Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2016 11:38 - Екокняжество Онгъл
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Екокняжество Онгъл… като истинска държава

2015.06.16

 

Вече информирахме (вж. тук), че българин основава своя държава с икономически потенциал от $100 млрд. Страната се намира на остров, който бизнесменът Владимир Баланов, който го е купил, на няколко пъти е предлагал да бъде присъединен към България. „Конституцията за новата държава в Тихия океан вече е изготвена. Съмнявам се, че тези, на които предлагахме тя да стане част от България, въобще са разбрали за какво става на въпрос.“ – Това заяви и пред Еврочикаго председателят на МЕНСА Христо Радков, който е обявен за нов жител и вицепремиер на държавата, основана от Христо Баланов.

Страната се намира на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км. от България и 1000 км. северно от Нова Зеландия. Островът е образуван от пемза при изригването на подводен вулкан. Неговата площ е 27 000 кв. км., колкото е тази на Белгия. Страната се нарича Нова Атлантида. Към този момент нейни жители са бизнесменът Владимир Баланов, чиято фирма притежава острова, неговата съпруга Галина и техният син Йордан. Намерен е вече и четвърти жител и вицепремиер на страната – председателят на МЕНСА – Христо Радков. 

image

Изглежда този пример е заразителен. В редакцията получихме съобщение за създаването на Екологично Дунавско Княжество ОНГЪЛ. Глава на княжеството ще бъде арх. Миломир Богданов, за когото нашето издание вече е писало по друг повод (вж. тук). 

image

Герб на княжеството

image

Знаме на княжеството

Княжеството си има вече химн – това е „Боже, Княза пази”, текст генерал-майор Георги Агура (с корекции), музика Емануил Манолов; както и знаме, герб, държавен печат и парична единица – дунавски лев.

image

Държавен печат на княжеството

image

Парична единица

image

Пощенска марка

Княжество Онгъл е замислено като балканско-централноевропейски аналог на княжество Монако. Неговите създадели организират утре в София в БТА пресконференция, на която ще дадат още подробности за своето начинание. Освен Миломир Богданов, това са Тамаш Секереш и Цветан Ночев.

image

Дипломатически демарш до посолствата на Хърватия и Сърбия

Княжеството обявява свои територии на десния бряг на р. Дунав, около километри 1401, 1397.5 и 1391. То е изцяло на брега на Дунава и се състои от владенията Рид, Горно Подунавие и Долно Подунавие. Разположено в ненаселените гористи земи на десния (западен) бряг на Дунав в резервата „Копачки рид” (Kopački Rit, Baranja, Hrvatska, наричан Amazon of Europe) извън хърватска територия точно срещу гр. Апатин от другата страна на сръбския бряг и южно от него надолу по този срещуположен му бряг на реката. Близките селища на хърватска територия са Тиквеш (с едноимения ловен дворец на Хабсбургите, до който по-късно Тито издига и своя луксозна барокова резиденция) и Копачево (с близкият замък на принц Ойген в Bilje). Най-близкият по-голям град е отстоящия на 15 км гр. Сомбор в сръбската страна с 50 000 жители (толкова, колкото в България е населението на гр. Велико Търново).

image

Карта на територия на Екокняжество Онгъл

Екокняжество Онгъл си има, също така, вече създадени визуалните символи за пощенски марки, корабен флаг, регистрационни номера, табели и други знаци, както и Държавно отличие за заслуги – орден „Дунавска звезда“. Дори начинът, по който ще изглежда визуално паспортът на поданиците вече е изработен.

image

Корабен флаг

image

Орден „Дунавска звезда“

image

Фейсбук страница на Екокняжество Онгъл – тук

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

КНЯЖЕСТВО ОНГѪЛЪ

Официално наименование – „Екологичо дунавско княжество Онгѫлъ”

Столица – номинелно твърдината „Рид”.

Официален език – български с правописа на Царство България, церемониално църковнославянски.
Работни езици – новобългарски, руски, сръбо-хърватски (кирилица), английски.

