Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 16:33 - Генадий Соколов: За ЦРУ Горбачов бе повече от шпионин
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Pan.bg 27 авг 2016

imageЕвгений Черних, m.balkans.kp.ru

Американските спецслужби предрекоха августовския пуч от 1991 г. и разпада на СССРПреди 25 години, на 19 август 1991 г., бе направен опит за отстраняването на Михаил Горбачов от поста президент на СССР, организиран от група заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ. Тази пролет „Комсомолска правда“ първа писа за оригиналния „подарък“ на Вашингтон за 85-ата годишнина на последния съветски генерален секретар: тогава ЦРУ разсекрети компрометиращи документи за Горбачов.

„В настоящия момент Съветският съюз преживява революционна ситуация. Налице са всички признаци, че в най-близко време там не само ще се
извърши смяна на властта, но също така и бърза ликвидация на съществуващата политическа система. Консерваторите се дистанцират от Горбачов. Ръководителите на силовите структури му нямат доверие. Споразумението за разпределянето на властта с републиките ще бъде най-точният катализатор за действията на консерваторите по вземането на властта.“ Това се казва в доклада на управлението на ЦРУ от 1991 година.

Нещата се случиха точно така – включително опитът за вземане на властта от консерваторите през август. Провалилият се пуч се превърна в катализатор за разпада на СССР, довеждайки до оставката на самия Горбачов. Властта премина в ръцете на Елцин. Социалистическият строй бе сменен от капиталистическия.

Тези документи бяха предоставени на „Комсомолска правда“ от разследващия писател и историк Генадий Соколов. Той продължава да се занимава с темата за „подаръка”. И е открил удивителни подробности.

ПЛАНЪТ КЕЙСИ

- ЦРУ очевидно е решило да напомни на Русия за своите успехи в миналото – смята Соколов – В тези документи наистина твърде убедително е показана информираността на ведомството относно ефективното разпадане на СССР. Защо именно сега? Нашата страна отстоява своите интереси въпреки указанията на „вашингтонските господари“. САЩ държат курс към световно господство. А за Запада Русия винаги е била препъникамък по този път.
През декември 1987 г. Горбачов и Рейгън подписаха договор между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие

Ето че и новият съветски лидер Михаил Горбачов в средата на 80-те години се сблъсква с глобалния призив на Америка. На кормилото тогава е тандемът Роналд Рейгън и Уилям Кейси.

През 1980 г. милионерът Кейси ръководи предизборната кампания на Рейгън. След като става президент, Роналд го назначава за свой главен помощник като шеф на ЦРУ. Именно Кейси разработва таен план за борба с „Империята на злото“, както публично нарече СССР колегата му Рейгън.

Детайлите на плана до ден днешен не са разсекретени, но основните позиции са известни. Афганистан, Полша, програмата „Звездни войни“. Тогава съветското ръководство попада в ловко поставен капан, увеличавайки през годините 1981–85 и без това немалките си военни разходи с още 45 процента. Бюджетните ресурси на страната, предназначени за производство на стоки за потребление от народа, се свиват като шагренова кожа.
Известна е и друга част от плана „Кейси“. САЩ убеждават Саудитска Арабия да увеличи значително добива на нефт. Това довежда до спад на световните цени на „черното злато“, които вкарват в съветската хазна заедно с доставките на природен газ от чужбина до 80 процента от валутните приходи. Появата в Кремъл на новия генерален секретар Горбачов добавя в плана „Кейси“ нова важна съставна част в борбата за разпадането на СССР.
Именно Кейси разработва секретния план за борба с „Империята на злото“

КРЕМЪЛСКИТЕ „ДИЛЕТАНТИ“
- По-подробно, моля ви!
- За четвърт век се натрупаха много слухове, че Горбачов е бил американски шпионин. Аз обаче смея да твърдя, че нито Горбачов, нито Яковлев с Шеварднадзе, нито пък най-малкото Елцин са били вербувани от ЦРУ.
Дори само защото през тези години съветското контраразузнаване няма никаква достоверна информация по този въпрос. А сред информаторите му са достатъчно високопоставени хора от спецслужбите на САЩ. На първо място ще посоча Олдрич Еймс, началник на съветския отдел на ЦРУ. Той работи за Москва почти 10 години – до самото му арестуване през 1994 година. Предал е около тридесет агенти, завербувани от американците в СССР. За Горбачов и тези около него в тези списъци няма и дума.
- Може би са били засекретени по някакъв начин?
- Не, не е в това работата. Имаше нещо, което аз бих нарекъл западническа епидемия. Това от наша страна. А от тяхна – хитра игра в полза на своите геополитически интереси. Игра, която подведе съветските вождове. И те започнаха да се заиграват, забравяйки собствените си национални интереси. При това от тази болест се заразиха не само висшите ръководители на страната, същият този Горбачов, Шеварднадзе и Яковлев, но и съветският елит, специалисти в различни области на академичната общност, кремълските съветници.

