Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2016 17:10 - 563 год. от падането на Константинопол и Източната Римска империя
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2016 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Падането на Константинопол на 29-ти май 1453 г. дава краят на гаснещата слава на Източната Римска империя, т.е., на така наречената Византия*, кръстена Византия 100 г. след като Източната Римска империя на Константин Велики вече не съществува.

Кръстена Византия* от един еврейски историк Йеронимус Волф** през 1557 г. 

На 5 април 1453 година османците на султан Мехмед II започват обсада на Константинопол, известен като непристъпна крепост от създаването си през 355 г. сл.Хр.
През 1449 г. султан
Мехмед II построява на Босфора Румелийската крепост (Румелихисар), която отрязала комуникациите между Константинопол и Черно море, и едновременно започва експедиция в Морея, за да попречи на деспота на Мистра да окаже помощ на столицата.

Много е писано за причините за падането; написаното пресъздава положението, в което се намирала тогава Римската империя- Византия, след като цяла Мала Азия и Източна Тракия били загубени и останал единствено Константинопол с неговия хинтерланд1. През годините, различни врагове били причинили големи щети на империята, но най-голямата загуба и решителен удар по нея било завземането на Константинопол от франките на 13-ти април 1204 г., по време на Четвъртия кръстоносен поход. Възвръщането и освобождаването на Града след няколко десетилетия (1261 г.) не било от съществена полза, защото той вече бил напълно опустошен и разграбен.

Откъс от Уикито:

Срещу колосалната турска (б.м. - османска) армия, състояща се от близо 160 000 души, император Константин XI Палеолог успява да събере едва по-малко от 9 000 войници, от които близо половината били чужденци; византийците (б.м. - ромейците), враждебно отнасящи се към църковната уния, сключена от техните императори, не изпитвали желание да воюват. Така, въпреки мощта на турската (б.м. - османската )артилерия, първата атака е отбита (18 април). Мехмед II успява да прокара своя флот в залива Златния рог и така поставя под заплаха другия участък от укрепленията на града. Но щурмът на 7 май отново не успява. Но в градската стена на подстъпите към вратата на Свети Роман бил извършен пробив. В нощта на 28 срещу 29 май 1453 година започва последната атака. Два пъти турците (б.м. - османцте) са отбити; тогава Мехмед пуска в атака еничарите. По същото време генуезецът Джустиниани Лонго, който заедно с императора е душата на отбраната, получава сериозна рана и се оказва, че той трябва да напусне своя пост. Това дезорганизира защитата. Императорът продължил доблестно да се сражава, но части на вражеската войска, овладели подземните ходове на крепостта – така наречения Ксилопорт, нападнали защитниците в тил. Това бил краят. Константин XI загинал в боя. Турците (б.м. – османцити) завладели града. В превзетия Константинопол започнали грабежи и убийства; над 60 000 души били взети в плен. По османски обичай султанът оставил на хората си да плячкосат града. На третия ден той спрял това. Тук, в този град смятал да пренесе столицата си.На 30 май 1453 година, в осем часа сутринта, Мехмед II стъпил в столицата и заповядал да направят централната катедрала в града – църквата Света София, в джамия. Последните остатъци от някога великата империя – Морея и Трапезундската империя – попаднали под турска (б.м. - османска) власт съответно през 1460 и 1461 година.

Т.н. византология е изкуствено набито в главите ни понетие, един интердисциплинарен клон на хуманитарните науки, който разглежда историята, културата, религията, изкуството, както литература и музика, науката, икономиката и политиката на Източната Римска империя... 


НЕ Е ИМАЛО ВИЗАНТИЯ, имало е Източната Римска империя!


Измислено е, и е въведено заблуждаващо в историографията, като се среща за първи път при евреинът и "германски"
** историк Йеронимус Волф***   image през 1557 г. 

Той дава името Византия на Източната Римска империя, която продължава след като западната част е срината през 476 г. А около 100 години след окончателното завладяване на Източна Римска империя от османците през 1453 г., Волф започва да събира, редактира и превежда съчиненията на "византийските" философи.
Други хуманисти от 16-ти век, въвеждат "византийските" проучвания в най-юдеизираната по това време държава  в света - Холандия.

И става традиционен за историческата литература факт след издаването на Парижкия корпус - Corpus Byzantinae historiae в 17-ти век.

Иначе в традиционната историческа литература за вододел между историята на античната Римска империя и историята на нейната средновековна метаморфоза “Византия” (Източната римска империя), често се избира 330 г. (обявяването на Константинопол за новата столица на Римската империя), а по-рядко 395 г. (разделянето на Империята между синовете на Теодосий), най-често 476 г. (абдикацията на Ромул Августул от престола на Западната Римска империя), и още по-рядко 565 г. (края на управлението на Юстиниан) или дори още по-късна дата - 641 г. (смъртта на Ираклий).
Къде е 641 г., къде е 1557 г., за да третираме ИЗТОЧНАТА Римска империя като "Византия"?