Официална религия – Източно православие

Държавнен строй – абсолютна монархия

Управление – Негова светлост (негова чест) Княза с държавен коронен съвет със съвещателни и изпълнителни функции, чиито членове са сред удостоените от княза негови хора с благородническите титли и рангове:

първопрогласни – севаст, войвода, бан

и дворцови – логотет, протовестарий, епикерний (хофмаршал), протостратор, комит (комес, конетабъл, ескуаер), екзарх, епарх, ипат, катепан, жупан, дук, кефалия, архонт, кастрофилакс, протоспатарий, протокилиот (фигел адютант) алагатор, аподохатор (практор, перперикон), магистър, боил (болярин, дворянин), тархан (съдия), багатур, багаин, капитан, ватах, ктитор, епитроп, хофегер (крагуяр), кехая, настоятел (иждивениар) и пр. обращението към всички които е „Ваше благородие”, „Ваша милост” или „господин”, и са еквивалентни на западноевропийските „барон” и „лорд” (пер, дон, рицар).

image

Общ закон – 10 Божи заповеди

Девиз: „Съ нами Богъ”

Небесни покровители: Св. Св. Кирил и Методий

Официален празник – 24 май, ден на Учредителния Манифест, на светците покровители Св. Св. Кирил и Методии, на писмеността и културата.

Официален марш – „Един завет”
музика Г. Шагунов, текст Ив. Йончев

Гражданство – за всички след Княза и династията, първопрогласните благородници и семействата им които го имат по право се придобива с княжески указ и полагане на клетва. Двойното и множественото гражданство е напълно допустимо, щом то не е на враждебна страна.

Въоръжени сили: Подобно на Коста Рика и др. страни Княжеството няма армия.

Постоянно население: Княжеството е в изключителен екологичен резерват от европейско значение, наричан „Европейската Амазониа” и по принцип няма постоянно население в селища на малката си територия.

Територията на княжество Онгѫлъ е приблизително 726 400 кв. м. (72,64 ha или към 0.73 кв.км), без териториалните му води в Дунава. Територията му се явява 1.65 пъти по-голяма от тази на Ватикана и 2.68 пъти по-малка от тази на Монако. То е приблизително, колкото територията на Борисовата градина в София, заключена между бул. „Цариградсо шосе”, „Алея Яворов”, „Драган Цанков” и „Евлоги Геориев” от общо 73.06 ha, без застроените в нея стадиони, игрища, къпалня, езеро „Ариана”, Университетска обсерватория и електро подстанция „Юнак” 17,35 ha.

image

Княжеско владение „Долно Подунавие“

ЦЕНТРАЛНО КНЯЖЕСКО ВЛАДЕНИЕ „РИДЪ”
(нос Милина – източния край на големия остров, ограден от ръкава Стари Дунав)
Площ 18 000 кв.м,
Брегова линия на Дунава – 240 м,
Дълбочина до хърватската граница – 150 м,
Граници с Хърватия: югозападна 180 м, северозападна 200 м.

image

Из материалите, изпратени от основателите на Екокняжество Онгъл:

В началото на 90-те години на 20 век с разпадането на Югославия, след като от 1991 до 1995 г. се водят тежки битки между сръбските и хърватските сили, прокараната на 15 януари 1998 г. международна граница в този район оставя няколко ничии къса земя – анклави на десният бряг на Дунава, които според хърватската държава са извън нейната територия, а Сърбия също не ги взима за свои и счита, че границата й достига до средата на талвега на река Дунав и категорично не минава на отсрещния бряг в този район.

Северните 2 от тези оказали се ничии земи през пролетта 2015 г. първи обявяват своя суверенинет. На 13 април 2015 г. най-големият от тях , с територия от около 7 кв.км. известен като Сига, е обявен за Свободна република Либерленд, а на 24 април 2015 обявява независимост и Княжество Целестина – северниата от Либерланд ничия дотогава земя с площ 0,27 кв.км. (271 318кв.м.), на същата територия след 22 май се мести и основаното на 23 април 2015 г. на непотърсени земи на границата между Хърватия и Словения край с. Брезовица при Метлики и кралството се мести в същия непотърсен къс земя където е княжество Целестина.

На 24 май с Учредителен манифест в останалите южни 3 такива къса земя там извън горопосочените е учредено Екологочно Дунавско Княжество Онгъл с обща площ около 0,73 кв. км. (726 400 кв.м).

