигнахме до един общ консенсус и снощи изведнъж реформаторите казват: ние се отказваме от нашите си предложения, за които сме се съгласували.
Водещ: Днес ще говорите ли отново с реформаторите?
Валери Симеонов: Да, ще говорим.
Водещ: Радан Кънев каза, че до петък сутрин има години политическо време.
Валери Симеонов: Трябва да се прояви разум, според мен и отговорност. Това не е поле за експерименти Конституцията. Тя е най-важната.
Водещ: Коментарите, поне в групата на ГЕРБ, това което пишат днес „Стандарт“ е, че Борисов едва ли не е готов на избори 2 в 1 на есен като се има предвид по-скоро и парламентарни. Възможен ли е такъв сценарий, в който ултиматум след ултиматум това управление не оцелява?
Валери Симеонов: Не знам кои ултиматуми споменавате. Ако намеквате за нашите условия, те не бяха ултиматуми. Те бяха условия по 7 въпроса, които не бяха въобще задвижвани досега или почти нищо не беше постигнато. Това е битовата престъпност, която трови цяла България, това е Гърмен, с който трябва да се приключи това събаряне. Такива неща, които настояхме и бяхме изслушани, бяхме приети и в крайна сметка тези промени бяха задвижени и границата, знаете, вече започна да се строи, започва тази сериозна промяна в законите за енергетиката, едно от най-важните неща, в нашия икономически живот в момента.
Водещ: Да, но имаше много условия, че ако бъдат вдигнати цените ще спрете да подкрепяте управление. Активно ли е?
Валери Симеонов: Да, това условие остава. Ние направихме предложение, внесохме законопроект за прекратяване на договорите с американските централи.
Водещ: Защото понякога изглежда така, че поставяте ултиматуми, а след това не е ясно дали те са изпълнени или не са изпълнени.
Валери Симеонов: Кажете следните точки и веднага ви отговарям.
Водещ: Когато започнахме темата имах предвид ултиматумите от страна на реформаторите, което Бойко Борисов наричал извиване на ръце, което обаче не можело да продължава вечно. Възможни ли са избори, възможно ли е управлението да приключи предсрочно?
Валери Симеонов: Всичко е възможно и всичко е в нашите ръце. В нашите ръце – ПФ, ГЕРБ, реформатори, АБВ, БСП. Всичко е в нашите ръце. Каквото направим, това ще бъде. После, обаче трябва да гледаме нашите сънародници в очите и да /…/ за какво си правим изборни експерименти.
Водещ: Последно: вашата прогноза за това какво ще се случи в петък – ще има ли джентълмени в Народното събрание (НС), които да гласуват за промените в Конституцията?
Валери Симеонов: Моля се да има повече патриоти, патриотично мислещи народни представители. С други думи – отговорни хора.
Водещ: Добре. Валер
и Симеонов – гост на предаването.

mignews.info/


Тагове:   ДПС,   Доган,   местан,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. nikikm - В България,
15.01.2016 01:15
В България няма истински патриоти или националисти,все едно!Ако имаше,водачите им в името на България,вкупом щяха да се откажат от дребните си егоистични ежби,ЩЯХА ДА ПОЖЕРТВАТ СЕБЕ СИ И ИНТЕРЕСИТЕ СИ,В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ЩЯХА ДА СТАНАТ СИЛА! НЯМАШЕ ДА ИМА ДПС! Но всеки от тях търси власт и благини и национализма,патриотизма,са им само параван! Това са духльовци,за съжаление с власт,макар и с измама взета! Та,да ти кажа,ВСИЧКИ ПАРТИИ СА ДПС,ПРОСТО СА СИ ИЗБРАЛИ РАЗЛИЧНИ АБРЕВИАТУРИ,ЗА ДА ВНУШАТ НА ЕЛЕКТОРАТА,ЧЕ ИЗБИРА!ЗА ДА ГО ДЕЛЯТ И ВЛАДЕЯТ,А ТОЙ ДА СТРАДА И ГИНЕ! ПОЗДРАВИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6498418
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!