Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2023 05:17 - Радикална промяна политическия курс или България продължава да затъва
Автор: levicata Категория: Политика   
Прочетен: 3092 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.03.2023 06:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Левицата!“ се противопоставя на сегашната дясна философия за управление на страната. Данъчната реформа в България е необходима, защото данъчната тежест е върху работещите, а свръхпечалбите на монополите и едрия бизнес са неоспорим факт.

Настояваме за прозрачност и контрол при определянето но таксите за банкови услуги. Отговорността за състоянието на българската държава в момента е на ГЕРБ, а ПП ускориха катастрофата заради некомпетентност. Въпросът в България не е свързан вече с купения вот, който всички коментират, а с възможността да се направи свободен избор.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА с Валери Жаблянов, водач на листата на Коалиция „Левицата!“ в 16 МИР Пловдив-град за сайта „ПловдивПрес“

22.03.2023
г.

Бележка от автора на блога: доц. Валери Жаблянов не само е водач на листа в 16 МИР в Пловдив-град. Той е и председател на Коалиция Левицата. Считам изразените в статията идеи на Левицата! за много важни защото те са по същество синтезирана в най-важните точки програма за управление на България, която ни изважда от коловозите, в които е затънала държавата от няколко десетилития и изключително актуални в текущата международна ситуация.


image

Г-н Жаблянов, до изборите остават 2 седмици. Каква кампания води Коалиция „Левицата!“ в Пловдив и страната?

Кампанията като цяло създава противоречиви впечатления. Очевидно е, че изминалият изборен цикъл, който е без прецедент в най-новата история на нашата политика – буквално парламентарни избори през няколко месеца, до голяма степен е повлиял на гражданите. Те са изморени и обезверени от невъзможността политическите партии в България да формират ефективно работеща изпълнителна власт.

Много хора наблюдават с интерес предизборната кампания, опитват се да си формират мнение, позиция и да определят предпочитанията си. На този етап има възможност нови политически формации, каквато е Коалиция „Левицата!“, да бъдат чути от гражданите.

Има кампании с изявени фаворити, не социологически поставени, а реални политически фаворити и изборите идват да препотвърдят вече направения избор на гражданите. Според мен сегашната кампания не е от този тип, тя дава възможност гражданите да потърсят избор, който да реши някои от натрупаните проблеми през последните две години.

На първо място, неработещо народно събрание, на второ – пълната безпътица по отношение на това как да се решават най-тежките социални проблеми в държавата.

Пожарните мерки, които бяха предприемани от служебните правителства и от късите парламенти, каквито наблюдавахме, не бяха обвързани с реалната икономика, с финансите и държавния бюджет. Така стигнахме до ситуацията с доклада на министъра на финансите до Министерския съвет отпреди няколко дни.

В тази кампания се наблюдава административно-политическата мобилизация на партия ГЕРБ. Това показва, че изминалите години, в които се направи опит да бъде преодолян моделът ГЕРБ за управление на страната, като че ли не дадоха сериозен резултат.

Анализирате кампанията като политолог, какъвто сте по професия. Кои са най-силните аргументи, с които убеждавате хората да гласуват за Коалиция „Левицата!“?

Да, опитвам се да анализирам кампанията като средство за мобилизация на гражданите за участие в българската политика. Що се отнася до Коалиция „Левицата!“, нашите аргументи са ясни – считаме, че конституционно закрепената социална държава трябва да бъде изпълнена със съдържание.

Ако има някакъв недостатък тази Конституция от 1991 година, не е в това дали България е парламентарна, или друга република, а че закрепената в преамбюла на основния закон социална държава, не можа да бъде реализирана като съдържание или беше реализирана частично.

Във времена на финансови и икономически кризи основните права, които се отнемат от гражданите, са социалните. Опитите през парламента да се повишава минималната работна заплата, да се правят други увеличения на социалните плащания, не могат да догонят процента на инфлацията. Работещите обедняват по-бързо, отколкото ги компенсират!