В работата на спецслужбите съществува такъв термин: „дилетанти“. Използват го най-вече по адрес на хора, които не са вербувани от разузнаването, но биват използвани от него „слепешката“. През втората половина на 80-те Горбачов и неговият екип се оказват в групата на именно такива „дилетанти“. Кейси внася в своя план от мероприятия срещу СССР още едно допълнение: активната разработка на новия генерален секретар и обкръжението му. Целта – да ги направят, така да се каже, роби в играта.
- Как се провежда работата с кремълските „дилетанти“?
- Като начало ги канят на срещи. Изразяват възхищението си от тях. Осигуряват им пиар в световните медии. После им дават правилните съвети. След това препоръчват кои „интелигентни“ специалисти да влязат в структурите на властта. Интересуват се от възникващите проблеми. Вземат „дейно“ участие в решаването им. После изведнъж започват да настояват за спешното вземане на необходимите (според тях) мерки. За целта предоставят средства и кредити или често пъти дават празни обещания.

ДА РАЗБИЕШ ЯДРЕНИЯ ЩИТ
- Бихте ли дали конкретни примери за „дилетантство“?
- През януари 86-а Горби предлага на Запада за 15 години да се ликвидира цялото количество ядрено оръжие в света. Членовете на „ядрения клуб“, на първо място САЩ, започват да леят панегирици по адрес на нашия миротворец, който ревностно се зае с разбиването на съветския ядрен щит.

Всички решения за разбиването на руския военно-промишлен комплекс и ликвидирането на ядрения потенциал на страната започват да се приемат, без да се взема предвид мнението на тесните специалисти и членовете на Политбюро, еднолично от Горбачов.

Инициативите на генералния секретар получават отпор в средите на военните. След срещата с Рейгън в Рейкявик през октомври 1986 г. той сам се заема с ядрената аритметика. Така слага под ножа високоточния ракетен комплекс „Ока“, главоболието на Пентагона.

Ракета с обсег от 400 км е закопана в земята. Такива аналози на Запад няма. През декември 1987 г. Горбачов и Рейгън подписват договор между СССР и САЩ за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. В него попадат ракетите с обсег от 500 и повече километра. Обсегът на „Ока“ е 400 км. Само че Горбачов се съгласява „Ока“ също да бъде включена в споразумението. Оказва се, че за това го е помолил „приятелят Шулц“, държавен секретар на САЩ. Началникът на Генералния щаб на СССР Ахромеев е категорично против, но кой ще слуша някакъв си маршал? Унищожени са 239 ракети и 102 пускови установки, прекъсната е работата по модернизирането на „Ока“. Такива инициативи се провеждат в разрез с интересите на страната.

Не по-малко бездарен се оказва и лозунгът за изграждане на „общоевропейски дом“. Горбачов активно тръгва да ломи разделителните линии в Европа. Нека само си спомним прибързаното обединение на двете Германии, извеждането на съветските войски от ГДР. Бон и Вашингтон му ръкопляскат, обещават му планини от злато при строителството на нова обединена Европа.

Кремълският ентусиаст разби Варшавския договор и СИВ, разчиствайки пътя за обединяването на Европа. Обаче без Русия. В крайна сметка нашите бивши съюзници в Източна Европа скоро станаха членове на НАТО.

Щатите използваха Горбачов, после цинично го „бутнаха“, залагайки на Елцин
Или да си спомним за неочакваните териториални отстъпки на СССР в Берингово море. През 1990 г. Горбачов и Шеварднадзе дадоха на САЩ голяма част от „ничията“ акватория, богата на риба и нефтени ресурси. Тези води би трябвало да се считат изключително за руска икономическа зона. Лишавайки се само от риболова в тази зона, страната ни започна да губи по 1 млрд. долара годишно.

- Съгласен съм, Щатите са използвали Горбачов, а после цинично го „бутнаха“, залагайки на Елцин. Защо им беше да унижат така Михаил Сергеевич точно на 85-годишния му юбилей, публикувайки документите за безславния крах на поверения му Съюз?

- Предполагам, че Вашингтон е решил да накаже изискано Горбачов за това, че през последните години подкрепя политиката на Путин и си позволява публично да критикува САЩ.

***

ДОСЛОВНО
Из разсекретените документи на ЦРУ

„Той демонстрира готовност да предприеме противоречиви и непопулярни мерки. Горбачов (погрешно) смята, че атакуването на неефективността и корупцията, а не радикалните реформи, е в състояние да промени към по-добро обстановката в страната… Думите му очевидно доминират над конкретните действия по промяната на икономическата система. Неговата стратегията е способна да му създаде множество врагове. Усилията за ускорено икономическо развитие може с рикошет да ударят по самия Горбачов“.


„Политиката на Горбачов доведе страната до катастрофа и той не е в състояние да я изведе от кризата. Разрушавайки старата политическа система, той не създаде нищо в замяна. Неговата нова антикризисна програма е мъртвороден проект.
Ерата на Горбачов практически приключва. Ако Елцин успее да създаде и укрепи президентските структури на властта в Руската федерация, то той съществено ще засили позициите си в противоположния център и борбата за смяна на Горбачов. Последният ще бъде принуден да подаде оставка.“


Превод от руски: Елена Дюлгерова




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6486758
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!