Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 00:11 - ДНЕС ПОМИСЛЕТЕ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ: НАЗДРАВЕ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2384 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Вероятно сте чували за ресвератрол, чудодейния антиоксидант, който се съдържа в люспите на гроздето (както   МАЛИНИ, ФАСТЪЦИ,КАПИНИ  БОРОВИНКИ   И  други храни) и който е свързан с понижен риск от сърдечни заболявания и удължаване на живота. За разлика от други антиоксиданти, като антоцианините, които дават на боровинките техния специфичен цвят и са съществена част от плода, растенията произвеждат ресвератрол, само като отговор на гъбична или бактериална атака. Точно така – ресвератролът e естествен антибиотик и фунгицид, който е синтезиран интелигентно от гроздовото растение (лозата), за да преживее биологична атака!

Това означава, че на колкото повече естествени бактерии и гъбички е подложено растението, толкова повече ресвератрол ще произведе. Точно затова ако гроздовото растение е пръскано постоянно със синтетични фунгициди (а гроздето е една от най-пръсканите с пестициди култури) съдържанието на ресвератрол в плода ще бъде ниско. С други думи конвенционално отглежданите гроздови насаждения съдържат относително ниски нива на ресвератрол. Дивото грозде, от друга страна, съдържа огромни количества ресвератрол (поради факта, че така оцелява в природата).

Това само по себе си трябва да е достатъчно стимулиращо да си купувате органично грозде и вино, тъй като ресвератролът поддържа (здравословно програмираната клетъчна смърт), което означава процес, при който раковите клетки се самоубиват.

Няма друго такова вещество, познато на медицинската наука, което да показва толкова широка гама от потенциални превантивни, терапевтични и подобряващи живота качества както ресвератрола. Данните сочат, че той потиска рака, убива бактерии, вируси и гъбички, увеличава продължителността на живота при животните, подобрява енергийното производство на клетките, ликвидира опасните свободни радикали, увеличава глюкозната толерантност на диабетиците, подобрява сърдечната функция, подобрява физическия и умствения статус и концентрацията, поправя повредено ДНК, предпазва от клетъчни повреди причинени от ядрена радиация и още много др.

(Очевидно на базата на горните данни се е развила огромна индустрия, която извлича ресвератрола от различни растения и го предлага на консуматорите в „чист вид“ като хранителна добавка. Доколко синтезирания по този начин ресвератрол обаче притежава същите свойства и няма странични действия или пък допълнителни „добавки“ към капсулите, които се предлагат е доста спорно и подлежи на дискусиябел. Alien)

Един от основните проблеми при извличането на ресвератрол, е трудността да се отстранят останките от пестициди, фунгициди и други селскостопански химикали, които се ползват, за да се защити плода, когато зрее. Прилагането на селскостопански химикали не само може да причини замърсяване с токсини, но също намалява естественото производство на ресвератрол и други антиоксиданти в гроздето. Най-високата концентрация на ресвератрол е открита в органичното грозде, което е подложено на стрес от гъбички, неблагоприятно време, прекалено малко или прекалено много вода, и липса на пестициди. Тези условия силно занижават количеството на произведеното вино, но често му придават уникално качество.

Някои считат, че количеството на ресвератрол в червеното вино е прекалено малко, за да обясни така наречения „френски парадокс“. Французите имат с 40% по-малко сърдечни заболявания от средния западняк. Всеки, който е прекарал известно време във Франция знае, че тяхната диета е изпълнена с високи нива на мазнини и сол, както и други „добавки“ далеч от идеала за здравословно хранене. Въпреки този факт, французите имат далеч по-ниски нива на ракови и сърдечно съдови заболявания от американците. Освен това Франция има най-много души на възраст над 100 години от всяка друга европейска държава. Точно затова някои учени считат, че не само ресвератрола, а пълната гама полифеноли съдържащи се в червеното вино допринасят за този ефект.

Един интересен и доста уникален аспект на ресвератрола, който прихваща вниманието на изследователите е, че има способността да удължава жизнения цикъл на някои животни. Риба хранена с ресвератрол, например, живее с 59% по-дълго, отколкото същия вид, без него. Затлъстели мишки живеят с 31% по-дълго и успяват да избегнат всички болести, които обикновено се асоциират със застаряване и затлъстяване.

