Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2016 08:31 - Обама тръгва към Куба и става Кубама?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2016 09:16


Пардон, още не е, но вижте:

Кубама – пътят на Обама към сърцето на Куба

Президентът изглежда решен да оправи отношенията с цяла Латинска Америка

 

image

Снимка: Reuters 

Предпазливост е може би най-точната дума, що се отнася до външната политика на Барак Обама. Но има една част от света, където американският президент не се свени да е настъпателен, пише сп. "Икономист".

За всеки от 9-те му предшественика, управлявали по едно и също време с Фидел и Раул Кастро, визита в Куба би била немислима. Но на 21-ви и 22-ри март Обама ще направи точно това.

Посещението в Хавана е апогеят на сериозните усилия, които държавният глава положи за стопляне на двустранните отношения след 54 години вражда. Обама "отслаби" икономическото ембарго, наложено на острова и вярва, че позитивната политика ще даде по-добри резултати от изолацията в битката за сваляне на комунистическия режим.

Освен това се очаква настоящата позиция спрямо Куба да доведе да подобряване на отношенията на Съединените щати с цяла Латинска Америка, която в последно време се превърна в стратегическа зона за Китай. А Вашингтон не може да допусне подобно геополитическо развитие в "задния си двор".

Проблемът за Обама е, че разгръщането на инициативата идва в края на управлението му. И до голяма степен, за да има реален резултат, тази политика трябва да бъде продължена от наследника му в Белия дом. Както върви кандидат-президентската борба, има голям шанс следващият американски президент да не завърши започнатото.

Според "Икономист" действията на Барак Обама са в правилната посока. Ембаргото задушава кубинския народ, а не толкова династията Кастро. Подходът от Студената война, който прилага Вашингтон дава удобно извинение за кубинската власт да налага почти диктаторско управление.

Разбира се, трябва да се отбележи, че откакто пое властта през 2008-ма година Раул Кастро започна реформи, които дотогава бяха немислими, най-вече свързани с разширяване на частния сектор.

Официално тези реформи се прокламират като "подобряване на социалистическата система", а не приемане на капитализма, още по-малко демокрацията. Критиците на Обама настояват, че с настоящата си дипломатическа совалка американският президент легитимира властта в Куба. Но е ясно, че островът не може да се обърне към демокрацията за една нощ.

Промяната ще стане бавно, може би години напред във времето. Раул Кастро обяви официално, че ще се оттегли през 2018-та година. Най-вероятният му наследник е Мигел Диаз-Канел, който е роден след революцията от 1959-та.

Канел неизбежно ще опита да си гарантира място в сърцата на народа, а за целта трябва да подобри стандарта на живот. С други думи ще се нужни икономически реформи. Отварянето на пазара почти сигурно ще доведе и до либерализиране на политическата сцена.

Безспорно ангажиране на американския президент с Куба ще ускори процеса значително. Премахване на ембаргото пък може да промени имиджа на зла империалистическа сила, който Съединените щати имат в цяла Латинска Америка.

Това ще е изключителен катализатор за ренесанс в търговските отношения между двата региона. Дори в неособено приятелската атмосфера в последните години Латинска Америка поема близо 1/4 от северноамериканския износ. Какво би станало, ако отношенията се подобрят?

Усилията на Обама и администрацията му дават добра основа на следващия обитател на Белия дом. Ксенофобската риторика на Доналд Тръмп обаче определено не се нрави на латиноамериканските ръководители и те набързо ще се отдръпнат от протегнатата ръка, ако милиардерът спечели изборите. И няма как да е другояче, след като този кандидат говори за вдигане на стена по границата с Мексико.

Опасенията са, че дори и демократите залитат по курса на Тръмп, оглеждайки се в нарастващата му популярност.

При все това вратата на Латинска Америка изглежда широко отворена за Вашингтон след десетилетия на изолация. Първата крачка през нея ще бъде направена в Хавана в началото на следващата седмица. Но предстои дълъг път и следващият американски президент трябва да го извърви... Иначе ще станем свидетели на завръщане в миналото.

Автор: Александър Томов

19 мар 2016, 22:11,

 

Още не е Кубама, но ... кой знае знай ли съ какво остава за бъдещата  Световна история?
Неведоми са пътищата ..., исторически!

Както и ние още не знаем Аспарух ли е, Исперих ли е
, Испор ли е, Есперих ли е, Есперерих ли е, Аспар-хрук ли е, ... и так далее?



Тагове:   куба,   Барак Обама,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6499722
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!