Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2016 16:17 - КГБ-пъзелът на Путин: Загадката "Сергей Иванов-Антон Вайно"
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.08.2016 16:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 12 август руският президент Владимир Путин освободи от длъжност своя дългогодишен сътрудник, влиятелния шеф на руската президентска администрация Сергей Иванов, предадоха световните агенции.

На негово място е назначен Антон Вайно, който досега беше заместник на Иванов.

Веднага след като съобщението за назначаването на Антон Вайно за шеф на администрацията на руския президент, известният московски политолог Валерий Соловьов писа, че преди месец и нещо, внукът на бившия първи секретар на естонския филиал на КПСС Карл Вайно е гласен да смени Сергей Иванов. После се потвърди, че слуховете за възможното назначение на 44-годишния чиновник наистина са циркулирали отдавна.

Загадката Иванов срещу по-голямата Антон Вайно  

Иванов също като Путин е от Ленинград, днес Санкт Петербург. Той е завършил филологическия факултет на Ленинградския държавен университет, специалност преводи. После учи в школата на КГБ в Минск, израства в йерархията на КГБ и става заместник-началник на едно от управленията за външно разузнаване на Русия.  

След реорганизацията на КГБ продължава работа в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, а после във Федералната служба за сигурност. През 1999 г. е назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия.

На 28 март 2011 г. е назначен за министър на отбраната. През годините, в които е бил в кабинета, той е и първи заместник-премиер, а после и вицепремиер на правителството.

От 22 декември 2011 г. е назначен за ръководител на президентската администрация на Русия, припомня ТАСС.

Новият началник на президентската администрация Антон Вайно е роден в Талин. Завършва Московския държавен институт за международни отношения във факултета международни отношения. Работил е в посолството на Русия в Япония, а после и във втори азиатски отдел на руското министерство на външните работи. От 2002 г. е работил в протокола на президентството на Русия.

От 2007 г. е бил заместник-ръководител на администрацията на руското правителство.

От 21 май 2012 г. е назначен за заместник-ръководител на президентската администрация на Русия.

По повод смяната на Иванов с Вайно Путин каза, че тя е станала по собствено желание на Иванов, който обещал да работи активно на новата длъжност, предоха ТАСС и Ройтерс. Иванов лично препоръчал на Путин Вайно да заеме поста на ръководител на президентската администрация, допълва Ройтерс.

Франс прес припомня, че Иванов е на 63 години, а Вайно е на 44 години. Агенцията отбелязва също, че Иванов е работил като агент на КГБ в Лондон, откъдето бил експулсиран през 1983 г., преди да бъде пратен на мисии в скандинавските страни и в Кения.

В президентския указ на Путин, с който се освобождава от длъжност Иванов, се посочва, че той е назначен на друг пост - специален представител на президента по въпросите за опазване на околната среда и транспорта.

Каквото и бъдеще да очаква Сергей Иванов, назначаването на Антон Вайно е символ. Той спада към такава категория хора, които Путин обикновено не издига веднага, защото са произлизащи от номенклатурни семейства от късната съветска епоха.
Вайно не е силовик и не прилича на агент на спецслужбите под прикритие. Той е работил като дипломат (макар и недълго), говори японски и притежава прекрасни маниери. Практически за целия период на пребиваване на Путин начело на властта той постепенно се е издигал по номенклатурната стълба. Ключови длъжности в кариерата на Вайно са заместник-ръководител, а после и ръководител на апарата на руското правителство в периода, когато длъжността премиер се заемаше от сегашния президент.

 Изглежда, че на Путин все по-малко са му нужни хора, които може да имат свое мнение за ставащото (а хората от неговия неумолимо свиващ се кръг от приближени, разбира се, имат такова) и които са готови и могат директно да си го изкажат. Сергей Иванов е политик, който някога беше спряган и като потенциален приемник на президента. Антон Вайно е изпълнителен и ефективен чиновник, който до момента не е забелязан да демонстрира политически амбиции. Това е принципна разлика.

Ако наесен се потвърдят слуховете за преминаване на заместник-шефа на президентската администрация Вячеслав Володин на работа в Държавната дума (той е сред кандидатите), то може да се направи еднозначен извод: от мозъчен център и един вид политически кабинет в сянка, каквато стана при президентството на Елцин, администрацията окончателно се е превърнала в канцелария, която просто изпълнява нарежданията на един човек.

Президентската власт в Русия става все по-еднолична и непрозрачна и все по-малко се нуждае от съвети, дори и от тези, които са й лоялни. Този процес е практически невъзможно да бъде спрян.

А пък

АФП припомня, че някои са смятали Иванов за евентуален приемник на Путин.

Според промените, които направи на 12 август Путин, Вайно ще влезе и в състава на Съвета за сигурност на Русия, а Иванов е изваден от Съвета, допълват.

А пък

и АП, и ТАСС, и Асошиейтед прес припомнят, че Съветът е съставен от Путин, председателите на двете камари на парламента и шефовете на службите за сигурност.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6503146
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!