През 2006 г. учени от Харвард, започват да гледат на ресвератрола като на „хорметик“. Това е субстанция, която се произвежда от растението, за да отговори на различните стресови фактори като гъбички, бактерии, насекоми, топлина, прекалено много слънце, така че растението да е защитено срещу нараняване или инфекция. Има теория според, която субстанцията също дава защита и ранно предупреждение за различни заплахи на животните от околността, които я консумират като ядат конкретното растение, или пък в по-концентрирана форма, която ползват хората като хранителна добавка.

Субстанциите като ресвератрола обикновено не действат директно срещу болестта или биологическия стресор, както правят повечето лекарства. Те не действат като обикновените медикаменти като антибиотици, болкоуспокояващи, регулатори на кръвното налягане и такива за рак. Нито пък притежават токсичността на синтетичните лекарства. Тези извлечени от растенията съединения работят като стартират един процес в самите органи и клетки на животното, които атакуват болестта или предпазват от стреса и другите неблагоприятни фактори от околната среда.

Един пример за начина по който ресвератрола предпазва животните е неговата способност да предотвратява и намалява възпалението като потиска определени протеини, които тялото произвежда в отговор на инфекция, контузия или други стресови фактори.

Вече е добре известно, че възпалението освен, че е симптом за някаква болест, както се е мислело по-рано, само по себе си причинява и доста проблеми. Има солидни доказателства, че възпалението играе ключова роля в автоимунните заболявания като артрит, алергии и множествена склероза, сърдечни болести, диабет и Алцхаймер.

Когато се консумира ресвератрол, той не редуцира директно възпалението. Вместо това активира системи в клетките на тялото както и протеини, които премахват възпалението по естествен начин. Точно затова ресвератролът се нарича регулатор, а не лекарство. Регулаторът работи като активира и деактивира различни ензими, протеини и дори гени, за да предотврати или лекува причината за проблема, а не просто да замаскира симптомите.

Кога за последен път сте чули за синтетично лекарство, което в действителност да лекува дадена болест? Ресвератролът възпира възпалението като активира много от същите процеси, които се активират и при лекарствата против възпаление, но по много по-сложен и прецизно насочен маниер. Сравнението му с конвенционалните лекарства за възпаление е като на скалпел с нож за хляб. Ресвератролът намалява възпалението без да се меси на други полезни процеси, които биват възпирани от конвенционалните лекарства.

Начинът по който ресвератрола атакува рака е друг пример за неговия селективен и почти интелигентен ефект върху клетките. Той възпира растежа на раковите клетки чрез различни на брой действия. Възпира растежа на малките кръвни пътища, които захранват тумора, но не стимулира разрастването на тумора в други части на тялото, процес познат като метастази, който е един от страничните ефекти на антираковите лекарства, които също спират притока на кръв до раковия тумор. Също така работи чрез активиране и деактивиране на определени протеини като например NF-kB, протеин, който е свързан с почти всички ракови заболявания при хората.

Много от тези антиракови ефекти, които ресвератрола има са същите, за които фармацевтичните компании харчат милиарди за да репродуцират в нови лекарства. За нещастие, много от по-ефективните такива, които се използват са силно отровни както за тумора, така и за пациента. Много често се наблюдава една смъртоносна надпревара между токсичните ефекти на лекарството и растежа на тумора.

Сокът от грозде съдържа ресвератрол, както и сока от боровинки, но в съотношение 10 към 1 в полза червеното грозде. Ресвератролът се съдържа в различни храни и напитки.

225 милилитра червено вино доставя приблизително 640 mcg ресвератрол, докато шепа фъстъци доставя около 73 mcg. Добавките с ресвератрол (които често са в комбинация в екстракти от грозде или други антиоксиданти) обикновено се взимат в дози от 200-600 mcg на ден. Това е доста по-малко от количеството използвано при опитите с животни за предотвратяване на рак, които се равняват на 500 mg (500 000 meg) на ден за средно голям човек.

Анализ на 30 вида вина показва, че най-много ресвератрол има в червеното френско Бордо а най-малко в бялото Бордо. Също така този антикоагулант се намира и в розовия гроздов сок но, не и в този на бялото грозде. Изисква се поне 3 пъти по-голямо количество гроздов сок отколкото при червеното бордо, за да се получат равни части от субстанцията. Десертното грозде, което се намира по супермаркетите вероятно съдържа доста малко от субстанцията, защото е внимателно култивирано, за да се избегнат гъбичните инфекции и дефектите. Половин килограм домашно отглеждано грозде обаче може да съдържа толкова ресвератрол, колкото има в 2 чаши червено вино.