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ЗАСЕГНАТАТА И СРОДНИ ТЕМИ:

Онгъл (или Онглос) е първото поселение на Аспаруховите българи след заселването им на Долни Дунав през втората половина на VII век. Укрепеният лагер и едноименната местност се намирали в района на дунавската делта, но точното им местонахождение не е безспорно установено. Името се среща у византийските историци и хронисти Теофан Изповедник (под формата Оглос) и патриарх Никифор (под формата Онглос). Дълги години се смята, че това име означава „ъгъл“, но напоследък надделява мнението, че неговото старо тюркско значение е „укрепено място“. Предполага се, че укрепеният лагер на Аспаруховите българи е бил на несъществуващият днес остров Певки. Опитът на император Константин IV Погонат през 681 г. да унищожи новите съседи на империята завършва с разгром на византийците в битката при Онгъла. След тази битка Аспаруховите българи установяват държавата си в териториите между Дунав и Стара планина, отнети от византийците.

В Европа очевидно процесът на роене на нови държавици не е съвсем приключен. Последните две такива фомирования, появили се в Европа, са създадени почти изцяло в интернет. Това са Кралство на Анклава (територия от около 100 кв. метра между Хърватска и Словения) и Либерланд, която се намира на островна част от Дунав на границата между Хърватска и Сърбия, и има „територия“ от 7 квадратни километра. Доколкото двете държави търсят признание главно в интернет и нямат жители, ясно обозначена територия, граници и държавни органи, то те са по-скоро начинание за слава, подобно на обявената за кратко през 80-те години на ХХ век независима държава на петролна сонда край бреговете на Великобритания.

image

Съществуват обаче около 8 квази-държави, които имат почти всички атрибути на независимите, освен най-важният – международно признание. Ето ги, изброени по реда на хронологичното им възникване.

Северен Кипър – възникнал в резултат на турска окупация на част от остров Кипър през 1974 г., и досега тази държава остава призната само от Турция и се счита за де факто нейна провинция. От повече от десет години текат преговори между Северен Кипър и международно признатата република Кипър за обединение, но те остават безплодни – кипърските турци искат федерация и признание на статута им, а гърците приемат възстановяване на територията отпреди окупацията с повече автономни права за общностите.

Нагорни Карабах – де факто арменски анклав във територията на Азербайджан, възникнал през 1993-1994 г. в резултат на кръвопролитна и жестока война между двете общности в Кавказ – азери и арменци. Досега остава признат единствено от Армения, която пък разчита на военен договор с Русия, за да запази анклава срещу по-голямата и силна армия на Азербайджан.

Приднестровие – проруски анклав в Молдова, отцепил се след кратка война през 1992 г. между войските на обявилата независимост Молдова и „опълченци“, подкрепяни от Москва. И досега не е признат от нито една държава, формално Русия използва Приднестровието като лост и „замразен конфликт“ с който да „държи“ Молдова далеч от ЕС и евентуално обединение с Румъния.

Абхазия – окупирана от Русия черноморска област на Грузия, която де факто още през 1993-1994 г. се отцепва след гражданска война. Дълги години Абхазия беше използвана като „замразен конфликт“ и коз от Москва за да бъде държана Грузия в орбитата и с този лост на влияние, но след войната от 2008 г. Русия формално призна независимостта на Абхазия.

Южна Осетия – идентична с Абхазия територия, разположена между Русия и Грузия, и отцепила се още в началото на 90-те години на 20 век, получила формално признание от Русия като държава след 2008 г.

Косово – обявила независимост през 2008 г., де факто откъснала се от Сърбия през 1999 г. след война на НАТО срещу тогавашна Югославия. Призната официално от над 100 държави, членки на ООН, тя не може да стане член на организацията заради, вето на Русия и съпротивата на Сърбия, която счита Косово за своя провинция. Де факто най-близо до международно признание и пълноценен статус държава.

Съществуват и други територии с латентни или заявени държавни претенции – на първо място двете украински области – Донецка и Луганска, които за по-малко от месец в резултат на политически инженеринг в Москва се сдобиха с президенти, знамена, армии и правителства, но реално единствената им функция е да бъдат разменна монета в конфликта Русия-Украйна и в краткосрочен план вероятно ще са нещо от типа на Приднестровието, а в дългосрочен ще се присъединят към Москва или Киев. Друга подобна територия е Република Сръбска в Босна и Херцеговина, която представлява едната част от федерацията и редовно заговаря за отцепване и присъединяване към Белград.

www.eurochicago.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6497496
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!