Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2015 11:13 - "Ндрангета" и има ли тя почва у нас?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 958 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 12.12.2015 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За "почвата" - кой беше го казал -, но явно от публикациите по-долу - излишен въпрос От Италия: Ндрангета е изпреварена от българската мафия

Ген. Джанпаоло Ганцер, директор на италианското ROS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност, днес на специална пресконференция говори за разбиването на мрежата за трафик на кокаин, осъществявана с участието на  "кокаиновите крале" и похвали сътрудничеството на българските власти.

"Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура "Антимафия" в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин.

С една новост: Ндрангетата вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път (оцветяванито - мое). Сега каналът е консолидиран. Търговски кораби са тръгвали от пристанищата на Латинска Америка към бреговете на Испания и португалския остров Мадейра...

Само в рамките на две операции на карабинерите от РОС в координация със служби от различни европейски страни, включително и България на първо място, са успели да заловят 6 тона кокаин и са събрали информация за трафикирането на още 5 тона.

В трансграничната престъпна група Италия е била представлявана от "фамилията Белоко" – клон на Ндрангета, действал в Северозападна Италия, област Пиемонт. Нейният член – Антонио Мелато е имал за задача да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина", каза ген. Ганцер.

В момента на ареста на Банев разследващите са намерили документация, свързана с трафика на наркотика, използваните канали, координати и количествата трафикирано вещество.

Джанпаоло Ганцер посочи, че тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти е замразило за известно време разследването.

Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран, каза той.

В рамките на международните разследвания в Швейцария са установено множество банкови и финансови операции. Това дава основание за запориране на 10 млн. .

В лицето на българския министър-председател Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрапа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група, посочи ген. Ганцер.

Операцията, при която е разбита международната мрежа за трафик на наркотици у нас стана известна с името "Кокаиновите крале", а в Италия като "Магна Харта".

Ето какво пишат италианските медии за операцията:

В първата фаза на операцията са били установени какви са количествата и начините за пренасяне на дрогата. На летищата в Милано и Амстердам са били задържани български трафиканти, пренасящи кокаин от Доминиканската република, посочва "Ла Република".

На следващ етап е установен по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Корабите са пътували по дестинацията от Карибските острови към туристическите пристанища на Испания и към Балеарските острови – предпочитано място за акостиране и съхранение на кокаина. В последствие дрогата е пренасяна към Италия и други страни в Европа, сред които и Хърватия.

На 14 февруари 2007 г. на около 1000 мили от остров Мадейра е бил засечен и задържан корабът "Blaus VII", който е превозвал 2 тона кокаин. Тримата членове на екипажа са били арестувани.

Всички фази на трафика – от доставката до складирането и пласирането, са били организирани в България от Евелин Банев, наследник на българската мафия от 80-те години на миналия век, която е имала хегемонна позиция на "Балканския маршрут" за трафик на дрога, отбелязва агенция Аднкронос. С пласирането в Италия се е занимавал клан на Ндрангетата, базиран в Пиемонт.

Италианската полиция е разбила международна мрежа за трафик на наркотици, която е използвала кораби, за да доставя дрога за калабрийската мафия Ндрангета, предаде агенция АНСА.

От полицията посочват, че десетки арести са били извършени в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия.

Смята се, че задържаните са част от международна престъпна мрежа, свързана с Ндрангетата, която се е занимавала с контрабанда на колосални количества дрога.

Разследването е започнал през 2005 г. в рамките на разследване на калабрийската "Фамилия Белоко", клон на Ндрангета. Още тогава било изяснено, че "Фамилия Белоко" се снабдява с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. Нейната опреративна база била Милано.

А днес!

Антонио Никасо - университетски преподавател и Никола Гратери - един от най-популярните италиански прокурори – са в България!

Публикувано на: 11.12.2015

6-семейства-от-ндрангета-перат-пари-у-н/

image Антонио Никасо

6 семейства от „Ндрангета“ перат пари у нас

Най-малко 6 са семействата от „Ндрангета“ – калабрийската мафия, които са обвързани с родни наркотрафиканти и с пране на пари. Сред тях са известните фамилии Ди Стефано, Тегано, Мартино, Пиромали, Моле, Врена Бонавентура, Белоко.

Това разкри пред "Стандарт" Антонио Никасо, университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност.

Той и един от най-популярните италиански прокурори – Никола Гратери, са в България, за представянето на документалната си книга „Бялото злато“, посветена на производството и пътя на кокаина. Вчера тя бе представена при голям интерес и във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

Авторите предприемат пътуване от Колумбия през Европа до Австралия и показват как този бизнес обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. Заради борбата си с "Ндрагента" Гратери живее повече от четвърт век под полицейска закрила.

Според Антонио Никасо само езиковата бариера е предпоставка мафията да не инвестира по-смело в България.

"Пътят на кокаина тръгва от Южна Америка и стига до пристанищата във Варна. Най-новото от тази година е, че един от клановете на "Ндрангета", заедно с български криминални лица, са искали да построят огромен хотел Черно море. Инвестицията трябвало да бъде за 160 млн. .",

каза Никасо.

Италианските служби прихванали тази информация със СРС-та. Според Никасо в Европа две са най-апетитните страни, в които мафията иска да влага парите си – България и Ирландия. Причината са ниските данъци.

"Има риск тези инвестиции да минат през фирми, които са само за прикритие. И са управлявани от български граждани, които смятат, че ще решат проблема с безработицата, давайки своята помощ на мафията",

обяснява Никасо.

Журналистът и прокурорът Никола Гратери са изчислили, че в момента "Ндрангета" е една от най-богатите мафиотски структури в света. Приходите ѝ са 44 млрд. годишно, като 29 млрд. идват от кокаина. Прокурорът смята, че наркомафията е обвързана с "Ислямска държава" днес така, както преди беше и с "Ал Кайда". Гратери е убеден, че терористи се финансират и с парите на трафиканти от Перу, Боливия, Бразилия и Аржентина.

"Всичко това е невъзможно без връзки с политиката, съда, полицията",

твърди Гатери. Но уточнява, че поне засега няма информация за контакти на "Ндрангета" с БГ политици. (оцветяванито - мое)

"В Италия всяка година арестуваме много кметове, общински съветници и по 4-5 депутати",

пресмята Гатери. Според него това е малко и той иска по-силна съдебна система в родината си.

Въпреки това, когато през февруари 2014 г. премиерът Матео Ренци му предлага да стане правосъден министър, Гратери отказва с мотива, че е "като шило в торба".

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. fascindoo - а казват - Бойко Борисов бил
12.12.2015 14:19
Тиква?

Ама а!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6500506
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!