Други изследвания в тази насока пък съобщават, че сорт Пино ноар съдържа най-много от този ценен полифенол, следват го Каберне совиньон и Мерло. Енолозите казват, че географската ширина е от значение за натрупването на количество ресвератол. Бургундските и чилийските вина са най-богати на тази съставка. ВИДЕОТО ПРЕДСТТАВЯ  НАЙ ИЗТЪКНАТИЯ УЧЕН НА САЩ , РАБОТЕЩ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА (  с  български субтитри)






Гласувай:
11



1. zaw12929 - ДЕЙВИД СИНКЛЕР НАЙ ИЗТЪКНАТИЯ УЧЕН ...
04.04.2021 00:14
ДЕЙВИД СИНКЛЕР НАЙ ИЗТЪКНАТИЯ УЧЕН НА САЩ КОЙТО РАБОТИ ЗА НОВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА
цитирай
2. zaw12929 - ДО 1989 ГОДИНА- ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ХО...
04.04.2021 00:19
ДО 1989 ГОДИНА- ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ХОРАТА ИМАХА ЛОЗЯ, ПРАВЕХА ВИНО И БЯХА ЗДРАВИ
СЕГА ОТ ЕС ЧЕСТО ЗАПЛАШВАТ СЪС САНКЦИИ- ИСКАТ ДА ИЗКОРЕНИМ ВСЯКАКВИ ЛОЗЯ. КОГАТО БЯХ В ДЗС СУВАТА ИМАХМЕ 5 500 ДЕКАРА КАБЕРНЕ СУВИНЬОХ- СВИЩОВСКАТА ИЗБА ПРАВЕШЕ ПРОЧУТОТО КАБЕРНЕ, НО ПРОСТАЦИТЕ НА НОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ РАЗДАВАХА ЗЕМЯ В РЕАЛНИ ГРАНИЦИ- ЗА ДА УНИЩОЖАТ ЛОЖЯ, ГРАДИНИ- ЗА ДА ЯДЕМ ДНЕС САМО ВНОСНИ ПЛОДОВЕ Е ЗЕЛЕНЧУЦИ. ИМА ХОРА ЗА РАЗСТРЕЛ И СА ТВЪРДЕ МНОГО! БОГ ДА ГИ НАКАЖЕ!
цитирай
3. kvg55 - zaw12929,
04.04.2021 00:40
Хапвам ги тези храни.
цитирай
4. zaw12929 - ТАКАВА Е БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТРАДИЦИЯ ДА СЕ КОНСУМИРАТ ГРОЗДЕ
04.04.2021 15:15
kvg55 написа:
Хапвам ги тези храни.

ТАКАВА Е БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТРАДИЦИЯ ДА СЕ КОНСУМИРАТ ГРОЗДЕ, ФАСТЪЦИ, БОРОВИНКИ, ЯГОДИ,...ДА СЕ ПИЕ ВИНО
НАЙ МНОГО РЕСВИРАТРОЛ ПРЕДЛАГА ЕЛДАТА С ДВЕ СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗА ДЕНЯ- НО ПРИГОТВЕНИ , КАТО СЕ ЗАЛИВАТ С ГОРЕЩА ВОДА. НЕ СЕ ВАРЯТ, А СЕ ДОБАВЯТ КЪМ СУПИ, САЛАТИ- ВСЯКАКВО ЯДЕНЕ. ФАНТАЗИЯТА СИ ВПРЕГНЕТЕ!
цитирай
5. bojo12345 - Последно от ЕС:
04.04.2021 16:04
дават 320 лв/дка лозе в България, за да не се отглежда грозде/вино и т.н.
а на европейците - 1200 лв, за да произвеждат /по официални данни/
Изводите остават за нас.
цитирай
6. zaw12929 - ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕСТЪПНО СРЕЩУ ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ
04.04.2021 18:12
bojo12345 написа:
дават 320 лв/дка лозе в България, за да не се отглежда грозде/вино и т.н.
а на европейците - 1200 лв, за да произвеждат /по официални данни/
Изводите остават за нас.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14210933
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031