Левицата!“ се противопоставя на сегашната дясна философия за управление на България. Абсурд е с 10% корпоративен данък да очакваме да имаме качествена социална сфера, която да се равнява и кореспондира с тази в развитите европейски държави.

Данъчната реформа в България е необходима, защото данъчната тежест е върху работещите, а свръхпечалбите на монополите и едрия бизнес са неоспорим факт!

Ако вземем за пример образованието, основното недоволство на гражданите е от състоянието на материалната база и качеството на процеса на обучение.

При болничното и доболничното обслужване – има цели райони в България, където гражданите нямат достъп до качествено здравеопазване. Това е нарушение на човешки и конституционни права.

Ние се нуждаем от друга философия на бюджета, сегашният държавен бюджет на България разпределя около 30-35% от брутния вътрешен продукт. Нуждаем се от друга философия на преразпределението на обществения продукт, който се създава в България.

Всички говорят за чуждестранните инвестиции, но никой не си е направил труда да види какви капитали се изнасят от страната ни под най-различна форма – депозити в чуждестранни банки, закупуване на недвижими имоти в съседни и далечни държави. Всичко това се прави със средства, които са акумулирани от български фирми и предприятия, за сметка на работещите.

Това знак за какво е?

Това е знак, че в България вече е създаден периферен капитализъм. Този модел на капитализъм е такъв в цял свят – не поддържа социална държава и плащания, печели максимално за сметка на ресурсите на територията, където се развива и изнася печалба.

Няма нищо ново от 19-и век в това отношение в практиките на тогавашните колониални държави. Всички негативни последици са за сметка на държавите, където се развива този бизнес, а печалбите заминават на друго място.

Не може основното достойнство за привличане на инвестиции в България да бъде 10% корпоративен данък. А кой да издържа училищата, болниците, чиновниците?

Как да има добра държавна администрация, когато не могат да се платят сносни заплати? Как да има добро здравеопазване в по-изостаналите райони на страната, ако там не могат да се платят двойни заплати на лекарите? Всичко това става с друг вид разпределение на обществения продукт.

Ами пустеещите земи? Около Пловдив е най-качествената и най-скъпа земя в България, вече се превръща в индустриални полигони, около града има много пустеещи земи.

Спомням си в средата на 80-те години как изглеждаше този район от гледна точка на обработваемост и продукция, нищо общо няма с това, което е в момента. Ние нямаме конкурентни производствени структури в земеделието.

Ако през 1990 година България е произвела 93 000 тона домати, в момента годишно произвежда 12 000 тона. Каква цена можем да очакваме тогава в магазините? Това са пропорции в икономиката, които са дълбоко сгрешени. Стопанството се нуждае от коренно различна философия.

Каква стабилност предлага партия ГЕРБ? Големите кредити започна да ги взима Бойко Борисов, от 15-20% задлъжнялост като съотношение към БВП през 2017 година, последното правителство на Борисов я докара до 35-40%. ГЕРБ управляваха с кредити и пари от програмите на ЕС, които бяха в основата на гигантска корупция.

За всички тези проблеми Коалиция „Левицата!“ има ли решение?

Да, предлагаме решение. Без цялостна данъчна реформа няма как да стане, съотношението между преките и косвените данъци плюс монополите са в основата на гигантското социално неравенство, което не може да бъде видяно в Европа. Сега виждаме служебното правителство предлага някои промени в данъчните закони, но трябва нова философия.

Няма как цяла развита Европа да има прогресивни данъци, а България да има плосък данък, ние не сме офшорна зона. Тук има едни „големи специалисти“, които обясняват как щели да пострадат средните доходи от въвеждането на прогресивния данък. Зависи как се въвежда тази прогресивна скала. Защо са недофинансирани социалните системи?

