Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2016 16:33 - Божидар Цецов Лукарски се размечта! Но..., след Brexit!-а
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 770 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лукарски мечтае: Избягалите фирми от Кралството – у нас

Имаме добри условия за инвестиции, смята министърът на икономиката

29 юни 2016

image


Излизането на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори на фона на сигналите, че ще има отлив на големи компании от Острова.  

Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти. Той връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Юнифай Сървис Център" ЕООД, предаде БТА.  

Божидар Лукарски отбеляза, че България предоставя доста добри условия за инвестиции, сред които ниски данъчни ставки и оборотни разходи, както и квалифицирана работна ръка.

България, по думите на министъра, би могла да предостави място за развитие на тези компании, които биха напуснали Великобритания, и в този аспект това е възможност за развитието на страната ни и може да се окаже позитив от Brexit. 

Припомняме, че в последните няколко дни редица големи корпирации оповестиха публично плановете си да напуснат Острова заради излизането от ЕС и невъзможността за достъп до общия пазар. Сред последните са британският мобилен концерн Vodafone Group Plc, авиокомпанията EasyJet Plc и компанията за кредитни карти Visa Inc.

Днес Лукарски беше предпазлив в оценките за евентуалните негативни ефекти от Brexit върху България като изтъкна, че не трябва да се избързва с крайните заключения. „При всички положения, при подобно сътресение винаги има и позитивни, и негативни страни, но трябва да знаем процедурата, по която Brexit ще се състои“, коментира министърът.

Той напомни, че Великобритания е на осмо място сред търговските партньори на България с "добро като числова стойност салдо" за страната ни. Стойностите на търговския ни оборот не са толкова големи и затова ефектът, какъвто и да било той, не би следвало да е фатален, смята Лукарски. От друга страна, той се позова на първоначални изследвания на икономисти и на неофициални сигнали от Великобритания, според които страната ще премине на преки двустранни търговско-икономически договори с всяка държава-член на ЕС, и допълни, че се очаква при преговорите да се постигнат максимално изгодни условия и за двете страни.

Каквото и да се случва при тези споразумения, Великобритания ще се третира като трета страна и отношенията ще са такива, каквито бяха с Китай или Сингапур, допълни министърът.

Единственото, по което трябва бързо да се подходи като инициатива на Великобритания, е да се спре с процесът на неяснота - да се видят ясните срокове за Brexit, защото няма по-лошо нещо за икономическата среда и бизнес климата от неяснотите и несигурността, заяви  Лукарски.

По темата Brexit министърът посочи още, че в България се хиперболизира зависимостта на икономиката от еврофондовете, като приведе като аргумент разчети на вицепремиера Томислав Дончев, според които зависимостта на икономиката ни от еврофинансирането е по-малка от десет на сто. Министърът обаче подчерта, че едно намаляване на еврофондовете като абсолютна стойност ще се отрази негативно на икономиката ни, защото ще има намаляване на еврофинансирането за всяка страна член.

В отговор на въпрос Лукарски каза, че законовата възможност за намаляване на прага за инвестиции за получаване на българско гражданство може би ще повиши броя на желаещите. Той допълни, че не мисли, че тази промяна ще се отрази на националната ни сигурност. Независимо от размера на инвестициите, всеки кандидат за гражданство минава през стриктни проверки на службите за сигурност, отбеляза министърът.

Сертифицираният днес инвестиционен проект на "Юнифай Сървис Център" предвижда разширяване на дейността на компанията в България чрез преустройство на съществуваща офис площ. Размерът на инвестицията възлиза на 2,4 млн. лв. и предвижда да бъдат разкрити 200 нови работни места.

Позитивното отношение на инвеститорите към страната намира израз в силно повишените нива на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и за 2015 г. е отчетен най-висок размер на ПЧИ след 2009 г. - 1,6 млрд. евро, изтъкна по време на церемонията Лукарски.

По данни на Евростат България е на първо място по приток на ПЧИ като дял от БВП сред страните от Централна и Източна Европа, като у нас делът е 3,6 на сто, с което страната изпреварва Словения, Чехия и Сърбия, както и балтийските държави, каза той.

Според данни, цитирани от министъра, за първите шест месеца на 2016 г. сертифицираните проекти са за 104 млн. лева, като се предвижда разкриването на 2000 нови работни места, което е със 700 повече от предвидените за сертифициране през цялата 2015 г. проекти. Три от проектите са във високите технологии и един в община с висока безработица.

По Бойчо Попов




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6472527
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!