Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2022 07:01 - © Разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1359 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 28.01.2022 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.01.2022г.

     Кореспондентът на ФАН (Федеральное агентство новостей) Владимир Тулин взел интервю от една от най-известните разследващи журналистки на България Диляна Гайтанджиева 
image

По време на командировка в Сирия журналистът открива оръжия и боеприпаси, произведени у нас и доставени на антиправителствените сили, включително структурите на "Ислямска държава", през САЩ и арабски страни. След това тя публикува 49 документа, потвърждаващи доставката на оръжия на терористи в Сирия, Ирак и Йемен, както и на престъпни групи в Африка от България, Румъния, Сърбия и Словакия, които са осъществени със самолети на азербайджанската авиокомпания "Silk Way" с американски пари , за които авиокомпанията успя да получи дипломатически статут в 12 държави, тоест товарите ѝ не биват проверявани от митниците и граничните служители на тези страни.
През 2018 година тя успя документално да докаже, че в Грузия и Украйна има тайни лаборатории, където американски специалисти разработват нови бактериологични оръжия и ги изпитват върху местното население. Също така бяха представени документи за американско-британското сътрудничество при създаването на такива оръжия, за опасни експерименти в британската лаборатория в Портън Даун и че те бяха извършени дори върху пътниците на лондонското метро.
На 8 септември 2021 година Диляна Гайтанджиева публикува документ от Министерството на войната на Обединеното кралство, който показва, че кръвните проби на "Скрипалите" може да са били подправени. Според Министерството на войната няма информация за това кога са били взети пробите, обаче от ведомството официално съобщиха, че кръвните проби са пристигнали в Портън Даун 25 часа след приемането на "Скрипалите" в болницата. За протокола, разстоянието между Окръжната болница в Солсбъри и Портън Даун е само 13 км или 18 минути път с кола, което означава, че предаването на доказателствата е отнело съмнително дълго време.
Гайтанджиева провежда разследване и обърна внимание на публикацията на уебсайта на Clinical Services Journal. Това уважавано научно списание се издава от Биохимичното общество на Британия, което обединява повече от седем хиляди учени. Още на 6 март списанието съобщава, че мъж и жена са хоспитализирани в Солсбъри поради излагане на отровно вещество – фентанил. По -късно обаче думата "фентанил" на уебсайта е променена на "определено вещество". Като доказателство Диляна Гайтанджиева прилага екранни снимки и на двете версии на съобщението. Също така местното издание Devon Online съобщава за отравяне на "Скрипалите" с фентанил.
В интервюто Диляна Гайтанджиева разказва за условията, при които трябва да работи :
– Най-лошото за мен се случи миналия ноември, когато имаше постоянна хакерска атака към моя сайт за разследващи доклади armswatch.com. Това е продължаваща DDoS атака, която продължава вече десет месеца. Имаше време, когато на моя сайт бяха изпратени 300 милиона заявки за уеб трафик, повечето от които от Съединените щати.
– Сега е постоянно. Повечето IP адреси, от които се извършва атаката, се намират в САЩ.
– Хакерската атака срещу моя сайт започна, след като публикувах две големи разследвания – нови разкрития за американската биолаборатория в Грузия и разследване за 150 американски частни наемници, пристигнали в България от Либия с полети на американската авиокомпания Omni Air, наета от Пентагона. Никой в ​​България не знае какво правят тези военни наемници тук. Съмнявам се, че и българското правителство знае, защото България отдавна е престанала да бъде суверенна държава, нашата територия се използва от САЩ за тайни военни операции.
Как оценявате свободата на словото в България? :
– Според миналогодишните данни България е на 111 място по свобода на словото в класирането на "Репортери без граници" и заема това срамно място в продължение на три години. В България в момента се публикуват разследвания само срещу политически и икономически врагове и се изпълняват политически поръчки. Тук няма разследваща журналистика, а само по поръчка. Въпреки това в България има много талантливи разследващи журналисти, които за съжаление нямат свободата да работят. Много от тях са принудени да се цензурират, други са уволнени, а трети сменят професията си.
– Към това можем да добавим, че сега в България е публична тайна, че почти всички печатни медии се контролират от местни олигарси. Това се потвърждава от факта, че не можете да прочетете в тях не само статии, но дори и лоша дума срещу вашия господар.
Тук Диляна Гайтанджиева от скромност премълчава, че заради разследвания веднъж е уволнена от вестник "Труд", а Държавна агенция "Национална сигурност" на България я призовава на разпити няколко пъти, като настоява да съобщи източниците на информация за продажбата на българско оръжие за терористи, но тя отказва да го направи.

https://riafan.ru/1520535-ssha-ispolzuyut-bolgariyu-dlya-sekretnykh-voennykh-operacii-kolonka-vladimira-tulina




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. panazea - Нямам какво да добавя.
28.01.2022 09:17
Разследващите журналисти обикновено ги убиват.
цитирай
2. kvg55 - До 1. panazea
28.01.2022 10:30
Права си. Има твърде много примери за това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756291
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031