Може ли в България в една голяма част от IT сектора заплатите да надхвърлят 5000 лева, а максималният осигурителен праг да е около 3000 лева? Защо чуждестранните инвеститори в този сектор не осигуряват на пълно възнаграждение работниците си? Тогава ще има пари за НЗОК и за пенсионния фонд.

Защо е въведен този праг? Има цели фундаментални въпроси и в облагането, и в присъствието на чуждестранен бизнес в България, които дори не се допускат за разискване.

Някой може ли да каже колко часа е работният ден в България? Има магазини, които работят до 22 часа, не става въпрос за хранителни стоки, а например, за строителни материали. Тук става въпрос за една свръхексплоатация на труда в България, на младото поколение, което вече не може да мечтае за собствено жилище и нов автомобил.

Какво предлага „Левицата!“ за овладяване на ръста на цените на храните?

Без производство не могат да се овладеят цените! Няма как да имаме падащо производство на всичко в страната и да няма инфлация.

Второ, контрол върху кредитната политика на търговските банки. Пред очите на всички се срина КТБ, тогавашното ръководство на БНБ се измъкна по някакъв начин без да поема отговорност. 4 милиарда по най-бегли изчисления, а аз смятам, че са повече, изчезнаха – спестявания, сметки на фирми и други форми на вложения в банката.

Причината, поради която се срина КТБ и до ден днешен не е съобщена на българското общество, което пък удобно забрави всичко. Причината беше кредитната политика на банката, която беше раздавала заеми на свързани фирми. Банката в един момент си замина и то при положение, че България се намира във валутен борд, който трябваше да бъде особено строг към кредитната политика и регулацията на търговските банки.

Какво е положението в момента? Банките в момента кредитират ипотеки, дават заеми на бизнеса, но дадена фирма трябва да има 15 години бизнес история, за да получи кредитиране.

Стартиращ, малък и среден бизнес, на който са му необходими оборотни средства, не може да стигне до кредитиране, ако не си заложи къщата, апартамента, колата и т.н. Каква е тази банкова дейност? В селското стопанство, финансите, в реалния сектор и социалната сфера има натрупани с години проблеми, които не са случайни.

Това е модел на недоразвит капитализъм в България!

Страната ни има най-ниските концесионни такси в света за добиване на подземни богатства. Ние се намираме в колониален режим по отношение на експлоатацията на подземните богатства. В африканските държави таксите за концесии са по-високи.

България е държавата с най-големи находища на цветни метали в Европа. Какво става в този сектор? Колко плащат големите немски и ирландски инвеститори в Средногорието? Колко плаща бившият завод „Георги Дамянов“, който сега е „Аурубис“? 10% корпоративен данък върху печалбата, която са декларирали в България. Това са истинските въпроси, с които никой не желае да се занимава.

Господата от ГЕРБ, които 10 години ги гледахме каква стабилност бяха довели в България – стабилност на рушветите, отново претендират за властта. И отново има български граждани, които са готови да им я поднесат, а два месеца по-късно пак ще бъдат недоволни. „Левицата!“ предлага този път да се направи истински избор.

Как ще коментирате доклада на финансовия министър, който изтече в медиите, според който България е изправена пред свръхдефицит и риск да прибегне до заем от Международния валутен фонд? Веднага заваляха опровержения, включително и от премиера Гълъб Донев, но лошото усещане остана. Как всичко това ще се отрази на изборите?

Смятам, че въпросите, повдигнати в доклада на финансовия министър до Министерски съвет, отразяват реалната картина за състоянието на държавните финанси. Причините затова вече ги споменахме – високата инфлация, отсъствието на парламент, който да приема съответното законодателство, включително и в областта на данъците.

Културисти бяха назначавани за ръководители на НАП и след това някой казва – има проблем със събираемостта на данъците. В държавната администрация, особено в специализираните институции, би следвало да се назначават служители с професионален опит и подготовка.