И НА КОМУ Е БИЛО НУЖНО ТОВА?

Един типичен случай на преиначаване на Световната история от "световните" евреи!

Аналогично както и понятието панславизъм... Панславизмът не е измислен от Русия, а от венецианците и еврейските банкери там, още преди паданено и края на Търновското царство през 1393 г. Те първи се сещат, че, за да владееш Балканите трябва да има нещо общо между народите от гоим потекло.

...а нашите казионни и нови историци мълчат... (или преповторят), като нелегално платени проститутки!

ВИЗАНТИЯ и то след унищожаването България през 1393, с предателството на Иван Шишман !!!

 

мои забележки:

*За понятието "Византия" НЕ Е ИМАЛО ВИЗАНТИЯ, имало е Източната Римска империя! Понятието "Византия" в съвременния му смисъл е предумишлено измислено още през 1557 г. понятие. И то битува та чак до днес.
Измислено е, и е въведено заблуждаващо в историографията, като се среща за първи път при еврейския историк от Холавдия Йеронимус Волф през 1557 г.
Той дава името Византия на Източната Римска империя, като Волф започва да събира, редактира и превежда съчиненията на "византийските" философи. Други хуманисти от 16-ти век, въвеждат "византийските" проучвания в най-юдеизираната по това време държава  в света - Холандия. И става традиционен за историческата литература факт след издаването на Парижкия корпус - Corpus Byzantinae historiae в 17-ти век. Иначе в традиционната историческа литература за вододел между историята на античната Римска империя и историята на нейната средновековна метаморфоза “Византия”, често се избира 330 г. (обявяването на Константинопол за новата столица на Римската империя), а по-рядко 395 г. (разделянето на Империята между синовете на Теодосий), най-често 476 г. (абдикацията на Ромул Августул от престола на Западната Римска империя), и още по-рядко 565 г. (края на управлението на Юстиниан) или дори още по-късна дата - 641 г. (смъртта на Ираклий).
Къде е 641 г., къде е 1557 г., за да третираме ИЗТОЧНАТА Римска империя като "Византия"?
И НА КОМУ Е БИЛО НУЖНО ТОВА?
Един типичен случай на преиначаване на Световната история от "световните" евреи!

**
каква Германия тогава? 1557 г.?

***
  Йеронимус Волф през 1557 г.!?! Йеронимус Волф е наречен баща на византологията като той събира исторически съчинения. Смята се, че от него всъщност се изявява интереса към Византия. В Германия обаче идва и времето на религиозните войни. Така през ХVII век интересът се измества във Франция и белгийските земи като там се оформя школа, която се нарича еродитска и е съставена е от католици. Две причини могат да бъдат изтъкнати тук за зараждането на този интерес: френския абсолютизъм и френското присъствие на изток през Средновековието. Така Латинската империя се възприема като френска държава като тук се изявяват Монфокон и особено Ш. Дюканш, който е автор на „История на Константинополската империя” и „История на Латинската империя в Константинопол”. От своя страна ХVІІІ век не е много благоприятен за византологията като това е векът на разума. Така има хора например като Волтер, които осмиват Средновековието и от там така се възприема и Византия. Но все пас се заражда един интерес към прехода Античност- Средновековие. Така Кобон издава и книгата „Упадък и падение на Римската империя”, която е типичен представител за века. ХІХ век пък е времето на обособяването на същинската византология като наука.Тогава тя става академична наука като се събират и издават съчинения и житията на светци. Така във Франция най-деен е абат Мин и неговите приближени, които издават огромни поредици църковни и исторически текстове, около 160 тома- „Patrologia Graeca”. Издават още и “Patrologia Latina” и “Patrologia Orientali”. В Германия пък се създава т.нар. Бонски корпус от гръцки и римски исторически съчинения. Все още обаче се намира в своя зародиш интересът към византийската нумизматика и сфрагистика, но все пак византологията започва да се еманципира като наука. Така започва да се преподава и история на Византия, отделно от другите дисциплини като първата катедра пък по византология е създадена в Мюнхен, Германия, от Крум Бахер - катедра по византийска литература. Такава е и тенденцията през ХХ век до Втората световна война. В Британия обаче византологията се разглежда като част от римската история като във Франция пък насочеността е към политиката и ежедневния живот като Брехер издава книгата „Животът и смъртта на Византия”. През вт. пол. на ХХ век вече се наблюдава една по-голяма универсализация. Всъщност периодични издания започват да се издават още от късния ХІХ век като “Ravue des Etudes”,”Byzantion” и други. През ХІХ век византологията се развива бързо и в Русия, което всъщност е свързано с политиката като тя се смята за закрилница на балканските християни. Появяват се учени като Оспенски, Ондокоф и други. Издава се и „Византийски временник” като активна е и преводаческата дейност. Като най-голям център обаче на ХХ век се явява именно Dumbarton Oaks във Вашинктон, с най-голяма библиотека и печати, издавщ и годишник т. нар. “Dumbarton Oaks Papers”.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6473709
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!