Всички с любопитство наблюдаваме залите, пред които гастролира г-н Борисов. Това са хора, които са назначавани от ГЕРБ на заплата. Това са чиновници, хора, на които са давани бизнеси – това е широката основа на партия ГЕРБ, която се изгради с държавни и общински пари. И партийно-политическата система в България, и това, което наблюдаваме като криза през последните две години в парламента, имат своите дълбоки основания в този начин на управление.

Що се отнася до доклада на финансовия министър, той се използва в предизборната кампания от всички – кой както намери за добре. Но тези, които носят отговорност за това състояние, къде са?

Отговорността за състоянието на българската държава в момента е на ГЕРБ. Това, че са минали 2 години от последното им правителство, нищо не означава. Голямото задлъжняване започна тогава и неслучайно попаднаха в партийно – политическа изолация в парламента, защото въпросът с корупцията в България беше стигнал до небето.

Една магистрала като „Хемус“ беше разплатена предварително и я няма. Голяма част от разплатените пари за магистралата бяха изтеглени на каса от футболен съдия пред очите на цяла България. Не бива българското общество да допуска да се върнем към този модел на управление. Това не е стабилност!

Според Вас само ГЕРБ са виновни за кризите, които се случват през последните 2 години в държавата, така ли?

Да, считам, че 10-годишното управление на ГЕРБ нанесе изключително тежки поражения върху парламентаризма в България, върху разделението на властите и конституционното устройство, което част от политолозите и наблюдателите наричаха тогава „премиерска република“.

Ние в момента търпим всички последствия от този модел на управление, разбира се, комбинирани с външни фактори – войната в Украйна, недалновидната политика на Европейската комисия в областта на енергетиката, прекомерното овластяване на ЕК във външната политика.

Продължаваме промяната“ ускориха катастрофата заради некомпетентност на първо място. Второ, заради опит да обслужват всички външни интереси на България без да се съобразяват с националните. Нека си спомним случая с Република Северна Македония. Няма министър-председател в света, който би останал на поста си, след това, което свърши Кирил Петков в Скопие. Тогава се говореше за две външни министерства, при това от участниците в самата четворна коалиция.

Да пита човек г-жа Нинова и БСП какво правеха в това правителство без да осъзнават, че носят отговорност за външната, вътрешната и икономическата политика на държавата, включително и експорта на оръжия. На какъв миротворец се прави г-жа Нинова, като нейният подпис стои под сделките за износ на оръжие.

Не виждам основание за претенциите на тези политически партии да съставят правителство и да управляват, в името на какво? Да продължат същата политика, да продължат да лъжат обществото по същия начин, брутално? Ние от „Левицата!“ имаме намерение да се противопоставим на това.

Социолозите дават шансове на Коалиция „Левицата!“ да влезе в парламента, с кои партии бихте работили заедно?

Нашето намерение е първо да заявим политиката, която възнамеряваме да следваме пред обществото и да получим подкрепа. Второ, нямаме намерение да правим компромис с основните принципи на политиката на лявото и голяма част от социалистите в България.

Сегашната политическа линия няма как да бъде подкрепена. Или ще има радикална промяна в политическия курс, или България ще продължава да затъва в нови кризи. Ще търсим политически партньорства с политически сили, народни представители, които споделят тези разбирания.

На нас ни е пределно ясно, че като поставим въпроса за данъчна реформа, големият бизнес ще скочи. Ако големият бизнес плаща 15% корпоративен данък, по-малкият може да плаща 5%. За да стане такъв тип реформа, е необходима сериозна обществена подкрепа.

Всички поставят въпроса „Защо след 16 години членство в ЕС България продължава да бъде на опашката?“. Не защото сме по-глупави, или мързеливи, или образованието ни не струва, явно причините са други. Някои от тях изброих – износът на капитали от България, несамостоятелната финансова политика, ниската цена на работната сила заради колониалния модел на управление на икономиката, ниските концесионни такси.

Защо в България опустяха селата, а в Чехия, Полша, Сърбия и Унгария не са? Става въпрос за процес, в който има реални причини и основания икономически заради водената политика.

Ако пропилеем и този шанс да се състави правителство в 49-ия парламент, накъде тикаме държавата?

Тогава мнозинството български граждани трябва да се настроят на необходимостта от смяна на политиката в България. В момента какво ни обещават? Някаква стабилност – това са си написали в лозунга тези господа от ГЕРБ, които са в основата на сегашната криза. Те искат отново да управляват и обясняват, че щели да донесат стабилност.

Стабилност в кое? В мизерията!

Коя партия може да донесе тази стабилност?

Левицата!“, разбира се, ще ни трябва време. Но трябва да е ясно, че има левица в България. Това, което прави Нинова – да влиза в съюз с ПП и ДБ, а след това да ги обвинява че била окрадена, да кани Борисов на среща в Народното събрание, за да управляват заедно, а на други ден да се бори с корупцията и да не знае къде се намира! Това не е левица, а конюнктурно лъкатушене на една партия, която отдавна е загубила физиономията си и безсмислено държи марката.

Като водач на листата на Коалиция „Левицата!“ в 16 МИР Пловдив-град кои ще са вашите каузи в бъдещия парламент?

Пловдив е град, който се развива динамично, има достатъчно инвестиции. Въпросът е свързан с градоустройството, както и в София.

Създаването на работни места означава струпване на хора, жилища, падане на качествата на транспортните и социалните услуги, невъзможност на мрежата от социални услуги да издържи на притока на хора. И в столицата, и в Пловдив, се увеличава населението за сметка на други райони.

Това изисква друг тип политика, за да се запази качеството на живот, а не нашите градове да се превръщат в конгломерати от градски тип с разрастващи се гета, нямам предвид само малцинствени – с лошо благоустройство, без качествено медицинско обслужване. Цели квартали се строят без елементарна социална мрежа. Големите градове са център за приток на население и работна ръка, като това население е заето основно в сферата на услугите. Това е вече сериозно деформирана икономика.

Без планиране няма да стане – планиране на инвестициите, промени в законите за градоустройството, за устройството на територията. Има много основателни претенции на гражданите за зелени политики и запазване на парковете, местата на отдих. Какво се получава на практика, когато се сблъскате със закупени по закон частни терени, приватизирани общински пространства, реституции от най-различен характер? Как се уреждат тези неща? Започваме да приличаме на не най-развитите държави.

Какъв е призивът ви към българите за изборите на 2 април

Нека хората да видят кои партии и коалиции кандидатстват за парламента. Да подкрепят Коалиция „Левицата!“ с №14 в бюлетината, защото в нашите листи има доказани с политическата си биография и с битките в българския парламент и изпълнителната власт леви политици. Няма нужда да си лепим етикети, че сме леви по убеждения, с доказано социално мислене. Убеден съм, че това е необходимо днес на България.

Всички други политически спекулации на бързо възникнали шарлатании няма да донесат промяна на политиката в България.

Разбира се, важно е хората да излязат и да гласуват на 2 април. Ако се разчита на косвено платения вот – администрацията ще се мобилизира, служители на частни компании също, арендатори взимат участие в изборите, това няма да донесе нищо на България.

Това е вот по принуда. Хората, дори и да имат други убеждения, предпочитат да запазят насъщния, да се съобразят с волята на началника, на собственика на фирмата, на кмета, на председателя на ОбС или шефа на някоя бизнес организация и да дадат гласа си, както и този на семейството си, за да могат да съществуват.

Това не е свободно гласуване! Въпросът в България не е свързан вече с купения вот, който всички коментират, а въобще с възможността да се направи свободен избор. Това е въпрос, който трябва да е на вниманието на всички политически партии, които искат да възстановят доверието на обществеността към политическата система, към представителната демокрация и към държавата.

Оттук да се започне – да няма принудителен вот в България!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: levicata
Категория: Политика
Прочетен: 34129
Постинги: 16
Коментари: 6
Гласове: 6
Архив